softwarová regulace otáček ventilátorů

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
Errik
Začátečník
Začátečník

softwarová regulace otáček ventilátorů

Příspěvek od Errik »

Zdravím,
mám zřejmě trochu začátečnický dotaz, leč jsem tady nic podobného zatím nenašel.
chci si ztišit komp, podstatné části sestavy jsou:
MB Gigabyte EP43 DS3L
CPU Pentium DualCore E5300
Chladič CPU Scythe Ninja 2
Case Midi CoolerMaster Elite 334 bez zdroje
Zdroj Seasonic 400 W SS400ET F3
Grafiku mám chlazenou pasivně, větrák z case jsem už vymontoval.

Chtěl bych se zeptat, jak se softwarově regulují otáčky CPU chladiče a zdroje?
1) chladič CPU. Ninja 2 se sice dá používat i jako pasivní bez větráku, ale spíše bych chtěl, aby se na něm ventilátor točil aspoň takovýma otáčkama, které ještě zpod stolu nebudou slyšet (předpokládám tak kolem 500/min by mohlo stačit (jinak se natvrdo otáčí 1000/min). Kablík k ventilátoru má jen 3 žíly. Lze i takový ventilátor softwarově regulovat? Moje deska to podporuje, dokonce má na to i program. S větrákem to však nic nedělá a točí se dál 1000/min. Mám i program SpeedFan4.36 a na něj větrák taky nereaguje. Je jediné řešení regulovat pomocí regulátoru napětí?

2) zdroj. Zde: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=40556 se píše, že se ventilátor točí jen tolik, kolik je nutné pro dodržení urč. teploty ve zdroji. Teploty mám 28°CPU a 38° systém. Je to hodně na to, aby jel zdroj pořád naplno? Nevím, jak určit, kolik zdroj točí, ale příjde mi, že by mohl trochu ubrat. Toto je víceméně klidový stav, kdy mám zapnutý akorát internet. O zdroji se píše, že je velmi tichý, avšak i přesto ho slyším. Zblízka vydává zvuk podobný traktoru (ne decibely, je v něm nějaká vibrační složka, není zcela plynulý). Tak se chci zeptat, jak docílit snížení otáček zdroje?

Díky za odpovědi a rady
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: softwarová regulace otáček ventilátorů

Příspěvek od srna »

1) regulovat dany vetrak lze, jen jestli to umi deska, nektere umi regulovat jen jeden konektor(treba ta moje), vetsinou byva nazvan CPU_FAN. zkus ho prepojit jinam, dale zkontrolovat, zda nemas v BIOSu zapnute neco, co by se tohohle mohlo tykat(nejaka automatika, treba CnQ)

2)otazkou je, zda ti pomuze snizeni otacek, to co popisujes se zda byt od lozisek...snizit otacky tomu muzes treba odporem apod....

VIZ FAQ
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Errik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Errik »

srna píše:1) regulovat dany vetrak lze, jen jestli to umi deska, nektere umi regulovat jen jeden konektor(treba ta moje), vetsinou byva nazvan CPU_FAN. zkus ho prepojit jinam, dale zkontrolovat, zda nemas v BIOSu zapnute neco, co by se tohohle mohlo tykat(nejaka automatika, treba CnQ)

2)otazkou je, zda ti pomuze snizeni otacek, to co popisujes se zda byt od lozisek...snizit otacky tomu muzes treba odporem apod....

VIZ FAQ
díky,
ad 1) hádám, že deska umí regulovat právě ten čtvrtý na CPU FAN. Já do něj mám zapojený třížílový větrák a ten deska regulovat neumí, jak jsem z praktických testů zjistil. Takže to vypadá, že si pořídím něco takového: http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1
ještě ho ale zkusím přepojit někam jinam, jak říkáš. Myslíš, že bude lepší ho zkusit píchnout do PowerFAN, nebo SystemFAN1/2? PowerFAN má 3 piny, SysFAN1 taky 3 piny a SysFAN2 4 piny.

ad2) krom ložisek je samozřejmě slyšet i aerodynamický hukot, snížení otáček by určitě pomohlo. Snižovat otáčky odporem nechci, chci aby mi zdroj sám reguloval otáčky, když to údajně umí. Jak ho k tomu přinutit? Musí přece být nějaká softwarová cesta, když to podporuje.

PS: ten FAQ jsem si pročítal, ale jsou tam samé rady jak si regulátor sám ubastlit. Nejsem elektrotechnik a vůbec tomu nerozumím, spíš mě zajímá regulace softwarem
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

1) vyzkousej vsecky diry
2) zdroj SW regulovat nelze, regulace je provedena vnitrne cidlem (imho NTC termistor)

ad FAQ...ja myslel ze chces prave neco bastlit
Errik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Errik »

srna píše:1) vyzkousej vsecky diry
Tak jsem na Valentýna ad 1) a zjistil jsem zajímavé věci: V různých dírách to různě točí.
CPU Fan +-980
PWR Fan +- 1000
Sys Fan1 +-1150
Sys Fan2 +-670
Bylo to testováno bez zátěže, se zátěží to zkusím zítra. Btw, co používáte na testovací zátěž systému?

Krom toho mi v průběhu testování začal rezonovat zdroj o plech, na který je přišroubovaná MB, takže je evidentně asymetrický ventilátor zdroje. Mění se to, nebo to mám jen něčím podložit a nechat tak?

Do testu jsem jen tak mimochodem zapojil i originální 12 cm větrák CoolerMaster, co byl původně nainstalovaný v case a je to hrůza - na 1000 otáček řve jak turbovrtulové letadlo, na těch 670 jak slabší čmelák

Takže když zapnu Scythe větrák na těch 670, tak je to tiché, že to není slyšet ani když mám u něj hlavu (všechno už jednoznačně přeřve zdroj). Uvidím, jestli to při zátěži nezvedne, jinak bych to tak nechal natrvalo.
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

na zatez treba Prime95 nebo Orthos nebo CpuBurn

jde to v nekterem z konektoru regulovat speedfanem?
Errik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Errik »

Jo, to jsem zapomněl napsat. SpeedFanem nejde regulovat nic. Je to napevno
Errik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Errik »

Tak jsem na to přišel. Chyba byla standardně nekde mezi klávesnicí a židlí. Samozřejmě SpeedFan funguje správně, jen jsem to měl špatně nakonfigurované (resp. nijak). Našel jsem návod tak už je mi to jasné:
http://d.imagehost.org/view/0694/speedfan.png
Zkoušel jsem to i v zátěži Orthosem a všechno funguje a reguluje tak jak má.
Takže dík Srno, tímto je můj problém s CPU fanem vyřešen :lol:

Zbývá zdroj. Říkáš vložit odpor. Jde to udělat nějak abych neztratil záruku?
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Pokud máš přes některý spoj (hranu) záruční pečeť tak máš docela problém. Pokud ne, tak by to mělo jít snadno.

//SRNA: presne tak....pokud je pecet, muzes ji zkusit opatrne odloupnout...
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
A.Patek
Nováček
Nováček

Příspěvek od A.Patek »

Chtěl jsem si změnit otáčky ventilátorů přes Speedfan, ale ten dělá jako kdybych žádné neměl... everest vpohodě otáčky ukazuje, přes EXPERTool mě jdou změnit otáčky u grafiky, ale speedfan je ani neukáže...
neexistuje něco jinýho s podobnými funkcemi? :?:
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“