Nokia N70 / N72 / N73

Mobilní telefony, PDA a MDA zařízení.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don Martinez »

Ta certifikace aplikací je placená i UIQ (podle mě), jinak s tou certifikací to není tak horký freeware pro novej Symbian je - sice ho není moc ale je - a dokonce i od nezávislých vývojářů... Jinak souhlasím s JanHavlicek, i když těch UIQ telefonů teďko SE bude mít v nabídce o něco víc - ale většinou je to pravda jenom variace na M600i (P1i atd.)...

Samsung má na trhu jeden slider s S60 (i560 myslím) - je ale dražší než E51 a nic moc navíc nenabízí (snad jenom 1 MPix navíc na foťáku), navíc nemá WiFinu...

Coololooser: Jedna z výhod Symbianu je právě to (aspoň imho), že o něm teoreticky uživatel ani nemusí vědět - většina věci funguje stejně jako u telefonu s uzavřeným systémem, kdo funkce potřebuje využije, kdo ne má i tak kvalitní telefon s množstvím funkcí. Windows Mobile na mě prostě působí asi až moc hi-tech dojmem :oops: ....
Chystané recenze: Acer TravelMate TimeLine 8371 - více viz položka www v mém profilu... Brutální D.M.
Chcete si koupit notebook? Vyzkoušejte náš opravdu cool nový dotazník
Obrázek
Jackal
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jackal »

Protoze nokia ma symbian! (co na tom ze 95% lidi co maj telefon se symbianem nikdy jeho moznosti nevyuziji...)
Symbian nepotřebuješ dokud ho nemáš, jak poznáš jeho možnosti a kouzlo, tak by jsi nevolil jinak. Je fakt, že je skupina lidí opravdu nikdy nepozná taje Symbianu a to z toho důvodu, že na psaní SMS a volání stačí cokoliv, ale na 95% bych to neviděl. :wink:
AMD Ryzen™ 7 7840HS 5,1 GHz, Hynix 32GB RAM DDR5 5600MHz, GeForce RTX 4050 Laptop, Samsung SSD 990 EVO Plus 2TB (systém), Samsung SSD 990 EVO Plus 4TB, 17" IPS QHD 2560 × 1440 165 Hz, Microsoft Windows 11 Pro
Samsung Galaxy S25+ 12GB/256GB Blueblack / Samsung Galaxy S25 12GB/256GB Silver Shadow / Samsung Galaxy Watch Ultra Šedý Titan
xmen2
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xmen2 »

Pokud chce fakt jen mobil s jednoduchym ovladanim tak jedine symbian,pokud si chce hrat tak at si koupi WM.To jsou moje zkusenosti po deseti letech pouzivani ruznych founu.Co se tyce certifikace je jedna stranecka co to umoznuje............. 8)
Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Coololooser »

Jackal píše:Symbian nepotřebuješ dokud ho nemáš, jak poznáš jeho možnosti a kouzlo, tak by jsi nevolil jinak. Je fakt, že je skupina lidí opravdu nikdy nepozná taje Symbianu a to z toho důvodu, že na psaní SMS a volání stačí cokoliv, ale na 95% bych to neviděl. :wink:
Tak to si rad poslechnu 8-)

Don martinez - To je pravda, na druhou stranu sem se jeste nesetkal se symbianovskym telefonek kterej by ve vsech situacich reagoval tak svizne jako beznej hloupej telefon. Ja co pozoruju ve svem okoli tak vetsina takovych tech ortodoxnich symbianistu stejnak po roce az dvou, pri vyberu novyho mobilu bud sahne po WM zarizeni pokud jej vyuziji (navigace, cokoliv jinyho) nebo si proste vyberou mobil podle parametru, s tim ze u vetsiny hraje parametr "symbian" az temer posledni roli. Proste vetsina symbianistu z meho okoli bud migrovala na WM nebo je symbian omrzel. Jasne, rada z nich si koupi znova symbianovskej telefon, ale vetsina z uplne jinych duvodu nez kvuli symbianu.
0118 999 881 999 119 7253
riXo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od riXo »

Ku mp3, chcem si vytvorit zoznam skladieb cez prehravac hudby, ale nezobrazi mi vsetky pesnicky. Cez galeriu zobrazi vsetky, a ked v galerii spravim playlist tak ide vsetko ako ma, az na to ze to neotvori cez prehravac.
Shit-Form-Factor - Ryzen 9800X3D + NH-D15, X870E Aorus Elite, 64GB, MSI 3080Ti, 4TB NVMe, 4TB SSD, Corsair SF750, MSI 321URX + EIZO EV2750 + LG C1 55, Onkyo A-9010, Quadral SM120 II
SFF1 - Intel i7 8700k, MSI GTX970, NR200P SFF2 - Ryzen 5900X, MSI RTX2080, Dan A4 SFX v4.1

