Dotaz: DDR3 pro i5 - objasneni ohledne voltaze

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
alienGT
Začátečník
Začátečník

Dotaz: DDR3 pro i5 - objasneni ohledne voltaze

Příspěvek od alienGT »

Mam v planu si poridit tuto platformu a drobet plavu v pametech pro ni cili:

1, Kdyz koupim pr. DDR3 2*2GB 1,8V, po osazeni automaticky tyto pameti pobezi na (nebezpecne) voltazi udavane vyrobcrem? Nebo se pameti podvoltuji na max. doporucenou mez Intelem 1,65V a nasledne se podtaktuji popr. zvysi se casovani?
1, 2. Umi vubec takovato pamet bezet na mensim napeti nez onech 1,8V (pri zachovani frekvence)?

2, Jaka je skutecna bezpecna voltaz pameti pro i5?

3, Mam koupit DDR3 1333 nebo se oplati DDR3 1600(+). PC bude herni a planuju OC.

4, Kdyz koupim 1,65V RAMku, kolik ji muzu pridat na voltazi?

5, Lze tedy rict, ze nejvyhodnejsi reseni (vykon / cena) je koupit DDR3 1600 1,65V a po navyseni napeti na 1,8+- se dostat s takovouto pameti na cca2000

DDR3 RAMek je na trhu dost a ne jiz tolik, jenz jedou 1,65V.
To je tak asi vse co me napada. Dekuji skillerum a overclockerum za objasneni.
9800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotaz: DDR3 pro i5 - objasneni ohledne voltaze

Příspěvek od X-COM »

1) Kupovat si drahé paměti kvůli výkonu je na nic. Rozdíl ve výkonu nepoznáš.
2) Paměti poběží, jak deska uzná za vhodné. Tedy asi 1333Mhz a napětí 1,5V.
3) Nevidím důvod do pamětí v normálním počítači pouštět víc než 1,65V.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

V režimu na auto ti půjdou tak, aby fungovali na napětí 1,5V a podtaktují se klidně na 1066MHz. Změnou děličky je dostaneš na takt udávaný výrobcem a počítej se změnou voltáže na necelých 1,65V. Obávám se, že na automat to jinak moc dál nepůjde, při zvýšení nad 1,65V už dostaneš varování o překročení doporučené voltáže. V reálu je tedy nákup pamětí, kde výrobce sice udává vysokou frekvenci, ale při napětí vyšším než 1,65V na dvě věci. Buď budeš paměti provozovat na nižších frekvnecích a napětí vhodném pro desky s Ci5/7, nebo to zkusíš manuláně popohnat, ale jak to bude stab. a jaká bude výdrž, to netuším.

Obávám se, že nemá moc velký smysl hnát se za enormní frekvencí na úkor voltáže. Vem levnější RAM s voltáží max 1,65V a klidně nižší frekvencí, výkon to nikterak významně neovlivní a budeš mít stabilní PC.

Já zkusil od obojího kousek, vzal OCZ 1600 1,65V a při nastavení AUTO (deska GB UD4) běželi na 1066/1,5V. Dličkou jsem je poslal na 1600, voltáž nechal na AUTO a běží 1600/1,62V ... leč časování není 8-8-8-20, ale 9-9-9-22 ... počítám, že manuální úpravou voltáže na 1,65V bych bez potíží (opět manuálně) mohl nastavit výrobcem deklarovaných 8-8-8-20, ale nač. Takhle je trošku šetřím :wink:
Mr.Suchy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mr.Suchy »

Když si vezmu třeba desku ASUS P7P55D, která podporuje (uvedeno v seznamu) paměti Patriot DIMM 4096MB DDR III 1600MHz PVS34G1600LLK Viper. Tyto paměti pracují při napětí 1,9V. Dále použiju procesor Intel i5-750. Tak si deska nastaví automaticky bezpečné napětí pro procesor tedy 1,65V a sníží se tedy rychlost těchto pamětí a nebo nastaví napětí na 1,9V bez ohledu na procesor?
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

