HEAD píše:Tak tohle uz vim od zacatku uvedeni 5850/5870...Karty sou stejne vykone na stejnych taktech.
Jasně, ale přínos testu spočívá v tom, že to otestovali i na jiných čipech, takže se z toho dá usuzovat, čím by to být mohlo, případně čím by to být nemohlo
Ne že by závěr, který z toho vyplývá, byl nějak extra pozitivní pro současné produkty, ale je vidět, kde jsou rezervy a že by mělo být možné zlepšit poměr výkon/tranzistor, což se může promítnout do lepšího poměru cena/výkon.
Tak ATI front end změnit musí, respektive celej překopat, jinak by jim tam více teselátorů bylo naprosto k ničemu pokud by se to neprotáhlo přes pomalejší front-end. Pokud mě paměť neplete tak front end a práce s geometrií se u ATI nezměnila od dob R600, respektive z větší části možná můžeme jít i mnohem dále do historie. Neříikam že musej udělat až něco takového jako udělala NV s Fermi, kde ať je to karta jaká chce tak v těhlech oblastech má výhody až overkill, ale co je teď overkill se může u budoucích karet ukázat jako znatelná výhoda.
Ale i kdyby to front-end všeobecně nebyl, dle mého názoru to budou různé cache v čipu, teď nemyslim přímo shader cache, ale všeobecně na cache ATI (oproti NV) poměrně hodně šetřilo tranzistory, protože karty nemířilo jako CGPU optimized, ale do budoucna tohle taky budou muset změnit. Spousta lidí na mě bude plivat ale já opět zopakuji co si myslim, že Radeony HD 58xx jsou první karty s podporou DX11. Ale jen s podporou, nejsou to dobré DX11 karty spíš takové DX10.1 karty s podporou DX11. něco jako FX ve svý době, dokud nepřišly hry co ty nový technologi používaly ve velkym tak to taky bylo ok. Díky stále více umírajícímu trhu s PC hrami se toho možná ale ani nedočkáme tak pověst pětkovejch radeonů zůstane až na OpenCL neposkvrněna.
ATI už hodně dlouho nevytasilo novou architekturu, stalo se tak naposledy u R600. Její následovníci typu Rv770 byly pak v některejch ohledech i méně vyspělé než R600 jen měly více hrubého výkonu protože NV bohužel tehdy dominovala trhu a nastavila tento směr, radši více hrubého výkonu než cesta k novým technologiím. Já si prostě nemohu pomoci ale vydim tam pořád ty samé SP, pořád ten samej Teselátor jen upraveny tak aby měl více LOD vrstev (to by snad šlo udělat i SW cestou) a prostě aby to splňovalo DX11 specifikace. Jenže čím větší čipy děalj, tím myslím počet SP, TMU, rops, tím méně roste výkon vs tranzistor a výkon vs počet SP.
Fermi je k smíchu ale oproti GTX285 to ujde, protože TMU má dokonce méně, shaderů více, v paměťové propustnosti taky nezáří (GDDR5 na malém taktu , + GDDR5 nejsou na stejné efektivní frekvenci tak rychlé jak GDDR3 + maj větší latence, mam osobně dost pochyby že paměťovej subsystém na Fermi je rychlejší než byl ten na GT200, je jen více ekonomickej), ale přesto se výkonem docela drží ačkoliv papírově tam krom teselace nemá nic podle čeho by měla vyhrát.
Taky u ATI výkon méně škáluje s frekvencí, v práci jsem si teď testnul dva notebooky. V jednom byla mobilní GT330 48 sp, jen 8 rops. 128-bit 1GB GDDR3. Proti ní jsem postavil Radeona mobility HD 5650, ala 400SP, stejná paměť, na první pohled jasnej výsledek ne? Ale ani tak ne. V Heavenu jsem dostal z NV zhruba 21 fps a z radeonu 23. Jenže, k věci, obě karty byly default na 550mhz core. Ok, obě jsem ocnul co to šlo, shodou okolností u obou to bylo 2060mhz paměť a 700mhz jádro. Čili stejnej % nárůst. U NV se zvedlo FPS z 21 na 27. U ATI z 23 na 26. Závěr si kadej udělejte jakej chcete. Tohle se taky s postupem času nemění. Když jsem poprvě testoval HD2900XT a ocnul jsem ho skoro až na 1GHZ týýýjóó, to byla frekvence, hmm, ale výkon nešel nahoru tak jak jsem očekával, ale když člověk ocnul GTS640, tak to byla rána, 1/3 výkonu nahoru s člověk spoueřil s GTX.
neliz píše:Since this might be one of the last things I can post about this. Launches at the end of October, beginning of November.
