GeForce GTX 2xx a podtaktování v režimu 2D

Všechny ovladače, problémy, řešení a doporučení pro grafické karty a nebo jejich BIOSy.

Moderátoři: morke, Walker1134

RaslB
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: GTX260/280 a podtaktování v režimu 2D

Příspěvek od RaslB »

no ja som 182.50 ešte neskúšal,vychádzal som len z toho čo napísal Jasper...

IMHO by to malo fungovať tak ako to ide mne s 182.06,teda...
pri prehrávaní videa - najnižšie takty
pri prehrávaní HD videa - stredné takty
a po vypnutí videa okamžité prepnutie na najnižšie takty.
Ak to takto nie je,tak to(podľa mňa)správne nefunguje.
bmn
Nováček
Nováček

Příspěvek od bmn »

Dobry den, takze tady jsou moje poznatky a zkusenosti.
Nedavno jsem si koupil grafickou kartu Gainward Geforce GTX-260 Golden Sample a k memu prekvapeni automaticke podtaktovavani nefungovalo. Pozdeji jsem zjistil (take hlavne diky teto diskuzi), ze zalezi na PCB (ktere si vyrobci mohou navrhovat sami) a aby milej Gainward usetril a mohl konkurovat nizkou cenou, tak na tuto kartu funkci automatickeho podtaktovani vubec nedal.
Pro me je vsak automaticke snizovani taktu hlavni pozadavek, takze mi nakonec nastesti vratili penize a ja si pote koupil snad jedinou zarucene funkcni (podle recenzi, teto dizkuze, verze PCB http://www.techpowerup.com/vgabios/2916 ... 80908.html atd.) grafarnu. Konkretne Zotac GTX 260² AMP Edition. U teto karty podtaktovavani opravdu funguje. Nejlepe asi v Linuxu (konkretne Ubuntu), kde bezi karta porad na minimalni takty (jadro 300, pameti 100) i pri prehravani videa (jak je to s hardwarovou akceleraci videa nevim, protoze se mi ji jeste nepodarilo zprovoznit), pouze po spusteni hry (zkousel jsem World of Padman) se takty zvysi na maximalni (jadro 650, pameti 1050).
Ve Windows (Vista 64-bit, ovladace 182.08) podtaktovavani funguje take, i kdyz ne zrovna idealne. Prepnuti na maximalni takty zpusobuje spusteni jakehokoli videa (v MPC Homecinema), ale take napriklad pokud zapnu ve Winampu knihovnu medii. Vypada to, ze toto zpusobuji nektere programy.
Jsem teprve na zacatku testovani a pokud casem prijdu na neco noveho, tak to sem urcite napisu.

Nakonec se chci zeptat na jednu docela neprijemnou vec. V nekterych hrach mi hlavne v menu graficka karta zacne "hvizdat". Nejhorsi je to ovsem v GTA3 (menu je pomale a grafika "hvizda" jako blazen). Nedovedu si vysvetlit cim to je. Mam uz naplanovanou preinstalaci Windows, tak treba se to tim zlepsi (i kdyz tomu moc neverim). Dela to Gainward i Zotac. Pokud vsak v NVIDIA System Performance snizim takty na minimalni hodnoty, problem je pryc (GTA3 funguje normalne). S inegrovanou grafikou na desce (GeForce 8200) to nic takoveho nedelalo.
bmn
Nováček
Nováček

Příspěvek od bmn »

Tak jsem mezitim nalezl diskuzi k tomu problemu "hvizdani" graficke karty a docetl jsem se, ze to zpusobuji vysoke fps (proto to piska hlavne v menu). Nejlepsi reseni je zapnout vertikalni synchronizaci a je po problemu.
bmn
Nováček
Nováček

Příspěvek od bmn »

Tak se mi vcera podarilo v Linux Ubuntu zprovoznit hardwarovou akceleraci videa.
Pokud prehravam 1080p (mkv), tak karta bezi na strednich taktech (jadro 400, pameti 300), 720p (mkv) bezi na minimalnich taktech. Takze presne tak, jak by to melo fungovat. Sice se obcas stalo, ze pri spusteni videa takty "vyletely" na maximum, ale po chvili se snizily a "usadily" bud na (vyse zminovanych) strednich nebo minimalnich.