Spíš se nastaví na základní napění pro DDR3 a ty je budeš muset ručně nastavit, ale nevím proč brat paměti s 1.9V pro i5, když je tu celkem široký výběr pamětí s 1.65V.
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
jack08
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jack08 »

Mr.Suchy: Paměti s pracovním napětím 1.9V nastaví MB automaticky na 1.5V a zárovaň automaticky sníží i frekvenci, CL nechává na default hodnotách od výrobce. Lepší je napětí nastavit ručně na 1.65V a případně zvýšit i frekvenci.
hbboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hbboy »

Zeptám se také na paměti na core I5 - které chci trochu přetaktovat které paměti jsou lepší - nárust výkonu je cca kolik. Nerad bych kvůli ušetřeným pár stovkám měl pomalejší PC třeba o 10 %

základní paměti

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 21Y50ALIYL

dle mě možná lepší paměti, jel bych na 1600 tudíž vyšší výkon ne???? nebo jak to je prosím o vysvětlení

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 21Y50ALSXX

Někde jsem četl, že časování CL8 jsou nejlepší paměti pro i5,

Ještě jednou jaký tam bude přibližně nárust výkonu.

Nebo jít ještě do těchto - budou nejrychlejší na I5 a v budoucnu????

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 21Y50ALUB1

Ten cenový rozdíl mě už nezabije

Druhý dotaz, třeba za 2-3 roky vyhodím desku a procesor a přejdu zase na něco nové co v té době bude a rád bych použil původní paměti a nekupoval zase nové, proto 1600
jack08
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jack08 »

Paměti samotné na P55 nenataktuješ, musíš zvýšit BCLK tím se zvedne i frekvence procesoru. S tímto pravděpodobně počítáš, takže pokud plánuješ OC, tak vem klidně 1600MHz případně 2000MHz, protože tuto frekvenci při vyšším OC využiješ. Raději bych volil mezi "kompromisem" frekvence a časování, protože CL9 není z nejideálnějších. Co se týká nárůstu výkonu, jde o jednotky procent, určitě ne 10%.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Rozdíl ve výkonu pamětí bude tak 1%, tedy naprosto zanedbatelný a nepostřehnutelný, tedy je nesmysl za to platit něco navíc.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
FlexaBender
Nováček
Nováček

Příspěvek od FlexaBender »

hbboy píše:Zeptám se také na paměti na core I5 - které chci trochu přetaktovat které paměti jsou lepší - nárust výkonu je cca kolik. Nerad bych kvůli ušetřeným pár stovkám měl pomalejší PC třeba o 10 %

základní paměti

dle mě možná lepší paměti, jel bych na 1600 tudíž vyšší výkon ne???? nebo jak to je prosím o vysvětlení

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 21Y50ALSXX

Někde jsem četl, že časování CL8 jsou nejlepší paměti pro i5,

Ještě jednou jaký tam bude přibližně nárust výkonu.

Nebo jít ještě do těchto - budou nejrychlejší na I5 a v budoucnu????

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 21Y50ALUB1

Ten cenový rozdíl mě už nezabije

Druhý dotaz, třeba za 2-3 roky vyhodím desku a procesor a přejdu zase na něco nové co v té době bude a rád bych použil původní paměti a nekupoval zase nové, proto 1600
Co se tyka budoucnousti, budou asi nejlepsi ty nejrychlejsi.
Ja si koupil pred nedavnem i5 750, MB Gigabyte P55A-UD3 Kingston HyperX 4GB (kit 2x 2GB) 1600MHz XMP (XMP - nejaka certifikace Intelu, staly stejne jako bez XMP). Pameti automaticky jedou na 1,5V, jelikoz jsem zjistil, ze vykon CPU je dost velky, tak sem ani zatim netaktoval. Pameti mi ted jedou na 1333 MHz s casovanim 7-7-7-21.
hbboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hbboy »

Takže radíte, že rozdíl 450 Kč je zbytečný a stačí základní paměti za 2400 - co mám viz: výše. Že navýšení ceny o 20 % a nárust výkonu do 10 %. ??? Děkuji za odpověď
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

