Ebayi si nechám na léto, hodně jich je v zemi fastfoodů a ten měsíc bez něj vydržím
Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem
- Warhawk
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: M42 a jiné manuální objektivy na DSLR
JAsně, myslel jsem na nějaký skrytý kousek u tebe v šupleti
Ebayi si nechám na léto, hodně jich je v zemi fastfoodů a ten měsíc bez něj vydržím
- no-X
- Středně pokročilý

Mně tu přebejvaj většinou jen řadový východoněmecký skla obvykle s nějakými defekty, který jsem koupil "ve 100% stavu" 
Je to děsný, pokud člověk popíše poctivě jejich stav, tak je za nákupní cenu neprodá, lhát o jejich stavu nebudu, protože si kvůli pár korunám nebudu kazit reputaci, takže jedinej způsob je nechat je opravit - pak jsou ovšem v ČR neprodejný (cena objektivu + cena opravy), takže musej jít do zahraničí...
Je to děsný, pokud člověk popíše poctivě jejich stav, tak je za nákupní cenu neprodá, lhát o jejich stavu nebudu, protože si kvůli pár korunám nebudu kazit reputaci, takže jedinej způsob je nechat je opravit - pak jsou ovšem v ČR neprodejný (cena objektivu + cena opravy), takže musej jít do zahraničí...
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- no-X
- Středně pokročilý

Mimochodem, když už jsem u těch objektivů ve 100% stavu - tenhle jsem koupil na aukru jako "nepoškozený, funkční a téměř nepoužívaný":
zaostřeno na antireflex přední čočky: škrábance

zaostřeno na vnitřní povrch přední čočky: otisk prstu uvnitř na optice

zaostřeno na antireflex druhé čočky: kolem dokola komplet sedřená

Poslal jsem prodejci mail, kde jsem mu popsal situaci - nejdříve se omluvil, že fototechnice vůbec nerozumí (pak nechápu, jak mohl tvrdit, že je ve 100% stavu, ale budiž) a že mi vrátí peníze. Balík jsem mu poslal zpět, ale místo toho, aby mi vrátil peníze, mi vrátil zpět balík - bez jakéhokoli vysvětlení.
Takže následoval další mail, na který mi odpověděl pouze to, že si vrácení peněz rozmyslel(!)... Když jsem ho požádal o vysvětlení, přišla mi jen hysterická odpověď, že mi nic vracet nebude, že zboží je v dobrém stavu a že jeho reálná hodnota je vyšší, než za jakou jsem ho koupil... (takže najednou si pro změnu hraje na odborníka) takže vlastně abych byl ještě rád?
Mno, zaplatil jsem plnou cenu za objektiv se sedřenou optikou (kterou evidentně "čistil" někdo, kdo měl zřejmě praxi leda tak s čištěním zemědělské techniky), zaplatil jsem dvojí poštovné, dvakrát jsem kvůli tomu byl na poště... jelikož prodejce přestal komunikovat, řeším to s aukro týmem.
Pokud se prodejce do konce nerozmyslí, předám aukru výše uvedené fotky a vyjádření servisu... Jsem zvědavej, jak to bude pokračovat. Sice pochybuju, že ještě uvidím peníze, ale dotahnu to do konce.
zaostřeno na antireflex přední čočky: škrábance
zaostřeno na vnitřní povrch přední čočky: otisk prstu uvnitř na optice
zaostřeno na antireflex druhé čočky: kolem dokola komplet sedřená
Poslal jsem prodejci mail, kde jsem mu popsal situaci - nejdříve se omluvil, že fototechnice vůbec nerozumí (pak nechápu, jak mohl tvrdit, že je ve 100% stavu, ale budiž) a že mi vrátí peníze. Balík jsem mu poslal zpět, ale místo toho, aby mi vrátil peníze, mi vrátil zpět balík - bez jakéhokoli vysvětlení.
Takže následoval další mail, na který mi odpověděl pouze to, že si vrácení peněz rozmyslel(!)... Když jsem ho požádal o vysvětlení, přišla mi jen hysterická odpověď, že mi nic vracet nebude, že zboží je v dobrém stavu a že jeho reálná hodnota je vyšší, než za jakou jsem ho koupil... (takže najednou si pro změnu hraje na odborníka) takže vlastně abych byl ještě rád?
Mno, zaplatil jsem plnou cenu za objektiv se sedřenou optikou (kterou evidentně "čistil" někdo, kdo měl zřejmě praxi leda tak s čištěním zemědělské techniky), zaplatil jsem dvojí poštovné, dvakrát jsem kvůli tomu byl na poště... jelikož prodejce přestal komunikovat, řeším to s aukro týmem.
Pokud se prodejce do konce nerozmyslí, předám aukru výše uvedené fotky a vyjádření servisu... Jsem zvědavej, jak to bude pokračovat. Sice pochybuju, že ještě uvidím peníze, ale dotahnu to do konce.
- kutilka
- Nováček

