Oběh vzduchu vzhůru - narušení čelním a zadním ventilátorem?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Oběh vzduchu vzhůru - narušení čelním a zadním ventilátorem?

Příspěvek od A.l.ee.x »

Ahoj,
mám v plánu předělat starší počítačovou skříň. Je to dílensky poměrně kvalitně udělaný Midi Tower z hliníku (značku nebo typ neznám). Po delší úvaze jsem se rozhodl, že nejlepší budou 120mm ventilátory ve spodu. Více ventilátorů bude vstupních, protože ve skříni chci mít mírný přetlak a protože vstupní ventilátory budou mít díky vzduchovým filtrům snížený průtok. Otáčky ventilátorů vyladím v závěru pomocí regulátorů, ale předem předpokládám, že otáčky vstupních ventilátorů budou vyšší než otáčky výstupních (opět kvůli sníženému průtoku díky filtrům).

Obrázek

Přemýšlí hlavně nad tím, jestli celý oběh vzduchu naruší nebo nenaruší ventilátor v čele a vzadu pod zdrojem (vyznačeno na obrázku červeně). Kdybych neměl ventilátory dole a nahoře, tak nad tím nepřemýšlím a tyto ventilátory jednoznačně osadím. Nejsem si ale jist, jak to s nimi dopadne, když oběh vzduchu má být ze spodu směrem vzhůru. Má s tímto řešením prosím někdo zkušenost?

Jinak pokud se někdo pozastavuje nad vysokým počtem ventilátorů a výslednou přemrštěnou cenou celého chlazení, tak nemusí, protože poměrně kvalitních 120mm ventilátorů mám dostatek, většinou mi zbyly z různých značkových skříní, kde jsem je z nějakého důvodů nepoužil a na hluku této sestavy moc nezáleží. Zdroj je 500W Enermax MODU87+ se 120mm ventilátorem. Chladič CPU (zatím jsem jej nekoupil) by měl být Gelid Tranquillo a přemýšlím nad tím, že demontuji jeho ventilátor a budu jej provozovat pouze pasivně. Možná by ještě byl zajímavý nápad udělat vzduchový tunel od chladiče CPU k zadnímu ventilátoru.

Děkuji Vám za každý tip.
Aleš Papoušek
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Oběh vzduchu vzhůru - narušení čelním a zadním ventilátorem?

Příspěvek od Lokomotiva »

Co v té skříni budeš mít?
Pokud něco tak topícího, jako GF470, je to k řešení nějakým podobným způsobem.
Ale pokud standartní komponenty typu 5670, je to možné jinak.
Z zásadě jsou 2 možnosti:

- buď ke každé komponentě, která produkuje teplo, přidáš ventilátor a budeš ji ofukovat
V tom případě budeš mít nejlepší teploty, ale hluk a spotřeba ventilátorů na jedno PC budou enormní.
- nebo ve skříni vytvoříš proudění vzduchu, které využije mj.toho, že teplý vzduch stoupá vzhůru
Pak ti postačí přídavný ventilátor do skříně vzadu pod zdrojem a kdyby náhodou na chlazení disků nestačilo proudění nasávaného vzduchu - který do skříně má vstupovat vždy vpředu dole - přidáš pomaloběžný ventilátor před disky tak, aby se jejich teplota pohybovala někde mezi 35 a 40 st.C.
Mně víc vyhovuje ze skříně teplý vzduch odsávat.
Ne do skříně foukat.
Jiná věc, že neustálé čištění filtrů rychle omrzí a vyčištění PC jednou za půl roku je pohodlnější alternativa.
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Příspěvek od A.l.ee.x »

Ahoj,
děkuji za reakci :-). Sestava je Intel Core i5-760 na desce GIGABYTE GA-P55-UD6-C. Deska má velmi dobré možnosti taktování a rád bych tedy šel co nejvýše. Grafika je pasivně chlazená ATI Radeon HD 5450 bez jakéhokoliv taktování (na grafickém výkonu nezáleží), takže nad nějakým speciálním chlazením grafiky vůbec nepřemýšlím.

Filtry jsem si značně oblíbil. Jednou týdně uklízím, takže je pokaždé velmi dobře vysaji a občas properu. Raději tedy pravidelně čistím filtry než abych co půl roku vysávat celou skříň.

