maximální zvuk z PC

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: maximální zvuk z PC

Příspěvek od crashPC »

takovýhle homodomo projekty jsou k ničemu, to v podstatě není šance udělat, aby to hrálo dobře
Jde to vcelku jednoduše, když jsi dost vzdělaný. Proč by neměla být šance?
jestli si někdy viděl jak se vyvíjí reprosoustavy a navrhují,
Ano, byl jsem fyzicky u toho, a sám to ve spolupráci dělám.
tak to rozhodně není stylem koupim si tenhle reprák našiju do týhle ozvučnice a když to hrát nebude, tak tam nějak změním výhybku
Veskutečnosti se to tak dělá. Dostatečně vzdělaný člověk umí vhodně vybrat a předem nasimulovat, následně se projekt realizuje, doladí měřením, a nakonec se měření zkontroluje ušima, zda to je akceptovatelné, nebo nikoli. Když ne, doladí se, a někdy se dokonce až po sladění zjistí, že něco není dobře, a musí se odznovu. Podchytit veškeré aspekty reproduktoru předem a najednou prostě není dobře možné, dokud si nemůžeš vyrobit onen reproduktor celý sám pouze pro danou aplikaci. Takovou moc má jen velmi málo výrobců, a přesto někteří z nich selhávají a jejich produkty nepracují jak požadovali, protože to prostě nejde podchytit, když se řeší zároveň kompromis i cenový.
a ten první odkaz rozhodně není hifi,
Tak specifikuj co je hi-fi a co je PA, rád se u toho pobavím.
6W příkonu, frekvenční rozsah pod 20Hz a optimalizace na poslechovou sedačku se tedy PA už míň podobat nemůže. Dodám, že PA znamená Public Adress, tedy jde o hlasité plošné audio pro mnoho jedinců.
ty který mě tady furt tvrdíš jak je vše třeba měřit a zkouumat a porovnávat měřením...
Však se to nijak neneguje:
Ten reproduktor spolu s dalšími stovkami dalších, je v česku velmi kvalitně změřený, a každý z audiokomunity ví, odkud si má data stahnout. Pak stačí jen vyvinout ozvučnici o adekvátním objemu a velikosti/ladění bassreflexu, a funguje to vítečně.
to se musím smát, takhle bych si mohl subwoofer vyrobit doma taky a vim přesně jak by to hrálo. asi tak, že bych z něj měl taky husí kůži
Jestli to neumíš, nebo si nejsi jistý jak na to neznamená, že to nejde relativně snadno udělat, a že to nemůže hrát. Veskutečnosti u jednoho reproduktoru existují desítky správných řešení, a to by bylo, aby se vzdělaný člověk u jednoduchého bassreflexového boxu netrefil.
ve finále když projedeš diskuzi, tak zjistíš, že jednomu vrčí trafo, duhýmu já nevim co, to je přesně jako když vyrábí v číně ty SW genius, tak kvalita zpracování takhle na koleně.
To se při vývoji stává i renomovaným výrobcům dražších produktů, a musí se několikrát vybírat a nezřída reklamovat i české papírově kvalitní výrobky. Naposledy jsem takový problém slyšel od Pana Malaníka z Aldax.cz, který reklamoval nemálo transformátorů značky Tronic (které se mimojiné montují do vysoce kvalitních výrobků značky ŠKODA, myslím že do jedné aplikace pro vlakový provoz, a mnoha dalších produktů od mnoha firem) , jež měli všichni za modlu kvalitních transformátorů. Situace je dost jiná, a očividně nemáš šajn co vývoj obnáší a jak se výrobci specifických produktů chovají k malým i velkým zákazníkům. Ti kluci tam na foru se snaží to řešit. Od křesla je každej generál. Suma sumárum jsi nedoložil jediný fakt, který by podkládal tvou teorii. Jestli chceš napadnout nějaké mé konkrétní vysvětlení, rád ti ho podložím profesionální dokumentací a literaturou. V těch tisících hovadin to ale samozřejmě nebudu dělat všechno. Byla by to medvědí služba, pokud máš pc s google a voči, tak si to najdeš taky, a nebudeš plácat voloviny.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

No já jsem například viděl, že vývoji jedné reprosoustavy předchází zkouška na klidně deseti typech ozvučnice. Tady si prostě někdo slepí několik desek MDF libovolné tloušťky a hotovo.

a provozovat subwoofer bez výhybky může jenom pitomec, to by například mne nenapadlo ani ve snu, takže ti projektanti nejsou žádní odborníci, ale obyčejní domácí kutilové a podle toho ten výsledek taky vypadá. jednomu to vrčí a druhý to provozuje bez výhybky a diví se, že to nehraje.

a výsledkem je, že subwoofer nahání hrůzu, což je pro hudbu naprosto ideální.

