ATI/AMD R9xx informace, spekulace, novinky

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Zamčeno

O kolko percent bude Cayman vykonnejsi ako Cypress?

0 - 20 %
19
15%
21 - 30 %
36
28%
31 - 40 %
45
35%
41 - 50 %
18
14%
51+ %
9
7%

Celkem hlasů: 127
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: ATI/AMD R9xx informace, spekulace, novinky

Příspěvek od no-X »

Opravdu nejsem vědma :-) V těhle slajdech je víc informací, než jsem měl dosud k dispozici...
richie08 píše:no-xi: Jak to že výkon RBEs bude zadarmo, přece zvýšení výkonu 4x ve FP32 nemůže být bez nárůstu tranzistorů, nebo ano?
Pokud to chápu dobře, tak je to podobný trik, jako bylo třeba fetch-4 u textur. Prostě jednotka, která umí pracovat s jednou čtyřkanálovou hodnotou, nepotřebuje žádné velké úpravy, aby měla být schopna pracovat i se čtyřmi jednokanálovými hodnotami :-) Vůbec ale nedokážu odhadnout, jaký to může mít v praxi vliv na výkon - samo o sobě to asi nic extrémního nebude, jinak by s tím přišli už dávno.
richie08 píše:Je pravda, že počet TMUs v té prezentaci AMD nikde uveden nebyl, takže že jich bude jen 96 není vůbec jisté.
jj, pokud diagram ve slajdu odpovídá realitě, tak by jich:

96 bylo při 1536 SPs
112 při 1792 SPs
120 při 1920 SPs
128 při 2048 SPs

a jelikož SPs je minimálně 1920 (Antilles jich má mít 3840), tak to 96 zřejmě vyřazuje ze hry
richie08 píše:Co se týká těch ALUs, tak to nebude nárůst plochy jen 20%, ne? To je nárůst 50%, mínus 10% co uspoří 4D, tedy 90% z 50%....ufff, jestli počítám dobře tak nějakých 45% nárůst plochy ALUs.
Netuším. Není mi z toho jasné, jestli má jít o 10% z celého čipu, 10% z unifikovaného jádra, nebo 10% ze samotné ALU.

flanker: To se nedá odhadovat, kdoví, jaký budou ovladače. Koukal jsem ale na poslední test na ComputerBase a HD5870 2GB je jen o 3-4% pomalejší, než GTX480. Takže i kdybys HD5870 2GB přetaktoval na 900MHz (tj. o 5%), jako má mít Cayman, tak už by měla průměrný výkon GTX480. 20%, která zbývají na GTX580 už by neměl být problém... pokud něco nezvorali. R600 v křemíkovém nebi čeká už 4 roky na kamarádku...
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Comby
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Comby »

BTW, NDA má skončiť podľa tých slajdov dnes 22.11.2010. Takže predstaví AMD aspoň architektúru? Alebo išlo o staršiu prezentáciu pred odkladom?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

To je stará prezentace z doby před vydáním HD6800. Existují ale i novější, jen to nikdo neleaknul, protože to nemá tolik lidí...
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Heh, jeden den tu člověk není a hned se něco vyvrbí :lol:

Úprava RBE vypadá hodně zajímavě stejně jako GPGPU (dualní DMA kanály, Fetch s přímím přístupem k LDS atd.). V slidu týkajícího se nové architektury SPs je jedna zajímavá poznámka, a to že VLIW4 SPs jsou při takřka stejně výkonné jako VLIW5 SPs , ale s úsporou místa přibližně 10%. Jakou by jste tedy odhadovali velikost jádra s přihlédnutím na zřejmě "větší" TMUs, cache a možná i ty upravené RBEs?

Mimochodem, není EQAA ekvivalentem CSAA od nV (MSAA + Coverage vzorkování)?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Je.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

A co ta "velikost" čipu? Cayman by se IMHO mohl vejít do těch spekulovaných 400mm² ± 10%.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

nuked

nema nekdo zalohu?
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Už zase :roll:

//Tak už je to zpět, ale trošku upravené... tady je původní verze:

Obrázek
richie08
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od richie08 »

Blbě jsem spočítal ten nárůst plochy, správně by to mělo být 90% plochy ze 150%, tedy těch 135 %, což je 35% nárůst. Jenže jak tady no-x nadhodil, vůbec nevíme jestli se ta úspora týká pouze ALUs nebo celého unifikovaného jádra. Vzhledem k možnému nárůstu cache kvůli vyšší propustnosti v DP, tedy drobná optimalizace pro GPGPU operace, bych řekl že to vyjde nastejno nebo tam nebudou dramatické rozdíly v úspoře plochy.

