Pomoc s H.264 encoderem..

Veškerý software týkající se zvuku, videa, fotografie, počítačové grafiky a podobné.
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Re: Pomoc s H.264 encoderem..

Příspěvek od Ssnake »

ja to spatne neberu - jen jsem chtel pomoct, a jestli si nekdo neda rict a jede mu testovaci film 20 hodin tak me to vubec netlaci, tim jsem si taky prosel (pritom se staci podivat jak se dela sample, coz s H264 ani kvalitou nijak nesouvisi):-)

ptat se ale na h264 a resit jak vubec z VOBu vytahnout audio/video je proste trochu mimo. jen jsem chtel pomoct tohle preskocit/pochopit/najit spravny tool, ktery nebude zdrzovat od samotne "prace". jasne ze je lepsi si neco vyzkouset, ale na neco je lepsi si nechat poradit. LetisVT i aquat (a i ty) resi plno veci jeste pred samotnym enkodovanim...(porovnej svuj prvni post tady a nejaky z poslednich). nejde vubec o Megui - x264.exe je vsude stejny, bez cudliku muzes pouzivat i jen prikazovou radku (tim se to ale tezko naucis). ten navod je uplny zaklad na prevod DVD, ne komplet info o H264 (a jasne ze nebude stacit kazdemu kdo se do toho ponori, ale mnohym zacatecnikum da peken zabrat, viz komentare :-), a aspon ma megui vetsinu programku pekne pohromade) ale vyradit ho cely jen proto, ze cast z neho se ti nelibi (konkretne o videu je tam jen jedna cast z 8) se mi nezda zrovna jako dobry zpusob jak se veci naucit.

jinak mam radost ze konecne lidi prechazeji na H264 (divx/xvid uz ma svoje nejlepsi roky za sebou), no ja uz jen cekam co vyleze z H265 :-)
FD node 202, ST45SF, Z97i, i7-4980HQ CB20:1718,CB24:254 NH-L9i, 2x8, R9NANO , 5100MAX
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890, hd5870 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
LetisVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LetisVT »

nedalo mi to a už jsem byl tak zoufalej, že jsem zkusil ten MeGUI ..
Samozřejmě, že zase nevyřešil ten hlavní problém s deformací obrazu :x
Proste každej program má nutně nějakou vadu a že jich neni málo..
MediaCoder mi úspěšně z 1. pokusu vytvořil dobré video, ale u ostatních už musím nastavovat přesně rozlišení ručně, nejde zaškrtnout dual audio a stejně ani nelze vybrat, který zvukovy stopy chci, titulky buď napevno ve videu nebo vůbec...
A nakonec to nejhorší - 2x sem jedno video enkodoval, ale když už to bylo na 100% jelo to vesele dál a psalo to pozici 120min. přitom video mělo jen 85 - všimnul jsem si toho a dal sem finish.. výsledek radši ani nekomentovat-opakovala se určita část filmu-tak asi 70% no prostě hrůza :|
MeGUI vypadá slušně až a to, že mi deformuje obraz a nemůžu přijít na to, jak to opravit ručně :(
tady screen: Obrázek
Obrázek

Už jsem fakt uplně bezradnej.. po 1. úspěchu sem si řikal, že to bude pohoda.. teď už mě to začíná pěkně s..t :roll:
LetisVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LetisVT »

nakonec se mi to povedlo.. stačilo zaškrtnout resize a pak to přepsat v záložce skript :)
Teď už mi to enkoduje video, takže pak to už jen spojim..
Jediná věc, co bych ještě rád vyřešil, že tam nemám ty přednastavený profily, jako tady
http://highdef.cz/menu/navody/DVDtoX264 ... _part6.php mam tam všude jen *scratchpad*
takže jsem zvědavej, jak to bude vypadat :roll:
Nedaj se ty profily někde stáhnout?