Mám podobné zkušenosti s Aukrem. Koupil jsem 100% Prakticar 1,4/50 a Prakticar 2,4/35 a když jsem si je nechal v Meoptě vyčistit, bylo mi řečeno, že už v nich někdo byl. Na rozdíl od Tebe mám optiku nedotčenou a objektivy kreslí výborně! Jen se muselo seřídit nekonečno - nedalo se na ně zaostřit.
Téměř na každém koupeném objektivu mi kluci objevili stopy "vniknutí"
Proto nejradši nakupuju na fotoburze v Ostravě, kde si můžu objektiv ohmatat, vyzkoušet chod ostření a clony, zkontrolovat čistotu a stav antireflexí, případně i udělat snímek a jakžtakž zkontrolovat kresbu při 10x lupě.
Téměř na každém koupeném objektivu mi kluci objevili stopy "vniknutí"
Proto nejradši nakupuju na fotoburze v Ostravě, kde si můžu objektiv ohmatat, vyzkoušet chod ostření a clony, zkontrolovat čistotu a stav antireflexí, případně i udělat snímek a jakžtakž zkontrolovat kresbu při 10x lupě.
- Metrix1
- Začátečník

Aj ja mam už take skusenosti 100% fuknčny a ked prisiel clona vobec nesla . Som zvedav ako to dopadne no-x potom informuj .
DSLR ---Sony A 200
AF Sklá ---Voigtländer 19-35 /f3,5 4,5 ,Tokina AT-X pro 270 28-70 / f2,8 ,Minolta 50 f1,7 , Minolta 70-210 (Bercan) f4
MF Sklá ---Pentacon MC electric 29 f2,8 , Pentacon MC eletric 50 f1,8 , Helios 44M 58/f2 Jupiter Optics,Helios 44M-2 58/f2 KMZ ,Helios 44M-5 MC 58/f2 Jupiter Optics ,Meyer Optik Gorlitz - Domiplan, 50/2,8 ,aus Jena DDR T1 50/2,8 , Makinon makro MC 135/2,5 , Meyer Optik Gorlitz - Orestor 135 F2,8
AF Sklá ---Voigtländer 19-35 /f3,5 4,5 ,Tokina AT-X pro 270 28-70 / f2,8 ,Minolta 50 f1,7 , Minolta 70-210 (Bercan) f4
MF Sklá ---Pentacon MC electric 29 f2,8 , Pentacon MC eletric 50 f1,8 , Helios 44M 58/f2 Jupiter Optics,Helios 44M-2 58/f2 KMZ ,Helios 44M-5 MC 58/f2 Jupiter Optics ,Meyer Optik Gorlitz - Domiplan, 50/2,8 ,aus Jena DDR T1 50/2,8 , Makinon makro MC 135/2,5 , Meyer Optik Gorlitz - Orestor 135 F2,8
- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No ještě, že tu máme ty fotobazary, kde si to můžeš prohlížet půl hodiny a když řekneš ne, tak ti hlavu neutrhnou... viď Jirko (Warhawku) 
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj- no-X
- Středně pokročilý

