Jak napasovat AC Alpine 11 Pro na CPU bez IHS + foto

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Fenris
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Jak napasovat AC Alpine 11 Pro na CPU bez IHS + foto

Příspěvek od Fenris »

Ello,
chci se podělit o zážitek z úpravy chladiče Arctic Cooling Apline 11 Pro aby pasoval na CPU s odendaným IHS. AC Alpine 11 Pro je levný chladič (200 Kč) čistě pro socket 775 s PWM regulací. Specifikace hovoří o max TDP 95W, já jej dával na E5200 a tedy jen tak tak že stačí. A jak že vypadá?

Obrázek

Je to oldschool hliníková kostka s větráčkem nahoře. Ale co by člověk za ty prachy chtěl, že jo. Jako náhrada hlučnýho BOX chladiče, který se při zátěži roztočí na monstrózních 3000rpm, je to zcela adekvátní. Konec keců, jde se do práce.

Co je potřeba?
- vědět, který CPU je k IHS přiletované a které ne
- smířit se se ztrátou záruky na CPU i chladiči
- čas a trpělivost
- pilník na kov, brusku a jakékoliv další vhodné nástroje na úpravu pasivu
- žiletku nebo nějaký šikovný nůž o odstranění IHS

Procesory E5000 i E7000 nejsou narozdíl od osmitisícovek ke svému IHS přímo přiletovány, ale místo toho je mezi jádrem a heatspreadrem teplovodivá žvejkačka. Takže když IHS sundáte, žvejkačku odstraníte a nasadíte chladič přímo na jádro, mělo by to ubrat pár stupňů (na webu narazíte na bombastický čísla, že třeba i 20°C, ale nevěřte tomu. Reálný benefit je přibližně 4-5°C, pokud tedy nemáte CPU s totálně pokrouceným IHS).

Prvním krokem je sundat heatspreader. Chce to hodně pohody, nikam nespěchat, ale zároveň se nebát a být připraven na případněj neúspěch. Doporučuje se postup s tvrdší žiletkou a pomalu postupně obřezávat IHS dokola. Je přidělaný asi 3mm širokým pruhem lepidla (nějaký silikon). Hlavně řezejte jakoby smerem vzhůtru, abyste neponičili samotné cpu, pár zářezů v IHS nikomu vadit nebude. Já jsem použil trošku brutálnější postup, vzal jsem svůj univerzální nůž Opinel a s trochou síly postupně uvolnil rohy a potom to spíš odpáčil, než abych to odřezal. Žiletkou to jde totiž sakra blbě a pomalu. Nicméně CPU vydrželo.

Obrázek
Důkaz místo slibů - E5200 s oddělaným IHS. Na obrázku už není žvýkačka, při samotném činu jsem zapomněl do foťáku nacpat kartu a tak je to focené až dodatečně s pastou MX2.

Sláva, to jednodušší je za námi. Tím že člověk z CPU sundá IHS, tak přestane fungovat upínací mechanismus LGA775. IHS má totiž tloušťku cca 2mm a upínání se něj opírá a tlačí tak CPU proti pinům v socketu. Jenže bez IHS ty 2mm chybí a CPU nemá s paticí kontakt. Druhý problém je ještě ten, že jádro je pod úrovní upínacího plechu patice, takže chladič nedosedne až na něj. Co s tím?

Metoda 1 - pro drsňáky:
V záasdě existují dvě možnosti, jak problém vyřešit. První je jednodušší, ale výsledek není jistý. Pokud máte chladič, jehož upínací mechanismus není založen na inteláckých 4 pacičkách, ale dotahuje se vlastními šrouby proti patici, potom lze vyhodit plech upínacího mechanismu (ten co překrývá CPU shora) a procesor do socketu zatlačit přímo chladičem.

Nevýhoda tohohle řešení je jasná. Jádro je v přímém kontaktu s chladičem který musí vyvíjet hodně velký tlak, aby držel kontakty v patici. Pokud člověk něco zmrší nebo tešťastnou náhodou dá chladič trochu šikmo, strhne jádro a odešle procesor do křemíkového nebe. A také je zde mnohem vyšší pravděpodobnost poškození plovoucího socketu.

Metoda 2 - kutil:
Upínací mechanismus je potřeba něčím zespodu zesílit. Já jsem použil silikonové lepidlo (od Patexu), kterým jsem po obvodu rámečku nanesl dostatečně tlustou vrstvu, aby nahradila IHS. Tím získá procesor opět dostatečný přítlak do patice.

Nastává však problém s utopeným jádrem, respektive problém podstavy chladiče. Coolery jsou dělány většinou tak, aby dotyková plocha byla +- stejně velká jako IHS. Je proto potřeba chladič zespodu upravit tak, aby se vešel do vzniklého prostoru cca 2*2cm. Pokud jsem to napsal moc složitě a nesrtozumitelně, fotky jistě napoví víc.

Úpravy na AC Alpine 11 Pro

Obrázek
Hrubé opracování základny. Uprostřed teď vyčnívá políčko cca 2x1,5cm, které dosedne na jádro CPU ponořené pod úrovní upínacího mechanisu.

Obrázek
Pohled z profilu

Obrázek
Blíží se finále - obroušenou podstavu pro jistotu zabrousím (jen hrubě) ať se o ni nikdo nepořeže a ať to trochu vypadá.