Ve Windows i s nejnovejsimi drivery 182.50 vse pri starem. To by me tedy zajimalo, jestli za to muzou ovladace nvidie nebo konkretni programy. Nicmene v Linuxu jsem jeste nenarazil na program, ktery by bezduvodne zvysil takty.
Pavelll
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavelll »

Tak jsem ted vyzkoušel Ovladač 182.50 (grafika gigabyte GTX 260 (216), systém Vista 64b) podtaktování při přehrávání videa funguje OK, ale např. při zapnutým ICQ jede karta bohužel full taktech :(. Takže stále čekám na nějaou verzi ovladače kterej už snad problémy vyřeší .
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Viz. http://tinyurl.com/cjxh8t

ovladace i vse je v naprostem poradku, takze toto vlakno se muze uzamknout.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Trek píše:Viz. http://tinyurl.com/cjxh8t

ovladace i vse je v naprostem poradku, takze toto vlakno se muze uzamknout.
ja tam zadne reseni nevidim.

Kdyz to lidem se starsima driverama nedela a s novyma ano tak je to 100% vina ovladacu. A v odkazu zadny hotfix na tenhle bug nevidim.
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Stratos píše: Kdyz to lidem se starsima driverama nedela a s novyma ano tak je to 100% vina ovladacu. A v odkazu zadny hotfix na tenhle bug nevidim.
Spis si lidi natahali nove programy, takze jim ty aplikace nahodily 3d takty. Me to fungovalo, funguje a bude fungovat skvele stale.

Zadna chyba v ovladacich neni.

Uplne stejne to podle mne funguje i na Radeonech.
Naposledy upravil(a) Trek dne stř 15. dub 2009, 11:56, celkem upraveno 1 x.
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Promaz OT

To Trek - nech na modech, co zamknou a co ne, buď prosím tak laskavý, ano ?

To Stratos - viz co jsem psal v theradu o GTX 295, když nemáš k tématu co říct, tak radši mlč, aby jsi nedostal dáreček.

Unlock ...
Goldnoob team proud member!
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Tak jen bych to shrnul, ze nektery aplikace volaji directx/opengl/cuda funkce a v takovym pripade se nahodi 3d takty.

Priklady:
ICQ - nainstalovat si jinyho icq klienta, kterej nema zapotrebi volat directx funkce
EA download manager - po ukonceni hry vypnout tuhle utilitu, v utilite nastavit, aby se nepoustela pri startu

Prijde mi to ok, pokud nvidia zakomponuje nejakej filtr do svych ovladacu, kde by to slo konfigurovat, bude dobre, ale uz nyni mi to prijde regulerni.

Dovoluji modum neuzamknout toto vlakno :-)

PS:
Pokud to nekomu hodne vadi, lze si to jiste nastelovat v RivaTuneru a prepinat ty takty ruco.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Jak už psal Thellwin, toto téma se zamykat nebude :!:

Místo toho aby jsi tu s ostatními o problému diskutoval, snažil se najít nějaké řešení (nepočítám používání 3rd Party IM klientů a utilit), tak tu místo toho popíráš, že nějaký problém existuje a "kopeš" tu do ostatních.

Platí pro Tebe to samé co pro Stratose :!:

P.S.: Ne, na Radeonech to takhle nefunguje, jedinou vyjímkou je PowerPlay bug u HD 4870 X2.
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Krteq píše:Místo toho aby jsi tu s ostatními o problému diskutoval, snažil se najít nějaké řešení (nepočítám používání 3rd Party IM klientů a utilit), tak tu místo toho popíráš, že nějaký problém existuje a "kopeš" tu do ostatních.
:stupid: nejsi v nejakym stresu? Do nikoho "nekopu", poslal jsem odkaz na faq nvidie, kde je to jasne receny, ze je to v podstate normalni funkcionalita. Neni co opravovat, protoze je to nyni takto navrzene.

Co je vlastne problem tech taktu? To ze se takty zvednou na plny kdyz je spustena aplikace ktera vola funkce DirectX/OpenGL/CUDA? Me se to zna naprosto normalni, nebo jak by to jako melo bejt?
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Vista Aero je akcelerované přes DX9 a takty se v něm nezvyšují. Ne, toto chování není normální.
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Krteq píše:Vista Aero je akcelerované přes DX9 a takty se v něm nezvyšují. Ne, toto chování není normální.
Tento argument jsem cekal :-) Zrejme je v tech ovladacich filtrik na nektery konkretni dobre definovane aplikace, ale nemuzes ocekavat, ze tam daj kazdej software ala icq, eadm, ... To by byl poradnej seznam a co je Nvidii do nich, aplikace volaj directx tak jim naladuje vykon.

A navic si skoro myslim, ze napr. eadm to dela zamerne, aby nedochazelo k podtaktovani u her, protoze pak je zajisteny, ze to pojede porad naplno.