edit: hmm takže ty profily sem našel, ale pozdě - ve složce s programem je složka update_cache a tam je 47 zazipovanejch "nečeho" :D nevite jak by se to nějak rychle dalo všechno naházet tam, kam to patří - třeba uvnitř programu nějaky tlačítko?
Každopádně pokud bude výsledny video stát za houby, tak si tam hodim aspoň ty x264 presets a udělám to znova :roll:

edit2: Hotovo výsledek je dobrej, i když u nějakejch snímků je vidět rozdíl, ale v pohybu ne! Výsledný soubor má 0,99GB a už to tak nechám :)
S tímhle jsem zatím spokojený.. Pár filmů si převedu a tim to ukončim :) Nevím co se maxtorovi na tomhle programu nelíbí, ale mě docela vyhovuje..
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Ja mam takovej pocit, ze tady je neco uplne spatne.. chybej ti profily.. dela ti to obecne chybby.. sice nevim jestli by to vubec encodovalo, ale mas tam nainstalovanej alespon AviSynth..? tyhle SW reseni jsou vetsinou jen GUI kterym pulka veci chybi.. u vetsiny je nutny AviSynth, FFDshow a AAC Nero Codec.. s tim jsem se setkaval skoro vsude.. profily se netykaji GUI, ale jsou prave od onoho AviSynthu..
LetisVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LetisVT »

Avisynth jsem se snažil nainstalovat a myslim, že to i nakonec vyšlo.. mam ho i v nainstalovanejch programech jakoby :)
Ten AAC Nero jsem tam nakonec taky hodil a dobrý..
Ty profily tam nebyly, protože jsem si stah nějakou verzi, kde je jen základ... ale tam jde jen o to, co jak se nastaví-profilama myslim ty soubory co jsou v /allprofiles/x264 např.
Mam poslední věc, která mi vrtá hlavou.. v MediaCoderu jsem měl 1. video hotový za těch 44minut a to celkově i zvuk všechno..
Tady se mi stejně dlouhý video(jen video)dělalo hodinu přitom mělo i menší bitrate.. jedinej rozdíl byl, že to v mediacoderu bylo 4:3 tedy 720x576 a tohle 16:9 - 1024x576 myslel bych si, že rychlost je podle bitrate a ne podle rozlišení... nebo je to programem?

Vlastně ještě jedna věc: Našel jsem v nainstalovaných programech Windows 7 Codec Pack 2.6.1
a nějakej DivX Setup - zřejmě z dřívějších pokusů... Obejdu se bez nich nebo je tam mam radši nechat? :D
Josef Klíma
Nováček
Nováček

Příspěvek od Josef Klíma »

Ahoj, jsem tady nový, ale o těchto tématech, potažmo o kódování s pomocí x264 poslední dobou pročítám, co se kde dá. Je to tady fajn popsané, něco takového jsem hledal. Docela často používám program Xvid4PSP ve verzi 5, verze šest mi k srdci moc nepřirostla. Je přehledný, má spoustu vychytávek... :)
Jinak ten HDConvertToX jsem si stáhnul a nevypadá vůbec zle, má tam zajímavou funkci kompresního testu, kdy sám analyzuje část videa a sám navrhne, "jak by to viděl s kvalitou nastavení" - zajímavá funkce :idea:

Obrázek
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ssnake »

LetisVT píše:........
bez avisynthu ti to nepojede vubec (takze tam byt musi), bez neraAAC zase neudelas AAC zvuk takze tam taky musi byt (jestli ti to jelo), plno veci tam neni pri OFFLINE instalaci, kdyz to instalujes s ONLINE verzi tak je to OK. rychlost neni podle bitrate (teda asi ne hlavne) ale podle rozliseni do ktereho to davas (pocita se min/vic "pixelu")

ja zadny win 7 codec pack nemam a vubec mi nechybi (zalezi cim to prehravas, vetsina dobrych prehravacu ma svoje kodeky takze nemusis nic instalovat).

