Vinyly
Moderátor: CageJ
- Jindy
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Vinyly
Já tě pochopil myslim docela dobře. Když si přečteš to na těch odkazech, budeš líp vidět do toho, o čem jsi mluvil - proč je vinyl zvuk jakej je (ale ne vždycky). Nic víc jsem tim nemyslel.
Právě že pro pochopení vinylu soundu mi přijde nejlepší, aby člověk věděl, co se s tim zvukem kvůli vinylu dělá - a to jak předtim, než jde na desku, tak potom, když se deska přehrává.
Právě že pro pochopení vinylu soundu mi přijde nejlepší, aby člověk věděl, co se s tim zvukem kvůli vinylu dělá - a to jak předtim, než jde na desku, tak potom, když se deska přehrává.
- myom
- Středně pokročilý

Jindy: necetl jsem si to, nemam na to tedka naladu ani cas, ale ja ti verim, ze to jde na vinyl jinou cestou, ale ja se bavim jenom o vysledku a ten je, ze to je lepsi. a to jsem slysel 30+ desek a vsude to bylo lepsi.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
- puschpull
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
tyhle debaty jsem před nějakými 8-18 lety absolvoval x-krát
a odpovědi jsou buď strašně složité, nebo jednoduché
z toho co mi zůstalo ....
lidskému uchu se líbí některá zkreslení , a na jiná zkreslení je zase moc citlivé
zvuk gramofonu, lampového zesilovače, některých kabelů, atd .. je zkreslený takovým způsobem, že je lidskému vnímaní zvuku (hudby) přirozené (líbivé, muzikální, prostorové, ...)
naproti tomu CD přehrávač, a běžné zesilovače (dřív takové ta kategorie do cca 40 tisíc korun, ale cena nesouvisí přímo z tím zvukem) a přesné monitorující reprosoustavy se ve výsledku postarají o téměř neposlouchatelný zvuk přehrávané hudby
Pokud půjdeme dále a zkusíme za zdroj signálu kvalitně nahrané SACD disky, kvalitní SACD přehrávač (třeba nějaký vyšší model od Sony), a k tomu odpovídající zesilovač (řídící i výkonový) , zakončené kvalitními reprosoustavami (nějaké BW Matrix řady 800, ať netroškujeme)
tak zjistíme, že i digitál se dá poslouchat.
Ale říkat, že gramofon nemůže hrát lépe než CD, že ve studiích jde signál také digitální cestou, to je opravdu velmi zjednodušené.
a odpovědi jsou buď strašně složité, nebo jednoduché
z toho co mi zůstalo ....
lidskému uchu se líbí některá zkreslení , a na jiná zkreslení je zase moc citlivé
zvuk gramofonu, lampového zesilovače, některých kabelů, atd .. je zkreslený takovým způsobem, že je lidskému vnímaní zvuku (hudby) přirozené (líbivé, muzikální, prostorové, ...)
naproti tomu CD přehrávač, a běžné zesilovače (dřív takové ta kategorie do cca 40 tisíc korun, ale cena nesouvisí přímo z tím zvukem) a přesné monitorující reprosoustavy se ve výsledku postarají o téměř neposlouchatelný zvuk přehrávané hudby
Pokud půjdeme dále a zkusíme za zdroj signálu kvalitně nahrané SACD disky, kvalitní SACD přehrávač (třeba nějaký vyšší model od Sony), a k tomu odpovídající zesilovač (řídící i výkonový) , zakončené kvalitními reprosoustavami (nějaké BW Matrix řady 800, ať netroškujeme)
tak zjistíme, že i digitál se dá poslouchat.
Ale říkat, že gramofon nemůže hrát lépe než CD, že ve studiích jde signál také digitální cestou, to je opravdu velmi zjednodušené.
http://puschpull.org
| PC sestava: |CPU: C2D E7200 2,53@3,60GHz 1,24V (400x9,0) Arctic Cooler Freezer 7 Pro | MB: Asus P5Q-Deluxe ( BIOS 0803 ) | RAM: 2x2GB DDR2-800MHz Patriot CL4 @ 1066MHz CL6 | GPU: ASUS EAH3650 SILENT 512M DDR3 | Audio Card: Asus Xonar Essence STX | PC Speakers: Audioengine A2 | Headphones: Beyerdynamic DT 990 | HDD: 4x WD6400AAKS (System + RAID1 + Data)| | External HDD: Samsung Story Station 1,5TB | WD My Passport 500GB | DVD-RW/RAM: Samsung SH-S223F | PSU: CORSAIR Power Supply HX520 | Case: COOLERMASTER Centurion 532 |
| PC sestava: |CPU: C2D E7200 2,53@3,60GHz 1,24V (400x9,0) Arctic Cooler Freezer 7 Pro | MB: Asus P5Q-Deluxe ( BIOS 0803 ) | RAM: 2x2GB DDR2-800MHz Patriot CL4 @ 1066MHz CL6 | GPU: ASUS EAH3650 SILENT 512M DDR3 | Audio Card: Asus Xonar Essence STX | PC Speakers: Audioengine A2 | Headphones: Beyerdynamic DT 990 | HDD: 4x WD6400AAKS (System + RAID1 + Data)| | External HDD: Samsung Story Station 1,5TB | WD My Passport 500GB | DVD-RW/RAM: Samsung SH-S223F | PSU: CORSAIR Power Supply HX520 | Case: COOLERMASTER Centurion 532 |
- crashPC
- Mírně pokročilý