/nex
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od JanHavlicek »

[CZ]mike píše:no to muze rict jen nekdo kdo nemel v zivote QUI v ruce!...
Ale prosimtě, nemám rád lidi co vykříčníkujou :roll:

Měl jsem v ruce M600i a dneska P1i. Stačilo. Tu P1i jenom chviličku, ale třeba u M600i jsem tapnul na zprávy a čekal jakou dobu, než se to otevře. Rychlost šílená a ten systém extrémě neintuitivní. Nechci se přechvalovat, ale obyčejně umím ovládat prakticky jakýkoliv telefon po chvilce zkoušení, ale to UIQ prostě ne :D . A že vyšla pátá verze ? K čemu to, když na to nejsou programy ? Kdo chce mobil s ovládáním dotykem, sáhne po WM nebo stylovkáři po iPhone.

S730 určitě není špatný, kombinace klávesnic je vskutku zajímavá, ale je otázka, jestli má vůbec místo na trhu. Lidi co potřebují "lepší a chytřejší telefon" vemou něco se Symbianem, protože je prostě rychlejší, je na to víc programů a nabízí lepší multimediální funkce. A ti, co potřebují pracovat, psát emaily, exchange synchronizace, internet s velkým displejem, práce s office dokumenty atd. vemou PPC s dotykem.

2 cool.user - no, ty nové Nokie s 369MHz procesorem jsou už opravdu velice rychlé, základní funkce jako SMS, adresář, kalendář nabíhají téměř stejně rychle jak na běžných telefonech. Narozdíl od nich ale Symbian poskytuje multi-tasking, to je jeden z důvodů, proč chci mobil s OS, můžu přepínat aplikace.

Co se týče tý certifikace, jo už je zavřená, zrovna vypadla, co jsem koupil E51, smůla :) . Ale popravdě to není tak tragické, snad všechny aplikace, které potřebuji, fungují i bez ní (QIP, Opera Mini, SlovoED..)
Dell Inspiron 6400, HP mini 5103, Nokia E71, Nokia E75, HTC HD2
maslik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maslik »

jsem zvědavej asi tzv. padnu na hubu s tou certifikací, ale půjdu do E51 už jen kvůli rychlosti a absence pop-portu, protože mi přestal funguvat na součastném telefonu.
Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

JanHavlicek píše:2 cool.user - no, ty nové Nokie s 369MHz procesorem jsou už opravdu velice rychlé, základní funkce jako SMS, adresář, kalendář nabíhají téměř stejně rychle jak na běžných telefonech. Narozdíl od nich ale Symbian poskytuje multi-tasking, to je jeden z důvodů, proč chci mobil s OS, můžu přepínat aplikace.
Multitasking umi i rada beznych telefonu :roll:
maslik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maslik »

E51 objednaná, tak jsem zvědav....
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

