"2 GB je pro systém málo"

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
pepak.net
Začátečník
Začátečník

"2 GB je pro systém málo"

Příspěvek od pepak.net »

(Fork z http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 24#7563124)
faugusztin píše: Samozrejme ze zalezi na potrebach, ale 2GB je dost drsne minimum aj pre XP. Co napr. urobis, ked ti pride Service Pack 3 ? Budes preinstalovavat cele PC, lebo ho nebude mozne nainstalovat ?
Tak v první řadě nejsem vůbec přesvědčen o tom, že mi SP3 něco pozitivního přinese, takže ho docela určitě nebudu instalovat hned, jak vyjde. No ale v zájmu diskuse předpokládejme, že že SP3 bude stát za to a budu ho chtít instalovat. Tak v tom případě:

1) Na systémovém disku mám stále cca 950 MB volných, takže v instalaci SP nevidím větší problém.

2) Je velmi pravděpodobné, že bych v takovém případě stejně preferoval čistou instalaci. Vzhledem k tomu, že jsem si teď před týdnem v souvislosti s instalací systému na Gigabyte i-RAM ověřil, jak dlouhou dobu na kompletní reinstalaci a kompletní přenastavení prostředí a aplikací potřebuju (cca 4 hodiny čistého času), tak mi to nepřijde jako tak hrozná cena.
Uz len ked si u XP zoberies, ze subor pre hibernaciu a swap defaultne system dava na systemovy disk, tak pri pocitaci s 2GB RAM si ten priestor vycerpal hned hibernacnym suborom.
Hibernační soubor nepoužívám, protože počítač nevypínám a když už, tak mě ta chvilka, než nabootuje, jednou za měsíc nezabije.

Pagefile mám vypnutý, nepoužívám žádnou aplikaci, která by ho vyžadovala, a nemám ani problém s tím, že bych neměl dost paměti. Kdybych pagefile potřeboval, tak ho mohu docela snadno přehodit na jiný disk - není nejmenší důvod, proč bych ho měl nechávat na defaultním místě. A i kdyby, pořád tu je ten argument "stejně mám ještě skoro giga nevyužité".
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od faugusztin »

Tebe sa to mozno oplati, ale vacsina ludi na toto kasle. Preco riesit pri instalacii kazdeho programu zmenu adresara na iny disk ? Preco riesit prehadzovanie domovskych adresarov na ine disky (ono totiz rozne aplikacie s oblubou - a spravne - zapisuju svoje subory do domovskeho adresara uzivatela, co najma v pripade mailovych aplikacii znamena obsadzovanie priestoru na systemovom disku). Preco sa ochudonbovat o funkcionalitu napr. prave hibernacie, ked to vobec nie je nutne ?

Jednoducho, za tym ze rozumne minimum pre XP je okolo 10GB si stojim. Od tejto hodnoty uz nemusis prilis rozmyslat nad tym, kde instalujes aplikacie (okrem hier). Mas aj dost priestoru pre uzivatelske data (okrem roznych videosuborov a extremneho mnozstva MP3).
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Pro zakladatele threadu - uvědomil jsi si, že se svými preferencemi budeš asi menšina ? Nepoužívám, nepotřebuju, mám dost místa atd. ...
Goldnoob team proud member!
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

Thellwin píše:Pro zakladatele threadu - uvědomil jsi si, že se svými preferencemi budeš asi menšina ? Nepoužívám, nepotřebuju, mám dost místa atd. ...
Uvědomuju. Diskuse začala tím, že jsem k tématu o rozdělení disku napsal: "Poměr záleží na tvých potřebách, já mám v oblibě ..." Potom na to faugusztin reagoval a protože nechci ničit předchozí thread, tak jsem ho forknul. Ovšem při čtení tohoto threadu je třeba vyjít ze situace, která byla nastíněna v threadu předchozím - že rozdělení je vysoce individuální a že já mám v oblibě 2 GB pro systém. Pokud nechceš na tyto "výchozí podmínky" přistoupit, tak na to nepochybně máš plné právo, ale nepatří to do tohoto threadu - měl by sis, stejně jako já, založit vlastní, kde vyjádříš svůj názor. IMHO.
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Ak by sme sa riadili tvojim nazorom, tak by sme mali pre kazdy detail vlastny thread. Ten thread zacal tym, ze sa bavilo o tom ci vobec rozdelovat. Nasledne prislo zopar pripadov ako ludia konkretne riesili a nakoniec si ty prisiel pre 99% ludi absolutne absurdnym cislom 2GB pre systemovu particiu.

