Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem
- ouderec
- Začátečník
-
Re: M42 objektivy na DSLR
tohle jsou pěkný stránky, ale to asi znáte...
http://www.praktica-users.com/lens/mlenses.html
http://www.praktica-users.com/lens/mlenses.html
- no-X
- Středně pokročilý
Pokud někoho zajímá Kodak Meniscus, který jsem tu před pár posty zmínil, tak pár fotek z něj jsem hodil do galerie:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 7#p7784167
Pancolar 50/1.8 byl Zeissův (Jena) druhý high-end záklaďák pro SLR (první byl Biotar 58/2), pozdější verze mají MC vrstvy. Objektiv může být postaven na tří velmi podobných, ale ne zcela identických optických designech. Jeden z nich využívá thoriové sklo (objektiv jeho vlivem může být po letech zažloutlý). Pancolar 50/1.8 je jeden z nejlepších 50mm světelných objektivů (další jsou třeba Pancolar 55/1.4, S-M-C Takumar 50/1.4 nebo S-M-C Takumar 55/1.8…). Malý krůček za ním (ale výrazně levnější) je Pentacon (MC) 50/1.8. Slabinou té verze, kterou máš, je clona - u mnoha kusů časem zatuhne a je jí třeba nechat vyčistit.
Flektogon 35/2.8 je první Zeissův retrofokální širokoúhlý objektiv pro SLR. Existuje ve dvou verzích, ty máš tu novější. Osobně ho nemám, ale reakce se dost různí - podle některýho je dost ostrý, podle některých ne, takže je to možné kus od kusu
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 7#p7784167
Buď stránky, na které se odkázal ouderec, nebo http://m42.artlimited.net/site_lenses.phpsigismundus píše:Nemáte někdo k oběma podrobnosti?
Pancolar 50/1.8 byl Zeissův (Jena) druhý high-end záklaďák pro SLR (první byl Biotar 58/2), pozdější verze mají MC vrstvy. Objektiv může být postaven na tří velmi podobných, ale ne zcela identických optických designech. Jeden z nich využívá thoriové sklo (objektiv jeho vlivem může být po letech zažloutlý). Pancolar 50/1.8 je jeden z nejlepších 50mm světelných objektivů (další jsou třeba Pancolar 55/1.4, S-M-C Takumar 50/1.4 nebo S-M-C Takumar 55/1.8…). Malý krůček za ním (ale výrazně levnější) je Pentacon (MC) 50/1.8. Slabinou té verze, kterou máš, je clona - u mnoha kusů časem zatuhne a je jí třeba nechat vyčistit.
Flektogon 35/2.8 je první Zeissův retrofokální širokoúhlý objektiv pro SLR. Existuje ve dvou verzích, ty máš tu novější. Osobně ho nemám, ale reakce se dost různí - podle některýho je dost ostrý, podle některých ne, takže je to možné kus od kusu
To schvaluju, je výborný.sigismundus píše:Jinak ještě k tomu dostanu makroměch a v nejbližších dnech očekávám dobírku s Jupiterem 37A 135/3,5.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- standa.foto
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, tak jsem to docetl az sem. Uffff
Mam Canon 400d, doma se mi vali nejaky 2 stary objektivy, takze uz se tesim. Redukci M42>EOS urcite sezenu na eBay. Kdyz jsem s tim fotil na analog, byl jsem max spokojen.
Mam tedy:
Primagon 1:4.5/35 Meyer - Optik Gorlitz
Primotar 1:3.5/135 Meyer - Optik Gorlitz
Jak to pujde, pridam obrazky.
p.s. nejaky prazak co proda redukci tu neni?
Mam Canon 400d, doma se mi vali nejaky 2 stary objektivy, takze uz se tesim. Redukci M42>EOS urcite sezenu na eBay. Kdyz jsem s tim fotil na analog, byl jsem max spokojen.
Mam tedy:
Primagon 1:4.5/35 Meyer - Optik Gorlitz
Primotar 1:3.5/135 Meyer - Optik Gorlitz
Jak to pujde, pridam obrazky.
p.s. nejaky prazak co proda redukci tu neni?
- JvtDeSiGn
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
redukce M42/EOS seženeš všude i u nás, není třeba si ji nechat dovést z ebay . Jednu na víc bych tu měl, ale nejsem z Prahy. Kdyžtak mrkni na aukro a tak, tam jsou za pár korun.
All I know is that I know nothing.
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
- standa.foto
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
U nas se sezene vse, jen za jine ceny. Bohuzel, nejsem tak bohatej na ceske pomery. Na eBay za 4libry i s postou. U nas? Zlaty cesky rucicky dozadu makat nebudou a ja je platit nehodlam
- ouderec
- Začátečník
-
standa.foto
4 libry? tak to chci rovnou dvě nepřiobjednal bysbys mi? to bysme se pak sotali ještě na lepší peníze...
4 libry? tak to chci rovnou dvě nepřiobjednal bysbys mi? to bysme se pak sotali ještě na lepší peníze...
- no-X
- Středně pokročilý
tohle spíš pro zajímavost:
Jupiter-3 Π 50/1.5 M39 (pro Zorki 3)
Jupiter-9 85/2 M39 (pro Zenit 3)
vše na plnou díru
J-3
J-3
J-3
J-9
J-9
J-9
a ještě jeden z J-9... bohužel ne ideálně zaostřený (v hlouce ostrosti je hlavně tráva a nozdry, oči už jsou na hraně), ale čekal jsem, že na plnou díru bude méně ostrý - tá tráva imho docela jde...