Cokoli může hrát lépe než všecko ostatní, pokud je to maximálně kvalitní a dobře zpracované, a to ostatní je doprasené. To je normální. Proto pak dochází na argumenty fyzické - parametry a "hard skills" přístrojů a médií, a tam je to docela jasné. Pak je tedy potřeba hledat důvod, proč tomu tak je.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- Ajťák
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
parametry jsou fajn, ale důležitý je jak to zní. 
- zombux
- Odborník PCT

to že něco zní "líp" ale neznamená že to je kvalitnější.Ajťák píše:parametry jsou fajn, ale důležitý je jak to zní.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- myom
- Středně pokročilý

kvalitni mi je na nic, nad cislama nemasturbuju, dulezity je vysledek.
- Jindy
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Taky kvůli podobným lidem se do do digitálních nahrávek uměle přimíchává šum, saturuje se to přes lampy, nebo se to prohání páskovým magneťákem - aby to bylo víc analogovější a lidštější, mělo to analogový feeling, lidem se to líbí. A mně osobně taky, taky to občas dělám, ale nehodí se to všude. On člověk je dost zvyklej poslouchat mnoho barev zvuku, z přírody, a co je moc sterilní lidi blbě trávěj. Na tyhle věci se dneska chodí psychologicky, teda spíš psychoakusticky.
S tim co hraje líp a hůř...já bych spíš řekl, že různý věci prostě hrajou různě, jinak. Ať si každej poslouchá co se jemu líbí, ale jsou určité obecné poznatky a pravidla, kterými se dá zaručit, že se to lidem bude lépe poslouchat. Nicméně na základě některých obecných vykonstruovaných volovin se dá taky udělat velkej průser, jak se to stalo právě s nástupem cédéček, s dynamikou. Za špatný nahrávky na cédéčkách nemůžou cédéčka, ale ty lidi, co to tam tak dají a jestliže je většina nových alb zkurvená, tak to tak prostě je. Jak jsem říkal předtím, tak u vinylů se dělají vždy jiné mastery, takže to potom dopadá jinak, to hraje docela velkou roli, když pominu ten charakter desky. Ale to už jsem psal...
Je to asi třeba tak, jako srovnání studiových suchých monitorů a líbivé hi-fi sestavy. Obojí hraje jinak a obyčejnej posluchač často řekne, že se mu líp poslouchá to hi-fi a je to proto, že hi-fi je na to dělaný. Posluchač nemá uši proto, aby analyzoval chyby v mixu a poslouchal to suše, jelikož by si poslech neužil. A nejde jednoduše konstatovat, že jedno je lepší než druhý, obojí má jiné určení. To jen pro ilustraci.
