Černá obrazovka po startu PC s GeForce GTS250 1GB
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- Jan Gottwald
- Začátečník

-
Černá obrazovka po startu PC s GeForce GTS250 1GB
Dobrý den. Dnes jsem si koupil kartu ASUS ENGTS250 DK a po korektní montáži do PC a zapojení přídavného napájení karta nefunguje. Zastaví jakoby bootování celého systému - disk svítí, větráčky foukají a nic se neděje. Monitor ani neproblikne, takže není vidět vůbec nic. Po bližším ohledání karty jsem si všimnul, že na liště se spoji, která se zasouvá do PCI Express slotu je směrem ke konci karty předposlední "plíšek" pouze do půlky a všechny ostatní jsou až do konce konektoru. Mohlo by to být to jádro pudla? Mám to nafocené, ale jelikož píšu z mobilu, přihodím foto až ráno. Zkoušel jsem reset BIOSu, měnit RAM a vše zkontrolovat, ale stále nic. Při připojeni na integrovanou VGA na desce jede vše bez problému. Díky předem za odpovědi. Jsem z toho dost zoufalý. Člověk se těší na nové železo a ono pak nejede...
Naposledy upravil(a) Jan Gottwald dne pát 11. čer 2010, 06:28, celkem upraveno 1 x.
- Mafian277198
- Začátečník

Re: Vadná GeForce GTS250 1GB
Pokud myslíš ten jeden kontakt na PCI-e sběrnici u grafiky, tak to je normální, má to i moje HD 5770 (zřejmě se jedná o citlivé místo, které se má po zasunutí do sběrnice připojit jako poslední, zřejmě kvůli ochraně při nabitých kondenzátorech, nebo při montáži se zapojeným napájením), takže tím by to být opravdu nemělo. Jinak, pokud máš možnost, tak kartu ještě zkus v jiné desce, když nepude, tak hold reklamovat.Jan Gottwald píše:...Po bližším ohledání karty jsem si všimnul, že na liště se spoji, která se zasouvá do PCI Express slotu je směrem ke konci karty předposlední "plíšek" pouze do půlky a všechny ostatní jsou až do konce konektoru. Mohlo by to být to jádro pudla?...
//Edit: Jinak by taky bodlo nějaký info o zbytku sestavy.
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
- Jan Gottwald
- Začátečník

-
Zítra sem hodím foto toho konektoru. Sestavu mám uvedenou v profilu + zdroj 650w Enermax Modu. Ostatní grafické karty zatím jely bez problému i s přídavným napájením. Předchozí byla GeForce 9800GT. Není možné že je ta 250GTS s nějakou novější verzí PCI Express slotu? I novější by ale měl být kompatibilní ne?
- durod
- Středně pokročilý

To je normalni, maji to vsechny kartyJan Gottwald píše: je směrem ke konci karty předposlední "plíšek" pouze do půlky.
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
- Jan Gottwald
- Začátečník

-
Tak přikládám foto toho konektoru s polovičním "plíškem". Na reklamaci s tím asi ještě nepůjdu. Dočetl jsem se na fórech ASUSu, že dost uživatelů má problém s chipsetem VIA a novějšími grafickými kartami s PCI Express 2.0. Bohužel nové BIOSY už na tuhle desku nevychází a je divné, že předchozí GeForce 9800GT fungovala ok. Asi je GTS250 už stavěná jinak a VIA ji prostě nerozdýchá. Nejhorší je, že nemám kartu kde zkusit a tak vlastně nevím, jestli řešit spíše novou desku, nebo být v Alze za blbce a jít reklamovat věc, která funguje, ale jen o tom nevím
Zde je foto: 

- Mafian277198
- Začátečník

Re: Černá obrazovka po startu PC s GeForce GTS250 1GB
Jak už sme řekli, konektor je v pořádku, mají to i ostatní karty. Problém s VIA je dosti možný, ale myslím si, že se to týká jen ovladačů... ale naběhnout aspoň přes BIOS by to mělo tak či onak, takže karta je asi vadná. 
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
- Jan Gottwald
- Začátečník

