Špatný obvod?
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- zblamak
- Začátečník
-
Špatný obvod?
Zdravím,
po nainstalování Dead space 2 (předtím jsem delší dobu nehrál) se při hraní začal vypínat monitor. Vypnul se a začal hledat signal (analog/digital). S tím, že mám pasivní HD4670, jsem předpokládál, že na vině je přehřívající se grafika. Spolu s 120x120 fanem, který je přímo na žebrech jsem koupil Fractal Design R3. Teploty šly rapidně dolů, jenže vypínání nezmizelo a všiml jsem si, že po tom co se vypne monitor, chvíli hraje v pozadí hudba, která se po cca 15 vteřinách ''zasekne'' a neraguje už ani přepínání numlocku, z čehož usuzuji, že v danou chvíli přestal fungovat i procesor. Pomůže pouze restart. Nainstaloval jsem také NFS MW, který grafika musí zvládat (dříve alespoň bezproblému zvládala) a tu a tam se podivně zasekává kamera, i třeba při kameře v garáži. Nejdivnější na tom všem mi příjde, že monitor, potažmo celý komp se vypne/zasekne klidně po 3 vteřinách ve hře, ale i klidně až po hodině hraní a je jedno, jak je náročná scéna. Napadlo mě tedy, zda nemůže být chyba v desce (konkrétně nějáký špatný obvod, přes který když se pošle signál, nevyhodí grafiku a tím se spustí lavina v podobě procesoru.) Dál mě napadl ještě zdroj, ale to mi příjde nepravděpodobné. Když jsem v Win 7, není problém nikdy, ani ve stress testu ani v různých benchmarcích. Nesetkal se někdo s podobným problémem? pro úplnost ještě sepíšu sestavu:
C2D E6750 (2,66GHZ)
Asus P5K SE
HD 4670 (512mb, pasiv)
RAM 2x2GB DDR2
PSU LC POWER 550W
po nainstalování Dead space 2 (předtím jsem delší dobu nehrál) se při hraní začal vypínat monitor. Vypnul se a začal hledat signal (analog/digital). S tím, že mám pasivní HD4670, jsem předpokládál, že na vině je přehřívající se grafika. Spolu s 120x120 fanem, který je přímo na žebrech jsem koupil Fractal Design R3. Teploty šly rapidně dolů, jenže vypínání nezmizelo a všiml jsem si, že po tom co se vypne monitor, chvíli hraje v pozadí hudba, která se po cca 15 vteřinách ''zasekne'' a neraguje už ani přepínání numlocku, z čehož usuzuji, že v danou chvíli přestal fungovat i procesor. Pomůže pouze restart. Nainstaloval jsem také NFS MW, který grafika musí zvládat (dříve alespoň bezproblému zvládala) a tu a tam se podivně zasekává kamera, i třeba při kameře v garáži. Nejdivnější na tom všem mi příjde, že monitor, potažmo celý komp se vypne/zasekne klidně po 3 vteřinách ve hře, ale i klidně až po hodině hraní a je jedno, jak je náročná scéna. Napadlo mě tedy, zda nemůže být chyba v desce (konkrétně nějáký špatný obvod, přes který když se pošle signál, nevyhodí grafiku a tím se spustí lavina v podobě procesoru.) Dál mě napadl ještě zdroj, ale to mi příjde nepravděpodobné. Když jsem v Win 7, není problém nikdy, ani ve stress testu ani v různých benchmarcích. Nesetkal se někdo s podobným problémem? pro úplnost ještě sepíšu sestavu:
C2D E6750 (2,66GHZ)
Asus P5K SE
HD 4670 (512mb, pasiv)
RAM 2x2GB DDR2
PSU LC POWER 550W
- AllowedCry
- Začátečník
Re: Špatný obvod?
napadá mě jedině aktualizovat ovladače ke grafice.
Ryzen 5800X3D || GB B450 GX || 32GB @ 3600Mhz cl16 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 288E2A + Philips 48OLED707.
- zblamak
- Začátečník
-
Ovladače jsou aktualizované. Nezdá se mi, že by to byl SW problém.
- veteran13
- Začátečník
To bude HW problém, zkusil bych nejdřív vyzkoušet jiný zdroj, případně poté jinou grafiku.
Má milá rozmilá neplakej! Život už není jinakej.
Dnes buďme ještě veselí, na naši bílé posteli.
Zejtra, co zejtra? Kdožpak ví, zejtra si lehnem do rakví.
Dnes buďme ještě veselí, na naši bílé posteli.
Zejtra, co zejtra? Kdožpak ví, zejtra si lehnem do rakví.
- Lokomotiva
- Začátečník
Mně to zase připadá skoro jisté.zblamak píše:Dál mě napadl ještě zdroj, ale to mi příjde nepravděpodobné.
PSU LC POWER 550W
Viz také:
http://www.svethardware.cz/art_doc-6868 ... 27093.html
Zkus lepší zdroj, nebo si rovnou pořiď kvalitnější.
Na tvou sestavu stačí 400W bohatě.
- zblamak
- Začátečník
-
Taky si myslím, že kvalitní 400W+ by to měl utáhnout. Doteď však žiju v domnění, že sice je to hodně low zdroj, ale je přece jen trochu silnější, takže se kvalita vyváží kvantitou výkonu. Jsem-li na omylu, rád se poučím.Lokomotiva píše:Mně to zase připadá skoro jisté.zblamak píše:Dál mě napadl ještě zdroj, ale to mi příjde nepravděpodobné.