Ale kaslime na to. Ty mas svoj nazor, ja mam svoj. Ak si myslis, ze moj prispevok v danom threade bol OT, mas moznost pockat na moderatora ktory takyto prispevok zmaze (odstrani na smetiste), alebo ho na to upozornit. Posudzovanie toho co je naozaj OT ale prinalezi iba moderatorom.
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Ja nevim, ale 2GB by mi prislo kriticky malo - sam system mi zabere vic jak 2.5GB (momentalne ma C:\WINXP 2.94GB) - vsechny aktualizace apod. Na systemovym disku uchovavam take programy a hry, ktere pro svuj beh musi byt nainstalovany na danym systemu - hry/programy, ktery staci jednou preinstalovat a pro napr prenos mezi PC staci jen zkopirovat data, instaluju jinam.

Nebavilo by me mit vsechny programy jinde a pro beh je vzdycky slozite hledat - na to nejdulezitejsi mam slozku Install, kterou projedu soubor po souboru a nainstaluju :wink: . ( + mezitim se mi natahaji aktualizace)
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
martin.ol
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin.ol »

faugusztin píše:...a nakoniec si ty prisiel pre 99% ludi absolutne absurdnym cislom 2GB pre systemovu particiu....
Zase 1%tní :twisted: :lol:
Desktop: MB: K9N6PGM2-V2 - Čipset NVIDIA , socket AM2+, DDR2, SATA2; GK: nVidia GT240, 512MB, DVI + HDMI; CPU: AMD ATHLON II X2 Dual-Core 3,0 GHz, 4MB; RAM: DDR2 4GB 800MHz; HDD: 2TB SATAII, 250GB SSD DVD: DVD-RAM LG; OS: Win 10 Home
ctrl_j
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ctrl_j »

pepak.net píše:...mám v oblibě 2 GB pro systém...
...mám stále cca 950 MB volných...
Mohl bys sem dat obsah .INI z nLite. Docela by me zajimalo cos vsechno vyhazel.
~ The difference between genius and stupidity is that genius has its limits. - A. Einstein ~
faugusztin
Začátečník
Začátečník

martin.ol píše:
faugusztin píše:...a nakoniec si ty prisiel pre 99% ludi absolutne absurdnym cislom 2GB pre systemovu particiu....
Zase 1%tní :twisted: :lol:
No ale naozaj. Kolko ludi ma primarny particiu velkosti 2GB alebo menej ? Mozno aj to 1% je prilis velke cislo :-).
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

ctrl_j píše:
To vypada na kompletni nLitizaci - vcetne Core :-D
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
martin.ol
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin.ol »

faugusztin píše:
martin.ol píše:Zase 1%tní :twisted: :lol:
No ale naozaj. Kolko ludi ma primarny particiu velkosti 2GB alebo menej ? Mozno aj to 1% je prilis velke cislo :-).
Já vím o 2, já a on 8-)

BTW Wokna nejsou primární, primární je linux a tem má 3GB :twisted:
Desktop: MB: K9N6PGM2-V2 - Čipset NVIDIA , socket AM2+, DDR2, SATA2; GK: nVidia GT240, 512MB, DVI + HDMI; CPU: AMD ATHLON II X2 Dual-Core 3,0 GHz, 4MB; RAM: DDR2 4GB 800MHz; HDD: 2TB SATAII, 250GB SSD DVD: DVD-RAM LG; OS: Win 10 Home
faugusztin
Začátečník
Začátečník

martin.ol píše:BTW Wokna nejsou primární, primární je linux a tem má 3GB :twisted:
Pravdupovediac, i na rozumne desktopove vyuzitie Linuxu je tych 2-3GB malo. Samozrejme, zavisi od mnozstva nainstalovanych programov, ale i u linuxu by som odporucoval minimalne tych 8GB, aby bol priestor aj na data.
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

ctrl_j píše:
Vyházel bych toho ještě asi o 10 MB víc, ale měl jsem pak problémy s USB Mass Storage a nechtělo se mi zjišťovat, která konkrétní komponenta to způsobuje.

http://www.pepak.net/tmp/nlite.zip
faugusztin píše:Pravdupovediac, i na rozumne desktopove vyuzitie Linuxu je tych 2-3GB malo. Samozrejme, zavisi od mnozstva nainstalovanych programov, ale i u linuxu by som odporucoval minimalne tych 8GB, aby bol priestor aj na data.
Hlavně záleží na tom, co rozumíš termínem "rozumné". Mě moje použití připadá vysoce rozumné - necítím žádná omezení, snadno se mi to zálohuje (po kompresi má celá systémová partition 370 MB, s tím už se pracuje docela dobře), běží to rychle (mimo jiné i proto, že se to při takovém osekání vejde na ramdisk) a neotravují mě programy, které nepotřebuju.
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“