NVIDIA PhysX - poznatky z praxe

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: NVIDIA PhysX - poznatky z praxe

Příspěvek od Krteq »

Když už jsme tu opět nakousli to "kriplení" CPU PhysX, našel jsem další zajímavý článek na tohle téma z července tohoto roku.

RealWorldTech - PhysX87: Software Deficiency

Zajímavé jsou zejména poslední dvě kapitoly článku...
...The truth is that there is no technical reason for PhysX to be using x87 code. PhysX uses x87 because Ageia and now Nvidia want it that way. Nvidia already has PhysX running on consoles using the AltiVec extensions for PPC, which are very similar to SSE. It would probably take about a day or two to get PhysX to emit modern packed SSE2 code, and several weeks for compatibility testing. In fact for backwards compatibility, PhysX could select at install time whether to use an SSE2 version or an x87 version – just in case the elusive gamer with a Pentium Overdrive decides to try it...

...Realistically, Nvidia could use packed, single precision SSE for PhysX, if they wanted to take advantage of the CPU. Each instruction would execute up to 4 SIMD operations per cycle, rather than just one scalar operation. In theory, this could quadruple the performance of PhysX on a CPU, but the reality is that the gains are probably in the neighborhood of 2X on the current Nehalem and Westmere generation of CPUs. That is still a hefty boost and could easily move some games from the unplayable <24 FPS zone to >30 FPS territory when using CPU based PhysX...

...Not only would this physics solver comparison reveal the differences due to x87 vs. vectorized SSE, it would also show the impact of multi-threading. A review at the Tech Report already demonstrated that in some cases (e.g. Sacred II), PhysX will only use one of several available cores in a multi-core processor. Nvidia has clarified that CPU PhysX is by default single threaded and multi-threading is left to the developer. Nvidia has demonstrated that PhysX can be multi-threaded using CUDA on top of their GPUs. Clearly, with the proper coding and infrastructure, PhysX could take advantage of several cores in a modern CPU. For example, Westmere sports 6 cores, and using two cores for physics could easily yield a 2X performance gain. Combined with the benefits of vectorized SSE over x87, it is easy to see how a proper multi-core implementation using 2-3 cores could match the gains of PhysX on a GPU...
Podle tohoto článku by implementace podpory SSEx instrukcí a multi-threadingu mohla zvýšit výkon CPU PhysX 2x až 3x na dnešních CPU (Nehalem/Westmere) a dokonce se vyrovnat GPU PhysX. To víceméně souhlasí se závěry, které uvádí JeGX.
Mike1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mike1 »

Chtěl bych se vás zeptat na Mafii 2, když jí spouštím, tak mi to napíše toto: "PhysX SDK not initialized. PhysX System Software will be installed." V certifikovaných ovladačík 258.96 je PhysX již zahrnutý. Jak to, že je pro tuto kru jakoby neviditelný? Zkoušel jsem ho několikrát odinstalovat přes revo uninstaller a nainstalovat přes samostatnou instalaci nejnovějšího softwaru. Instalace však skončili již u prvního kroku fatal errorem. Díval jsem se na net a tam mi poradili spustit instalaci s příkazem /quiet, vytvořil jsem si zástupce a nastavil vše potřebné. Spustil jsem zástupce a nic se nedělo, pořád obrazovka na ploše. Díval jsem se na to, že s tímhle má problém více lidí a ne jenom já. Mohl by mi někdo poradit, jak nainstalovat PhysX s tím, že hra bude fungovat? Díky
EDIT: vyřešeno
Intel Core i7-4770K 4,2 GHz; OCZ Vertex 4 240GB; Noctua NH-D14; Asus Windforce Nvidia GTX970 OC 4GB; ASRock Z97 Pro4; Corsair Vengeance XMP 16GB (kit 2x 4GB) 1866MHz; Microsoft Windows 7 Professional CZ 64bit; Nexus RX-6300 630W; Cooler Master HAF Tower RC-932; WD Caviar Black 3.5" 640GB, Větráky NOCTUA
Warran
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od Warran »

Napiš prosím, jak jsi to vyřešil, aby se tím mohli inspirovat i ostatní v případě stejného problému.
olis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od olis »

ja som to urobil tak ze som si stiahol instalacku dal som ju priamo do disku C a premenoval som ten subor len na physx v starte som si otvoril cmd a napisal som tam C://physx.exe /quiet potom tam len nabehene vyber jazyku instalacie ked das dalej nic sa neukaze ale ked si tak o minutu pozries tak mas novu verziu physx cize ty to nevidis ale ono sa to nainstaluje
Mike1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mike1 »