S tim co hraje líp a hůř...já bych spíš řekl, že různý věci prostě hrajou různě, jinak. Ať si každej poslouchá co se jemu líbí, ale jsou určité obecné poznatky a pravidla, kterými se dá zaručit, že se to lidem bude lépe poslouchat. Nicméně na základě některých obecných vykonstruovaných volovin se dá taky udělat velkej průser, jak se to stalo právě s nástupem cédéček, s dynamikou. Za špatný nahrávky na cédéčkách nemůžou cédéčka, ale ty lidi, co to tam tak dají a jestliže je většina nových alb zkurvená, tak to tak prostě je. Jak jsem říkal předtím, tak u vinylů se dělají vždy jiné mastery, takže to potom dopadá jinak, to hraje docela velkou roli, když pominu ten charakter desky. Ale to už jsem psal...
Je to asi třeba tak, jako srovnání studiových suchých monitorů a líbivé hi-fi sestavy. Obojí hraje jinak a obyčejnej posluchač často řekne, že se mu líp poslouchá to hi-fi a je to proto, že hi-fi je na to dělaný. Posluchač nemá uši proto, aby analyzoval chyby v mixu a poslouchal to suše, jelikož by si poslech neužil. A nejde jednoduše konstatovat, že jedno je lepší než druhý, obojí má jiné určení. To jen pro ilustraci.
- puschpull
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jindy: hezký příspěvek a výstižně řečené!
Děkuji

Děkuji
- crashPC
- Mírně pokročilý

myom: to je pravda, na kterou se nedá šáhnout. Nevím ale proč pak saháš na kvality digitální technologie, a ponižuješ jí někam kam sama o sobě nepatří, protože umí nabídnout mnohem víc, jen jí skupiny idiotů neuměli slušně použít- viz Jindy... Jednání stylem "já bych všechny ty internety zakázala" je docela kontraproduktivní. Nikdy jsem také netvrdil, že digitální technologie je lepší. Nikdy nebude. Je křehká na poškození dat, trpí kvantovou chybou, a dalšími neduhy. Je ale alespoň lépe zvládnutá. Analog jsme zvládnout nedokázali, proto teď musíme trpět jednoduššším digitálem, s kterým se umíme (leč mnoho z nás pro svou hloupost nechce) dostat dál. Párkrát jsem si poslech na vinylu i elektronickou hudbu, a je to opravdu zážitek. Stejně tak ale jakákoli živá hudba, přenášená digitálně, i syntetická a elektronická, když se k tomu postaví profík.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
- NobodyLovesMe
- Začátečník

Jaké mý LP vůbec odstup signál - LP. Řekl bych, že to žádná sláva nebude. Jinak tady nebudu opakovat, co už bylo řečeno, snad jen že pro kvalitní poslech je potřeba mít hodně drahý gramofon a špičkovou přenosku, zesilovač, který se hodí pro připojení gramofonu. Kdo tohle všechno podstoupí, může pak onanovat při pohledu na točící se gramodesku...
"Jen jedna šance mezi dvěma světy:Ohni se mnou pojď "
- myom
- Středně pokročilý