Don Martinez píše:Coololooser: Jedna z výhod Symbianu je právě to (aspoň imho), že o něm teoreticky uživatel ani nemusí vědět - většina věci funguje stejně jako u telefonu s uzavřeným systémem, kdo funkce potřebuje využije, kdo ne má i tak kvalitní telefon s množstvím funkcí.
1. symbian ma pomalou odezvu
2. telefony se symbianem maji zalostnou vydrz
3. defaultne ten symbian(at uz 1st,2nd,3rd) umi to co tak ta K700i pred 4 rokama.. snad jen ty nove feature packy na trojce stojej zato. Konesne aspon umi opakovany budik.
JanHavlicek píše:Měl jsem v ruce M600i a dneska P1i. Stačilo. Tu P1i jenom chviličku, ale třeba u M600i jsem tapnul na zprávy a čekal jakou dobu, než se to otevře. Rychlost šílená a ten systém extrémě neintuitivní. Nechci se přechvalovat, ale obyčejně umím ovládat prakticky jakýkoliv telefon po chvilce zkoušení, ale to UIQ prostě ne :D
ze m600i nema poradny HW neni chyba QUI :-) ale pro me je cokoliv s dotykovym displejem nepouzitelne ,prot to nebudu rozebirat dal..
JanHavlicek píše:S730 určitě není špatný, kombinace klávesnic je vskutku zajímavá, ale je otázka, jestli má vůbec místo na trhu. Lidi co potřebují "lepší a chytřejší telefon" vemou něco se Symbianem, protože je prostě rychlejší, je na to víc programů a nabízí lepší multimediální funkce. A ti, co potřebují pracovat, psát emaily, exchange synchronizace, internet s velkým displejem, práce s office dokumenty atd. vemou PPC s dotykem.
no S730 ma uz 400mhz CPu coz ti nenabizi ani N95 - asi jediny rychly fon se symbianem.. navic pro nas textovkare se takova klavesnice hodi! (dene napisu pres 50sms, kdyz jsem moc aktivni a pritelkyne ma naladu tak i 100 za den)
JanHavlicek píše:Co se týče tý certifikace, jo už je zavřená, zrovna vypadla, co jsem koupil E51, smůla :) . Ale popravdě to není tak tragické, snad všechny aplikace, které potřebuji, fungují i bez ní (QIP, Opera Mini, SlovoED..)
misto QIP testni smaper - je i cesky. Prenasi min dat. Jinak zruseni certifikace vadi hlavne tomu kdo warezil..no priznavam se ano ja.
Coololooser píše:
JanHavlicek píše:2 cool.user - no, ty nové Nokie s 369MHz procesorem jsou už opravdu velice rychlé, základní funkce jako SMS, adresář, kalendář nabíhají téměř stejně rychle jak na běžných telefonech. Narozdíl od nich ale Symbian poskytuje multi-tasking, to je jeden z důvodů, proč chci mobil s OS, můžu přepínat aplikace.
Multitasking umi i rada beznych telefonu :roll:
ano spousta lidi zapomina ,ze SE ma tez multitasking.. a aspon se nemuseji starat o ramku a nikdy nevidi hlasku "nedostatek pameti" :roll:
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

1. nepřijde mi, že by měl symbian nějak pomalou odezvu, zkrátka standard, rozhodně rychlejší jak některá PPC (třeba i Qtek 9000 s 520MHz CPU)

2. E51 nabíjím tak 2x týdně, kdybych s ní pracoval trochu aktivněji, tak 3x týdně, to je obden, dneska myslím celkem standard, baterky jsou stejný a požadavky na energii čímdál větší. Nemožné srovnávat třeba s N95, která měla baterku podhodnocenou a stačilo párkrát něco vyfotit a vydržel necelý den

3. to bych neřekl. Opakovaný budík ano, to byla slabina Nokie léta, ale jinak má určitě lepší základní výbavu než třeba WM, který nemá vůbec nic a když už ano, tak pouze v extra primitivní očesané verzi, třeba kontakty. A když už srovnávat s SE, tak snad ani ty současné SE bez OS mají pořád nějaký limit na počet poznámek nebo úkolů. Vzhledem k tomu, že si nic nepamatuju, tak by mi to asi dost vadilo :)

4. M600i má sice slabý hardware, ale co jsem dneska viděl u P1i, je to celkem podobné, rychlostně taky žádný zázrak. Jo jinak je to UIQ, ne QUI :D . A když už jsme u SE, už umí konečně dostat do tel. zároveň UMTS a EDGE ? U posledních modelů ano, ale třeba P1i to neumí a Nokia to dělá již léta. Taky jeden z důvodů, proč jsem P1i při výběru tel. zavrhl. V Praze nebydlím, tak aspoň EDGE

5. Jo, S730 má už 400MHz Qualcomm, to je mi známo. Ale nehledě na problémy čipsetu od Qualcomm jako takového (viz aféra s grafickým čipem třeba u HTC Kaiser, která se ale projevuje i zde, protože ten čipset je stejný) je samotný WM 6 Standard prostě pomalý z hlediska běžného používání. Tím myslím zase třeba obyčejné zprávy, než se do nich člověk dostane... Ještě si musím S730 někde obstarat a otestovat.

6. smaper jsem tuším už zkoušel a nějak mi nefungoval, až budu mít čas, vyzkouším znovu, díky za tip. QIP mi ale celkem vyhovuje a o datový tok mi moc nejde, jsem unlimited :)
Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

[CZ]mike píše:ano spousta lidi zapomina ,ze SE ma tez multitasking.. a aspon se nemuseji starat o ramku a nikdy nevidi hlasku "nedostatek pameti" :roll:
Nejen SE, tusim ze i samsung a lg maj aktualne take par modelu s mt.
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

2JanHavlicek:
1. oproti blbym telefonum je tam vetis odezva, a to uz i pri vstupu do menu.

