Jak se naučit OOP?
- krakenuss
- Začátečník

-
Jak se naučit OOP?
Když jsem se chtěl naučit programovat tak jsem mel problem vybrat vhodny jazyk a nejakou ucebnici ze ktere by se zacatecnik mohl ucit. Nakonec jsem si zvolil jazyk C a učebnici Učíme se programovat v jazyce C. Myslím že jsem látku učebnice docela dobře pochopil ale ted bych se chtěl učit OOP. Problem je v tom že nemuzu najit zadnou vhodnou ucebnici ze které bych se to mohl naučit, a taky "opět" nevím v jakem jazyce bych se to měl učit, napadlo mě C++ když už mam skušenosti s C ale nekde jsem četl že to pro zařátečníky není vhodná volba. Tak bych chtěl požádát o doporučení vhodného jazyka a o nejakou knihu(nejlepe česky, anglicky docela umim ale učit se podle toho nezvladnu) nebo nejaky internetovy tutorial. Předem díky za všechny odpovědi.
- Frky
- Začátečník

-
Re: Jak se naučit OOP?
Zkus JAVU a učebnici můžeš použít od Herouta.
- krakenuss
- Začátečník

-
Díky za radu. A dá se podle to učebnice naučit OOP, nebo je to jenom učebnice vysvětlujici syntaxi jazyka Java?Frky píše:Zkus JAVU a učebnici můžeš použít od Herouta.
- krakenuss
- Začátečník

-
Ted jse našel PDF učebnici (slovensky) Objektovo orientované programovanie v jazyku C# 3.0
Dalo se to podle ní naučit?
Dalo se to podle ní naučit?
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
když pominu, že už je .NET 4.0, ne li vyšší, tak počítej, že některé věci už nebudou v té knížce platit. Jinak C# je v klidu, je plně OOP, tj nemůžeš v něm psát procedurálně, vůbec. Pokud je to dobře vysvětlené a pochopíš to, tak se C# nauč. Ostatně je to spojení C++ a Javy
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
- krakenuss
- Začátečník

-
a co ta učebnice Javy od Herouta? Dá se podle ní naučit OOP nebo je to jenom taková příručka k jazyku Java?
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
To nevím, já javu neumím, a v úhledné době se ji nehodlám učit... Nemám to zapotřebí. Ale myslím, že v Javě taky nejde psát procedurálně...
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
- krakenuss
- Začátečník

-
Zpět k C#. Kdybych pominul tu knihu ve slovenštině co jsem našel, existuje jeste nejaka jina kniha podle ktere bych se mohl naučit OOP? Je mi docela jedno v jake jazyku, hlavne abych to pochopil.arxeiss píše:To nevím, já javu neumím, a v úhledné době se ji nehodlám učit... Nemám to zapotřebí. Ale myslím, že v Javě taky nejde psát procedurálně...
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No, tak to ti neporadím. Já jsem se chtěl naučit OOP v PHP ale moc jsem to teda nepobral, až pak jak jsme měli ve škole kurz C# kde jsem šel, tak tam jsem pochytal základní znalosti OOP a pak jsem se jenom naučil jak OOP funguje v PHP
- Maranov
- Mírně pokročilý

"C# v kostce" nebo "C# pro zelenáče" (nevím, jestli je novější verze, znám tu pro .NET 1.1, tu radši už nebrat), třeba. Ale OOP se naučíš naučením se jakéhokoliv OOP jazyka - základní systém je všude stejný (jediný velký rozdíl je mezi třídně a prototypově orientovanými jazyky, ale v C# se naučíš i delegaci zpráv, takže budeš umět oba postupy komunikace).
Takže si vyber, co se ti líbí. Java je fajn na multiplatformost, mobilní aplikace a podobně, C# je spíš jazyk pro vytváření různých spletitých informačních systémů, abych zmínil typické použití. C++ je zbytečně komplikované, PHP není dost restriktivní na učení, Python je snad ještě horší (pokud víš co děláš, lepší, ale na učení je lepší mít striktně definovaná pravidla)...
Takže si vyber, co se ti líbí. Java je fajn na multiplatformost, mobilní aplikace a podobně, C# je spíš jazyk pro vytváření různých spletitých informačních systémů, abych zmínil typické použití. C++ je zbytečně komplikované, PHP není dost restriktivní na učení, Python je snad ještě horší (pokud víš co děláš, lepší, ale na učení je lepší mít striktně definovaná pravidla)...
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Můžu se tě zeptat, proč se vlastně učíš programovat?...
Nikdy jsem nepochopil lidi, kteří se učí programovat, jenom aby "uměli programovat", bez účelu, bez cílů...
Pochopit objekty s argumentem "je mi jedno jakej to bude jazyk", je vážně do nebe volající a svědčí jenom o tom, že vlastně ani nevíš proč u toho PC sedíš. Objekty fungují v každém jazyce jinak, jinak se s nimi pracuje a mají jiný účel.
Je to asi něco jako: "chci se naučit počítat diferenciální rovnice", sice nevím k čemu jsou, jaký je jejich účel, na co mě budou, k čemu to využiju, ale chci se je naučit! Nesmyslné, bez účelu...
Nikdy jsem nepochopil lidi, kteří se učí programovat, jenom aby "uměli programovat", bez účelu, bez cílů...
Pochopit objekty s argumentem "je mi jedno jakej to bude jazyk", je vážně do nebe volající a svědčí jenom o tom, že vlastně ani nevíš proč u toho PC sedíš. Objekty fungují v každém jazyce jinak, jinak se s nimi pracuje a mají jiný účel.
Je to asi něco jako: "chci se naučit počítat diferenciální rovnice", sice nevím k čemu jsou, jaký je jejich účel, na co mě budou, k čemu to využiju, ale chci se je naučit! Nesmyslné, bez účelu...
- Maranov
- Mírně pokročilý

IMHO je celkem jasné, k čemu programování může být... Ruku na srdce, naučíš-li se dobře jeden jazyk, znáš aspoň 50% potřebného k naučení jakéhokoliv jiného. Učení se programovat na koleně je takové bádání - spíš než hledání způsobu jak dosáhnout cíle, zjištění jakých cílů lze dosáhnout tímto způsobem.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)