Mně ani nevadí, když byl objektiv otevřenej - v podstatě jakýkoli hliníkový či zebra německý sklo má v dnešní době zatuhlý ostření nebo clonu, takže pokud už někdo nechal udělat údržbu, je to jedině dobře. Ale vadí mi, že - ačkoli to kdosi neuměl - tak se pokoušel ušetřit na opravě a objektiv poškodil. Ale i to se může stát - nejhorší ale je, když se to nějaký trouba snaží prodat jako zboží ve 100% stavu, aby na tom vyvařil maximum a když dojde na lámání chleba, ještě se chová jako prase.kutilka píše:Mám podobné zkušenosti s Aukrem. Koupil jsem 100% Prakticar 1,4/50 a Prakticar 2,4/35 a když jsem si je nechal v Meoptě vyčistit, bylo mi řečeno, že už v nich někdo byl. Na rozdíl od Tebe mám optiku nedotčenou a objektivy kreslí výborně! Jen se muselo seřídit nekonečno - nedalo se na ně zaostřit.
Téměř na každém koupeném objektivu mi kluci objevili stopy "vniknutí"![]()
Otevření by mi vadilo snad jedině u Takumarů, kde jsem měl tu zkušenost, že otevřený na tom byly vždycky hůř, než neotvíraný.
Prolezl jsem pravidla aukra a zajímavé jsou tyto (porušované prakticky dennodenně, ale odvolávat se na ně samozřejmě lze):
Popis aukce nesmí obsahovat zejména:
* Výhradu nedokončení obchodu z důvodu prodeje zboží jinde.
* Výhradu nedokončení obchodu z důvodu nízké ceny.
* Výhradu kdykoliv aukci zrušit.
* Výhradu, která zbavuje Prodejce nebezpeční nahodilé zkázy a nahodilého zhoršení věci během přepravy.
Důležité: Prodejce může aukci ukončit předčasně (to je před plánovaným termínem automatického ukončení), není ale oprávněn při takovém kroku zrušit příhozy Kupujících.
Ještě zajímavá jsou pravidla "neurčitý popis předmětu" a "manipulace", ale ta jsou příliš dlouhá na to, aby je bylo možné citovat.Předměty, jejichž technický stav není znám
Pokud prodáváte předmět, u něhož nejste schopen zaručit bezchybný technický stav, jste povinen takový předmět označit jako "poškozený" a umístit jej do odpovídající kategorie. Tam, kde je taková kategorie k dispozici, je nutné předmět umístit do kategorie "Poškozené".
- JvtDeSiGn
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
U clon je těžké psát 100% funkčnost, protože se nemusí ani prokázat závada. Nějaké začnou mít problémy až později, nebo třeba jim zase vadí zima. Já co mam spíše ty německá skla z 80. let, tak tam jsou ty clony vážně problematické
Jinak jestli někdo nekupujete i těla po bazarech. Prakticy jsou na tom líp, ale třeba takové modely Zenitů E, B, ET apod. Tam je vpraxi funkčních tak sotva 1/3 koupených. O tom, že nefunguje, se už nemá cenu ani dohadovat s prodejci
Nejvíc mě spíš dostávaj ty co prodávaj prakticy, s popisem "100% stav, krásně fotí", ale ve skutečnosti jsou doslova zralé do šrotu, a to i včetně objektivu. Asi budu muset pomalu zase udělit pár negativních komentářů
. Stalo se mi i to, že mi přišla Praktica s praklým plastem přes celý hranol. Když jsem pak koukal na fotky v aukci, tak to doknce bylo amatérsky retušování 
Jinak jestli někdo nekupujete i těla po bazarech. Prakticy jsou na tom líp, ale třeba takové modely Zenitů E, B, ET apod. Tam je vpraxi funkčních tak sotva 1/3 koupených. O tom, že nefunguje, se už nemá cenu ani dohadovat s prodejci
Nejvíc mě spíš dostávaj ty co prodávaj prakticy, s popisem "100% stav, krásně fotí", ale ve skutečnosti jsou doslova zralé do šrotu, a to i včetně objektivu. Asi budu muset pomalu zase udělit pár negativních komentářů
All I know is that I know nothing. ~Socrates
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
- Warhawk
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Trinom - přesně tak, třeba ten helios je v precizním stavu 
Pokud vyjde chvilka /spíš ale ne/, tak se tam dneska chci stavit, Cuká mě ten stativ ... (hergot proš mě zrovna teď odešel telefon)
A na ten Ostravský bazar se chci taky kouknout
Pokud vyjde chvilka /spíš ale ne/, tak se tam dneska chci stavit, Cuká mě ten stativ ... (hergot proš mě zrovna teď odešel telefon)
A na ten Ostravský bazar se chci taky kouknout
- no-X
- Středně pokročilý

