freezer02 píše:
dík, ale proč navrhuješ tak slabej procesor E2180? Myslel jsem, že silnej procák je základ...a ten E7200 ani nevim, že existuje

Procesor asi měnit už nebudu, myslím že E8400 je dobrá volba...
spíš mě zajímala ta deska a ramky jestli jsou ok...s těmahle komponentama bývají občas problémy a osobně se v nich moc nevyznám, tak nevim jestli by třeba nebylo lepší koupit ramky na 1066MHz nebo třeba jinou značku s lepším časováním?
zdroj si tedy ještě rozmyslím, pokud říkáš že stačí 400W...
a jinak s těma Xp bych byl rád kdyby přispěl ještě někdo, abych měl jistotu

Do Vist se mi vůbec nechce

Postavil jsem hromadu počítačů a vím, o čem mluvím.
Pokud budeš procesor taktovat, dostaneš E2180 v pohodě na 3GHz (pokud nebudeš mít nehoráznou smůlu). Takový procesor grafickou kartu nebude ani trochu omezovat.
E8400 jsou vyhozené peníze, dostaneš jen mizivých pár procent navíc, radši pořiď grafárnu 8800GTS 512MB
Deska je to dobrá (i když mně je sympatičtější Gigabyte - třeba P35-DS3).
RAM: Pokud vezmeš E2180, vůbec nepotřebuješ RAM s vyšší frekvencí, prootže základní FSB je dostatečně nízká, že se to vždy roznásobí do rozumné hodnoty (900MHz). Nižší latence jsou k ničemu, za mohutný příplatek to je zase jen mizivé procento výkonu navíc. 800MHz paměti většinou na frekvence kolem 1000MHz (900MHz téměř jistě) dostaneš.
Dělal jsem počítače takovéhoto typu s XP, tak to mám ověřené. Neexistuje jediný důvod, proč by to jít nemělo.
Nicméně nechápu, proč trváš na Win XP. Nemají DX10, neumí využít 4GB RAM a víc
Visty v současnosti už plně fungují a není třeba se jich bát.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6