Jelikož jsem tu podobné téma nanašel tak se zeptám narovinu...
Jak se měří spotřeba GPU ? Rád bych si nataktoval svojí HD5870 na 1Ghz (nyní mám 930/5000 @ 1.25V) a bojím se spotřeby a také jsem limitovaný zdrojem (nekvalitní 550w) Je na to někaký program ? Mám Microsoft Joulemeter ale ten mi grafickou spotřebu nezobrazuje. Díky za rychlou odpověď
PS: Pokud na to žádný program není našel by se nějaký snaživec který by mi řekl jen tak orientačně kolik to bude žrát při jakém napětí ?
Měření spotřeby GPU
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis
- bornik
- Nováček

-
- no-X
- Středně pokročilý

Re: Měření spotřeby GPU
Má to nějaký smysl? Tím ti v reálných aplikacích vzroste výkon tak o 5%. Pokud nějaká hra běží na 20FPS a je nehratelná, poběží po přetaktování na 21FPS a bude nehratelná i tak. Pokud jiná hra běží na 60FPS a dá se hrát, pak po přetaktování poběží na 63FPS a půjde hrát stejně dobře, jako bez toho.
Přetěžováním noname zdroje akorát riskuješ, že odejde a ještě s sebou vezme jiné komponenty.
Softwarově to spolehlivě změřit nelze a hardwarová výbava by na to stála víc, než solidní zdroj, takže by to postrádalo smysl...
Konkrétní číslo ti nikdo neřekne, protože všechny karty, které nesou čipy vyráběné 40nm procesem, mají kus od kusu variabilní spotřebu, která se obzvlášť při přetaktování může lišit o desítky wattů.
Přetěžováním noname zdroje akorát riskuješ, že odejde a ještě s sebou vezme jiné komponenty.
Softwarově to spolehlivě změřit nelze a hardwarová výbava by na to stála víc, než solidní zdroj, takže by to postrádalo smysl...
Konkrétní číslo ti nikdo neřekne, protože všechny karty, které nesou čipy vyráběné 40nm procesem, mají kus od kusu variabilní spotřebu, která se obzvlášť při přetaktování může lišit o desítky wattů.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- bornik
- Nováček

-
ano má to smysl (ve vyšších rozlišeních), výkon nevzroste jen o 5% (doufam), zdroj sem uváděl jenom toho že ho stejně ani z 80% nikdy nevyužiju (silně pochybuju že po přetaktování ano)no-X píše:Má to nějaký smysl? Tím ti v reálných aplikacích vzroste výkon tak o 5%. Pokud nějaká hra běží na 20FPS a je nehratelná, poběží po přetaktování na 21FPS a bude nehratelná i tak. Pokud jiná hra běží na 60FPS a dá se hrát, pak po přetaktování poběží na 63FPS a půjde hrát stejně dobře, jako bez toho.
- Ache
- Pokročilý

Vzhledem k tomu, že jsem HD5870 měl, tak ti můžu říct že to smysl nemá. Navíc pokud už na 930MHz potřebuješ 1,25V, tak s 1GHz nepočítej při normálních provozních vlastnostech. Můj kus dával při 1,25V i 960MHz a přesto jsem 1GHz 100% stable nedosáhl. a 995MHz vyžadovalo FAN 100% + 1,35V.
No a nárůst výkonu samozřejmě v praxi nebyl vůbec znatelný. Největší rozdíl jsem naměřil v Unigine Heaven 1.0: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 3#p7978923.
Při hraní byl rozdíl mezi 900MHz a 995MHz asi jen v hlučnosti. Při 900MHz jsem o kartě nevěděl, při 995MHz jsem jí slyšel i přes zeď.
Jinak na měření spotřeby je nejlepší zásuvkový Wattmetr. Stačí i ten šunt od Lidla za 300. (tem mam i já)
No a nárůst výkonu samozřejmě v praxi nebyl vůbec znatelný. Největší rozdíl jsem naměřil v Unigine Heaven 1.0: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 3#p7978923.
Při hraní byl rozdíl mezi 900MHz a 995MHz asi jen v hlučnosti. Při 900MHz jsem o kartě nevěděl, při 995MHz jsem jí slyšel i přes zeď.
Jinak na měření spotřeby je nejlepší zásuvkový Wattmetr. Stačí i ten šunt od Lidla za 300. (tem mam i já)
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- tielka
- Středně pokročilý

no-x má pravdu o 70 mhz si v ničem nepomužeš abys to mělo efekt potřebuješ tak 15% nahoru to je 140 mhz celkem bysi měl 1070 mhz dokáže to karta ze sebe vymáčknout? 
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

To jak ti poroste sapotřeba si můžeš odhadnout z mejch měření.
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=76&t=160358
U 5870 se to fakt moc nevyplácí kor s tvym zdroje. Respektive proč kartu neocnout, je to extra výkon zadarmo a HW to neublíží (když nezvedáš voltáž), bez oněho zvedání voltáže to ani spotřebou téměř nepohne. Prostě ale 5870 neni žádnej OD šampión, je to co se OC týče vesměs na dnešní poměry podprůměrná karta, z dnešní high-end nabídky jde přetočit nejhůř. Velkej oc s overvoltem se vyplácí u karet co k tomu maj potenciál, ala dostat se až o 1/3 frekvence nahoru. Karty typu Refereční 5750, 5850. U Nvidie pak GTX460 a GTX470.
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=76&t=160358
U 5870 se to fakt moc nevyplácí kor s tvym zdroje. Respektive proč kartu neocnout, je to extra výkon zadarmo a HW to neublíží (když nezvedáš voltáž), bez oněho zvedání voltáže to ani spotřebou téměř nepohne. Prostě ale 5870 neni žádnej OD šampión, je to co se OC týče vesměs na dnešní poměry podprůměrná karta, z dnešní high-end nabídky jde přetočit nejhůř. Velkej oc s overvoltem se vyplácí u karet co k tomu maj potenciál, ala dostat se až o 1/3 frekvence nahoru. Karty typu Refereční 5750, 5850. U Nvidie pak GTX460 a GTX470.