Chtěl bych se zeptat jestli někdo plně využívá HyperThreading, respektive váhám mezi tímto a i5 2500k. Odrazuje mě vyšší cena (cca 2000), což je dost a vyšší teploty při taktování. Na druhou stranu bych rád v ruce držel špičkový procesor.
Můžete mi uvést příklad programu (běžného), který to využije a i5 2500k přebije.
+Jak moc mě bude mrzet, že nebudu využívat grafické jádro. Respektive o kolik si myslíte, že jsou tyto procesory SB dražší, kvůli grafice?
Miky9 píše:Chtěl bych se zeptat jestli někdo plně využívá HyperThreading
Taková osoba určitě existuje.
Miky9 píše:... váhám mezi tímto a i5 2500k. Odrazuje mě vyšší cena (cca 2000), což je dost a vyšší teploty při taktování. Na druhou stranu bych rád v ruce držel špičkový procesor.
HT se dá vypnout. Jaký by asi byl pocit, koupit ty procesory dva a V OBOU RUKÁCH DRŽET ŠPIČKOVÝ PROCESOR?
Miky9 píše:Můžete mi uvést příklad programu (běžného), který to využije a i5 2500k přebije.
8 vláken plně využijí pouze specializované profesionální programy, ne běžné.
Miky9 píše: Respektive o kolik si myslíte, že jsou tyto procesory SB dražší, kvůli grafice?
Verze bez grafiky neexistuje a na otázku se nedá odpovědět.
Miky9 píše:Plánuju využívat na CAD programy.
Proč tolik otázek, když si můžeš najít ve specifikacích programů, nebo si zjistit zkušenosti uživatelů, kolik vláken tyto programy dokážou využít?
To, že taková osoba existuje tuším, proto zkouším, jestli náhodou neodepíše.
Kdybych vypnul HT, tak v ruce držím skoro stejné procesory. (Oba jsou velmi dobré to je pravda.)
Zatím jsem na žádný takový program nenarazil, nebo o tom nevím. Takže jsem si teď sám odpověděl.
Ve specifikacích programů je o tomto ..... Něco ve stylu, minimální požadavky Pentium 4, lépe dvoujádrový procesor.
Zkušenosti uživatelů se snažím zjistit, jenže buď absolutně neví a berou ten nejlepší procesor, nebo se jejich názory diametrálně liší. V nejhorším případě střílí od pasu a když se jich zeptám v čem je dobrý HT, tak mi řeknou, že 8 je víc než 4.
Snažil jsem se o tom zjistit co nejvíc a došel jsem k názoru, že je HT zbytečný. Proto čekám, že se někdo ozve a obhájí ho slovy - HT využívám, je to skvělá věc...
Presne tak. Kdyz te 2600K nezivi a mas to jenom na hratky, investice se neoplati. Vyhody , ze jde lepe taktovat, jsou neadekvatni narustu ceny. 2000.- vyuzit na jine, napr. SSD, to bude boost jak se patri
Tam byl "problém" HT celkem rozepsán a uveden na správnou míru. Ve zkratce jej nedoporučuji. Vyplácí se pouze pokud máš mnohavláknovej program co z toho opravdu dovede benefitovat ale zároveň na systému nehodláš dělat nic jiného, protože pokud se zatíží i HT jádra, klesá výkon těch non-HT, CPU nemá žádné volné IPC a systém jako takovej se chová strašně líně.
Co se taktování týče, tak Sandybrdge je kusovka. Průměr je těch 4,8Ghz při akceptovatelné voltáži. Jsou lidé co maj extra smůlu a zůstanou třeba jen na 4,6 a jsou lidé co maj naopak extra štěstí a dostanou se na 5,2. I5 2500K a I7 2600K se v OC průměrně (s vypnutym HT) niak nelišel. S aktivnim HT počítej tak s +- 200Mhz horším taktem. Jinak na férovku by se mohlo zdát, že I7 bude mít lepší kusy křemíku a větší šanci na lepší OC, ale zase má o 2MB více L3 cache, na to nezapomínat, takže já to považuji za vyrovnané. Ty 2MB L3 cache ti daj tak 2-3% výkonu navíc na stejnym taktu.
Takže ti doporučuji vzát I5 a jak už bylo zmíněno, buďto ušetřit, nebo koupit třeba SSD, atd.
Sandybridge vůbec netopí (pokud neženeš vcore do extrémů). Těch 4,6 dáš i s boxem..... S Freezerem 7 dáš klidně 5. Phenom na 3Ghz topí více jak SB na 4,6.
Topí neni to co říká coretemp. Šahni si fyzicky na CPU. Můj CPU má na defaultu idle v biosu psáno 61 stupňů. Má to snad? Chladič studenej, vše ok. Phenom X4 má v coretempu idle ve win 22 stupňů když v místnosti je 25. Trošku logiky a mozku, SB bsolutně netopí a na 4,2 byl box furt sotva vlažnej.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne stř 6. črc 2011, 17:45, celkem upraveno 1 x.
Tam jde o to, že čidla u AMD v klidu nejsou přesné, to je potvrzené přimo od AMD... Přesně začínají měřit až zhruba od teploty 30°C, pak je vše OK Proto jsou někdy problémy, že čidlo u AMD ukazuje v klidu teplotu třeba lehce pod úrovní okolí nebo tak
PC:CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
Michael24 píše:Tam jde o to, že čidla u AMD v klidu nejsou přesné, to je potvrzené přimo od AMD... Přesně začínají měřit až zhruba od teploty 30°C, pak je vše OK Proto jsou někdy problémy, že čidlo u AMD ukazuje v klidu teplotu třeba lehce pod úrovní okolí nebo tak
No problém je že když ukazovalo 35, o chladič jsem se spálil...
Miky9 píše:Chlazení těchto procesorů (Sandy Bridge 32nm) je bezproblémové. Není potřeba žádný drahý chladič a už vůbec ne Noctuu.
Ale je třeba... nad 4,5GHz si už SB dopřávají často dost napětí a Noctua je sakra znát.
Na druhou stranu rozdíl výkonu mezi 4,5 a 4,8GHz je k nepoznání, ale napětí sakra rozdíl... jen u mě 1,22v versus 1,38v