2. vsak prave, obden. A to mas jeste E51, ktery stavi hlavne na vysokou vydrz. Pokud nemam dobito az po vrchni carecku, bojim se vyjit z domu. Konkurence byt treba primo od nokie v S40 vydrzi i 4 a vic dnu. Nemluvim o SE kde jsou baterky 650mAh a vydrzi treba 5 dni pri mem vysoce aktivnim pouzivani(pokud nepisu sms,nejsem pripojeny na ICQ,nevolam a tak mi aspon hraje do spuntu mp3)

Tez si myslim, ze ma SE genialne resenou spravu baterie. Treba sporic, na co bych mel mit furt zaply displej? Proste se vypne. Jednim klikem na +/- se zapne, dalsim i podsviceni.

3. me pripada zakladni vybava WM bohatsi - aspon teda to co mi predvedly smartphone. Office, live mesenger, emailovy klient..je toho strasne moc. Navic plno uzasnych veci se da doladit pres editaci registru. nevim co si videl ty za kontakty. Ale ja na WM 6 smartphone mel vicepolozkovy seznam, s moznosti dat si tam velkou - zduraznuji velkou, zadnou "ikonu" jak na symbianu - fotku. Proste parada.

a nove SE maji ukoly limitovane stavem pameti. Poznamky snad maji to omezeni na 10 kousku(nevim jiste, ale da se lehce zjistit). Kazdopadne das si poznamku na displej? Genaialni blbost ,ktera by ti ulehcila se SE urcite cas/preklikavani menu..atd

4. jo EDGE mivaji v novych telefonech - snad tam i zustane. To je ale na preferencich uzivatelu. Nekdo radsi wi-fi. Nebo nekdo nechce wi-fi(stejne je baterka do 2 hodin bez stavy) ale chce mit moznost routrovat si internet do mobilu pres PC pres PAN :wink: Drive jak sem mival SE tak sem prisel domu, zapl BT a hned sem mel v mobilu internet - unlimited a rychlejsi nez nejake EDGE. No dobre ale proc sem si nesedl teda rovnou k PC vid :-) (dobre nokia ma GNUbox, ale ten musis ocertifikovat, nyni problem, a umet slozite nastavit, navic mit nokii ,ktera umi serial port pres BT)

5. nesouhlasim. treba prave ta S730 ma genialni zpravy. kdybych si nekoupil e51 urcite pujdu ted do s730. skoda ze sem htc neveril driv..

jinak WM 6 standart = nedotykovy displej, profesional = dotykovy displej. Ja jen ,at si pak nekdo nemysli ,ze ten standart je nejaky pomaly.

2Coololeeser: jo samsung jsou skvele mobily.. hlavne funkce "moje vune" pripadne "menstruacni kalendar" me oslovuji :lol: Ne tohle at si kupuje slecna ,ktere je 13,14,15,16. O LG se nezajimam.
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od faugusztin »

[CZ]mike píše:2JanHavlicek:
1. oproti blbym telefonum je tam vetis odezva, a to uz i pri vstupu do menu.
1) Nic v zlom, ale ked porovnam N6230i a N6120C, tak sa mi nezda ze by N6210C so Symbianom bol ten pomalsi :-)...

Tu je ukazka, ako nejaky nemec lezie po menu v Nokia 6120 : http://youtube.com/watch?v=JMha1HEH1Ic . Samozrejme, 6120 uz ma rychlejsi procesor oproti vacsine ostatnych Symbianovych Nokii, ale aj tak sa to neda zovseobecnit na Symbian.

2) Zalostna vydrz - sice je pravda, ze napr. moj telefon treba nabit kazdy druhy-treti den, ale zas sa to nenabija pol dna ale max hodinku, dve.
xmen2
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xmen2 »

Pri normalnim pouzivani a bez vypinani na noc vydrzi E50 pet dnu,a to je slusna vydrz.Jinak na HTC S730 jsem cetl jen same dost spatne ohlasy co se tyce rychlosti tak nevim co si mam myslet.Sam mam 520MHz Mio A701 a ta rychlost v porovnani s E50 pri beznych cinostech zas tak uzasna neni,myslim ze N82 muze byt i rychlejsi ale to zjistim az si ji koupim. :oops:

Tak tady je ukazka rychlosti menu E51 myslim ze dost dobra rychlost.Takze uz mam odpoved jestli koupit N73,ne urcite koupit E51 ma wifi a super rychlost.
http://www.youtube.com/watch?v=Ag89Zt91Gto
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

[CZ]mike:

1) na tisíciny sekundy už nejedu, zkrátka je to velmi rychlé, srovnatelné s běžnými telefony. Já pořád tu rychlost srovnávám s WM telefony, protože jak píšu, pracuji s nimi od léta 2003 dodnes

2) Tak já nevím, osobně nabíjím 2x týdně, nebo spíš že mi telefon vydrží na jedno nabití 4 dny. A to jsem přes týden od rána do večera neustále online na ICQ přes EDGE a často pouštím Operu mini a surfuju. To žere asi docela dost. Ta výdrž je ještě pořád dobrá, u WM telefonů to jistě není lepší. Ale jako je jasné, že hloupé telefony budou mít výdrž VŽDY větší.

