Sloučení více ADSL

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Sloučení více ADSL

Příspěvek od Igoreso »

Ahojky,
potrebuji poradit.
Je mozne sloucit vice (2-4) ADSL linky do jende? vyhledove mozna i vice.

Jde mi o to ze mam budovu kde je 18bytu. vice nez polovina lidi chce pripojeni k netu. Uvnitr budovy se bude budovat Wi-FI N a gigova sit (gigova sit jen pro vybrane lidi-bude na tom i NAS s velkym ulozistem).

Chtel bych zde realizovat co nejlepsi internet,zatim jsou moznosti:

ADSL (max 12Mb pri kvalitnim modemu,jinak 10Mb na linku)
Wi-Fi (max 1Gb pripojeni,ale za nekolikanasobne vice penez nez ADSL) - momentalne se zjistuje dostupnost a aktualni cenu co muzou nabidnout.
Jeste zjistuji dostupnost site CD Telematika a jejich zakazniku,ale vydim to blede.

Nic jineho zde dostupne neni,nebo o tom nevim :(
Jen tak pro info jedna se o mesto Polná (kraj vysočina – u Jihlavy)
http://maps.google.cz/maps?f=q&source=s ... rent=5,0,0

V pripade ze by se sloucili 4linky,bude to 40Mb/s za 1600kc coz je na mistni pomery velmi slusne.

jelikoz jsem toto nikdy neresil,ptam se:
Jde to?
jak?
jake to ma nevyhody?
Je jina moznost?

pokud by nekdo mel zajem u vetsi upload,sla by k tomu pripojit Wi-Fi a nechat ji jen na upload? Mistne neni problem domluvit na Wi-Fi i vetsi upload nez download.
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Sloučení více ADSL

Příspěvek od LiveBomb »

Mikrotik by to mel zvladnout, ale nebude to nic easy na konfiguraci.
Btw. nepocital bych ze to bude 40 Mbit, jelikoz to vsechno jede po jednom dratu....

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=30222
http://farolan.blogspot.com/2009/03/how ... teros.html

a many more...
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

mam zjisteno ze vice linek na jednom dratu neni problem s plnou rychlosti. Mame na kabelu pred budovou volne 4linky z ustredny.

Aha anglicky.. to neni nic pro me :(
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

Na mikrotiku to pujde ale bude to hromada prace a bude to chtit nejakej poradnej aby to utahl.

Kdyz jsem mival DSL a UPC - tak jsem dokazal rozchodit failover tedy prepinani mezi primarni a zalozni linkou ale load balancing byla silena fuska a dokazal jsem maximalne rozdeleni zateze podle typu trafficu ale zadne rozdeleni mezi linky podle zateze se me nepodarilo, ale melo by to jit

kazdopadne pokud si chces hrat na providera tak bys mel sitarine alespon decentne rozumet a k tomu je AJ nutna

reseni 2. - kdo chce net at si poridi svoje DSL :)
7800X3D, 9070XT Nitro+, Custom Gamakay 75 TMR + Keychron V0 Ultra, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Samozrejme ze to jde.. na jedne lince ale vice DSL pripojek.. to se me nezda.. firemni sektor ale takto na cisco zakazniky vesi uplne bezne.. kde neni optika, taha se vetsinou nekolik DSL.. samozrejme podle pozadavku zakaznika..
Jak to zprovoznit takhle doma na microtiku.. to uz radit nemohu.. samotna proveditelnost je ale jista..
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Áno ide to.
Treba na to Router, ktorý má 4x WAN s LoadBalancing.
Nevýhoda vysoká cena takého Routra (spadá do kategórie Enterprise) Cisco a pod.
Iná cesta v podobe vlastného PC routra s 4xLAN kartami alebo špecialnej minidosky alá Mikrotik.
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od KOFis »

mel jsi na mysli neco jako tohle ttx? zajimavy kus HW, rad bych si ho omakal :roll: :-D

http://www.cisco.com/en/US/prod/collate ... 01223.html

http://access-pointy.heureka.cz/cisco-rv016/
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

na providera si hrat nechci. Je to jen kuli budove kde bydlim a je tam 18bytu.
chceme docilit situace kdy bude v budove rychlej net za rozumne penize. Duvod je jasnej,bude v te siti NAS s velkou kapacitou (momentalne 7,5Tb) na kterej budu stahovat HD filmy a serialy. Stahoval bych jen v noci a vyuzil vetsi kapacitu linky. Dalsi uzivatele by si pak tento obsah stremovaly do telky,pc a pod.
Dalsi vyhody jsou jasne,pri pripojeni malo uzivatelu naraz muzes vyuzit i "sousedovu" kapacitu a zrychlit si net. Samozrejmne i pomer cena na uzivatele by byla lapsi(malokdo vyuzije celou linku celej den).

Samozrejmne je mi jasne ze optika a pod by byla lepsi ale neni dostupna(asi - overuje se,ale an 90% ne).
Wi-Fi zase silene draha na mesicnich poplatcich. :(
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od KOFis »

to se divim ze ses se sousedama na takove IT investici domluvil :-D ti duchodci se kteryma bydlim ja si snad mysli ze internet je ta bila sitka ktera je zevnitr plavek :-D
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

:)
u nas bydli spise mladsi rodiny a pro ne je internet potrebna vec.
Nas je Muj,tak ho jen pujcim pro dobro vcech.

Jo a kdyby jste meli nakej lepsi napad,jednoznacne ho uvitam.

