Náhlá porucha externího disku
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- bluss
- Nováček

-
Náhlá porucha externího disku
mám docela problém se svým externím diskem, někde jsem našel starý 20gb HDD a koupil si k němu krabičku AXAGO, tím z něj udělal externí hdd...no ale nikdy nebyl žádný problém až tedˇ, kopíroval jsem nějaké soubory z notebooku na tento hdd a celé se mi to seklo, tak jsem tento hdd vypnul tlačítkem na krabičce a znovu zapnul od té doby už mi to na všech počítačích píše, že zařízení usb, přes které je tento hdd zapojen nepracuje správně a hotovo, hdd jde slyšet, že běží ale počítač ho nechce asi nějak povolit nebo nevím, kde je problém, proto se chci zeptat, jestli jste někde nečetli o podobném problému nebo jestli nevíte, jak bych to mohl vyřešit...
Je to starý 20gb IDE disk a za redukci, abych ho mohl zkusit v pc bych musel plácnout dalších 150Kč, což už se mi nechce...
tady je screenshot, toho co mi to hází:
http://www.jpeg.cz/view-583_extern_HDD_ ... _.jpg.html
Pls. nemáte někdo nějakou radu, jak ho zase rozjet??Mám tam docela důležitá data...předem díky.
Je to starý 20gb IDE disk a za redukci, abych ho mohl zkusit v pc bych musel plácnout dalších 150Kč, což už se mi nechce...
tady je screenshot, toho co mi to hází:
http://www.jpeg.cz/view-583_extern_HDD_ ... _.jpg.html
Pls. nemáte někdo nějakou radu, jak ho zase rozjet??Mám tam docela důležitá data...předem díky.
- Mastodont
- Černá karta

-
Re: Náhlá porucha externího disku
Nedělá ten disk při zapnutí nějaké neobvyklé zvuky?
- bluss
- Nováček

-
Čau
tak máme na sebe štěstí...
Rozběhne se jako vždycky, žádný problém s ním po hardwarové stránce asi nebude...jak jsem psal běžel normálně a při kopírování souborů se sekl a už ho počítače odmítají (odzkoušeno na několika pc, vždy stejný problém)...točí se normálně, jen ho prostě pc nechtějí nějak spustit...
Kdyby to jinak nešlo, tak si asi tu redukci koupím, protože jde o data, o která bych nerad přišel ale kdyby byl nějaký jiný nápad, co ještě vyzkoušet, tak budu rád..předem díky..
Rozběhne se jako vždycky, žádný problém s ním po hardwarové stránce asi nebude...jak jsem psal běžel normálně a při kopírování souborů se sekl a už ho počítače odmítají (odzkoušeno na několika pc, vždy stejný problém)...točí se normálně, jen ho prostě pc nechtějí nějak spustit...
Kdyby to jinak nešlo, tak si asi tu redukci koupím, protože jde o data, o která bych nerad přišel ale kdyby byl nějaký jiný nápad, co ještě vyzkoušet, tak budu rád..předem díky..
- Mastodont
- Černá karta

-
U jednoho klienta jsem řešil podobný případ kdy se mu uvařil 1TB seagate externí hdd, každopádně v něm cvakalo. Asi bych navštívil někoho kdo má starou šunku a zkusil disk tam.
- bluss
- Nováček

-
Tak dneska mi došla redukce na ten disk, tak jsem vypnul počítač, zapojil hdd pomocí této redukce a znovu zapnul pc. Poté začal nabíhat windows, ale seknul se na této obrazovce:

Nějakou dobu takhle zůstal a potom dolů naskočilo to o botování...
tady:

Zkoušel jsem to takhle několikrát zapnout a vypnout a vždycky to zůstalo takhle.
Tak jsem disk odpojil a zapnul počítač, poté jsem zapojil disk znovu a nikde se neobjevil.
viz:

Tak teď vůbec nevím co s tím, jestli někde nastavovat něco v biosu...ale v tom se moc nevyznám...jestli někdo máte nějaký návod, nebo jak dále pokračovat...
Jde mi o záchranu těch dat, co na tom HDD mám...takže to nechci nějakým způsobem formátovat abych zachránil disk, je to bezcený 20gb hadr ale ty data jsou pro mě důležitá.
Tak jestli jste někdo měl také podobný problém, tak psl. poraďte jak na to...předem díky moc.

Nějakou dobu takhle zůstal a potom dolů naskočilo to o botování...
tady:

Zkoušel jsem to takhle několikrát zapnout a vypnout a vždycky to zůstalo takhle.
Tak jsem disk odpojil a zapnul počítač, poté jsem zapojil disk znovu a nikde se neobjevil.
viz:

Tak teď vůbec nevím co s tím, jestli někde nastavovat něco v biosu...ale v tom se moc nevyznám...jestli někdo máte nějaký návod, nebo jak dále pokračovat...
Jde mi o záchranu těch dat, co na tom HDD mám...takže to nechci nějakým způsobem formátovat abych zachránil disk, je to bezcený 20gb hadr ale ty data jsou pro mě důležitá.
Tak jestli jste někdo měl také podobný problém, tak psl. poraďte jak na to...předem díky moc.
- Mastodont
- Černá karta

-
Máš v BIOSu nastaveny všechny detekce na auto?
- zombux
- Odborník PCT

nejsem si jistej jestli je rozumný svěřovat důležitý data starýmu disku... a taky si nejsem jistej že "disk je po hardwarový stránce v pořádku" - podle mě umřel, a to že se točí a necvaká na tom nic nezmění. to že má PC problém při bootu pokud je připojenej, to znamená že ještě neumřel dokonale. podívej se do Správce zařízení, jestli se tam nehlásí aspoň jako neznámé zařízení, protože pokud se ti nepovede ho nějak dostat do windows, na záchranu dat svépomocí můžeš zapomenout. v úvahu pak přicházejí jen firmy které se na to specializují, ty by data dovedly vytahat - dokonce tipuju že v tomhle případě téměř určitě ano, ale za poplatek v řádu tisíců až desetitisíců korun...
ignorelist: kremrole a dezoláti
- bluss
- Nováček

-
No nejsou to zase smrtelně důležitá data ale několik galerií fotek z různých dovolených a nikde jinde ty fotky uložené némám....takže pro mě jsou hodně důležité...
Ale že bych za to dával tisíce to zase ne...
Ale že bych za to dával tisíce to zase ne...