Programování www stránek.
- Kenedz
- Nováček

Programování www stránek.
Dělám si sám stránky a mám následující problém. Pro odeslání zprávy ze stránek používám jednoduchý formulář "odesílatel, zpráva" přes PHP skript. Pokud se ale ve zprávě použije "š" nebo "ž", v doručeném e-mailu nejsou tyto dvě hlásky vůbec uvedeny (nejsou ani ničím přepsány). Přitom v hlášce skriptu zpět do prohlížeče je ještě vše v pořádku. Kde je prosím Vás ten problém?
- michal.kolesa
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Programování www stránek.
Mm pocit, že asi nemáte nastavenou kódovou stránku (charset).
Možná je problém i na SMTP serveru, že neumí s danou kódovou stránkou pracovat, ale to neovlivníte, musíte přejít k jinému poskytovali odesílače emailů.
Možná je problém i na SMTP serveru, že neumí s danou kódovou stránkou pracovat, ale to neovlivníte, musíte přejít k jinému poskytovali odesílače emailů.
- Kenedz
- Nováček

Děkuji za odpověď. Ve stránkách mám nastaveno "windows-1250", má to být jinak?michal.kolesa píše:Mm pocit, že asi nemáte nastavenou kódovou stránku (charset).
- michal.kolesa
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Záleží co zvládá nezvládá mail server (SMTP) to zjistíš od providera.
- OndraSter
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
SMTP do toho nemá co kecat. Předá zprávu z jednoho serveru na druhý.
Co je v hlavičce mailu?
Co je v hlavičce mailu?
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
- Kenedz
- Nováček

Promiň, jsem trochu nováček, jak to myslíš s tou hlavičkou?OndraSter píše:SMTP do toho nemá co kecat. Předá zprávu z jednoho serveru na druhý.
Co je v hlavičce mailu?
- michal.kolesa
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Nechci odbíhat, ale mám dojem že u PHP se u SMTP nastavuje kódová stránka v PHP.ini, ale jistý si nejsem. Mám teď něco důležitějšího na práci než to hledat.OndraSter píše:SMTP do toho nemá co kecat.
Nebo spíš jeden z nás mluví o koze a druhý o voze a nemůžeme se logicky vzájemně domluvit ?
V hlavičce emailu je uvedeno hlavně přes jaké servery ten email šel a SMTP servery si do něj poznamenávají např. jestli se jedná o SPAM, jakým antivirem byl email zkontrolovaný a podobně.Kenedz píše: Promiň, jsem trochu nováček, jak to myslíš s tou hlavičkou?
V aplikacích typu Outlook Expres/ Windows Mail klikneš na email pravým tlačítkem myši a dáš vlastnosti nebo zobrazit hlavičku (nemám zrovna žádného email klienta nainstalovaného - email klient je program nastahování a čtení emailu)
Emaily jde zobrazovat i v internetovém prohlížeči tak že napíšeš třeba emailseznam.cz zadáš jméno a heslo otevřeš email a klikneš na tlačítko další a z menu vybereš Zobrazit hlavičku
hlavička emailu je toto:
Kód: Vybrat vše
Received: from pctuning-www.vshosting.cz (pctuning-www.vshosting.cz [93.185.96.114])
by email-smtpd-v2.ng.seznam.cz (Seznam SMTPD UNKNOWN@exported) with ESMTP;
Mon, 03 Sep 2012 21:02:50 +0200 (CEST)
Received: by pctuning-www.vshosting.cz (Postfix, from userid 33)
id C3CE42D2C089; Mon, 3 Sep 2012 21:02:46 +0200 (CEST)
To: "=?UTF-8?B?bWljaGFsLmtvbGVzYQ==?=" <michal.kolesa@seznam.cz>
Subject: =?UTF-8?B?VXBvem9ybsSbbsOtIG5hIG9kcG92xJvEjyB2IHTDqW1hdHUgLSDEjMOtbSBqc3Rl?= =?UTF-8?B?IHNpIHVkxJtsYWxpIHJhZG9zdCBhIGNvIHbDoXMgbmFvcGFrIG5hxaF0dmFsbz8g?= =?UTF-8?B?WFhJSS4=?=
From: <forum@pctuning.cz>
Reply-To: <forum@pctuning.cz>
Sender: <forum@pctuning.cz>
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <dd4be0d930f1da6047c20aaac6cee509@pctforum.tyden.cz>
Date: Mon, 03 Sep 2012 21:02:38 +0200
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Mailer: PhpBB3
X-MimeOLE: phpBB3
X-phpBB-Origin: phpbb://pctforum.tyden.cz
X-Smtpd: UNKNOWN@exported
X-Session: 739
X-Country: CZ
X-Session-Info: (sid='4fbb000002e2', ip='93.185.96.114', helo='pctuning-www.vshosting.cz', from='www-data@pctuning-www.vshosting.cz', country='CZ', duration='00:00:02.076')
X-Virus-Info:code daemon error
X-Seznam-SPF:neutral
X-Seznam-DomainKeys:unknown
X-Spam-Bar:------------
X-Spam-Status:score=-12.8
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Kenedz
- Nováček