-
Dobrá. Děkuji všem za to posouzení konektoru. Dneska si s tím ještě zkusím "pohrát". Na fórech ASUSu jsem četl několik rad, že má člověk zkontrolovat, jestli se v BIOSu nepřepnulo nastavení primárního VGA adaptéru. Také zkusím redukci napájení co byla přibalena. Pokud na něco narazím, dám vědět jestli jsem to pohnojil já, nebo soudruzi z Číny.
- Bez_n1ck
- Pokročilý

Zkusil jsi druhý DVI výstup na kartě? Případně jestli má deska i integrovanou grafiku, ověř, že je zakázaná
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
- Jan Gottwald
- Začátečník

-
No mám ještě starý VGA konektor, takže jedu přes redukci na DVI. Karta má kupodivu i starý VGA, zkusím oddělat redukci a jet na přímo přes VGA... Ten BIOS projedu a dám vědět.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Já sedidivm že to vůbec postnulo, mě na VIA chipsetech tehdy 8800GT ani 3870 když jsem to zkoušel ani nepostnuly. Poslední karta která tam na 100% funguje je Radeon X1950XTX... hold vyměnit desku. Za cokolik, cokoliv jen ne VIA.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
O jakou desku přesně se jedná?
Jinak ten kratší pin je tzv. "presense pin" (Hot plug present detect). Ve slotu je pin delší a na kartě kratší. Jak název napovídá indikuje přítomnost karty ve slotu. Je jedno o jakou revizi PCI-Express slotu se jedná, elektromechanicky jsou kvůli zpětné kompatibilitě stejné, liší se jen protokoly a propustností.
Jinak ten kratší pin je tzv. "presense pin" (Hot plug present detect). Ve slotu je pin delší a na kartě kratší. Jak název napovídá indikuje přítomnost karty ve slotu. Je jedno o jakou revizi PCI-Express slotu se jedná, elektromechanicky jsou kvůli zpětné kompatibilitě stejné, liší se jen protokoly a propustností.
- Shit
- Odborník PCT

VIA KT890 umí pouze PCIE 1.0 => většina karet s rozhraním PCIE 2.0 s KT890 nemaká.
8800GT a 9800GT se "uměly" přepnout do režimu PCIE 1.0; GTS250 už nikoliv.
=>
na desce s KT890 GTS250 nerozchodíš.
8800GT a 9800GT se "uměly" přepnout do režimu PCIE 1.0; GTS250 už nikoliv.
=>
na desce s KT890 GTS250 nerozchodíš.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Aha, tak to lecos vysvětluje. PCIE 1.0 není kompatibilní s PCIE 2.0Shit píše:VIA KT890 umí pouze PCIE 1.0 ...
- Shit
- Odborník PCT

Ještě upřesním to "přepnutí" 8800GT a 9800GT do řežimu PCIE 1.0.
To "přepnutí" záviselo na konkrétní verzi MB BIOSu a VGA BIOSu. Pokud se BIOSy "nedohodly" (což byl častější případ u KT890), tak to šlo vnutit natvrdo NiBiTorem a karta jela "furt" v režimu PCIE 1.0.
To "přepnutí" záviselo na konkrétní verzi MB BIOSu a VGA BIOSu. Pokud se BIOSy "nedohodly" (což byl častější případ u KT890), tak to šlo vnutit natvrdo NiBiTorem a karta jela "furt" v režimu PCIE 1.0.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