Hluk a spotřebu ventilátorů moc neřeším, ale i tak bych rád udělal slušné proudění, aby byla dobře chlazená i deska a všechno ostatní. Moje schéma chlazení jsem nikde neopsal, je to pouze nápad, který jsem dal dohromady díky zkušenostem ohledně chlazení, které jsem různě vyčetl. Mít pouze ventilátor vpředu / vzadu je kvůli taktování opravdu málo, takže se snažím vymyslet něco opravdu podstatně silnějšího.
Aleš Papoušek
ehw
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ehw »

Dobré řešení.Mě se líbí.Docela pěkné Airflow.Dáš nízké otáčky nepůjde to slyšet a průtok bude dostačující proto,abych odcucal všechno odpadní teplo...
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Příspěvek od A.l.ee.x »

Takže jinak řečeno bys to ehw nechal přesně tak, jak je na obrázku? Tzn. žádný ventilátor neubrat ani nepřidat?

Díky ehw.
Aleš Papoušek
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

A.l.ee.x píše:1) Jednou týdně uklízím, takže je pokaždé velmi dobře vysaji a občas properu.
2) Hluk a spotřebu ventilátorů moc neřeším, ale i tak bych rád udělal slušné proudění...
3) Mít pouze ventilátor vpředu / vzadu je kvůli taktování opravdu málo, takže se snažím vymyslet něco opravdu podstatně silnějšího.
ad1: Tak to já také, ovšem to doma vysávám koberce a ne filtry...
ad2: Tou spotřebou jsem měla na mysli počet kusů, ne spotřebu proudu ventilátorů. Ta je mizivá.
ad3: Já jsem přetaktovala zatím snad všechno (kromě mikrovlnky doma) a nikdy jsem takový počet ventilátorů nespotřebovala...

Ale je to na tobě, jak si chlazení provedeš, vždyť je to tvoje PC.
Myslím, že je to zbytečné, ale ublížit to nemůže.
ehw
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ehw »

Já jsem si v počítači udělal přepážky,díky kterým prodloužím dráhu vzduchu v počítači=odeberu více tepla.
Červený ventylátor zepředu je dobrý pro hdd.Však nesmíme zapomenout že nejvíce vzduchu lapají konce lopatek,takže dle obrázku můžeš udělat trychtýř a pro lepší styk vzduchu s topem HDD,můžeš sundat nálepku. (tím docílime toho,že můžeš dát nižší otáčky=ticho)

Dole bych nechal jeden,který by sosal vzduch zdola (nezapomeň na prachoví filtr dole,když se ti bude pc válet na zemi).Ze strany bych udělal opět přepážku dle obrázku.Donutí to jít teplému vzduchu doprosřed.

Tam se smíchají dva proudy od HDD a VGA a půjdou nahoru.Něco vycucne vrchní ventylator,něco zdroj+back out take za CPU.

Hlavně musíš mít v počítači zalepené všechny díry,abych to nefukalo nesosal vzduch z vně bedny.Já to vyřešil tenkou průhlednou lepící páskou.Vsos a výsos tam musí být.Trychtýř a přepážky klasický papír+mozek se šikovnýma rukama.

Možná kecám blbosti,ale aspoň něco pravdy na tom bude.,,
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Příspěvek od A.l.ee.x »

Perfektně vysvětleno a nakresleno, děkuji ehw. Filtry určitě budou osazeny na všech vstupních ventilátorech, počítač sice nestojí na zemi, ale i tak je filtr velmi praktická záležitost. Přepážka / trychtýř u čelního ventilátoru je bezva nápad. Jediné, čím si nejsem jist, je ta přepážka u grafiky. V mém případě grafika neprodukuje moc tepla a proto by možná bylo výhodnější tam tu přepážku vůbec nedávat a nechat jít vzduch přímo na pasív CPU chladiče.
Aleš Papoušek
ehw
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ehw »

S tou grafikou máš častečně pravdu,avšak když máš vývody teplého vzduchu ze strany (dej odkaz na přesný typ karty) tak ta přepážka je zbytečně.Když však je pouze ventylátor na žebrech,tak tu přepážku tam ani nedávej,bude to skoro k ničemu.
Poslední uprava spočívá v lepším směrování vzduchu k aialnímu ventylátoru grafiky.Lépe směrovaný vzduch=méně otáček na ventylatoru.

