Nevydržel jsem čekat na osobní zkušenosti a objednal jsem balík dílů z
reprapworld.com. Mají tam snad vše kromě řemenů, vodících a závitových tyčí a menších šroubků. Spojovací materiál je výhodnější koupit v Čechách v železářství, ale spousta specializovaného zboží (jako například lineární ložiska) mají za poměrně slušné peníze. Pozor k jejich ceně si musíte připočítat ještě daň 19%!
V nabídce mají i vytištěné díly na Prusa-Mendel, jak jsem ale později zjistil jedná se o nějaký klon, na který neplatí rozpis materiálů, který je běžně udávaný na internetu u návodu na stavbu modelu Prusa-Mendel. Pokusím se pak udělat soupis šroubků, který budete potřebovat, aby jste nemuseli jako já neustále běhat doplňovat zásoby
Krokové motorky NEMA 17 je možné koupit jak z holandského e-shopu, tak v Čechách (např.
microcon.cz) Pokud se vám podaří narazit na nějakou slevovou akci, tak se dostanete na rozumnější cenu. Jinak je ale cena při dovozu z Holandska srovnatelná.
Řídící elektroniku můžete vybrat dle svého uvážení, mě se nejvíc líbilo Sanguinololu 1.3a přímo sestavené v kitu spolu s ovladači motorků Popolu (respektive jejich levnějším klonem). Je to sice dražší než kdybych to pájel sám, ale zato bezpečnější, protože bych mohl napáchat víc škod než užitku. Kdo se cítí, může si objednat stavebnici nebo základní díly a zbytek součástek v Čechách. Mimo to budete potřebovat mikrospínače nebo optické spínače při dojezdu motorku do krajní pozice. Mechanické mikrospínače by měly bohatě stačit. Pokud nebudete skládat vlastní elektroniku, ale stejně jako já ji objednáte hotovou, pak si i tak nezapomeňte do svého seznamu vložit konektory na počítačové piny, kterými připojíte motorky, vytápění, termistory a mikrospínače k desce a také nemalé množství drátů, alespoň 4 barev a smršťovací bužírku. Ty ale v reprapworldu neseženete, takže budete muset navštívit buď lokální elektro nebo objednat například z
GME
Další v pořadí nezbytných dílů je vyhřívaná vytlačovací tryska. Opět jsem raději zvolil celý set. Mechanické části si nemám kde nechat vyrobit a odpor používaný k vyhřívání a termistor jsou příjemný bonus navíc.
V neposlední řadě je to topný stolek, protože vytlačovaný plast chládne poměrně rychle a začal by se od desky odlepovat, je dobré podložku a již vytištěné vrstvy vyhřívat. V e-shopu je k dispozici laserem řezaná spirála do PCB dle návrhu pana Průši. Velikost potisknutelné plochy je cca 20x20cm a vyhřívání by mělo být velmi rovnoměrné. Pro tisk ABS je ale nutné použít napětí vyšší než 12V, což se s běžným počítačovým zdrojem dosahuje těžko, na tisk polylaktidu (zkratka PLA) by, ale měla stačit s přehledem. Další možností je vytvořit stolek s pomocí odporů nebo odporových drátů, pak se velikosti i technickým možnostem meze nekladou.
Jak jsem již zmínil, je potřeba také zdroj. Vzhledem k tomu, že každý motorek si vezme 8W a více (a je jich celkem 5) a další energie je potřeba pro topný stolek a tiskovou hlavu, je dobré mít ATX zdroj s alespoň 20A na 12V. Do začátku bude stačit starší z nějaké vyřazené počítačové skříně startovaný buď zkratem v ATX konektoru a nebo si můžete zdroj rozebrat a přímo vytvořit vypínač. Je dobré, aby měl i vypínač na straně 230V, protože zdroj je potřeba často zcela odpojit.
Nakonec jsem si nechal speciální součástky, které běžně v železářství neseženete. Jsou to vodící tyče, ložiska, řemeny a pružinky. Přestože na internetu jsou běžné tiskárny s levně řešenými pojezdy na betonářských prutech s plastovými kluzáky, je to řešení poměrně nešťastné. Předně klade větší odpor, takže je potřeba provozovat motorky na vyšší proud a ty se pak rychleji zahřívají, což může způsobit až deformaci plastových dílů, ke kterým jsou připojené, ale především degradujete přesnost, která je už tak dost špatná. Vodící tyče je možné pořídit v čechách (objednával jsem v Brněnském
T.E.A. Technik), připravte se ale na celkem horentní sumu. Řemeny T5 je možné získat tamtež, ložiska kuličková i lineární ale vychází cenově výhodněji z reprapworldu. Dále je zapotřebí dvě krátké pružinky s vnitřním průměrem takovým, aby se daly bez potíží navléct na M8 závitovou tyč (délky cca 25mm) a cca 2x 30mm PVC hadičky s vnitřním průměrem 4mm (vnějším cca 6mm) na pojezd a připojení motorků k závitovým tyčím v ose Z.
A aby bylo s čím páchat první testy je dobré zakoupit alespoň 0,5kg plastové struny průměru 3mm. Pro začátek raději PLA kvůli nižší teplotě vytlačování. K tomu si připočtěte cca 800Kč za poštovné, platbu je nutné provést předem, pomocí bankovního převodu nebo PayPal. Pokud jako já nemáte platby do zahraničí v ceně účtu příjdete zhruba o dalších 250Kč jen za to, že jste mohli zaplatit. Pokud jsou díly skladem a banka vám nezašantročí platbu jako mě, budete mít všechno doma za něco málo víc než týden při zaslání kurýrem nebo 3 týdny při zaslání menšího objemu poštou.
Přesnější rozpis s konkrétními délkami doplním, až se mi podaří vše rozhodit.