Probably pin-to-pin compatible with Evergreen and slightly faster than a 512CC GF100.
Takže žádná revoluce se nekoná. Spíš nic než moc, respektive, jestli je to pin to pin compatible tak to vypadá spíš na novější revizi jádra co dá víc mhz. Něco jako byla rv790
Jenže když na přelomu října a listopadu vyjde refresh, tak nová generace tady 100% nebude do konce roku. Že by přece jenom byly s 28nm procesem nějaké potíže? Nebo to může mít i nějaký strategický význam?
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
padla tu spekulace, že na podzim vyjde 40nm čip, který ve skutečnosti bude mainstreamem další generace, jejíž high-end čip vyjde na 28nm procesu
//ed. mimochodem, pokud budeme GTX480 brát jako jen o 15% rychlejší než HD5870 a GTX485 o 8% rychlejší než GTX480, tak aby RV9xx byla rychlejší, musela by být o víc než 25% nad HD5870. A to se fakt přetaktováním docílit nedá
Ne, myslim si že to bude tak jak jsem říkal už dříve. Žádná RV9xx nebude, teda alespoň letos ne. Bude nejdříve Q1 2011, a letos nebude vůbec nic, ATI už nové čipy na 40nm nevydá. Budeme tu mít akorát ještě jednu revizi těch současnejch, ať už si to pojmenujou jak chtěj. A dokonce bych řekl že ten novej mainstream vyjde právě až Q1 2011 aby ojel proces, něco jako byla 4770 ve svý době. High end bude tak Q2.
Opravdu jediný co čekám je nová revize něco jako RV790 ve svý době. 4890 aky GTX285 neporazila nicméně ňákej ten novej život na trh dostala a NV donutila vydat další ztrátovou kartu. ATI něco vydat bude muset.
Protože, možná nad tim moc lidí teď ještě nepřemejšlí, ale, koukněte se schválně na SLI testy Fermi, jakékoliv. I když jsou většinou na launchovejch driverech, škáluje to doslova perfektně, fermi někde zvedá FPS i v hrách kde to CF nebo SLI non-fermi karet nedovede, a nebo dovede až při masivnim AA nebo 2560x1600 + masivní AA, atd. Fermi ukázala že to co bylo považováno za CPU limit jaksi neni tak úplně pravda a jde to na straně GPU ještě posunout. Teoretická GTX490 by se díky tomu mohla překvapivě stát velkým problémem Hemlocku, protože Fermi prostě škáluje znatelně lépe, a pokud se to přenese i na G104, tak má Hemlock nebo CF jako takové problém...
problem ? kdy ma vyjit ? myslim ze ati ten "problem" (protoze nejvetsi trzby z hemlocku urcite nema), tech par mesicu do q1-q2 2011 muze naprosto ignonorovat
Ne, neporazil, jen občas a někde, přičemž stál víc, a dávaly jej i ty OC verze GTX275. Nepočítám ještě další ruční OC které Atomic prakticky neměl (20mhz a už artefakty) + ultra žravou rv770 (90) s blbejma provozníma vlastnostma v idle. Atomic fakt bomba nebyla, byla tam strašná pálka za první gpu na 1GHz a stejně byl těžce nedostupnej. Většina rv790 ten 1Ghz totiž nedala.
vic nestala tedka sem koukal na CZC a stala defakto od doby uvedeni na trh kolem 5700,- bez DPH. CO sem skoukaval vsechny GTX285 tak ty nesli pod 5800,- bez DPH a to velmi vyjimecne vesmes se pohybovaly o 1000,- vejs. STaci mrknou na CZC
DOC_ZENITH píše:Ne, myslim si že to bude tak jak jsem říkal už dříve. Žádná RV9xx nebude, teda alespoň letos ne. Bude nejdříve Q1 2011, a letos nebude vůbec nic, ATI už nové čipy na 40nm nevydá. Budeme tu mít akorát ještě jednu revizi těch současnejch, ať už si to pojmenujou jak chtěj. A dokonce bych řekl že ten novej mainstream vyjde právě až Q1 2011 aby ojel proces, něco jako byla 4770 ve svý době. High end bude tak Q2.