maxtor: profily jsou u megui zvlast pro avisynth, pro x264, pro xvid, pro audio...
FD node 202, ST45SF, Z97i, i7-4980HQ CB20:1718,CB24:254 NH-L9i, 2x8, R9NANO , 5100MAX
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890, hd5870 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Presne tak.. s kodeky byvaj akorat problemy.. resp. pokud clovek jen dekoduje, tedy prehrava, treba Shark007 Windows 7 Codecs funguou perfektne, ale jakmile clovek zacne resit encoding, vsechno musi pryc.. zacne se to dohromady akorat mlatit.. ja presel na windows media player classics a je po starostech.. vsechno si to resi sam svymi kodeky.. stejne tak myslim VLC..
LetisVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LetisVT »

Tak jo.. shrnu to: Už vím přesně co a jak udělat-mám za sebou 6 DVD, který měli původně asi 28GB teď je z toho 8,3GB :) Ano dá to trochu práce přijít na to a zabere to dost času, ale myslim, že to za to stojí :wink:
Ještě jsem tady měl jeden FullHD film, kterej měl jedinou chybičku - audio stopy měly bitrate 1500kb/s a 650kb/s. Použil jsem MKVExtractGUI a vytáhnul jsem z toho video, zvuk i titulky - pak jsem zmenšil zvuk a zase všechno složil v MeGUI. Z původních 8,3GB sem se dostal jen tím zvukem na 7GB :) Což je taky docela slušný a nezabere to tolik času jako enkodovani videa :wink:

Ještě se zeptám na jednu věc: Taky když dáte enkodovat audio do AAC(možná je to i u MP3 atd..), tak tam máte tu tabulku asi 6-7 minut někdy i dýl a píše to jen ***Please wait*** Preprocessing a nic se neděje.. Nebo je chyba na mý straně? Pak se to konečně rozjede a trvá to většinou tak 4minuty
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ssnake »

LetisVT píše:Ještě jsem tady měl jeden FullHD film, kterej měl jedinou chybičku - audio stopy měly bitrate 1500kb/s a 650kb/s.
to neni chyba, DTS ma 1500 a AC3 ma 650 - je to normalni u HD, tam je zbytecne delat AAC (nebo MP3) protoze to zas tak moc nezmenis
LetisVT píše: Ještě se zeptám na jednu věc: Taky když dáte enkodovat audio do AAC(možná je to i u MP3 atd..), tak tam máte tu tabulku asi 6-7 minut někdy i dýl a píše to jen ***Please wait*** Preprocessing a nic se neděje.. Nebo je chyba na mý straně? Pak se to konečně rozjede a trvá to většinou tak 4minuty
jo chvili to trva, nevim jak dlouho presne ale chyba to nebude
Josef Klíma
Nováček
Nováček

Ještě prosím vás, asi používáte aac zvuk, ale zajímalo by mě s jakým nastavením? Mám na mysli, jestli používáte cbr/vbr/abr...jak to tak pročítám na různých fórech a asi fakt platí, že co člověk, to názor...děkuji :wink:
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No kdyz uz AC3, tak nechavam 192kbps.. nekdy o zdibec vice, ale vetsinou to do tech 192kbps staci.. co se tyce zalohy DVD s filmama, na AC3 se vyprdni.. DTS to jisti.. teda za predpokladu ze tam je.. :)
Josef Klíma
Nováček
Nováček

Já to možná napsal blbě, ještě se v tom tak neorientuji. Nemyslel jsem AC3, ale AAC (Nero) :(

No mě by spíš zajímalo, jestli použít vbr/cbr/abr a proč. :)
Třeba VirtualDub hned při otevírání souboru upozorňuje, že zvuk je vbr a že to dělat problémy. Já si filmy nechám vypálený na médiích, o to mi ani tak nejde, ale spíš mám doma asi 2000 videoklipů ve .vob a každej má tak kolem 200MB a když to časem překopu do mp4 s tím aac zvukem, tak z 437GB budu mít tak 150GB při relativním zachování kvality...jen se zatím potýkám s optimálním nastavením všeho a zjišťuji :idea: :wink:
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Tak VBR doporucim snad na vsechno.. urcite i na video stream, ktery je lepsi radeji parkrat vyzkouset na samplu a pak nastavit fixni velikost.. AC3 bych nerekoprimoval vubec.. nechaval bych original.. na co, kdyz maj tyhle stopy velikost v rozmeri 100-200MB rekneme.. kapacitne si clovek nepomuze, akorat to audio poskodi.. i kdyz treba na prvni poslech ne..