Tak jako tak, s těmi 1920 SPs bude mít Cayman +50% aritmetického a texturovacího výkonu oproti Cypressu. Opravdu nevěřím že ten čip může mít 380 mm2. Řekl bych, že bude mít minimálně 400 mm2, realisticky tak 430 mm2. Nutno podotknout že nejspíš za odpovídajícího výkonu 8)

Ovšem zajímavější je porovnávat Caymana s Bartsem. Cayman je prakticky ve všech důležitých ohledech 2X výkonnější. Dá se říci, že i pokud by měl Cayman stejně špatnou efektivitu jako Cypress, tak by GTX580 dorovnal a možná i lehce předčil. Pokud bude mít efektivitu jako Barts, tak má nV po celý příští rok velký, moc velký problém.
vendo007
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vendo007 »

"Real power can't be given. It must be taken."
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Je mi jasné, že v tomhle segmentu se na spotřebu moc nehledí, ale jsem zvědav na porovnání spotřeby GTX 580 vs HD 6970 při proklamovaných hodnotách TDP (244W vs. 245W) :mrgreen:
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

TDP není spotřeba KrteQ, člověk jako ty by to mohl vědět. TDP ja maximální odpadní teplo z čipu odvedené do chladiče.

Opět můj příklad Northwood VS prescott. Northwood na stejné frekvenci měl lepší výkon, více žral, přesto znatelně méně topil. Prescott naopak. Kdyby platil fakt že všechny W co jdou do čipu = W co jdou do chlazení, tak by tato situace nikdy nemohla nastat.
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

ovšem AMD ve slidech TDP neuvádí, takže tím spotřeba je myšlena, TDP tomu ze zvyku říkáme na fórech
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

DOC_ZENITH: Tohle bych sem netahal. Každý výrobce si TDP definoval jinak a třeba Intel si tu definici ještě v průběhu času měnil jak se mu to hodilo. AMD u procesorů definuje TDP jako spotřebu při nejhorších tepelných podmínkách v rozmezí specifikací.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

DOC_ZENITH píše:TDP není spotřeba KrteQ...
Nic takového ani netvrdím, však si ještě jednou přečti co jsem napsal :roll:
Krteq píše:...jsem zvědav na porovnání spotřeby GTX 580 vs HD 6970 při proklamovaných hodnotách TDP (244W vs. 245W)
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

richie08 píše:
webwalker píše:Jestli dobře počítám tak nárůst aritmetiky při 890Mhz oproti 5870 je:
1. SP +26%
2. DP +57% !
IMHO společně s dalšíma "fičůrkama" kolem výpočtů, to vypadá na směřování k HPC.
Mně to vychází:
1. SP +57%
2. DP +96%
:)
Kde jsem jen já hlupák udělal chybu? :)
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
richie08
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od richie08 »

webwalker píše:
richie08 píše: Mně to vychází:
1. SP +57%
2. DP +96%
:)
Kde jsem jen já hlupák udělal chybu? :)
K mým hodnotám jsem dospěl takto:

1. SP = 30/20 SIMD * 890/850 MHz = 1.57
2. DP = 30/20 SIMD * 890/850 MHz * 1.25 = 1.96

(za předpokladu, že SP výkon 5D ALU je stejný jako 4D)

BTW: Nejsou ty frekvence pamětí nějak malé? Pokud vím mluvilo se o vysokorychlostních GDDR5 až na 6GHz. Takhle nejsou o moc vyšší než u Cypressu...
Reptile
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Reptile »

Tak jsem přidal obrovi na blogísek komentář:

"Ty si zoufalej X-) X-) X-) " tak doufam že ho trapáček zveřejní :-D
CPU:Intel Core i5 2500k @ 4,7GHz - 1,27V Cooler:Thermalright Silver Arrow MB:Asus P8P67 B3 RAM:4x4GB Kingston HyperX 1600Mhz GPU: MSI Radeon RX 5600 XT MECH OC 1820/1780 HDD:Samsung SSD 840 EVO 120GB, Samsung 1TB, Samsung 1,5TB, Seagate 2TB, Seagate 4TB Case:Thermaltake VH8000BWS Armor+ Mx PSU:Seasonic X-560 Gold Writer:Samsung SH-S223C Mouse:Razer Diamondback + Logitech MX 1100 Keyboard:Logitech Cordless Desktop Wave Pro
Zub
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zub »

Já bych se rád orientoval v tom udaji TDP. HD 3870 měla 107W, ve finále si v zázěži o těch 100W řekla.
6850 má TDP 150W a když se spočítá spotřeba sestavy zhruba po dílech, tak vychází, že si karta o těch 150W v zátěži taky řekne. Logicky by se dalo říct, že pokud má HD 6950 TDP 220W, tak proč by to tentokrát mělo být jinak a o těch 200W by si v zátěži neměla říct?
Zamčeno

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“