Přesně tak. Je to podvod, prodejci tím porušují hned několik pravidel aukra a imho se dopouštějí i přestupku, ale když se člověk ozve, chovají se ještě arogantně. Asi to začnu řešit podobně. Pokud v těhle případech prodejce nebude ochoten vrátit peníze, nebo dát slevu, půjde to přes aukro + negativní komentář a varování tady. Docela by na to bodlo to fórum, kde by na zkušenosti a rady s nákupem mohla být samostatná sekce.JvtDeSiGn píše:Nejvíc mě spíš dostávaj ty co prodávaj prakticy, s popisem "100% stav, krásně fotí", ale ve skutečnosti jsou doslova zralé do šrotu, a to i včetně objektivu. Asi budu muset pomalu zase udělit pár negativních komentářů
- JvtDeSiGn
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ono udělování negativních komentářů není udělování, jakožto vyměňování. Takže dáš někomu negativní, a většinou se ti vrátí zpět. Díky tomu mam takhle na účtě jeden neutrální, který mi kazí průměrno-X píše:půjde to přes aukro + negativní komentář a varování tady.
- no-X
- Středně pokročilý

Až se dořeší ta stávající záležitost, zkusím se zeptat, jestli tohle nehodlají nějak upravit. Na ebai hezky zavedli, že prodejce nemůže negativní komentář vracet. Prodejce totiž nic neriskuje, protože peníze dostává předem, takže si na své přijde vždycky. Celé riziko je na straně kupujícího.
- JvtDeSiGn
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
To by bylo super. Taky si tam ty kandidáty na negativ už nějakej pátek schraňuju 
Ale znáš to jakej má k podobnejm věcem aukro postoj...
Ale znáš to jakej má k podobnejm věcem aukro postoj...
- no-X
- Středně pokročilý