že panu malaníkovi něco vrčelo není můj problém, už jsi slyšel vrčet trafo ve značkovém (za značkový nepovažuju když něco ukutí jeden dva lidi typu aldax, ale například, když je sub od firmy typu REL nebo velodyne) Subwooferu za 25 tisíc?

nevim co má z hifi společného škoda.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Veskutečnosti opravdový vývoj zachází ještě dál. Tyto ozvučnice se začnou sériově vyrábět a z poznatků desítek až stovek zákazníků za nemalé období se vyvine produkt nový, vylepšený, nebo naopak oškubaný, pokud to ještě vydrží.

Pak je otázkou, zda je kusový vývoj, kde vývojáře zajímá maximální kvlalita komponent je horší než ten, kde výrobce zajímá maximální prodej za co nejmenší náklady. Bavíme se tu o konkrétním reproduktoru a konkrétním typu ozvučnice. To je teď Eminence LAB15 + bassreflex, a tam opravdu z jedné testovací ozvučnice lze vyvinout optimální výsledek. Samozřejmě že už to po netu dělalo s tímto reproduktorem lidí víc, možná aj s měřením výsledku, tak někdy stačí jen postavit něco, co už je dávno hotové. Těžko říct, nemůžu mluvit za každého. I s Porsche se dá dobře vybourat, když to člověk "neumí"....

Když vyvíjim subwoofer, je skoro nutnost ho bez vyhybky zapojit, vyzkoušet a oměřit, a koneckonců když se někdo těší na nový produkt, tak to prostě rozjede částečně jen proto, aby se něco dělo. Nic divného.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

ano to je pravda
a proto, pokud bych si chtěl postavit vlastní bednu tak si objednám meniče a výhybku třeba od BW z řady diamond a obšlehnu ozvučnici a postavim si třeba za 35 tisíc rápráky, které stojí v obchodě 350 tisíc.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

To jestli trafo v produktu vrčí nebo ne musí zařídit vývojář nebo nějakej kontrolor kvality ve větší firmě. Každá firma si jistě musí vybírat kvalitní produkty, a při vývoji se jim dostanou do ruky i produkty špatné. Jen ti to nikdo neřekne tak, jako na přátelském foru. Co považuješ nebo ne, to zákazníka vůbec nezajímá. Je to tovární produkt který si může koupit. Škoda nemá s audiem společného nic,t aké jsem to netvrdil. Má společného výrobce některých transformátorů jako produkty Aldax. Těch produktů po světě běhá stovky, a všechny které vyrobili kompletní (stavebnici si zákazník může podělat sám), ty fungují dobře. Pořád nevidím žádná fakta. Kde jsou?

a provozovat subwoofer bez výhybky může jenom pitomec,
Při slušném vývoji se reproduktory zkouší nejen bez vyhybky, ale i bez ozvučnice, nebo v naprosto nevyhovujících ozvučnicích, to také není nic divného, když je potřeba zjišťovat, měřit a poslouchat potřebné parametry a vlastnosti. To dělá chytrý člověk, ne pitomec.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

a k čemu mi to doma je hrát bez výhybky?
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ty se musíš ptát?