Vypínání displeje je samozřejmost i u nokií a vlastně dneska u každého telefonu. U E51 mám ale osobně zapnuté neustálé zobrazování hodin a datumu

3) oproti symbianu ? office tam je taky (Quickoffice), práce se ZIP taky, Adobe PDF taky, dokonce i RealPlayer nebo Flash player. A to nemluvím o celkem kvalitním internetovém browseru, to základní co je ve WM se prakticky nedá používat, naprosto příšerné. Windows Live u symbianu nehledejme, tak u MS je to jasné, když je to jejich produkt. Bavím se samozřejmě o čistých Windows, protože hodně aplikací potom přidávají samotní výrobci PPC (E-Ten, Asus, HTC...), takže je pak třeba už srovnávat konkrétní modely.

Co se týče toho seznamu, spíš jsem myslel vyhledávání kontaktů, u WM6 Standard je dokonalé, ale u WM 6 Professional katastrofa, jednou rukou tam člověk něco hledá půl roku (když má pár set kontaktů), dokud si nekoupíš a nenainstaluješ SPB Mobile Shell s jejich kontakty, nestojí to za moc

ad poznámky: nevím, proč bych si je měl dávat na displej, ale dost často si je píšu a mám je v telefonu třeba i půl roku. Omezení na 10 kousků by mě opravdu štvalo. (třeba si píšu časy odjezdů vlaků, kterými občas jezdím)

4) no sláva, že by se to SE naučilo ? :D , WiFi je u nás zatím pořád na nic, v Praze to asi jde, ale v menších městech je hot-spotů pořád málo. To s tím BT ale nechápu, když už přijdu domů, tak proč bych se měl připojovat na net přes mobil ? Mám PC s 10x větším displejem ne ? :D

5) neříkám, že jsou zprávy špatné, ale načítání této a podobných aplikací trvá dlouho, nebo přinejmenším dýl jak na symbianu.

Jinak já měl v ruce opravdu skoro všechno, vše o čem se tu bavíme, takže abyste si nemysleli, že to lovím někde z recenzí, tam se nedozvíte vůbec nic :roll: :wink:
mad_stavi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Nokia N70

Příspěvek od mad_stavi »

Mam takovy problem..Uz podruhe se mi stalo, ze mi prestaly chodit samy od sebe sms..S nekym jsem si psal a najednou mi od neho neprichazely sms..Nevedel jsem si s tim rady,tak jsem vypl mobil a vytahl baterku..Po opetovnem zapnuti mobilu, mi zacaly chodit sms co mi napsal nejmenovany clovek..

Nevite nahodou co s tim muze byt??..Docela me to stve..
Kašpec
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Problém s Nokii N70

Příspěvek od Kašpec »

V minulosti si nemel nejaky problem? Me se to stavalo ale po tom, co N70 zazila koupani ve vane a nekolik padu na zem ... :-D
PC: AMD Ryzen 7800X3D | Asus Ryujin 240 | Asus Strix B650E-E | G.Skill Z5 Neo 32GB 6000MHz CL30 | Gainward Phantom RTX 4080 | Solidigm P44 Pro 500GB | Solidigm P44 Pro 1TB | Seagate HDD 2TB | Asus Thor 850W | case CoolerMaster 932 | keyboard Asus Falchion | mouse Asus Keris | mousepad Razer Strider | headphones Beyerdynamic DT 770 PRO | monitors Asus PG27AQDM + XG27AQ
mad_stavi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mad_stavi »

Prave ze vubec.. :) A jak si to resil??
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don Martinez »

Opakovalo se to? Podle mě to prostě může bejt jenom nějaká dočasná "vada", kterou napravil ten restart - občas se to prostě stane... Jinak zkus promazat SMSky uložený v telefonu - ona se sice Nokia chlubí sdílenou pamětí, ale pamatuju si, že taková E50 zkousla asi 1100, 1200 uloženejch zpráv a pak je odmítala přijímat s tím, že je paměť plná...
Chystané recenze: Acer TravelMate TimeLine 8371 - více viz položka www v mém profilu... Brutální D.M.
Chcete si koupit notebook? Vyzkoušejte náš opravdu cool nový dotazník
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Mobilní telefony a PDA/MDA“