Já jsem to vyřešil instalací starší verze physX, na které to taky funguje je to verze PhysX_9.10.0513_SystemSoftware, když jsem to zkoušel se spuštěním atributu /quiet, tak se nic nezobrazilo ani nic nenainstalovalo, takže asi tak. Jinak chtěl bys se zeptat na pár otázek, možná, že se to hodí spíše tady, než na thread o GTS 450, tady je to zkopírované:
"Chtěl bych se vás zeptat, je tato karta dostatečně silná na počítání fyziky k GTX 470? Nebo bych si měl koupit pak spíš GTS 440? Každopádně bych potřeboval poradit v tom, jestli to vydrží můj zdroj uvedený v podpise s příslušnými komponenty. + uvažuji o koupi SSD disku ale asi tak za rok, když už budou, doufám, SSD disky se SATA 6G (kdy by měly vyjít první modely?). Případně, když bych ke GTX 470 dokoupil Gelid Icy Vision, nebude pak tato karta hlučnější? Jenom tak na okraj, když zrovna nemá karta co na práci, bude v provozu? myslím tím, jestli bude potřebovat chlazení nebo jestli se zapne až po tom, co bude počítat fyziku? Popřípadě dala by se využít na desce AMD technologie SLI například s GTX 460, aby to fungovalo bez problémů? Vím, že je to mnoho otázek najednou, ale je lepší je vypsat v jednom příspěvku, než v dalších deseti. Díky za odpovědi"
Intel Core i7-4770K 4,2 GHz; OCZ Vertex 4 240GB; Noctua NH-D14; Asus Windforce Nvidia GTX970 OC 4GB; ASRock Z97 Pro4; Corsair Vengeance XMP 16GB (kit 2x 4GB) 1866MHz; Microsoft Windows 7 Professional CZ 64bit; Nexus RX-6300 630W; Cooler Master HAF Tower RC-932; WD Caviar Black 3.5" 640GB, Větráky NOCTUA
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Karta na fyziku je stále v provozu, prostě total idle 2D ale neni bez proudu. GTS450 bude na fyziku stačit bohatě. Co se so ce týče Gelid Icy Vision neznám, takže nevim, vzal bych radši Acelero extreme, to to uchadí do neslyšitelnýho stavu na 100%. Co se týče SLI tak ano, ale musíš si vzít desku s NV chipsetem, pro AM3 jsou taky. Ale SLI na AMD platformě s kartama typu GTX460, no, vidim to na cpu limit. SLI nebo CF se všeobecně obloukem vyhejbat.
Mike1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mike1 »

Díky za odpovědi, Gelid icy vision má hranici maximílní hlučnosti 26 db a acelero extreme pro nvidia gtx 470 sice je, ale jak jsem četl, tak v ČR prý nebude dostupné, navíc má maximální hodnotu hluku 0,4 sone, nebo 0,5, ale při přepočtu by to mělo být nad 30 db, takže bych vzal spíše ten Gelid, je možnost provozovat SLI na desce "Gigabyte GA-790XTA-UD4 (1.0)", např jedné 470 a druhé 460 nebo 470, podle ceny by byla výhodnější možná i 470. Unesl by můj zdroj Nexus RX-6300 630W dvě karty nvidia gtx 470? Nebo bych musel dokoupit nějaký silnější? Díky
prochybike
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od prochybike »

Zdroj by dve GTX470 teoreticky zvladnout mohl, ale bylo by to hodne na hrane a radsi bych koupil nejakej 750-800W seasonic, enermax, corsair. A hlavne SLI GTX470 na AMD platforme je i tak dost k nicemu, protoze ani X6 1090T by je nedokazal nakrmit a chtelo by to core i7 a to jeste slusne pretaktovany. Na AMD chipsetu (coz ma tvoje deska) rozjedes napr. GTx470 + GTx460 na fyziku, ale ne v SLI modu to jedine jak uz bylo napsano s Nforce chipsety.
Mike1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mike1 »

Aha, no a kdyby jsem měl teoreticky tu GTX 470 + 450 na fyziku, nedalo by se to podle situace přepojit do SLI modu a třeba u her, kde je vyžadována fyzika, tak tam jako kartu na PhysX?
prochybike
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od prochybike »

Na AMD chipsetech SLI vazne nerozjedes. Jedine jak sem psal jednu hlavni + druha na fyziku. A hlavne nerike mi, ze ti nejaka hra nejde bez problemu na GTX470. V jakym vlastne rozliseni hrajes?
Mike1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mike1 »

Hraju ve full HD, ještě u mafie bych kartu gts450 použil na fyziku, myslím si, že bude dostatečná i do budoucna, přecejenom někteří si ji dají jako hlavní kartu, takže bez problémů, myslíte si, že by byla dostatečná i 440?
MORFEUS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MORFEUS »