Jupiter-3 Π 50/1.5 M39 (pro Zorki 3)
Jupiter-9 85/2 M39 (pro Zenit 3)
vše na plnou díru
J-3
J-3
J-3
J-9
J-9
J-9
a ještě jeden z J-9... bohužel ne ideálně zaostřený (v hlouce ostrosti je hlavně tráva a nozdry, oči už jsou na hraně), ale čekal jsem, že na plnou díru bude méně ostrý - tá tráva imho docela jde...
- standa.foto
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
to: ouderec
Pokud bude mit, tak klidne. Je to drazba, takze snad nikdo neprehodi. Jestli chces, zkusim jich vydrazit vic v teto cene a pak mi ty penize das. Pripadne, do kolika jsi ochoten jit s cenou plus postovne? Muzu to za tebe vydrazit do te hodnoty, delam to tak pro vicero lidi.
Pokud bude mit, tak klidne. Je to drazba, takze snad nikdo neprehodi. Jestli chces, zkusim jich vydrazit vic v teto cene a pak mi ty penize das. Pripadne, do kolika jsi ochoten jit s cenou plus postovne? Muzu to za tebe vydrazit do te hodnoty, delam to tak pro vicero lidi.
- sigismundus
- Nováček
-
no-X: Díky za info. Pancolar jsem si docela oblíbil. Flektogon ještě nebyl čas pořádně vyzkoušet, ale vypadá, že to s ním taky půjde docela dobře.
Dostal jsem včera měch a další příslušenství (červený, zelený, modrý a žlutý filtr neznámé značky a CPL Hoya (!) - vše pasuje na oba objektivy). S měchěm mám smůlu. D70 se s ním nechytá (leda použít redukci s optikou, ale nechci si degradovat obraz). Asi se poohlídnu po starším Canonu....
Dostal jsem včera měch a další příslušenství (červený, zelený, modrý a žlutý filtr neznámé značky a CPL Hoya (!) - vše pasuje na oba objektivy). S měchěm mám smůlu. D70 se s ním nechytá (leda použít redukci s optikou, ale nechci si degradovat obraz). Asi se poohlídnu po starším Canonu....
- no-X
- Středně pokročilý
Co myslíš tím, že se s ním D70 nechytá? Nějak nevidím důvod, proč by tam měl být problém...
- ouderec
- Začátečník
-
to: standa.foto
no viděl jem v čr po inzerátech tudle redukci za +/- 300,-
je otázka za kolik max. dát... tek zhruba 180,- za kus?
já nevím. hele kdyžtak ať neotravujeme s našima problémama ostatní na foru muj email je
ouderec zavináč seznam cézet
díky
no viděl jem v čr po inzerátech tudle redukci za +/- 300,-
je otázka za kolik max. dát... tek zhruba 180,- za kus?
já nevím. hele kdyžtak ať neotravujeme s našima problémama ostatní na foru muj email je
ouderec zavináč seznam cézet
díky
- slezah
- Nováček
-
Ahoj,
už dlouho si pročítám tohle fórum a dozvídám se zde spoustu užitečných věcí.
Mám Canon 350D a taky fotím s m42. Oblíbil jsem si helios 58/2 a taky mám pentacon 29/2,8.
Chtěl bych se Vás ale zeptat, jestli nemá někdo z Vás doma na prodej přebytečný Carl Zeiss Jena Pancolar 50/1,8 MC.
mějte se a díky
už dlouho si pročítám tohle fórum a dozvídám se zde spoustu užitečných věcí.
Mám Canon 350D a taky fotím s m42. Oblíbil jsem si helios 58/2 a taky mám pentacon 29/2,8.
Chtěl bych se Vás ale zeptat, jestli nemá někdo z Vás doma na prodej přebytečný Carl Zeiss Jena Pancolar 50/1,8 MC.
mějte se a díky
- no-X
- Středně pokročilý
To máš asi nejlepší aukro... s trochou štěstí kolem tisícovky.
- slezah
- Nováček
-
Nevíte prosím někdo, jaký systém mají sériová čísla u těch pancolarů? To se myslím nějak liší podle užití MC vrstev?
- no-X
- Středně pokročilý
Ne, zjistil jsem, že to vůbec nedává smysl... sériová čísla, antireflexní vrstvy a styl popisek spolu zřejmě vůbec nesouvisejí (nebo jsou ty souvislosti hodně složité)
- sigismundus
- Nováček
-
no-X: Vůbec tím nemůžu zaostřit. Nevím, kde může být problém. Zkoušel jsem to zatím jen s Pancolarem.
- no-X
- Středně pokročilý
No, je to měch, takže makro - podle nastavení to bude ostřit na pár centimetrů až tak 20 centimetrů. Stáhni měch, aby byl co nejkratší, odcloň objektiv, dívej se do hledáčku a přibližuj se k nějakému předmětu. Myslím, že někde ve vzdálenosti tak 10-20 centimetrů bys měl narazit na ostrý obraz
- sigismundus
- Nováček
-
Takto nějak to fungovalo, ale když jsem zkoušel dát dotyčný předmět kousíček dál, tak se nedalo vůbec zaostřit. Je vůbec možný přes měch ostřit klasicky ostřícím prstencem?
- no-X
- Středně pokročilý
Samozřejmě, že ne. Měch se používá proto, abys mohl ostřit právě měchem
- sigismundus
- Nováček
-
Jo táák Zase jsem o něco chytřejší. Díky.