crashPC: rozhodne nechci nic ponizovat a odsuzovat. mesic zpatky jsem mel technologicky BR disk, ktery predstavoval vsechny mozne video a audio HD formaty (disk je z roku 2006 tusim, doporucuju sehnat, celkem neuveritelna podivana) a hned prvni scena je takovy jazzik v DTS MA. no, s otevrenou hubou jsem to poslouchal, protoze lepsi zvuk jsem neslysel dlouho (pokud bych ten disk nekde nasel, mozna bych mohl vyextrahovat audio stopu). takze rozhodne digital neodsuzuji. jenom proste se mi zvuk z LP libi a to jakoze moc.
- Ajťák
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
Ten spešl zesilovač neni nutnej, prodáváj se předzesilovačeNobodyLovesMe píše:Jaké mý LP vůbec odstup signál - LP. Řekl bych, že to žádná sláva nebude. Jinak tady nebudu opakovat, co už bylo řečeno, snad jen že pro kvalitní poslech je potřeba mít hodně drahý gramofon a špičkovou přenosku, zesilovač, který se hodí pro připojení gramofonu. Kdo tohle všechno podstoupí, může pak onanovat při pohledu na točící se gramodesku...
- Ajťák
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
Asi tak, je to prostě pro fajšmekry. Já si poslechnu týdně tak kolem pěti novejch interpretů a kolem desítky alb. zajímá mě "zvuk". Občas koupim nějaký bedny nebo zesilovač, jen tak , pak to zase prodám. Prostě mě to baví. Tak chci zkusit taky ty vinyly. Akorát nevim jak se to bude shánět, v čr se to moc neprodává, spíš to budu muset dovážet z UK.
každej má prostě jiný záliby, já zase třebas nemám auto, tak můžu vrážet prachy do něčeho jinýho.
každej má prostě jiný záliby, já zase třebas nemám auto, tak můžu vrážet prachy do něčeho jinýho.
- puschpull
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
ideální je najít si "svou" sestavu a přestat poslouchat zvuk a začít poslouchat hudbu!
Myslím že o tom to celé je.

Myslím že o tom to celé je.
- Ajťák
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
To je pěknej bullshit, hudba je přece zvuk 
- Jindy
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
On to myslel trochu jinak, ve vztahu tady k tomu debatnímu kroužku o tom, co je a co není zvukově nejlepší...
- puschpull
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
tak nějak
jasně že zde je thread o kvalitě zvuku, ale v tomto ohledu se lidé nikdy (pochopitelně) nedohodnou
...
ale myslím si, že cílem zvukových zařízení je zprostředkovat posluchači nějaký estetický či citový zážitek z hudby.
Takže pokud se budem držet receptu dosáhnout solidního zvuku (co je to solidní kvalita zvuku může být velice individuální záležitost) a následně se v tom zařízení už pořád malicherně nehrabat a neměnit pořád něco, ale začít poslouchat hudbu tak, aby v nás zanechala pokud možno dobrý dojem.
Opravdu - ideální aparatura neexistuje, jde o to, říci si že to co jsme "dosáhli" tak že nás při poslechu plně uspokojuje.
A osobně důsledně odděluji pracovní kout s PC a poslechem hudbu při činnoisti na PC / přeci jen na počítači trávím dloiuhý čas, a hudba jako kulisa je přijatelnější než film jako kulisa .../ od poslechu té "highendové" aparatury, k křesle, v klidu, při vypnutém PC ...
Naprosto tu nemluvím o profesionálním zařízení pro "tvůrce" hudby, tam moje zkušenosti nijak nezasahují
- Ajťák
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
tak mě je nějakejch 25 roků, takže plánuju ještě tak 20 měnit a pak si možná něco najdu 
- Yradak
- Začátečník