No i 440 by to zvládla ale 450 na PhysX bude optimální k tvé 470 :-) . A co se týká SLI,i já mám stabilně přetaktovaný CPU. Abych nakrmil obě 8800 GT v SLI ;) .
Home PC CPU-Intel Core i5 750@4 Ghz, RAM-Corsair XMS3 (4X 2GB) 8 GB, 1600 Mhz DDR3, MB-MSI P55 - GD80@200 Mhz BCLK,VGA-GTX 460 2GB ,HDD-Seagate Baracuda 500 GB SATA-2
NoteBook Lenovo IdeaPad G780 Dark Metal
Mike1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mike1 »

já si chcu nakoupit pěkně na procesor Noctua NH-D14 a Gelid Icy Vision na Gtx 470 + 450 jako PhysX, jenže problém je ve financích, počítač je nový a tohle by stálo dalších 7000 Kč, a to k těm 33 tisícům by bylo rovných 40 litrů. Takže asi počkám na něco jiného, nebo nebudu zatím kupovat chladič na procesor, což je i s výměnou 2200 kč, jak to bude s chlazením gts 450? Bude taky tak hlučná? Kolik asi db to bude, nechtěl bych se přehoupnout přes 30 db, jelikož chcu mít ultra tichou sestavu, procesor a větrání CASE od Noctua, GTX 470 na 26 db a kdyby 450 měla chladič jako 470, tak bych se snad zbláznil.
MORFEUS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MORFEUS »

Na ten PhysX by ti stačila i 8800 GT kterou seženeš z bazaru či aukce za 1000 - 1500,- ;)
Home PC CPU-Intel Core i5 750@4 Ghz, RAM-Corsair XMS3 (4X 2GB) 8 GB, 1600 Mhz DDR3, MB-MSI P55 - GD80@200 Mhz BCLK,VGA-GTX 460 2GB ,HDD-Seagate Baracuda 500 GB SATA-2
NoteBook Lenovo IdeaPad G780 Dark Metal
Mike1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mike1 »

Já sice vím, že 8800 GT by stačila na physX, ale když bych si koupil GTS 450, tak bych měl k dispozici nové technologie => pokud bych nehrál physX hry, nebo by moc nevycházely, můžu ji narvat do staršího PC. Jinak kdyby se povedla další řada Nvidie, mohl bych popřípadě koupit GK a 470 použít na fyziku, ikdyž by to byla drahá záležitost.
Mike1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mike1 »

Myslíte si, že má cenu vyměnit chladič GTX 470 za ztrátu záruky? Nebo sundat nálepku z chladiče značky Gainward a pak jim to dát do obchodu bez ztráty záruky? No nebo někdo zkušenější z vás, kdo bydlí někde v Ostravě, neměli by jste někdo čas zajet si směrem na Paskov? :roll:
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Mike1 píše:Myslíte si, že má cenu vyměnit chladič GTX 470 za ztrátu záruky? Nebo sundat nálepku z chladiče značky Gainward a pak jim to dát do obchodu bez ztráty záruky?:
Když sundáš chladič od Gainwardky tak se s Tebou můžou hádat o ztrátě záruky kvůli neodborné manipulaci :|
Ale co takhle zajít v Ostravě do Alfacompu a nechat si za 200,- vyměnit chladič od osoby technicky způsobilé(Brr.. příšerný papírový termín..) a bez ztráty záruky?
Mike1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mike1 »

Na Gainwardu je na šroubku od chladiče napsané, že když jí sundám, tak ztratím záruku (don't remove this sticker keep it for warranty). Takže se ptám, dá se tomu nějak vyhnout? Jinak v alfě by to mělo stát 400 kč, jak mi řekli. Kdyby tam tu nálepku neviděli, nebo by byla přilepená na jiném místě než od šroubku chladiče, tak by mi to možná vyměnili, jenže já sám se tu nálepku bojím sundat a nalepit jinam.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

V Alfě tu nálepku normálně strhnou, takhle, ona většinou bejvá nalepená dost lajdácky a s trochou šikovnosti jde sundat aniž by jsi jí poškodil.
Mike1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mike1 »

Já už jsem v té alfě byl, měl jsem tam přímo PC, aby mi ten chladič vyměnili, ale asi o pět dnů později zavolali, že by jsem ztratil záruku. Takže by mi tam ten chladič vyměnili a tu nálepku nalepili jinde? Já jsem byl v Mariánkách a tam takový týpek mi to řekl. Kdybych to dal do Hrabůvky, tam kde je eshop, by mi to vyměnili? Pokud s tím má někdo zkušenost, pomohl by mi s tím někdo? Díky
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“