...Aby jsi změřil a poslechem posoudil parametry a vlastnosti reprosoustavy. Do té zvukovky se to píchnout musí stejně, a když už je to zapojené, není důvod pustit hudbu, a vyzkoušet si, kde a jak je potřeba to zaříznout a oddělit od středů, protože nejde jen o samotnou reprosoustavu ale o kombinaci reprosoustav (satelity vs basy) a místnosti (správná dělící frekvence pro basy, poslech módů místnosi) Navíc měření a poslech reprosoustavy mimo použité pásmo dá další velmi užitečné informace pro použití ve specifikovaném-jmenovitém řešení. Provozní ruchy, zatižitelnost a mnoho dalšího.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Tohle jsou zase reci omg.. uz toho nechte.. jako poslouchat, jak tihle home made lidi jsou patlalove fakt nebudu.. polovina tech nejdrazsich zesilovacu, co mezi lidma koluje, je z dilny kdejakeho dedka, ktery vi a zna.. stjne tak s bednama.. tlakovy menice s hormanama apod.. dyt to neni nic neobvyklyho..
K Hi-Fi a PA se uz vyjadrovat fakt nebudu vubec, protoze to, ze PA nejsou zadne bedny, ale cely system, ve kterem ve velkych aplikacich dneska zvuk stoji spise na tom, co je pripojeno pred vystupem evidente mistni nevi nic..
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Myslím že i tady byly nějaké fotky profláklé známé a používané hi-tech reprosoustavy a její vyhybky, že i prase by se za to stydělo. Suma šesticiferná. Tak jaképak povídačky o továrních výrobcích. Maxtor má pravdu, že v garážích vznikají věci, do kterých byste to nikdy NIKDY neřekli.
dneska zvuk stoji spise na tom, co je pripojeno pred vystupem evidente mistni nevi nic..
Ne, tak dokonalé to ještě není. Nejen to mělo plno lidí v česku možnost přímo poslechnout a hlavně poronvat celé systémy mezi sebou, a to několikrát:
http://prodance.cz/galerie/IMG_5044.JPG
http://prodance.cz/galerie/IMG_0598.JPG
Samozřejmě že jsem tam byl, trošku jsem se na to vzdělal, takže to jestli někdo něco ví nebo ne, bych tak jednoznačně nerozhodoval od klávesnice :-)
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No vzhledem k tomu, ze jsem se tim par let zivil, vim, jak se takovy array dneska ladi a vim, ze to rozhodne neni zadna hromada beden pripojenych k zesilovaci.. proto jsem psal, co jsem psal.
Polovina podobnyho systemu stoji jeste daleko pred vystupem, kdy konkretni stavbu a jeji casti ladis na konkretni prostor. Jasne.. zjednodusene se da rict, ze se jedna o sestavu obycejnych aktivnich crossoveru, ale tyhle tlakovy systemy jsou proste dneska spise o tom, ze dana bedna v dane casti ma jasne rezane spektrum, ktere vyrve ven a ty v podstate pouzivas jejich vykon a pasmo dle libosti, tzn. stejna sestava muze hrat pri ruznych aplikacich v prostoru hrat proste pokazde uplne jinak.. protoze to tak chces..
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ano, tak to jsme si asi prve nerozuměli. Je to někde jinde, a u systémů opravdu jedna dobře u LA spíš samostatně "velmi špatně" hrající budka nemůže znamenat nic. Postaví se jich víc, pak se to zapojí do stejně náročného a složitého systému, který je pro daný systém esenciální, a nakonec zjistíš (pokud jde o vývoj),jestli je to príma systém, nebo šlo jen o drahou závěsnou ptačí budku.
Takže ano, jeden oddělený produkt nejde nijak klasifikovat a porovnávat ani na základě jeho samostatného měření.
Já narážel na něco trošku jiného.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No tak v tomhle si ale rozumime taky.. samozrejme jsem nenarazel na to, ze podobny PAcko stoji par desitek nebo stovek tisic a je na nem napsano Dexon.. tyhle veci se pohybuji samozrejme v trochu jinych meritkach a ona cena, vyrobce, rekneme kvalita je zakladni predpoklad proto, aby z toho neco lezlo..
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ano. Tady šlo o základní komponenty, které se vyskytují v nejjednodušších systémech bez topologie LA, bez nutnosti digitálního processingu, se stejnými potřebami a podobnými vlastnostmi jako v hi-fi. Tam je možné se na jediném zaplatitelném kuse dopracovat slušného výsledku i v garáži, když člověk ví co a jak. Výsledek pak nemá důvod být dostupný produkt v hi-fi provedení s velkými možnostmi v akustickém výkonu napříč příjemně širokým frekvenčním rozsahem. S tím PA jsem ale nezačal, a nemusíme vůbec pokračovat.

Já jsem za to, aby se to tu zamklo, protože je to tu velmi neslušný hardcore offtopic o asertivním flamerovi a pár blbcích co si nedají pokoj a pořád toho chudáka musejí opravovat.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

crashPC píše:Ty se musíš ptát?