-
Zhrniem to takto
Kvalita CD vs Vinyl - rozpoznateľná len na drahších aparatúrach (gramofón/CD - zosilovač - bedne) tak 70 000+ a ešte aj potom je to otázka nie kvality, lež vkusu. Vinyl neznie lepšie ani horšie, znie proste ináč. Beseda tu, kde nikto nemá apratúru +30 000 ,je zbytočná.
Špecifikum Vinylu - moje amatérske poznatky z fór - voľajaké sínusové fázy v zázname, ktoré sú vraj príjemné pre ľudské ucho, +reprodukcia vyšších kmitočtov 20 000 - 100 000hz , ktoré sú vraj príjemné pre ucho a mozog. Cd ide povačšinou do nejakých 22 000hz a reprobende tiež, takže neviem.
Vinyl na kúpu - je otázka vkusu a financií, nie kvality. Ja si plánujem kúpiť červený Project Debut III Esprit, cca 9500kč, mm/mc predzosilovač potrebný pre gramofóny mám v Sony (viď podpis). Nekupujem si ho kvôli kvalite zvuku, ale kvôli tomu, že gramo je proste cool. Veľké obaly veľkých dosiek, hrabanie sa medzi nimi, vyberanie toho úžasného retro kusu nosiča z obalu, reprezentatívne sa točiaca platňa na gramofóne obnažujucom kusy precíznej techniky, pohľad na dekadentne sa vlniacu prenosku atď. . Kvalitatívne na moje zostave sa CD vs vinyl líšiť nebudú, resp minimálne.
Ak by som šiel po kvalite, idem podľa momentálnych finančných prostriedkov s tým, že vinyl vs CD vstupuje vinyl do hry až na spomínaných 70 000+ a aj potom je to otázka vkusu.
(tých 70 000 nie je joke, solídny gramofón stojí tak 35 000, potom adekvátne komponenty k nemu budú stáť minimálne toľko isto)
Kvalita CD vs Vinyl - rozpoznateľná len na drahších aparatúrach (gramofón/CD - zosilovač - bedne) tak 70 000+ a ešte aj potom je to otázka nie kvality, lež vkusu. Vinyl neznie lepšie ani horšie, znie proste ináč. Beseda tu, kde nikto nemá apratúru +30 000 ,je zbytočná.
Špecifikum Vinylu - moje amatérske poznatky z fór - voľajaké sínusové fázy v zázname, ktoré sú vraj príjemné pre ľudské ucho, +reprodukcia vyšších kmitočtov 20 000 - 100 000hz , ktoré sú vraj príjemné pre ucho a mozog. Cd ide povačšinou do nejakých 22 000hz a reprobende tiež, takže neviem.
Vinyl na kúpu - je otázka vkusu a financií, nie kvality. Ja si plánujem kúpiť červený Project Debut III Esprit, cca 9500kč, mm/mc predzosilovač potrebný pre gramofóny mám v Sony (viď podpis). Nekupujem si ho kvôli kvalite zvuku, ale kvôli tomu, že gramo je proste cool. Veľké obaly veľkých dosiek, hrabanie sa medzi nimi, vyberanie toho úžasného retro kusu nosiča z obalu, reprezentatívne sa točiaca platňa na gramofóne obnažujucom kusy precíznej techniky, pohľad na dekadentne sa vlniacu prenosku atď. . Kvalitatívne na moje zostave sa CD vs vinyl líšiť nebudú, resp minimálne.
Ak by som šiel po kvalite, idem podľa momentálnych finančných prostriedkov s tým, že vinyl vs CD vstupuje vinyl do hry až na spomínaných 70 000+ a aj potom je to otázka vkusu.
(tých 70 000 nie je joke, solídny gramofón stojí tak 35 000, potom adekvátne komponenty k nemu budú stáť minimálne toľko isto)
Gigabyte P965 DS4 rev1.0 • Core2Duo E6300 1.86GHz + ScytheMine • 2GB Transcend 800MHz 4-4-4-12 • WD 250GB 00MJB0 + WD 640GB AAKS • HD2600Pro 512MB • LCD Philips 109B • LG GSA-H10N • Fortron 350THN-P • Foxconn TH-01 • Chicony 0420 USB • Creative Monitor M80 • Echoaudio Audiofire 2 S/PDIF out - Sony TA-F650ESD S/PDIF in - Mission 771E