I kdyby meli 5000MHz,tak kazdy pojednou na def. 1333Mhz.V podstate se vyssi frekvence kupuje jen kvuli OC.I pri 4GHz staci pri nejnizsi delicce 1600Mhz.
Mac...
marcelus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marcelus »

Ja mam k i5 Kingstony Hyperx 1333/cl7,ked nastavim v biose Auto tak mi bezia na 1333 MHZ/CL9 a napatie je 1.5 v.Ked zvolim profile 1/XMP/ tak bezia na 1333/cl7 1.65v.Taktovat? Naco? Odozvu systemu mam okamzitu.V hrach tiez...tam mi sice blbne GK ale to s RAM nema nic spolocne za to zo srdca dakujem ATI a ich vybornym ovladacom :-D Co sa tyka RAM,je z coho vyberat.To taktovanie mi pripada absolutne zbytocne.
CPU/ i7 4770 3,9 Ghz, GPU/MSI GTX 1070 Gaming, RAM/Kingston 16 GB DDR3 2133 Mhz,Enermax Platimax 750 W, DELL U2515h 2560x1440, Win 7 64 bit
hbboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hbboy »

Díky koupím tedy ty nejlevnější tyto

a nebo budu muset možná postavit sestavu o pár tisíc levnější a tam bych šel do těchto a ty nahoře poté časem dokoupil a měl celkem 6 GB

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 21Y50AKIYI

Takhle by to tedy šlo??? Poslední odpověď a PC v sestavě s I5 750 pojede jak drak -)))
hbboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hbboy »

a nebo tyto

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 21Y50AKU2B

časování CL7 píšete že nižší je lepší
jack08
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jack08 »

K čemu ti bude 6GB RAM? Když paměti kupuješ, jak říkáš i "do budoucna", tak vem rovnou KIT 2x2GB.
hbboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hbboy »

jack08 píše:K čemu ti bude 6GB RAM? Když paměti kupuješ, jak říkáš i "do budoucna", tak vem rovnou KIT 2x2GB.

chtěl jsem pc bednu tak za 20 tisíc, ale bohužel nyní možná půjdu s platem dost dolů a budu se muset vejít do 13 000, tak budu muset šetřit kde se dá i na pamětěch, ještě to není uzavřeno, protože potřebuji koupit i jiné věci ne jen počítač na hry, tak chci koupit základ a potom jen vylepšovat postupně, čas od času, nebo najednou ještě uvidím jak to vyjde, ale pc co mám v podpise - 7 let staré je už opravdu nepoužitelné - lze hrát pouze hry z roku 2003 až 2005
Naposledy upravil(a) hbboy dne úte 9. úno 2010, 20:09, celkem upraveno 1 x.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

1GB moduly jsou opravdu blbost http://www.x-computers.eu/recenze/opera ... ecenze.php
6GB RAM je pro jakoukoliv vážnější práci opravdu velký přínos. Mám 8GB a na pár dní jsem musel půjčit 4GB kamarádovi a s těmi "jen" 4GB mi běhal počítač výrazně pomaleji než předtím. A to na počítači dělám jen celkem kancelářské věci - internet, office, průzkumník, hudba, film.
hbboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hbboy »

X-COM píše:1GB moduly jsou opravdu blbost http://www.x-computers.eu/recenze/opera ... ecenze.php
6GB RAM je pro jakoukoliv vážnější práci opravdu velký přínos. Mám 8GB a na pár dní jsem musel půjčit 4GB kamarádovi a s těmi "jen" 4GB mi běhal počítač výrazně pomaleji než předtím. A to na počítači dělám jen celkem kancelářské věci - internet, office, průzkumník, hudba, film.
a lze tedy desku gigabite UD3 osadit jen jednou 2 GB pamětí, myslel jsem že musí být vždy v páru
jack08
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jack08 »

marcelus píše:...To taktovanie mi pripada absolutne zbytocne.
Spíše je škoda "nevyužití" dobrého OC potenciálu i5 750 alespoň na 3.6GHz.
hbboy píše:...a lze tedy desku gigabite UD3 osadit jen jednou 2 GB pamětí, myslel jsem že musí být vždy v páru
samozřejmě že to jde
Odpovědět

Zpět na „Paměti“