Mno pokud nemůžeme hodnotit na aukru, budeme hodnotit na fóru. Stejně už teď dost lidí, co kupuje objektivy na aukru pro vlastní potřebu, tenhle thread čte, takže když by to bylo v rámci samostatného fóra, mělo by to účinek ještě lepší 
Pak se má člověk i o co opřít - např. na MFL fóru je běžnou praxí, že když někdo z členů koupí na ebay objektiv, který neodpovídá popisu a prodejce to odmítá řešit, tak objektiv nafotí a popíše na fóru, zveřejní tam komunikaci s prodejcem, aby si každý udělal názor, o jakého idiota jde. Nakonec uvede, že pokud to prodejce neurovná, doplní tam i jeho jméno a odkaz na účet na ebay. Pak už jen pošle odkaz na ten post prodejci a to se člověk často nestačí divit, co všechno je pak dotyčný prodejce ochoten udělat, aby nebylo na webu, kam vede půka odkazů z googlu, zveřejněno, jaké je prase
Pak se má člověk i o co opřít - např. na MFL fóru je běžnou praxí, že když někdo z členů koupí na ebay objektiv, který neodpovídá popisu a prodejce to odmítá řešit, tak objektiv nafotí a popíše na fóru, zveřejní tam komunikaci s prodejcem, aby si každý udělal názor, o jakého idiota jde. Nakonec uvede, že pokud to prodejce neurovná, doplní tam i jeho jméno a odkaz na účet na ebay. Pak už jen pošle odkaz na ten post prodejci a to se člověk často nestačí divit, co všechno je pak dotyčný prodejce ochoten udělat, aby nebylo na webu, kam vede půka odkazů z googlu, zveřejněno, jaké je prase
- JvtDeSiGn
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
jj, to pak bude super. Já když sem tam nějaké m42 skla prodávám, tak rovnou plánuji doporučovat lidem budoucí forum. V poslední době mi přijde, že se zvedla poptávka o dost, tak to spousta lidí jen a jen uvítá.
Samostatné fórum by mohlo být spuštěno do pár měsíců, ale s tím webem to bude složitější. Tam bych měl větší plány, které se musí taky vyřešit technicky. Nevim jak na tom je s časem Smith, ale já zrovna teď časově dobře nejsem. Ale forum pujde rychle, tak by šlo spustit i dřív než samostatnej web
Samostatné fórum by mohlo být spuštěno do pár měsíců, ale s tím webem to bude složitější. Tam bych měl větší plány, které se musí taky vyřešit technicky. Nevim jak na tom je s časem Smith, ale já zrovna teď časově dobře nejsem. Ale forum pujde rychle, tak by šlo spustit i dřív než samostatnej web
- Metrix1
- Začátečník

JvtDeSiGn na to forum a web sa budeme tesit . a ked sa tam spravi thread o nekvalitnych predajcoch tak to už bude dokonale .
M42 sklami sa to celkom rozbehlo pokial ma clovek peniaze tak aj uvas v čechach sa daju kupit ale tu na slovensku je to mrtve .
M42 sklami sa to celkom rozbehlo pokial ma clovek peniaze tak aj uvas v čechach sa daju kupit ale tu na slovensku je to mrtve .
DSLR ---Sony A 200
- no-X
- Středně pokročilý

JvtDeSiGn: To fórum by bylo fajn, mohlo-li by být dřív. O rozdělení na kategorie, vytvoření sekcí, jejich popisků + infa bych se klidně postaral, s tím praxi mám (předpokládám, že plánuješ klasiku - phpbb)
- JvtDeSiGn
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
no-X - phpBB 100%, ono je dobře napsaný, tak se dá krásně upravit. I když oprávnění tam jsou kolikrát zmatečná
. Nad rozdělením kategorií, to se na tom musí co nejvíc promyslet (nerad bych, aby vtom byl pak chaos). S tím se ti pak ozvu, abychom to nějak zkonzultovali.
- Smith
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Smith dodělá zkoušky a může začítJvtDeSiGn píše:Nevim jak na tom je s časem Smith, ale já zrovna teď časově dobře nejsem. Ale forum pujde rychle, tak by šlo spustit i dřív než samostatnej web
Domény máme, takže stačí pořešit hosting a fórum se může rozběhnout.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
- JvtDeSiGn
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ve středu očekávám že uslyším jediné, a to "a ven!". Ale tak zkusit se má všechnoSmith píše:Smith dodělá zkoušky a může začít![]()
Hosting nemusíš řešit, ten jako by byl zařízen. Hned jak budu mít něco na index, tak to zařídim a pak ti hodim nastavení pro dns. Ale k tomu potřebuju druhý tělo, ve fotobance jsem nic nenašel na téma M42 & DSLR