XP (OEM) sa taha z webu, alebo je na CD?

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
mailer
Začátečník
Začátečník

XP (OEM) sa taha z webu, alebo je na CD?

Příspěvek od mailer »

Ahojte, chcel by som sa opytat, ci kupou OEM verzie win XP dostanem instalacku full windowsu, alebo len akusi nalepku so seriovym cislom.
Ide mi o to ze som zohnal jeden server z roboty, chcem kupit donho hdd a pouzit ho ako PC, ale s XPckami. a cital som ze ta OEM verzia je len pre predavane pocitace uz predinstalovane.
dik
CPU: E6850 3GHz, MB: ASUS P5Kpro, RAM: 4x 1024MB DDR2 800 Corsair C4DHX 4-4-4-12, ASUS RX3850 512MB, HDD:WD Caviar Black 1TB, DVD-RW: LG 4163, PSU: Enermax Liberty 500W
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: XP (OEM) sa taha z webu, alebo je na CD?

Příspěvek od zombux »

jak se to vezme. OEM je systém určený pro instalaci výrobcem počítače - a nikde není psáno že k tomu počítači musí dodat i instalační CD - rozhodně to není pravidlem. u montovaných sestav obvykle výrobce CD přikládá, u značkových sestav a notebooků většinou ne (bývá tam recovery oddíl ze kterého se sestava dá nahodit, nebo místo originálního CD je recovery CD).

ještě k tvému dotazu - OEM verze pokud ji koupíš v obchodě, samozřejmě CD obsahuje, z netu se nic netahá (to žádné windows). problém by mohl ale nastat s legálností (OEM verze dle současných licenčních podmínek musí být na jedné faktuře se zbytkem sestavy), proto lze koupit i tzv. legalizační balíček.
ignorelist: kremrole a dezoláti
mailer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mailer »

hmm, no a nestaci, ze na tej fakture bude novy HDD? ktory idem ajtak kupit do tej masiny?
CPU: E6850 3GHz, MB: ASUS P5Kpro, RAM: 4x 1024MB DDR2 800 Corsair C4DHX 4-4-4-12, ASUS RX3850 512MB, HDD:WD Caviar Black 1TB, DVD-RW: LG 4163, PSU: Enermax Liberty 500W
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

pravidla OEM licencování platná od 1.1.2009 najdeš zde - https://partner.microsoft.com/download/cze/40096808

(z toho vyplývá že HDD určitě nestačí)
mailer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mailer »

presne tak. uz som sa pytal. musim mat to na jednej fakture aspon 5 komponentov, inacmi to moze obchodnik predat, ale nebudem splnat licencne podmienky microsoftu.
Ja si ten server berem z roboty, kde ho vyraduju, takze nic.
este by som bol ochotny dokupit VFA kartu a mozno ramky a zdroj, ale stale je to malo.
Skusim zistit ci na pentium3 by isli visty ako-tak obstojne
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

na Visty na P3 můžeš rovnou zapomenout.
mailer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mailer »

Este keby som kupil OEM verziu vo velkosklade s vypoctovou technikou (to by malo ist, mam zivnost) a darovany komp by som predal sam sebe, alebo napriklad manzelke, ved na fakture odomna by bolo uz aj PC aj Windows, tak by to mohlo byt v poriadku, nie?
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

řekl bych že jo, OEM bys dělal ty
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

mailer píše:..a darovany komp by som predal sam sebe, alebo napriklad manzelke, ved na fakture odomna by bolo uz aj PC aj Windows, tak by to mohlo byt v poriadku, nie?
Pokud to máš ve firmě (ty jsi "firma"), tak je docela problém (alespoň v CZ) to "prodat sám sobě". Kup PC na sebe, OEM také na sebe a veď to v účetnictví jako celek - neboli sestavené firemní PC z komponent vč. OEM OS.
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“