Prosím o radu taktování phenoma x4 955 BE

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

oldjerry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím o radu taktování phenoma x4 955 BE

Příspěvek od oldjerry »

Měl jsem malou nehodu... už je to OK

Ty paměti jsou 2xkit (2x2GB Kingstone )/ 1333MHz - stejné, promiň to zdržení....

Jarad
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Dobře, ale pořád nevidím kartu Mainboard.
Jakou tam máš verzi BIOSu?
oldjerry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldjerry »

Ježíši - já se sám ze sebe picnu: už jsem to napsal a jak zmatkuju, tak jsem to asi místo odeslání vymazal... to víš 75 let.... večer už bývám unavený. Promiň...

Báze je MSI nF750-G/G55 (KS7578) socket AM3
AMI-BIOS V1.7 z 3.3.2011
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

No a jak vysoko se dostaneš, když necháš v BIOSu všechno na Auto (i napětí procesoru) a jen zvyšuješ násobič procesoru?
Mohl bys to zkusit z těch 16 na 17 a třeba i 18?
A pak ukaž to, co půjde nastavit - zase, jak to vypadá v CPU-Z - karta CPU a karta Memory.
oldjerry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldjerry »

To už mám několikrát odzkoušeno. Při tebou naznačeném způsobu OC je stabilní systém jen při násobiči max. 17... je ovšem třeba počítat s tím, že mi PC jede stále skoro na 100% výkonu (to dělají ty výpočty). 19 jsem měl maximálně a pak postupně snižoval - až u těch 17 se to už několik týdnů drží i při tom vysokém zatížení. Ani 17,5 nejde natrvalo...
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Dobře, tak ještě ukaž, jak vypadají screeny CPU a Memory když nastavíš násobič frekvence procesoru 17.
Dostaneš se s násobičem výš, když snížíš frekvenci pamětí nebo zvýšíš napětí severního můstku?
oldjerry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldjerry »

Ty co jsem poslal včera jsou pořízeny při násobiči 17 - na ten jedu trvale už řadu týdnů s výjimkou několikahodinových zkoušek »do spadnutí«. Pro případ, žes to bvymazal ti to posílám znova. Manipulace s pamětí a napětím nezkouším - nemám jistotu a kol
CPUZ kopie.jpg
apsy nemám rád :-D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Baneshee »

Tohle CPU je starsi revize C2, takze nepujde pretaktovat zdaleka tak dobre, jak ty dnesni. 3600MHz da stabilne urcite, ale bude to chtit trochu zvysit napeti, tak kolem 1,4V. Kolem 3800MHz byva pro C2 maximum, ale to uz bude chtit aspon 1,45-1,5V predpokladam. Do toho uz bych se moc nehrnul, pokud nemas nejaky hodne dobry chladic. Hybat s pametma nebo s napetim northbridge neni potreba, kdyz taktujes pomoci nasobice - staci hybat s napetim samotnyho CPU.
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Já mám do určité míry shodný, ale do určité míry rozdílný názor s kolegou.
Revize C2 vážně žádné přetaktovávací orgie neslibuje, ale +200 MHz je opravdu příliš málo.

Ty máš obsazené všechny 4 paměťové sloty a to je pro paměťový řadič docela dřina.
Navíc nevím, jaké jsou ty zbývající 3 paměti, protože pořád nám ukazuješ jen tu v 1.slotu.
Kdybys na kartě SPD prošel i ostatní sloty, věděli bychom víc.

Také to, že s vyšším násobičem než 17 to lze po nějakou dobu používat než to začne zlobit, mi napovídá, že problém nebude ani tak v procesoru jako v nastavení pamětí a severního můstku.

Takže bych se jednak ráda dozvěděla víc o zbývajících pamětech, jednak bych ráda vyzkoušela:
1) nižší frekvenci pamětí s násobičem procesoru 18
2) vyšší napětí severního můstku s násobičem 18
To vše při nastvení napětí procesoru Auto.
oldjerry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldjerry »

Teprve teď jsem zjistil, že tu mám odpověď.

Ty čtyři paměti jsou identické, kupované jako 2xkit (2x2GB/1333MHz).
S násobičem 17 to používám dlouho bez poruchy. Už ale při 17,5 je to nestabilní- zřejmě vzhledem k tomu, že to jede vevysoké zátěži.
Zkoušel jsem nastavit napětí (1,4V), ale mám zamčenou položku v BIOSu a nevím jak ji odemknout.

1) nižší frekvenci pamětí s násobičem procesoru 18
2) vyšší napětí severního můstku s násobičem 18
tohle kdybych uměl, asi bych vás neotravoval svou pomalou chápavostí. Ještě ke všemu patřím ke generaci, do které se nalejvala ruština a nikoli anglina :-D - ergo: každou operaci potřebuji popsat, jinak bych mohl taky tenhle zlomyslnej abakus vyhodit do povětří...

Zdá se ale, že sem tam na někoho natvrdlého narazíte - svědčí o tom dost velká trpělivost. Díky!!

