Objevující se pending sector

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
EnergyStar
Začátečník
Začátečník

Objevující se pending sector

Příspěvek od EnergyStar »

Dobrý den,
měl bych dotaz. Jako systémový disk mám WD 500 gb (cca měsíc starý) a ve S.M.A.R.T.U. se mi začala objevovat hodnota 1 u Current pending sector. Celý disk mám zálohovám Acronisem a tak jsem obnovil data a hodnota se chvíli ukazovala 0 a po pár dnech používání opět 1.
Vyzkoušel jsem windows utilitu od výrobce a rychlý i kompletní test mi ukázaly nějaké chyby. Potom jsem si stáhnul ten samý program ale pod DOS (boot z CD) a ten mi žádné chyby nenašel. Čemu tedy mám věřit?
Měl jsem úplně ten samý disk (tento jsem dostal po reklamaci, podle hodnot byl úplně nový) a ten předchozí jsem taky reklamoval kvůli pending sektorům. Je to jen náhoda, špatná série/disk nebo toto (chybné) označení vadných sektorů může způsobovat řadič a nebo špatný kabel? Dříve jsem měl windows xp, nyní s novým diskem jsem přešel na windows 7.
Přemýšlel jsem o low level formátu, ale nejsem si jistý, zda by něčemu pomohl.
Díky.
P_V
Začátečník
Začátečník

Re: Objevující se pending sector

Příspěvek od P_V »

Ukaž ten výpis SMART.
Pending sektor znamená badsktor, který čeká na náhradu za jiný. Když se do něj zapíše, disk místo toho zapíše data do náhradního místa, sníží počitadlo Pending sektor a zvýší počitadlo Reallocated sector a Reallocated event.
EnergyStar
Začátečník
Začátečník

Udělal jsem zálohu a spustil pod DOSem zero fill. Po obnově systému už se ten pending sektor neobjevuje ani po kompletním skenu v HD tune (žádný červený čtvereček). Tak snad dobrý. Každopádně to budu monitorovat.

Nemáte nějaký nápad na program, který se po startu Win spustí automaticky do traye a hlídá S.M.A.R.T.y disků? Líbil se mi Hardware monitor nebo Speed fan, ale právě asi žádný z nich neumí "tiché" spuštění.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

tak znova, dej sem výpis SMART, hlavně hodnoty "reallocated sectors count" a "offline uncorrectable sectors count". to že se "pending sectors count" mění nahoru i dolů je normální vzhledem k tomu co to znamená
ignorelist: kremrole a dezoláti
EnergyStar
Začátečník
Začátečník

LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Me se smart zda OK...
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“