Treba muj mesicni objem dat je +- 600Gb a porad to roste :) kdyz jsem toto rekl u mistniho poskytovatele Wi-Fi malem ho kleplo :) prej jeho TOP stahovaci jedou tak max 120Gb mesicne :) a uz pri 30Gb mesicne snizujou prioritu :( Do site me urcite nechtel :-D
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

to cisco vypada dobre a cena neni tak strasna. takovej mikrotik by sice vysel tak na pulku ale bude narocnejsi na konfiguraci
7800X3D, 9070XT Nitro+, Custom Gamakay 75 TMR + Keychron V0 Ultra, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Hmm.. to ja se taky divim.. NAS v takovehle siti na ktery budes stahovat filmy aby si je sousedi mohli streamovat do TV..? to ses asi zblaznil ne.. :)
V kombinaci s tvym podpisem doslova k popukani, rekl bych.. :)
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od KOFis »

taky se divim, je to celkem neobvykle, ale kdyz mu tio bude fungovat tak proc ne.

byt ja na jeho miste tak mam strach ze jeden soused prestane platit, ty ho za to odpojis a on te hned napraska za warez protoze se na**re :?
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

Maxtor píše:Hmm.. to ja se taky divim.. NAS v takovehle siti na ktery budes stahovat filmy aby si je sousedi mohli streamovat do TV..? to ses asi zblaznil ne.. :)
V kombinaci s tvym podpisem doslova k popukani, rekl bych.. :)
Proc? Ma si to stahnout taky? proc vytezovat linku stahovanim stejnejch veci vicekrat?
Treba dnes to je tak ze ja si to stahnu a soused taky.. 2x stahujeme to same.
Na vse co si stahnu se sanozrejmne i podivam.
Nerikej ze ty si kamaradovi nikdy zadnej filmek,serialek nepujcil :wink:

tim podpisem jsem chtel vyjadrit ze sice soft kupuji,ale Filmy,a serialy rozhodne ne a ani to neplanuji :)
Naposledy upravil(a) Igoreso dne úte 23. lis 2010, 14:07, celkem upraveno 2 x.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

KOFis píše:taky se divim, je to celkem neobvykle, ale kdyz mu tio bude fungovat tak proc ne.

byt ja na jeho miste tak mam strach ze jeden soused prestane platit, ty ho za to odpojis a on te hned napraska za warez protoze se na**re :?

na NAS budou mit pristup jen provereny jedinci,jestli vubec. Toto je jeste navazkach a na diskuzi. Zatim o to ma zajem jen muj soused a ten je v pohode. Chtel jsem to jen jako takovej bonus pro lidi(hold jsem mozna blbej). Stejne mi nas skoro celej den bezi naprazdno. A penize za to nechci urcite,stacilo by mi pripojeni na spolecne elektro,abych to nemusel cele platit ja.

kazdopadne zapomente na NAS,to neni stezejni. Zapojit,neby vypojit to muzu vzdy.. spise me zajimaji veci okolo slouceni internetu. :)
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Na to aby sa nezatazovali linky a netahali sa veci z jedneho miesta X-krat boli vymyslene proxiny. Vsetko co je v lokalnej cache sa netaha cez linku ale posiela sa lokalne a lokalnou rychlostou. Trebars aj Linux distribucie (okrem veci online napr.TV)
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od KOFis »

to by proxy umela cachovat i torrenty? :-)
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

jo torrenty bodou zakazany :) Pokud to router umozni.
na ADSL je torrent smrt :( pomalej upload
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Igoreso píše:na NAS budou mit pristup jen provereny jedinci,jestli vubec. Toto je jeste navazkach a na diskuzi. Zatim o to ma zajem jen muj soused a ten je v pohode. Chtel jsem to jen jako takovej bonus pro lidi(hold jsem mozna blbej). Stejne mi nas skoro celej den bezi naprazdno. A penize za to nechci urcite,stacilo by mi pripojeni na spolecne elektro,abych to nemusel cele platit ja.
No presne z tohohle pohledu jsem to myslel.. byt tebou, vykaslu se na to.. s dnesnima linkama si kazdej muze stahnout vice mene co chce a to v tehle audio/video vecech naprosto legalne.. pridas jim do site NAS, nekdo nekde neco blbe placne a budes se divit.. tohle neni o tom, ze neco pujcis kamaradovi.. tohle uz je docela slusna distribuce, za kterou ti organy muzou pekne zavarit.. v CR se samozrejme nebavime o nejakym vezneni, ale zabavit celymu baraku veskery equipment a dostat pokutu v radu statisicu by asi nepotesilo..
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

To KOFIs:
Neukoncene spojenia sa cahce netykaju, myslim, ze to vies, len ma skusas :)

1Gbit pre vybranych, ostatni s wifi-n. To mi niekto takto navrhnut, tak sa na neho velmi skaredo pozriem. Uz si niekedy videl ako sa Sprava 5AP + 10 klientov na jednej hromade?
To ti chudaci na tej wifine pojdu tak mozno 40Mbps, ale odhadoval by som to skorej medzi 20-30Mbps.
Je totiz mozne predpokladat, ze mladi ludia budu mat minimalne 3ks NB s wifi, 5ks telefonov s wifi v kazdej domacnosti. Neratame vselijake bezdratove sluchadla a dalsie bytove AP.
Moze sa stat, ze ked sa to takto v 18-tich bytoch nazbiera, tak tak bude aj 50 inych zariadeni wifi. V takomto pripade ak by mi niekto prisiel povedat, ze sa ide sa budovat domava siet wifi, rovno by som ho niekde kopol.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“