TAK MOC PROSÍM : CO TEĎ DÁL ?

Teď jsem avízo našel v nevyžádané poště, přesto, že jsem adresu serveru dal do bezpečných...
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Já bych si v Cell Menu přenastavila frekvenci pamětí z 1333 na 1066 MHz (položka FSB/DRAM Ratio) a zkusila ten nestabilní vyšší násobič.

Kdyby to nevedlo ke změně, tak bych přidala napětí severnímu můstku, resp. té části procesoru, kde je řadič pamětí a L3 cache.
CPU-NB Voltage (nikoliv CPU-NB VDD Voltage) zkus rovnou nastavit na jeho maximum, tj. 1,50V.
A zase bych zkusila násobič, kde to teď nebylo stabilní.

Pokud nic z toho stabilitu nezmění, je třeba řešit opravdu napětí procesoru.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

NB vid 1,5v? Jseš blázen? To to může i killnout....

Default tohodle je 1,1v a 1,3v byl strop když jsem tahal L3 cache na 3Ghz, nad 1,35v byly potíže se stabilitou už z důvodu přiliš vysokého napětí.... 1,5v probůhv ne....
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Nejedná se o NB VID, kde bych stejně s tebou považovala za rozumné maximum 1,30V
ale o CPU-NB VID.
To jsem si myslela, že je jasně uvedeno...
oldjerry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldjerry »

V prvním případě se jedná o snížení frekvence pamětí. Vzhledem k tomu, že potřebuji zvýšit výpočetní kapacitu sestavy, tak bych si asi moc nepomohl. :wink: Na druhé straně - mám paměť předimenzovanou o víc jak 100% potřeby. Nedovedu posoudit, jestli by se ztráta frekvence celkovou kapacitou paměti kompenzovala.

Zkusím ten druhý způsob. Doufám, že si neodpálím procesor 8-) Napíši ti, jak jsem dopadl.

Jarda
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

oldjerry píše:V prvním případě se jedná o snížení frekvence pamětí.
Promiň, ale nejedná.
Jde o to, vyzkoušet co ovlivňuje stabilitu a rozhodně ne to, že bys to měl tak až nadosmrti používat.
Ale i kdyby - pokud bys snížil frekvenci pamětí a díky tomu víc zvýšil frekvenci procesoru (stabilně), bude to rozhodně plus v celkovém výkonu.
Zajímavý by ale byl ještě jiný test - kdybys vyndal polovinu pamětí (ty zbývající nechal Dual Channel) a zkusit přetaktovat výš.
Pokud by to šlo, bylo by to zase potvrzení (nebo vyvrácení) mojeho názoru, že problém stability je v pamětech, resp.severním můstku.
oldjerry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldjerry »

Dobře. Ráno udělám postupně všechny tři zkoušky, teď mám v kompu výpočet, který by se neměl přerušovat (manuální sieving). Jestli nenapíši do oběda, tak jsem z nanometrů udělal femtometry :lol: Zatím Ď

Jarda
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak nám budu držet palce, ať se příčina té nestability prokáže.
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Baneshee »

Nechci ti do toho kecat Lokomotivo, ale 3600MHz pri 1,34V proste stabilne na C2 revizi NEPOJEDE ani kdyby ses pokrajela. Nema smysl zkouset vsechny tyhle veci, podivej se na recenze Phenomu 955BE kdyz vysly, nikdo se pri tak nizkym napeti stabilne tak vysoko nedostal. Taky mam Phenoma rev C2 a pro 3400MHz staci lehce pres 1,3V, ale pro 3600MHz mi nestaci ani 1,4V, plne stabilni je to az nekde kolem 1,43V. Potrebny napeti stoupa exponencialne a kolem 3500MHz se to lame a pro kazdej MHz navic musis pridavat sileny volty. A pameti mam jen 2. Sahat na napeti NB nebo CPU-NB je potreba jen pokud chces hnat vys frekvenci NB, pokud ji ma na zakladnich 2000MHz tak mu to nic neprinese, stabilitu to nezlepsi, jen zacne CPU zbytecne vic topit.
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
oldjerry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldjerry »

No jo, asi to tak nějak bude. Já jsem dnes ráno zkusil všechny tři postupy a výsledek je ...
vyndal jsem dvě paměti, zvedl násobič na 18 a za tři minuty jsem měl modrou obrazovku.
Pak jsem koukal kde přidat napětí. Nikde.
Frekvence pamětí= 1333 adjust, nejde ani vysvítit...
CPU NorthBridge Voltage : Red -Not recommended .
Napětí CPU Core =1,34V: Red -Not recommended

Bohužel - nic. Následovalo Obnovení systému... naštěstí bez větších potíží.

Jarda
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

To je nějaké zvláštní, že skoro nic nemůžeš nastavit.
Tvoji desku neznám, ale před časem jsem u desky MSI zažila, že když jsem byla v Cell Menu, tak přes F4 jsem se dostala do Power User Mode a měla přístupných víc nastavení.
To u tvé desky nefunguje? Nebo něco jiného místo toho?
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“