Obrázek
Původní podstava chladiče byla sice vcelku rovná, bohužel na ní byly velké zářezy od frézování. I přesto, že jsem ji chvíli dobrušoval na mokrém šmirglu 1500, stejně jsou na ní vidět hlubší zářezy.

Chatrný Arctic Cooling
Jak se ukázalo, plasty na chladiči nejsou z nejpevnějších. Nejdřív se mi stalo, že mi rupla umělohmotná klec držící chladič na místě. To jsem po troše laborování sdrátoval dohromady, sice dost amatérsky a nevkusně, ale drží to jako nové. Když jsem potom upravoval upínací mechanismus tak, aby byl možný vyšší přítlak, urval se jeden závit (ne neserval, opravdu se urval i s kusem okolního plastu). Vyrobil jsem si proto vlastní podložky:

Obrázek
Podložky nahrazující původní matičky zalité v plastové kleci. Jde o podložku spájenou dohromady s matičkou. Celé je to potom zalité v silikonovém lepidle, aby to drželo na místě.

Obrázek
Tady ještě pohled na zadrátovanou klec.

Má to smysl?
Podle desky je potom ještě možné, že bude nutné chladič různě uřezat kvůli trčícím kondíkům. Já musel ještě odříznout jednu hranu, která na ně nasedala. Potom už chladič na patici pasoval a na jádro procesoru dosedal. Samozřejmě jsem hned šel testovat, jak dopadly teploty, jestli jsem si nějak pomohl.

Původně měl BOX v klidu 47°C a pod plnou zátěží se dostal na 71°C při tragické hlučnosti a 3000rpm. Vysoké teploty má na svědomí i špatně větraná case, ale to chladič nijak neomlouvá. Podle teploměru se vnitřní teplota nepřehoupla přes 36°C

Alpine 11 Pro měl před úpravou v klidu 50°C a v zátěži 70°, ovšem při zcela jiné hladině hlučnosti.

Po úpravě teplota v IDLE klesla na 46°C a v zátěži dosahuje 68°C.

Výsledek tedy není úplně přesvědčivý a je otázkou, zda má smysl IHS vůbec sundavat. Ony ty 2°C asi za ztrátu záruky vůbec nestojí. Na druhou stranu je ale fakt, že předtím nebyl CPU stabilní po přetaktu na 3,33GHz, teď už ale s OC jede stabilně. Takže hmatatelný důkaz posunu k lepšímu tu je.

Pokud vás tedy někdy chytne nálada sundat IHS, dobře si to rozmyslete, zázraky se nedějí. Možná s chladičem s měděnou podstavou a heatpipe by se věci měnily víc, ale vlastní zkušenosti trochu pochybuju. Spíš to vidím na lapování podstavy chladiče a IHS procesoru, až se mi zase nějaký nový objeví doma v PC. Minimálně je to bezpečnější a rychlejší.

Fenris :)
Mrtvola
Začátečník
Začátečník

Re: Jak napasovat AC Alpine 11 Pro na CPU bez IHS + foto

Příspěvek od Mrtvola »

Dobrý pokus a zajímavé počtení. Dost jsem se nasmál u té přidrátované packy. Jinak kolem a kolem...cena 200,- rozdíl teplot malý, ztráta záruky obého, hl. CPU a ještě dřina v garáži. Můj verdikt....koupil bych si radši Freezer 7Pro za 380,- :-)
i5 3570K, Asus P8Z77 M-Pro, Kingston HyperX XMP 1600Mhz 8GB, GB HD7870, Crucial M4 128GB, Cosmos S (díky Pejsku :-) ), Seasonic X560W
Fenris
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fenris »

Mrtvola píše:Můj verdikt....koupil bych si radši Freezer 7Pro za 380,- :-)
V zásadě nemůžu než souhlasit, ALE... měl jsem jedno zásadní omezení - výšku ventilátoru a do 10 (11max) cm se nevleze ani jeden tower. Původně jsem plánoval Katanu 3, ale ani Freezer se nevešel. Mám totiž case Acutake M.II.B (HTPC) a ta má celkovou výšku 125mm. Navíc jsem se snažil po létech používání supercoolerů jít jinou cestou a ne úplně to vyšlo, třebaže ve výsledku v upravené case E5200 provozuju na 3,5GHz

Obrázek

Ale i tak jsem si to užil a dost se z toho poučil. Kdyby někoho zajímala úprava toho Acutake, můžu to přihodit, ale ten větráček je zajímavější.
martinnovak8
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinnovak8 »

Jo....to by mě určitě zajímalo,přihoď díky
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

AC Alpine není jediný nízkoprofilový chladič na trhu :wink: radši bych investoval třeba 600kč do účinnějšího nízkoprofilového chladiče, než riskovat zničení procesoru za 1600kč
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
lukinosa
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukinosa »

chlapi, můžu potvrdit, že rámeček co se zacvakává na desku je to nejchatrnější co jsem kdy v kejsu videl. Složil jsem už asi stovku počítačů a nikdy se mi nestalo, že bych něco zlomil. Nevím, který idiot to navrhoval, ale fakt bych mu dal facku. Ten rámeček drží při sobe snad silou vůle. 1mm křehkého plastu po bocích.. fakt hrůza.
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“