PS:
Jinac abych to shrnul je to klasickej problem vyvoje sw. Nenasel jsem nikde specifikaci, jak by to melo fungovat a tak jak to Nvidia podava, tak je to v soucasne dobe spravne udelany. Akorat, ze uzivatele by chteli funkcionality navic, nemusi to ale udelat, protoze to nikde nikdo nesliboval. Proto to nelze oznacit jako zavadu, ale jako funcionalitu.
Jasper
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasper »

On ten problém je spíše s přehráváním videa a né s ICQ ani ničím jiným. S ovladačema 180.48 a starších se video přehrává ve 2D taktech. S jakýmkoliv novějším ovladačem se přehrává na plných 3D taktech => větší spotřeba, teplo atd... Když v jedněch ovladačích to jede, proč by to tak nemohlo jet i na druhých. Video zase není taková náročná úloha, aby musela grafika valit na 3D taktech...
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Jasper píše:On ten problém je spíše s přehráváním videa a né s ICQ ani ničím jiným. S ovladačema 180.48 a starších se video přehrává ve 2D taktech. S jakýmkoliv novějším ovladačem se přehrává na plných 3D taktech => větší spotřeba, teplo atd... Když v jedněch ovladačích to jede, proč by to tak nemohlo jet i na druhých. Video zase není taková náročná úloha, aby musela grafika valit na 3D taktech...
Teď jsem si to vyzkoušel a mě video mpeg 2 jede na nejnižší takty, fullhd na vysoký takty, mpeg 4 na vysoký takty. Podle mě je to záležitost kodeku, na mpeg 2 mám koupenej, na zbytek ffdshow, prostě ten kodek není košér. Mě to do sebe krásně všechno zapadá. Je to perfektní.

OPRAVA:
Testoval jsem to znovu a dukladneji a je to perfektos, ve Windows media playeru se mi to samo podtaktovava na nejnizsi takty vsechny formaty videa, nejdriv se to hodi na max a po chvilce to spadne na minimum.
Jiny programy ale fungujou spatne, napr. windows media player classic -> zas potvrzuje, ze je vse v naprostem poradku.

ZAVER:
Takze toto vlakno se muze klidne prejmenovat na Seznam spatne napsanych aplikaci nekompatibilnich s ovladaci nvidia.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Ne, aplikacemi ani kodeky to není. Projdi si celý tento thread + spoustu dalších po ostatních fórech a zjistíš, že opravdu "něco shnilo ve státě dánském".

Pokud některé WHQL ovladače (180.48, 182.50 apod.) fungují korektně a s některými se karty nepodtaktují nebo podtaktují na jiné než udávané takty je to opravdu jimy.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Trek píše:Testoval jsem to znovu a dukladneji a je to perfektos, ve Windows media playeru se mi to samo podtaktovava na nejnizsi takty vsechny formaty videa, nejdriv se to hodi na max a po chvilce to spadne na minimum.
Jiny programy ale fungujou spatne, napr. windows media player classic -> zas potvrzuje, ze je vse v naprostem poradku.

ZAVER:
Takze toto vlakno se muze klidne prejmenovat na Seznam spatne napsanych aplikaci nekompatibilnich s ovladaci nvidia.
Otestuj to vícekrát a "kvalitněji" => to není chyba v aplikacích, ale chyba v nV driverech. ;-)
Jde zhruba o to, že některé GTX2x0 se podtaktovávaly s drivery 177.xx i při hrách (samovolně klesly takty na režim 2D) => nV udělala "opravu", ale naopak takty zůstávají viset na "3D"... Problém je v tom, že každá GTX2xx se chová trochu jinak a my se snažíme zjistit, jaká "HW věc / jaký driver" má na to přímý vliv.
=>
Tvůj závěr je chybný.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Trekovi to nevysvetlite :)
ja to skousel dneska ve 3 vlaknech a proste to nepochopil :oops:

Zvlastni je ze co sem zatim cetl trpi na to snad jenom G200 cipy, nebo to nekomu blbne i na G92?

PS: nasmeroval sem do tohoto vlakna asi 3 lidi z extraHW fora a jednoho z CZC co maji stejny problem, tak snad sem taky prispeji svoje dojmy.
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Stejne nevite nic, mate jen mlhavy predstavy jak byste chteli aby to fungovalo.

Zavery ohledne prehravani video nelze udelat, protoze lidi co sem psali nenapsali jakej prehravac a kodeky pouzili. Jak jsem psal ja jsem to vyzkousel a me to s Windows media player funguje dobre. To ze mate system zadelanej vsemoznejma zle napsanejma aplikacema je vase vec, pak se domnivate, ze je chyba v ovladacich, ale to neni.

A dejte sem link na specifikaci jak to nvidia napsala, ze to ma fungovat, at lze posoudit, ze to funguje spatne. Ale nic sem nedate, protoze nic takoveho neni, tak jak lze vubec rict, ze v tom je chyba?

Stratos: G92 tuto nechybu muze delat tezko.
Odpovědět

Zpět na „Ovladače a BIOSy“