taky bych už Operu nedal ani za nic...

co build to posun k lepšímu, obrovský pokrok byl v poslední době vidět hlavně těsně před finální 9.50, kdy brutálně navýšili rychlost renderingu, v DHTML benchmarku má v současnosti náskok 50% oproti FF3 (samo každá stránka neni "heavy DHTML", ale ono se to projevuje i normálně, jen ne tolik)
Myší gesta, Blokování reklam, SpeedDial (aktuálně mám 4x4

), OperaLink na synchronizaci, RSS, Mail, Rychlá nastavení (a to i nejen podle názvu

), userJS, userCSS (a mnoho dalších, tohle jsou ty "největší" co aktivně používám, Bittorent a IRC v Opeře považuju spíš za nouzovku, nebo pro lamy co neví co ty slova znamenají), haldu tabů do několika řádek a to vše v základu... bez toho už bych si pohodlný "život na netu" jen těžko dokázal představit

V poslední době jsem už taky nenarazil na žádnou stránku která by měla vysloveně s Operou problém, nepočítám-li pár kosmetických bugů, ala špatně vycentrovaný DHTML dialog na Live Gallery (což se sice dá opravit přes userJS, ale na to tam tak často zase nelezu, abych se s tím patlal

) Debugger na skripty DragonFly vypadá taky hezky, ale na hodnocení je ještě moc brzo, uvidíme co se z toho vyloupne

Jsem hrozně rád že finální verze netrpí memoryleakem jako některé alphaverze, člověk aby to co týden zavíral a spouštěl znova

(protože začala žrát i přes 400MB) takhle jede v klidu i několik měsíců denního používání všeho výše jmenovaného
Na druhou stranu musím uznat že FF3 (ač nemám důvod jej používat, mám ho jen na testy, jako IE) se opravdu povedl, asi mě jeho uživatelé nebudou mít za následující výrok rádi, ale upřímě to myslím v dobrém...

aktuální verze se už
konečně dá považovat za verzi 1.0 final, 1-2.0 byly spíš takové "křehké" betaverze, jak se v tom člověk začal trochu víc rýpat, dopadalo to obvykle dost katastrofálně... po nějaké době běhu sežraná paměť řádově v GB byla pěknej hnus (čistý FF 1.5 bez tabů a pluginů ponechán bez povšimnutí běžící na liště týden nebo dva byl opravdu schopen sežrat i 3GB paměti) a co se bezpečnosti týče tak si se "slavným" IE v ničem nezadal, viděl jsem už i na vlastní oči několik hijacknutých Windows přes jakousi díru tehdy-nejnovějšího FFoxu.
...nutno se také zmínit o hlavní přednosti a slabině FF zároveň, a to plužiny (což ostatně platí téměř pro každý "heavy-plužin" opensource)... stabilita a výkon FFoxu se odvíjí od plužinů které v něm máte, stačí jeden blbě napsaný (a ani se to nemusí projevit hned, ale třeba až po týdnu vyteklou pamětí apod), nebo pokud se jeden začne hašteřit s druhým a je to na pěst... Možná by měli zavést nějakou certifikaci pro stabilní pluginy, jenže aspoň doposud platilo že na jedné verzi FFoxu to mohlo chodit stabilně na druhé nikoli, nevím jak je to u třetí verze. Taky by mě mimochodem u FF3 zajímalo co ten veleslavný "autooptimizer", obvykle k programům podobného jména mám silnou nedůvěru, tak jsem zvědav na ohlasy.
IE už taky popošel značný kus cesty, rozhodně nesdílím "nadšení" že IE8 beta1 má v acid3 testu jen 17/100 (nejdřív je třeba odladit program jako takový aby byl svižný a stabilní a až pak vychytat chyby v renderingu a podpoře standardů), když jsme tak u toho už i u IE6 stačilo ho v kódu trochu popíchnout a přepnout do Standard módu (z Quirku) a CSS1-2 až na pár chyb (afaik 6 co stálo za řeč) fungovalo vše tak jak má... jenže pořád je dodnes na netu kopa stránek co počítá s IE i s jeho Quirk-módem (proto i v IE7 musel kvůli řevu na MS zůstat na defaultu, v IE8 final by se to už mělo konečně po letech změnit, bylo by už na čase), tj. je prostě blbě napsaná... a je zajímavé že tohle dříve bylo argumentem výhradně uživatelů FFoxu, kteří se kolikrát i chlubili tím že blbě napsané stránky nezobrazí (zato IE byl fuj že sežral všechno), ale když uplynul čas a situace se otočila (vylezla čerstvá Opera) ti samí lidé na svá slova velmi rychle zapoměli a otočili také

o IE se dá říci že má analogickou výhodu jako FF, který má pluginy, IE má nadstavby (Maxthon, Avant, dejme tomu IE7pro, atd) takže touto cestou dokáže rovnat většinu "fíčurek" svých soupeřů
PS: jediné co mě na současných prohlížečích mrzí je, že IE i FF už mají dávno venku x64 verze (Opera zatím žádnou veřejnou verzi) a prakticky jediné co jim brání v masovějším rozšíření je nepodpora hlavních pluginů třetích stran, jako např. Flash, Java nebo Silverlight (nicméně takovému WMP11-pluginu technicky už dlouho nic nebrání, ale nezkoušel jsem to v praxi rozchodit na FF3, v IE7 x64 samozřejmě funguje, ale stejně to je asi zatím stále jediná vlaštovka, aspoň co je mi známo)