Dobrý den,
potřeboval bych radu k přetaktování procesoru mám sestavy:
case: Cooler Master CENTURION 5 + Noctua NF-S12-800, 120x120mm
MB: Asus P5K-E / WIFI-AP, Intel P35, s775
chlazení procesoru: ZALMAN CNPS9500 AT
zdroj: CoolerMaster Extreme Series, zdroj, 600W, pasivní PFC
paměti:DDR2 4GB, 800Mhz, CL4, CORSAIR
grafiky: Asus EAH4850/HTDI, 1GB, DDR5, fan, PCIe
ASUS EAH3650 SILENT MAGIC/HTDP, 512MB DDR2
1) Můžete mi prosím poradit nějaký střední hodnoty OC pro tento procesor? Přetaktuju bez problémů např. na 3,4? Jde mi hlavně o stabilitu. PC běží v plné zátěži několik hodin (20h) - určeno k rendrování.
2) Budou dostačovat komponenty? Zdroj, chladič procesoru aj.? Pokud jiné tak jaké by byly vhodné...
3) Případně bych potřeboval poradit jak skříň ztišit... Už teď se mi zdá, že to nepříjemně hučí, přeci jen pracovat u 3 PC, které jedou na 100% je trochu nepříjemné. Pomohlo by vodní chlazení nebo jiné větráčky?
4) Tip na nějaký článek, který si přečíst a které prográmky na ověření stability si stáhnout...
Díky za rady
Radek
PC s Intel core quad Q9550, 2,83GHz
- RadekXYZ
- Nováček

-
- Stano K.
- Středně pokročilý

Re: PC s Intel core quad Q9550, 2,83GHz
1, Všeobecné téma o Oc:Taktování procesorů Intel
A doporučujem niečo prečítať: Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo a Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky? (Hardcore taktování procesorů Intel. Buďte OC Guru!)
2, Zdroj a chladenie by malo byť dostatočné.
3, Čím menej ventilátorov budeš mať tím bude pc tichšie, stačí mať 2ks 120x120 na skrinke (jednu v prednú druhú v zadu), ďalej CPU, VGA (ak ni je pasívna) a PSU. Kvalitnejšie ventilátory sú tichšie.
4, viz bod 1.
A doporučujem niečo prečítať: Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo a Pentium Dual-Core E2180 - nejlepší volba pro šetřílky? (Hardcore taktování procesorů Intel. Buďte OC Guru!)
2, Zdroj a chladenie by malo byť dostatočné.
3, Čím menej ventilátorov budeš mať tím bude pc tichšie, stačí mať 2ks 120x120 na skrinke (jednu v prednú druhú v zadu), ďalej CPU, VGA (ak ni je pasívna) a PSU. Kvalitnejšie ventilátory sú tichšie.
4, viz bod 1.
- RadekXYZ
- Nováček

-
Tak jsem se spletl v tom větráku na procesoru je tam Artic cooling freezer pro 7... Každopádně jsem to přetaktoval na FSB 400, všechno bylo na auto jen paměti jsem upravil MHZ a napětí. PC udělalo test superPI, memtest86, ale při testování v OCCT to po 40ti minutách skončilo když došlo k teplotě na 70°C. Neni potřeba nastavit v biosu na tvrdo otáčky chladiče? Nebo je to tim chladičem, že to neutáhne? Co jsem sledoval Speedfan, tak tam bylo kolem 2000 ot. Myslel jsem, že si to nastavuje otáčky samo podle toho jak potřebuje... ten větrák by měl jít max na 2500 ot. A ještě když se kouknu do biosu, tak mi tam u jednoho chladiče co je na casu svítí červená hodnota 540 ot.
Máte nějaký rady?
Díky
Máte nějaký rady?
Díky
- Herkis
- Redaktor PCT

-
Ten AC freezer pro není nejideálnější chladič, u levných chladičů není jisté, že mají rovnou (nezakřivenou) dosedací plochu. Jeden takový - pokřivený - doma ještě mám. Pokud má odvádět větší tepelný výkon, musí jet větrák (ten je pouze 92mm) naplno, není zrovna moc tichý. Doporučuji lepší chladič. Teploty jader u 45nm Q9xxx jsou do 75 až 80st ještě poměrně bezpečné (Tjmax=100st C).
Q9550 provozuji bez problémů na 3,4GHz, navíc s mírně sníženým napětím: v BIOSu 1.18125V, reálně 1.16V. Teploty nejžhavějšího jádra nejdou přes 68st C (zatížení wPrime, OCCT), chladič Noctua C12P, šetřící funkce (EIST - nebo jak se to jmenuje) zapnuté.
Víc než cca 3,8GHz jsem nezkoušel, dávám přednost spolehlivosti a spotřebě. Rozhodně doporučuji přečíst si Obrův článek (odkaz uvedl sTano11). Není zas až tak dobré dávat některé parametry na Auto - zvlášť to platí pro Asus desky, nastavějí si pak "co chtějí".
Q9550 provozuji bez problémů na 3,4GHz, navíc s mírně sníženým napětím: v BIOSu 1.18125V, reálně 1.16V. Teploty nejžhavějšího jádra nejdou přes 68st C (zatížení wPrime, OCCT), chladič Noctua C12P, šetřící funkce (EIST - nebo jak se to jmenuje) zapnuté.
Víc než cca 3,8GHz jsem nezkoušel, dávám přednost spolehlivosti a spotřebě. Rozhodně doporučuji přečíst si Obrův článek (odkaz uvedl sTano11). Není zas až tak dobré dávat některé parametry na Auto - zvlášť to platí pro Asus desky, nastavějí si pak "co chtějí".
- Caderom
- Začátečník

Zpracování AC Freezer 7 Pro je velmi kvalitní, na problém se základnou bych to neviděl. Je to levnější chladič, který na přetaktovaná čtyřjádra zkrátka není stavěný. Zmínka "levné" = "může být křivé" také není úplně na místě, majitelé dražších chladičů Scythe by mohli vyprávět. Ale s Noctuou souhlasím, pokud nebudeš mít extra smůlu a nenarazíš na vadný kus, tak dostaneš vysoce dimenzovaný a kvalitní chladič.