VIA totiž hlavně nemá PCI-E jako takové. Když to člověk vrazí do starého Intelu s prvnim PCI-E vůbec tak to jede. Via ale, a to si všimněte i v manuálech a marketingu, tomu neříká PCI-E, oni tomu říkaj V-link. A nebo říkaj že tam maj PCI-E 16x slot ne PCI-E 16x řadič, prostě VIA no. Ale to tu bylo i dříve s AGP, třeba karty s můstkem na Intelech, nforce, naprosto v pohodě, na VIA? Smůla. To samý Sata. Dnešní disky na starších VIA chipsetech? Hmm, tak to radši rovou kupte řadič do slotu. VIA od dob 486 byl pro mě a navždy zůstane jednoznačně nejhorší výrobce chipsetů. Vždy byl tím nejhorším co se výkonu i kompatibility týče, občas ho někdo koupil protože byl levnej a v dobách KT133 - KT400 se to kupovalo protože nebylo moc alternativ ( I když SIS tehdy byl lepší, asi neměl tolik OEM partnerských smul a byl v méně deskách ), po příchodu Nforce šla VIA rychle ke dnu a to naprosto po právu.
- Shit
- Odborník PCT

Pleteš jablka a hrušky.DOC_ZENITH píše:..a to si všimněte i v manuálech a marketingu, tomu neříká PCI-E, oni tomu říkaj V-link....
1) KT890 opravdu má PCIE 1.0.
2) V-Link je komunikační propojení mezi SB a NB u VIA chipsetů.
nV uplatila výrobce, aby nepoužívali KT900 (to by šla slavná nV s jejími nF4 chipsety ihned do kytek) a kombinaci KT890+VT8251 si "lajskul" dát (po "bububu" nV) na trh pouze Asus.DOC_ZENITH píše:...po příchodu Nforce šla VIA rychle ke dnu a to naprosto po právu.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

EEh , ne tak úplně nepletu, vím že Vlink via používá na komunikaci mezi SB a NB, ale ten jejich PCI-E prostě hnije, neni to tak úplně 100% PCI-E. Prostě to tak je.
KT900? Co je nan ní zajímavýho proti NF4? Dnes by to byl stejnej odapd jako všechny VIA, ve srovnání s NF4 nekompatibilní PCI-e a Sata. Fakt ne, díky.
KT900? Co je nan ní zajímavýho proti NF4? Dnes by to byl stejnej odapd jako všechny VIA, ve srovnání s NF4 nekompatibilní PCI-e a Sata. Fakt ne, díky.
- Shit
- Odborník PCT

KT133 stála za prd, ale od KT266 už šlo o docela povedené chipsety pro platformu AMD.DOC_ZENITH píše:VIA od dob 486 byl pro mě a navždy zůstane jednoznačně nejhorší výrobce chipsetů
Trošku si zagoogli... Naprosto stejný výkon aj v SLI, poloviční spotřeba, netopila, nedok*rvené SATA rozhraní, poloviční cena... Ona nV moc dobře věděla, proč výrobce MB podmázla a dala si podmínku: "Buď budete dělat POUZE s mými chipsety, nebo nedostanete žádný chip od nV".DOC_ZENITH píše:KT900? Co je nan ní zajímavýho proti NF4?
Jinak na téma VIA+SATA: naprosto bezproblémové (což u nV4 neplatilo) a VT8251 už uměl v té době "SATA 2", RAIDy 0,1,0+1,5,10, HD audio atd. a rychlostí šlapaly na záda intelácké ICH7R (neboli druhý nejlepší SB té doby).
- Jan Gottwald
- Začátečník

-
Tak deska je ASUS P5VD2 MX. Bohužel je v ní opravdu ta proklatá VIA. Asi to bude s tou GeForce 9800GT pravda protože ta mi jela bez problému. Pečlivě jsem ještě procházel nastavení BIOSu a s kartou tam mohu navolit pouze jestli je v PCIe nebo PCI Express. Integrovaná v Biosu vypnout nejde. Asi se vypíná automaticky. Prostě žádné nastavení nepomáhá Achjo. Teď abych koupil novou desku a jelikož mám staré Core 2 Duo do socketu 775, tak asi i nový procesor
protože kupovat něco se socketem 775 by asi nemělo smysl. No už vidím tu palbu za upgrade. Rozhodně všem děkuji za pomoc.
- Mafian277198
- Začátečník

Díky za vysvětlení, to jsem nevěděl.Krteq píše:Jinak ten kratší pin je tzv. "presense pin" (Hot plug present detect)...
BTW, sory za muj špatnej odhad...