PSU LC POWER 550W
Viz také:
http://www.svethardware.cz/art_doc-6868 ... 27093.html
Zkus lepší zdroj, nebo si rovnou pořiď kvalitnější.
Na tvou sestavu stačí 400W bohatě.
Jinak výměny a zkoušky jiných komponentů jsem se chtěl vyvarovat, ale jak tak koukám není na zbyt:-)
- Lokomotiva
- Začátečník
Kvalita zdroje a to, kolik Wattů má na sobě napsáno, spolu nijak těsně nesouvisí.
Místo kvalitního 400 W zdroje koupit 550W šmejd je úvaha toho typu, že bude lepší koupit plnou nádrž technického benzínu, než 3/4 nádrže 95-oktanového benzínu.
Podstatné je v jaké kvalitě zdroj dodává proud.
Pokud má nekvalitní konstrukci, chlazení a použité součástky, je zvlnění proudu na jednotlivých napěťových větvích vysoké a časem se situace zhoršuje.
Pak můžeš natestovat chyby libovolných komponent v PC.
A ty komponenty v tom ale budou nevinně...
Půjč si od kámoše kvalitnější zdroj na vyzkoušení a budeš rychle a levně vědět, jestli je to on.
Nemusí být ani nijak výkonný - tvoje sestava nemá spotřebu ani 200W ve 3D zatížení.
Místo kvalitního 400 W zdroje koupit 550W šmejd je úvaha toho typu, že bude lepší koupit plnou nádrž technického benzínu, než 3/4 nádrže 95-oktanového benzínu.
Podstatné je v jaké kvalitě zdroj dodává proud.
Pokud má nekvalitní konstrukci, chlazení a použité součástky, je zvlnění proudu na jednotlivých napěťových větvích vysoké a časem se situace zhoršuje.
Pak můžeš natestovat chyby libovolných komponent v PC.
A ty komponenty v tom ale budou nevinně...
Půjč si od kámoše kvalitnější zdroj na vyzkoušení a budeš rychle a levně vědět, jestli je to on.
Nemusí být ani nijak výkonný - tvoje sestava nemá spotřebu ani 200W ve 3D zatížení.
- zblamak
- Začátečník
-
No a kdyby se chyba tedy ukázala ve zdroji, který byste doporučili s ohledem na případný upgrade?
Ten bych viděl na Bulldozer a nějákou HD6870 k tomu. Zbytek samozřejmě adekvátní ke CPU a GPU.
Do oka mě padly:
Ten bych viděl na Bulldozer a nějákou HD6870 k tomu. Zbytek samozřejmě adekvátní ke CPU a GPU.
Do oka mě padly:
Kód: Vybrat vše
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008O0V41NL143M
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008O0V41NLQ3N
- Lokomotiva
- Začátečník
Takhle vypadá nejlepší zdroj na trhu - z hlediska kvality - v 525W provedení:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... O0V41NLZU2
Určitě neuděláš chybu, když ho pořídíš.
Z tebou navržených ten Aurum Gold i když to vychvalované chlazení je tam trochu jiný problém - je hlučné.
To je dáno jednak provedením ventilátoru s otřepy a ostrými náběžnými hranami, jednak poměrně vysokými otáčkami při vysokém i nízkém zatížení.
Ale při hře bývá kravál, tak to vadit nemusí.
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... O0V41NLZU2
Určitě neuděláš chybu, když ho pořídíš.
Z tebou navržených ten Aurum Gold i když to vychvalované chlazení je tam trochu jiný problém - je hlučné.
To je dáno jednak provedením ventilátoru s otřepy a ostrými náběžnými hranami, jednak poměrně vysokými otáčkami při vysokém i nízkém zatížení.
Ale při hře bývá kravál, tak to vadit nemusí.
- zblamak
- Začátečník
-
Po delší odmlce se hlásím zpět:-) po osazení
problém přetrvává. Zajímavé je, že po spuštěný ''CPU Stability testu'' a zároveň ''Furmarku'' na plno se nic neděje a vše běží v pořádku. Když ale dám teď třeba Fallout New Vegas, tak se i na minimální detaily vypne po 5 vteřínách. Opět jedno zda v místnosti s minimem prvků, či otevřené krajině. A teď koho vinit? Grafiku, procesor, desku, disk..?:-)
EDIT: Po cca hodině hraní Fallout NV žádné spadnutí. Tomu předcházelý různě dlouhé doby ve hře, ukončené vypnutím. Začínám se domnívat, zda si některý komponent nebere v určitých/náhodných situacích víc, než může zdroj nabídnout a proto vypínání a restarty? Napadá mě grafika, která odchází první a zbytek (zvuk) dál chvíli ''jede''?
EDIT2: Ano, byla to opravdu grafika. Třeba tohle někomu pomůže;-)
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514508O0V41NLWXU
EDIT: Po cca hodině hraní Fallout NV žádné spadnutí. Tomu předcházelý různě dlouhé doby ve hře, ukončené vypnutím. Začínám se domnívat, zda si některý komponent nebere v určitých/náhodných situacích víc, než může zdroj nabídnout a proto vypínání a restarty? Napadá mě grafika, která odchází první a zbytek (zvuk) dál chvíli ''jede''?
EDIT2: Ano, byla to opravdu grafika. Třeba tohle někomu pomůže;-)