S tou hlavičkou jsem to už pochopil, ale zřejmě je důležité, z čeho vychází? Ze zakódování html stránek nebo čeho, ve stránkách mám "windows-1250", Ty tam máš "UTF-8", tak to mám překódovat nebo co?
- michal.kolesa
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Jsou to rozdílné znakové sady.
Je to rozdíl na např. mezi Dosovskou CP852 versus Windows 1250. UTF-8 je vícebitová UniCode, obsahuje více znaků hlavně znaky jiných jazyků, je to jakási databáze znaků -písmen, které lze dosadit do textu
Je to rozdíl na např. mezi Dosovskou CP852 versus Windows 1250. UTF-8 je vícebitová UniCode, obsahuje více znaků hlavně znaky jiných jazyků, je to jakási databáze znaků -písmen, které lze dosadit do textu
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jestli nevíš co je charset (česky kódování) tak by sis měl to projít dříve, než vůbec začneš dělat web v blbém HTML...
Dále nejvhodnější je použití UTF-8
A pro odesílání mailů z PHP skriptů použij open source třídu PHPMailer, umí všechno a pohodlně...
Dále nejvhodnější je použití UTF-8
A pro odesílání mailů z PHP skriptů použij open source třídu PHPMailer, umí všechno a pohodlně...
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
- Kenedz
- Nováček

michal.kolesa
arxeiss
Oběma moc děkuji, já se z toho poučím. "Jenom neříkejte, že jste Vy všechno věděli už od narození."
Přesto řada stránek používá kódování windows-1250.
arxeiss
Oběma moc děkuji, já se z toho poučím. "Jenom neříkejte, že jste Vy všechno věděli už od narození."
Přesto řada stránek používá kódování windows-1250.
- michal.kolesa
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Já neříkám nic
Mě nevadí, když mě někdo zkušenější "doplní, upřesní, dovysvětlí", jen mi vadí vysvětlování z různých "povýšeneckých, namyšlených" pozic.
Mě nevadí, když mě někdo zkušenější "doplní, upřesní, dovysvětlí", jen mi vadí vysvětlování z různých "povýšeneckých, namyšlených" pozic.
- Kenedz
- Nováček

Upřímně děkuji i za tohle, tomu moc dobře rozumím a souhlasím s Tebou.michal.kolesa píše:Já neříkám nic![]()
- michal.kolesa
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Mě fascinuje ten odkaz v podpisu na ten prodej ponožek a spoďárů mě to připadá úchylné
Ale nebudeme to rozebírat, aby moderátor nemusel mazat.
// OndraSter - Alespoň, že si to uvědomuješ. Žlutou již máš.
Ale nebudeme to rozebírat, aby moderátor nemusel mazat.
// OndraSter - Alespoň, že si to uvědomuješ. Žlutou již máš.
- Kenedz
- Nováček

michal.kolesa
Děkuji Ti za upřímnost. Také jsem rád, že ty stránky někdo konečně otevřel. Víš, je to moje živnost už moc let. A mezi námi, do toho podpisu pod čarou píšou někteří daleko větší nesmyslnosti, co Ty na to? Ale už bychom měli jít raději chrápat.
Děkuji Ti za upřímnost. Také jsem rád, že ty stránky někdo konečně otevřel. Víš, je to moje živnost už moc let. A mezi námi, do toho podpisu pod čarou píšou někteří daleko větší nesmyslnosti, co Ty na to? Ale už bychom měli jít raději chrápat.
- michal.kolesa
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
no spát ano a mezi lůžky" by měla být železobetonová stěna s ocelovou výztuží, abychom nedopadli jako v Číně nebo v Indii na přemnožení.
Znám jednu holku co neusne v posteli sama. Já bych zase neusnul, kdybych měl v posteli někoho nakvartýrovaného.
Dobrou noc a zítra se zase na něco zeptej. Baví mě vysvětlovat a chtěl bych učit, ale 1) nemám vysokou a za 2)zvládnout 30 "puberťáků" by bylo nad moje síly.
// OndraSter - vím, že odpovídat je slušnost, ale zase to nepřehánějte!
Znám jednu holku co neusne v posteli sama. Já bych zase neusnul, kdybych měl v posteli někoho nakvartýrovaného.
Dobrou noc a zítra se zase na něco zeptej. Baví mě vysvětlovat a chtěl bych učit, ale 1) nemám vysokou a za 2)zvládnout 30 "puberťáků" by bylo nad moje síly.
// OndraSter - vím, že odpovídat je slušnost, ale zase to nepřehánějte!
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
2Kenedz: Ale kódování je úplný základ, je potřeba mít všechny soubory ve stejném kódování, a taky ho stejně uvádět. Jinak já jsem se ani jednou nezmínil, že jsi debil nebo něco.
A ta třída PHPMailer byl tip, který ti ulehčí tak práci...
A ta třída PHPMailer byl tip, který ti ulehčí tak práci...
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
- Kenedz
- Nováček

Arxeiss:
Děkuji Ti za poučení i vyjádření, už na tom pracuji. Učím se za pochodu a až mi to nebude běhat, tak se zase ozvu. Mohu dělat na počítači a odpovídat jenom večer. Zatím ...
Děkuji Ti za poučení i vyjádření, už na tom pracuji. Učím se za pochodu a až mi to nebude běhat, tak se zase ozvu. Mohu dělat na počítači a odpovídat jenom večer. Zatím ...
- Kenedz
- Nováček

Prosím o radu, jakou funkci nastavit v PHP, když potřebuji zápis do souboru vždy na nový řádek? Skript pro zápis do souboru znám, ale nevím si rady s novým řádkem.
- Exp
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Nový řádek se dělá pomocí stringu \n