Pokud inženýři v ATI vidí jako reálné vydat 3xx mm² produkt, který nabídne vyšší výkon a nižší výrobní náklady, než konkurenční 530 mm² single čip, tak by byli hloupí, kdyby se té příležitosti nechopili. Dobrovolně by se připravili o veškerý náskok, který tak těžko budovali. Navíc tím neriskují. Pokud to nevyjde a zůstanou u RV870, nic tím neztratí. Pokud jim to vyjde a po všech stránkách se to povede, mají jedinečnou šanci naprosto brutálním způsobem vytřít s konkurencí podlahu.
taky zastavam nazor ze HD6xx bude 100% jeste tento rok, ATI si chce zachovat status technologickeho/vykonostniho leadra a tohle by je posunulo jeste o notny kus nad konkurenci. Pokud zapracuji na pomeru vykon/plocha cipu tak by HD68xx na 40nm nemuselo byt ani nak extra velke orpoti HD58xx 330mm (ja to odhaduji na 380-400mm)
Technologický leader momentálně neni to nevim jak jsi na to přišel, to za prvé a za druhé opravdu věříte v příchod masivního 40nm GPU od ATI tenhle rok? Něco na velikost Fermi? Ano, asi by to i vyhrálo, ale do strategie ATI z posledních let mi to prostě nezapadá. Vydat takové GPU. Na výkon/plocha zapracovat nemůžou už tak maj evidentně ořezaný TMU, slabý shader chace díky kterejm GPU neni vhodný pro CGPU, openCL je tam pomalejší jak přes CPU, a tranzistory spíš přibudou protože bude další teselátor. Ne ubydou. Taky ALU operace což současné Radeony vůbec neuměj, pokud ATI necche ztratit CGPU vlak to vše bude muset změnit. Čip rozhodně nebude malej, bude velkej, nebo nebude vůbec. To co NV udělala s fermi a dost to schytala, bude muset ATI udělat také když bude konečně opouštět R600 architekturu, je jen otázka jestli to bude stejně bolestívé nebo se jim to povede lépe. Ale příští generace rozhodně bude mít větší přírůstek v tranzistorech a technologiích, než v hrubém výkonu.
Dle meho laickyho nazoru,letos vubec nemusi nic vyjit.Vubec neni duvod.Dobry hry zadny stejne nejsou.Vsechno se prakticky da hrat na kartach typu GTX260,4870.Pokud clovek nema 30" panel.Stejne je krize a prodeje nejsou zavratny.I to se musi odrazit na vyvoji a planech obou firem.Celkem zajimavy je to,ze clovek,co koupil G80 udelal nejvetsi kauf poslednich let.Myslim GTX, ultra.Ty karty nejsou spatny a porad se s nima da slusne hrat.
2DOC:
Diky,ze si presidlil z OCguru sem.Alespon si clovek precte rozumny nazory z jinyho uhlu pohledu.
godlike: to, že nie sú hry, neznamená, že sa nový HW nepredá. To by potom stačili staré HD 4870ky..
Inak DON_ZENITH nVidia stroskotala na výrobnom procese, AMD bude mať obrovskú výhodu, že uvedie R900 architektúru už na 28 nm tj. veľkosť čipu bude 2x menšia ako na 40nm a AMD nebude prakticky ničím obmedzená (ako Fermi, ktorá ide na pol plynu). Stačí ak zdvihne počet SP na 2400 etc (teda zvýši parametre o ~50% terajších) a pridá všetko potrebné (cache atd) na CGPU a vec je myslím hotová. nVidia to proste s Fermi "netrafila". Jednak kvôli zrušeniu Larrabbe a jednak nedokončením GT212, ktoré zrušila mne z neznámych dôvodov
Mikroarchitektury se navrhujou vetsinou roky dopredu, takze tezko rict, jak moc bude "R900" reflektovat terendy Fermi. Neznamou pro me je, jestli se daji napr. cache, tessalacni jednotky, atd. implementovat do jiz rozpracovaneho navrhu.
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com