CBR - Konstatni bitrate
VBR - Variabilni bitrate

Pokud Video/Audio pouziva konstatni datovy tok, jak je z nazvu patrne s bitrate se nehybe.. je na pevno nastaven treba na 2600kbps.. to uz je jedno.. u videa se to tyka zabarvene plochy, zmen v barvach, v objektech apod.. poopisme to ale na audiu protoze tam je to na prvni pohled zrejme.. hraje hudba.. najednou skonci a je tady v toku 20sec mezera kdy je ticho.. zaber na krajinku rekneme, kdy pozvolna zacina nejaky hudebni motiv.. CBR pouziva stejne velky datovy objem pro tehle tichych 20sec, jako pro ty kde jede muzika i vystrely apod na plny pecky.. vysledkem je to, ze mista s velkym datovym objemem jsou koprimovana mozna az moc, mista, kde neni nic naopak malo, protoze tam by vlastne datovy tok nemusel byt kolikrat zadny.. na co, kdyz je tam ticho zejo..
Pokud nastavis VBR, rekneme u onoho audia na 192kbps, koprimace probiha s variabilnim tokem v rozmezi rekneme stupne nahoru a dolu.. i vice samozrejme.. tech 192 je v tu chvili jen orientacni stredni hodnota.. vysledkem je, ze kde je hudba a strelba, datovy tok se zvysi treba na 250kbps aby se vsechno do ono "pasma" pokud to tak nazvu, vlezlo, v mistech, kde je potom ticho datovy tok klesne treba na 50kbps.. proc plytvat prostorem a datovymi proudy, kdyz zde neni nic, co by nejaky datovy tok potrebovalo ze..

Stejny system je u videa.. proto se CBR nastavuje bud na konkretni hodnotu datoveho toku, nebo na nejaky kvalitativni preset s tim, ze vysledna velikost je jasne dopocitatelna.. data za sekundu krat delka zaznamu.. neni co resit..
Vbr se potom nastavuje na fixni veliksot vysledneho souboru s tim, ze v tehle velikosti ten bitrate lita nahoru/dolu, podle toho, jak je to zrovna potreba.. takze film s hromadou tmavych scen bude mit nizsi datovy tok, ve chvili kdy ja nevim hrdina vyleze ven na slunicko a tam seprohanej rostenky v pestrobarevnych bikinach apod., je najednou co koprimovat a prechodu je hodne, takze se v tomhle miste tok zvysi..
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ssnake »

Josef Klíma píše:Ještě prosím vás, asi používáte aac zvuk, ale zajímalo by mě s jakým nastavením? Mám na mysli, jestli používáte cbr/vbr/abr...jak to tak pročítám na různých fórech a asi fakt platí, že co člověk, to názor...děkuji :wink:
2.0 DVD - 64-92 AAC
5.1 DVD - 192-224 AAC
2.0 HD - nechavam AC3
5.1 HD - DTS 1500
LetisVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LetisVT »

Ssnake píše:2.0 DVD - 64-92 AAC
5.1 DVD - 192-224 AAC
2.0 HD - nechavam AC3
5.1 HD - DTS 1500
Jo taky používám u 2.0 64 a někdy 92 AAC
Jak si minule psal, že DTS 1500 je normální u HD, tak to chapu, ale k čemu to je dobrý?Mam jen 2.1 repro u PC a v TV jenom ty repro co sou uvnitř... Nechápu k čemu je u filmu tak velkej bitrate, když hudbu mam maximálně v 320Kb/s - jo jde poznat rozdíl mezi hudbou 128 a 320, ale u filmu?? A ještě k tomu 1500 oproti dejme tomu 320? To přece nemůže nikdo poznat nebo se pletu?