Když sem hodíš přesnější popis částí a já se budu nudit,možná něco vymyslíme. (já se budu nudit až v pondělí asi...)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Příspěvek od A.l.ee.x »

Velice ti děkuji ehw. Grafika je chlazená pasivně a dle mého názoru jí prakticky není vůbec nutné chladit, protože produkuje minimum tepla. Komponenty jsem už popisoval ve druhém příspěvku, ale rád je popíšu znovu:

Deska GIGABYTE GA-P55-UD6-C
CPU Intel Core i5-760
RAM Corsair XMS3 2x4GB 2000MHz
Grafika ATI Radeon HD 5450
Zdroj Enermax MODU87+ 500W
2x SATA HDD v 3,5“ pozici před čelním ventilátorem
1x SATA SSD v 3,5“ pozici (plechové redukce z 2,5“) nad ostatními HDD (nezahřívá se, není nutné ofukovat)
DVD (IDE) a HDD šuplík (IDE) ve vrchních 5,25“ pozicích
Aleš Papoušek
ehw
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ehw »

Budeš to taktit? To budeš na tom renderovat,raytricingovat či něco podobného? :? Takový naddimenzovaná deska se zdrojem, wow :D
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Příspěvek od A.l.ee.x »

Taktovat to budu co to dá, resp. co to dá, ale se 100% stabilitou. Pojede na tom většinou návrhový a výpočtový software, který vyžaduje výkon CPU a dostatek RAM, ale nepotřebuje grafický výkon.
Aleš Papoušek
ehw
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ehw »

Soucitím a chápu...Myslím že to sosání vzduchu zdola bude dobré...(Jdou tvé aplikace akcelerovat přes gpu?)
Sosání vzduch zepředu ochladit hdd.Větrák nahoře nedávat,ale dát back take out fan silnější,ať ti víc odsosává a táhne vzduch ven a teče víc.
Pro extrém můžeš dát tento větrák 8) http://www.gme.cz/cz/pmd1212pmb1-p625-168.html když ti samozřejmě nevadí giga-hluk (není to až tak hrozné,ale bude to docela hodně rezonovat skříň)
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Příspěvek od A.l.ee.x »

Díky moc ehw. Ne, aplikace nejdou akcelerovat přes GPU. V tomto segmentu nevím o žádných aplikacích, které by to uměli, přece jenom je to hodně specifický způsob.

Takže ventilátor pod zdrojem na maximum. OK, děkuji. Odkazovaný ventilátor ale už opravu ne, to je vážně extrém do průmyslových zařízení, já mám v plánu použít nejvýkonnější variantu Scythe S-FLEX - http://www.scythe-usa.com/product/acc/0 ... etail.html

Proč ne ten vrchní ventilátor? Nedat ho tam alespoň na nízké otáčky?

Děkuji ehw.
Aleš Papoušek
ehw
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ehw »

Když bude take out fan jenom za procesorem a zdroj,tak všechen vzduch bude mít trasu kolem procesoru.Jinač jak chladíš ramky?
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HentaiRush »

A já myslím, že na takovouhle konfiguraci to hrotíš až moc.. :)
Bohatě by stačil větrák zepředu a případně větrák pod grafikou.. zbytek vyfučí zdroj ven.. Víc ventilátorů mi přijde jako zbytečnost..
ehw
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ehw »

He he,přímo tak ti zdroj všechno vycucne ven.Můj artic cooling stěží točí větrák
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Příspěvek od A.l.ee.x »

ehw píše:Jinač jak chladíš ramky?
Všechny aktivní ventilátory jsou zakresleny na obrázku, paměti mají pouze pasivní chlazení - je na nich kus hliníkového plechu. To je právě jeden z důvodů, proč jsem tam chtěl nechat ten vrchní ventilátor.
Aleš Papoušek
ehw
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ehw »

Myslím že ten kus hliníku na tom snad bude stačit,to je však pod otazníkem.Tobě spíš bude vhodnější,když budeš tahat všechen vzduch kolem procesoru.Případně koupíš nějaký ventylátor a přiděláš ho jako pat-a-mat.... =) či koupíš aktivní chladič na ramky,ale nelíbí se mi ty malinkaté ventilátorky
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Paměti se určitě uchladí i bez přídavného ventilátoru.

Ventilátory bych dal všude kromě bočnic. Dej ho tedy dopředu, dozadu, zespod a zvrchu.
Přední a dolní nasaje studený vzduch a zadní, horní + zdroj vysaje teplý vzduch z case ven.

Co to je za case?
Nahoď alespoň foto vnitřku.
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“