Samsung 830

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Hladis
Moderátor
Moderátor

Samsung 830

Příspěvek od Hladis »

http://www.anandtech.com/show/4640/meet ... umer-pm830
http://thessdreview.com/our-reviews/sam ... er-prices/

Tak se nam pomalu dostava do prodeje novy kandidat ,ktery by mel kopnout do "zadnice" vsechny velice "spolehlive" disky s SF radicem ,nahradit uz starsi disky s Marvell radicem a umistit se na Olympu vykon/spolehlivost. Dobrovolnici ,kteri se obejetuji a tento kousek koupi ,jsou zde vitani s referencemi :)
Naposledy upravil(a) Hladis dne úte 11. říj 2011, 13:36, celkem upraveno 1 x.
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: SAmsung 830

Příspěvek od godlike »

Ted jsem to chtel taky postnout. :)
Nasel jsem jeden kramek v Praze, velky hraci zatim nic..
http://eshop.jpcomp.cz/p/samsung-830-se ... ox-2307872
Mac...
malejMatýsek
Začátečník
Začátečník

Re: Samsung 830

Příspěvek od malejMatýsek »

Už po něm pár týdnů pokukuju. Cena lákavá, ale přeci jen se mi 256GB zdá poměrně málo a nerad bych se omezoval v tom, to si můžu nainstalovat na ssd a co už ne. Tak nevím nevím. Asi budu muset trochu postrčit produkťáky, abych ho mohl testnout.
Asus Sabertooth P67 :: Intel i5 2500K (EK Supreme HF) :: 16GB Corsair Vengeance 1600MHz :: EVGA 980Ti SC+ (EK-FC Titan X) :: Crucial M4 256GB :: Crucial M500 240GB :: Asus Xonar Essence STX + Beyerdynamic COP :: Seasonic M12 - 600W :: Lian-Li Tyr X-500 (Aquaero 5 LT + PA Ultra, Laing DDC-1T Plus (XSPC top), 2x XSPC RX480, LQT expa V3-500-SP) :: LG 38UC99-W

RacingRig: Fanatec CluSport Base V2 :: Porsche 918 RSR Wheel :: ClubSport Pedals :: ClubSport Shifter 1.5 w/ SKRS :: Sparco EVO 2 PLUS :: Oculus Rift
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Tak jsem ho objednal na Czc.Za bura, desktop kit.Tak jsem zvedavej.Ale je zbytecne drazsi nez Crucial...
Mac...
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

No jo ale ten disk parametrove vypada na "Kick Ass" a je to novinka ,takze nema cenu cekat stejnou cenu ,jako uz starsi Crucial M4.

Zde je jejich vyber a ceny na CZC http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.js ... oducer=SMS skoda ze vice vyrobcu nejde cestou Kingstonu s velikosti 96GB. Tech 64GB je nekdy limitujici pri nahrani vsech programu a nejake te hry+20% volneho mista pro optimalni beh.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Dalsi recenze
http://hothardware.com/Reviews/Samsung- ... ew/?page=1
http://www.vortez.net/articles_pages/sa ... eview.html
No je to daleko lepsi nez SF a pro ty kteri touzi po vykonych kouscich a nevahaji si za to zaplatit je to jasna volba.
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Nikde nejsou dostupnyyyyy... :sad:
Mac...
Romicekr
Nováček
Nováček

Příspěvek od Romicekr »

Zdarec!
Vecer jsem ho (128GB DKit) konecne dotahl z Muzea, za 4622,- :shock:
SSD krasne za-balene, ze mi to bylo lito rozbalovat, nikdy jsem ve skutecnosti SSD nevidel, tak jsem byl .... :o jaky je to mrnousek. :arrow:
Pro me je to SSD kral, SF jsem nechtel a na Intel520 bych uz nevydrzel cekat/

PS: udelejte si taky SSD radost :D
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Ja mam taky vyzvu k odberu :-D Dnesku si jdu pro milaaassskaa..
Mac...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Tak jsem dnes měl tu čest otestovat. Samsung 830 256GB vs Crucial M4 256GB (poslední firmware 009). Testy, atd mi vyšlo prakticky jak v recenzích, to nemá cenu vůbec propírat. V systému subjektivně byly obě SSD rychlé naprosto stejně, obě maji záruku 3 roky, atd. Samsung treď bohužel trošku zdražil, ale objednanej jsem jej měl za původní cenu. Nakonec jsem však vzal Crucial.

Důvod? Samsung neobstál v mém tzv. hardcore testu. Ten spočívá v tom dát SSD pořádně záhul. To že budou mít super výkon po rozbalení vý každý, ale jak to bude půl roku po používání nainstalovaných win, až se plně ukáže interní fragmentace a stav disku bude roven schopnosti jeho elektroniky se s tím vypořádat? Udělal jsem 2x rychlej test sekvenčního zápisu v HDtune, pak jednou dlouhej, pak zase dvakrát rychlej. Pak jsem udělal random data fill na celou kapacitu jednotky a pak znovu opakoval to co předtím a pak vytvořil partition a šlo se testovat znova.

Výsledek byl ten, že u Samsungu se sekvenční testy čtení nezměnily, ale zápis se propadl kamsi do zubatice mezi 100-60MB/s. IO bylo stále dobré, ale rychlost zápisu propadla a nejen ta, zvedla se u přístupová doba zápisu z 0,1ms na 3,2ms což je bledé. Test nahrání 5GB souborů, a opět smazání + ponechání v klidu na systému s aktivním TRIMM nic nevyřešil, trimm disk urovnat nedokázal ani disková garbage collection situaci nevyřešila.

