HDD + řadič ? Spěchá...

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
NiGhTMaR3
Nováček
Nováček

HDD + řadič ? Spěchá...

Příspěvek od NiGhTMaR3 »

Zdravím,
prosím o vaše rady či zkušenosti s tímto HDD:
http://www.alza.cz/western-digital-cavi ... 225867.htm

Zapojen přes tento řadič:
http://www.okcomputers.cz/zbozi/kouwell ... slusenstvi

Má deska nedisponuje SATA III, proto to řeším přes řadič.
Otázkou je, zda to bude dobře "šlapat", nebudou problémy s kompatibilitou, nesníží se příliš rychlost atd..

Děkuji předem za vaše vyjádření
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: HDD + řadič ? Spěchá...

Příspěvek od zombux »

na jakou desku to chceš dát? pokud tvoje deska umí SATA II a máš volný port, tak se na řadič vykašli, protože bys tím stejně nic nezískal.
ignorelist: kremrole a dezoláti
NiGhTMaR3
Nováček
Nováček

Příspěvek od NiGhTMaR3 »

Mám desku Asus Crosshair III Formula. takže pouze SATA II.
Nicméně ještě jsem někde četl, že aby mi to valilo, tak moje deska musí být schopná adresovat "Large drive" (>2.19TB). Což vážně netuším, jestli umí..

Ps.: ten řadič bych v budoucnu využil i na nějaké SSD
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

pokud mas windows 7 a deska vidi disk v biosu,nemel bys zadnej pridavnej radic potrebovat
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
NiGhTMaR3
Nováček
Nováček

Příspěvek od NiGhTMaR3 »

Mám W7, nicméně ten výše zmiňovaný disk ještě ne. Řadičem jsem to chtěl řešit pouze aby se zvýšila rychlost, ovšem pokud by to nemělo žádný extra význam, tak to momentálně řešit nebudu.

Hlavní otázkou teď tedy je, zda-li mi deska pojme takto velký disk..? (viz. má předchozí odpověď)
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

tezko rict,jestli bios disk uvidi korektne,to zjistis asi jedine ozkousenim

sata 3 je kompatibilni se sata 2 a zadnej vykon navic to neprinese,pokud bys ho pripojil do sata 3 - u normalniho disku je "datovej tok" brzdenej samotnou konstrukci disku,nikoliv pripojenim
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
NiGhTMaR3
Nováček
Nováček

Příspěvek od NiGhTMaR3 »

No, to není moc dobrá volba :-) potřebuji to nějak zjistit před koupí disku, jelikož pak už nebude pravděpodobně možnost na vrácení..
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

pokud bys ten disk koupil v okcomputers,tak tam by ti ho klidne vymenili,pokud by ti nesel (+ u zbozi zakoupenyho pres net mas tu 14 denni lhutu na vraceni penez bez udani duvodu)
NiGhTMaR3
Nováček
Nováček

Příspěvek od NiGhTMaR3 »

Kupoval bych ho přes Aukro, nicméně zase by to znamenalo problém s negativním ohodnocením.. :-(
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ten disk tam fungovat nebude. Aby ti fungoval disk nad 2TB musí to umět nejen OS ale i řadič. Řadič/bios té desky toto neumí a ani ten levnej kouwel sataIII řadič do PCI-E 1x to neumí. Spíš se poohlídní po 2TB disku.
NiGhTMaR3
Nováček
Nováček

Příspěvek od NiGhTMaR3 »

Z toho tedy moc radost nemám, ale každopádně díky, že jsi mi to napsal včas, než jsem to koupil.
Čistě hypoteticky, kdybych ten HDD chtěl šoupnout na tuhle desku:
http://www.alza.cz/asus-crosshair-iv-ex ... 198804.htm
Řadič nepotřebuji, jelikož už má přímo SATA III a co s tou kapacitou tentokrát - šlapalo by to už ?
pute
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pute »

Jedinej problém u disků nad 2TB je možnost bootování z toho disku. Buď potřebujete desku s UEFI nebo si musíte utilitou od výrobce nastavit partitiony atd.

Osobně mam v microserveru Proliant (kterej ofiko podporuje pouze 2TB disky) 3x 3 TB disk a žádnej problém. (OS je na SSD).
Casio SF-4300R, 32kB + PANASONIC CR2032 3V Lithium
NiGhTMaR3
Nováček
Nováček

Příspěvek od NiGhTMaR3 »

Do budoucna plánuji právě koupi SSD pouze na OS, ovšem momentálně je to nereálné..
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“