Jinak, abych to upřesnil, tak jsem tam dal u CZ i EN stopy 128AAC a nemyslim si, že bych o něco přišel - naopak.. skoro 1,5GB místa se vždycky hodí :D
Josef Klíma
Nováček
Nováček

Super, tak jsem zase o něco chytřejší... :-D

Ještě jedna věc, nevíte čím by mohlo být způsobeno občasné "praskání" ve výsledné audiostopě? Originální video je v pohodě a zvuk čistý, když z toho udělám na zkoušku třeba avi - třeba xvid+mp3 tak je to taky v pořádku, ale když to dám do mp4 - x264+aac tak v tom sem tam lupne. Dělá to i na jiných počítačích, na kterých jsem zkoušel konvertované video přehrát...podotýkám, že to nedělá pořád a u všecho, je třeba i zajímavé, že totéž video má ony praskance při totožném nastavení encoderu pokaždé na jiném místě... :?
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ssnake »

LetisVT píše:Jak si minule psal, že DTS 1500 je normální u HD, tak to chapu, ale k čemu to je dobrý?Mam jen 2.1 repro u PC a v TV jenom ty repro co sou uvnitř...
kdyz chces slyset rozdil u DTS 1500 a AAC/AC3/MP3 apod. tak na to musis mit i poradnou sestavu, na PC/TV bednickach to je opravdu k nicemu
LetisVT píše: Jinak, abych to upřesnil, tak jsem tam dal u CZ i EN stopy 128AAC a nemyslim si, že bych o něco přišel - naopak.. skoro 1,5GB místa se vždycky hodí :D
pri bezne kapacite hdd "fandu filmu" v radu nekolika TB je 1.5GB prakticky nic...a az nekdo bude chtit 5.1DTS a ty to kvuli 1GB smazes (nebo prikoupis repro) tak se budes bit do hlavy zes to smazal kvuli 1GB. (treba DTS-MA uz je opravdu moc, ale DTS je podle me uplne vpoho)
LetisVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LetisVT »

nedávno jsem kupoval tohle repro a 5.1 nehrozí :D
Jo bratranec má 5.1, ale ten si na kvalitu nepotrpí-to je zas takovej extremista, že si klidně pouští hudbu na youtube :D
Realná velikost hdd je 600GB a filmy a seriály mi zatim zabíraj jen 140GB
Tady jde fakt o to, že jsem si jistej, že to nevyužiju a velikost filmu přes 8GB mě vadila kvůli tomu, že jsem to nemoh dát na 8GB flasku teď už jo ;)

A ještě otázka: V jaký kvalitě máš tim pádem hudbu v PC? U hudby je ten rozdíl přece poznat líp než u filmu ne?
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ssnake »

LetisVT píše:Realná velikost hdd je 600GB a filmy a seriály mi zatim zabíraj jen 140GB
Tady jde fakt o to, že jsem si jistej, že to nevyužiju a velikost filmu přes 8GB mě vadila kvůli tomu, že jsem to nemoh dát na 8GB flasku teď už jo ;)
2TB hdd = 2000 kc, 16GB flash = 600 kc, je to dost ale vetsinu filmu mam 1080p a 2TB zmizi jako nic :-)
LetisVT píše: A ještě otázka: V jaký kvalitě máš tim pádem hudbu v PC? U hudby je ten rozdíl přece poznat líp než u filmu ne?
hudba nejlip FLAC z vinylu, ale toho je malo, pak teda FLAC, co nejde jinak sehnat (nebo mluvene slovo) tak MP3...

jinak 5.1 sestavu ted nemam, v malem byte jsem byl nucen prejit na malinke 2.0 :-) ted vybiram sestavu k TV, takze uvidim...
Odpovědět

Zpět na „Audio, video a grafika“