Kdežto u Crucialu, po stejném procesu nastal propad zápisu rovněž podobně drasticky (ale alespoň latence šly nahoru na na 3,2 ale na 0,3ms) a trochu to hnulo i se čtením, ale na systému s aktivním Trimem netrvalo ani 20 minut v klidu než se disk dokázal zregenerovat že měl výkon jako novej. Pak jsem to ještě zkusil na systému bez trimm (nforce 790 a disk připojenej přes Esatu) a i tam se Crucial dokázal sám zregenerovat pomocí své garebage collection. Nebylo to tak rychlé a tak dokonalé, ale regeneroval to. Samsung ani omylem. Tudiž momentálně palec dolů a Crucial M4 s posledním Firmaware je mým favoritem pro koupi SSD teď. Dobrej výkon, 3 roky záruka, velká spolehlivost, žádné problémy jakými trpí Sandforce, atd. Samsung 830 má šanci se stát číslem 1, jeho řadič je výkonem super, jen by to chtělo trošku zapracovat na firmware a poladit tu zatím ne moc funkční garebage collection.

Edit: Ještě jedna poznámka. Při tom random data fillu se SSD rožhavil tak že jsem na něm neudržel ruku. Plechovej kit je asi spojenej s čipama aby odváděl teplo, což chválím. U jiných SSD se tam musí doslova vařit (pokud maj taky takové teploty při masivním zápisu), za běžného provozu či testování byly teploty OK.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne čtv 3. lis 2011, 14:18, celkem upraveno 2 x.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Zajimave, prisuzoval bych to asi novymu produktu a jeste nevladenymu firmwaru. Zkusil bys tenhle testik treba i s Kingstonem V100+ 96GB ? Co me vychazelo tak ten neztraci rychlosti ani po dlouhy dobe a vykonem je stabilni. Test Intelu 320 by taky nebyl od veci. SF bych ani nezkousel ,tam je vysledek predem dan :roll:

Kazdopadne muzu potvrdit ze ten Crucial M4 je spolehlivy a v 120GB verzi a vys ma slusne rychlosti.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Dál teď testovat nebudu. Intel 320 je jen X25-M s jinými moduly... tam neni co dál zjišťovat, jak se ten řadič a firmware chová víme. Kingston V100+, toho se vyhejbám oblouem, je to u nás na reklamacích jedna z nejporuchovějších SSD řad. Za tu cenu dobrej SSD, kéž by tak nechcípal. Chcípá obdobně jak Sandforce na OCZ diskách.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Uh :? Kingston V100+ a chcipa ? Tady je to jeden z nejmin reklamovanych a nejspolehlivejsich SSD :? Da se rici spolu s Crucialem nejspolehlivejsi SSD......
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano chcípaj, klasika ze dne na den. Ala jednoho dne se PC vypne a druhej už se SSD nikdy nedetekuje. Nevim no.... Ještě že jsou na to aspoň záruky.
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Kluci neserte me uz ... :mrgreen: Takze co teda vzit?
Mac...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Vem si Crucial M4. Je to jistota. - Moje doporučení.
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

Hladis píše:Zajimave, prisuzoval bych to asi novymu produktu a jeste nevladenymu firmwaru. Zkusil bys tenhle testik treba i s Kingstonem V100+ 96GB ? Co me vychazelo tak ten neztraci rychlosti ani po dlouhy dobe a vykonem je stabilni. Test Intelu 320 by taky nebyl od veci. SF bych ani nezkousel ,tam je vysledek predem dan :roll:

Kazdopadne muzu potvrdit ze ten Crucial M4 je spolehlivy a v 120GB verzi a vys ma slusne rychlosti.

Testy delat nemusi, V+ ma jednu z nejelpsich garbage collection,svoji vlastni,zadny TRIM, psali o tom na Anadtechu. Jedine ceho se obavaji, co bude za 5 let(DEAD?),protoze je tak agresivni. Ale na to s*re pes, to bude disk v propadlisti dejin a budu mit nejaky 1TB SSD za stejnou cenu. A co se tyka poruchovosti, nemohu posoudit, ale mysli, ze je to nejmene problematicky disk, montuje je je do svych compu Apple....
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Apple dava Samsung.Zrejme 470 radu.Kingston mozna drive...
Mac...
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Hele Doc a na co teda mate ty statistiky poruchovosti, kdyz je u V+ 0%? :)
Mac...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Na web se nekoukej, nebo snad nevěříš že nikdy neodešel žádnej? EHeeeh.. zejtra se ti kouknu do systému. Já jen vim že je často vidim mrtvé, prostě ten počet jejich mrtvol tu neni malej. Ale!!! Nevim kolik se jich prodá, vzhledem k tomu že maj asi nejlepší poměr kapacita/cena a dobrou záruku, tak možná je to nejprodávanější SSD, což znamená že jejich poruchovost v % může bejt ve finále i celkem malá, kouknu se.

Každopádně nejhorší v součásnosti prodávaná SSD jdou OCZ s sandforce řadiči, od doby té kauzy s 25nm moduly. Chcípá to jak na běžícím páse, výkon jde dolu, atd. A nesvádět na Sandforce, Takovej Corsair červenej Force GT se synchroníma pamětma je výkonem možná nejlepší SSD(do saty) a poruchovost velkou taky nemá. Prostě OCZ šmelí jak se dá jak to dělalo u Ramek a doufám že z trhu zmizej jako se stalo u pamětí. To se ale asi nestane když se neobtěžujou ani navrhnout nová PCB a fixnout současné problémy když konkurenci to nedělá sebemenší problémy, ale lidi jim to stále kupujou ve velkém.
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“