...Aby jsi změřil a poslechem posoudil parametry a vlastnosti reprosoustavy. Do té zvukovky se to píchnout musí stejně, a když už je to zapojené, není důvod pustit hudbu, a vyzkoušet si, kde a jak je potřeba to zaříznout a oddělit od středů, protože nejde jen o samotnou reprosoustavu ale o kombinaci reprosoustav (satelity vs basy) a místnosti (správná dělící frekvence pro basy, poslech módů místnosi) Navíc měření a poslech reprosoustavy mimo použité pásmo dá další velmi užitečné informace pro použití ve specifikovaném-jmenovitém řešení. Provozní ruchy, zatižitelnost a mnoho dalšího.

tak když to pustim bez výhybky do sebe, tak nepoznám přeci zhola nic, jenom uslyšim že se mi to tluče s ostatníma reprákama, z logiky věci plyne, že bych si měl spíše naměřit kde mám pokles u těch dalších beden a tam něstavit děličku, nikoliv pouštět to dohromady.

tam ale uživatel nepsal nic o tom, že něco měřil, tam psal že to zapojl bez výhybky tak tam nějakou švihnul, o tom jak nastavoval optimální přechod neni ani slovo.

a stejně to téměř nikdy nebude chovat lineárně a souladu s těma bednama při různé hlasitosti, proto jsou obecně SW nahovno.
Což třeba ani v jednom projektu není zmíněno, jak je řešen precizní souběh hlasitosti s ostatními reprosoustavami.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

z logiky věci plyne, že bych si měl spíše naměřit kde mám pokles u těch dalších beden a tam něstavit děličku,
Ne, takhle jednoduché to není. Dělička je obvykle potřeba nastavit dost jinam. Proč to neudělali u Bose kde je ta 30db díra, a nemusela tam být, kdyby se sub pustil výš? Proč by někdo měl subwoofer, když mu hlavní satelity jedou až ke 40Hz? Je to prostě blbec? :-D
Sekáš jednu chybu za druhou.
a stejně to téměř nikdy nebude chovat lineárně a souladu s těma bednama při různé hlasitosti,
Proč by nemělo? Operační zesilovač je operační zesilovač, a pokud není doprasenej, decibelový odstup bude pořád stejný i u různých zesilovačů. Tvoje ucho není lineární, a pak se divíš.... :-D
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

prosil bych ty satelity, co hrajou bez útlumu do 40 Hz :)

a vůbec ses nevyjádřil k tomu, že ten uživatel nic neměřil, prostě si tipunul a fouknula tam nějakou výhybku.

hlavně já vůbec nechápu, jak chceš podle měření poznat, když ti hrajou současně bedny a SW kde máš udělat děličku. Tam můžeš mít hrbol na těch bednách, ale přitom to nebude vůbec místo, kde navazujou na ten SW.

a hlavně pokud by to bylo tak, jak tvrdíš ty, tak nechápu proč by tam ten uživatel zdůrazňoval, že to nejprve používal bez děličky, kterou tam následně dal.

to je asi jako kdyby ti napsal šel jsem s košem, ale nejdřív jsem do něj vyhodil odpadky (s tim se asi poměrně logicky počítá, jestliže jsou to projekty, jak ty tvrdíš lidí kteří konstrukci rozumí a udělají to lépe za stejné peníze, než třeba velodyne)

stejně tak vůbec nechápu větnou konstrukci, že ti z nějakého subwooferu jde mráz po zádech, v životě jsem neslyšel hudbu, ze které by mi šel mráz po zádech. A pokud se bavíme o filmech, tak tam se ty subwoofery dělají záměrně uhuhlané, aby to bylo efektní, nikoliv věrné a stejně tak proto ti sub na hudbu nezahraje tak "pěkně" filmy, prostě protože efektně neduní, když nemá výstup do podlahy. A ty to tady dáváš jako nějaký audiofilní vzor.

přitom se stále odkazuješ na "jakési" měření, ale ani u jednoho z těch projetků není příloha, týkající se měření a vývoje. Místo toho jsou tam hodnocení typu "no nevim no hraje to no", "když to vypnu, tak mi to 20 minut bručí", nebo překvapivé poznatky typu "bez výhybky to hrálo špatně, s výhybkou to hraje lépe" a podobné.

Nezbývá než dodat, že já jsem jediný hluchý a všichni domácí kutilové s repro TVM nebo Beyma mají referenční ucho.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Zase chceš něco co jsem nepsal, ale jinak slušný basovější hi-fi 6,5" to zvládne, 8" pak suverénně, a to v satelitech normálně může být. Už jednoduše nebudu odpovídat na snůšku podivně formulovaných otázek. Čtu 3x "nechápu", a to mi nepřijde jako jistý postoj, pravdu a vědění. Jsi jen nevzdělaný, to je celé. Měření je slušné nekrást, když je volně online u zdroje. Můžu tě na nej odkázat...
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

tak ty napíšeš že všechno je třeba podložit měřením, následně nahážeš odkazy na kutilské stavby SW bez jediného měřícího protokolu, nejprve mi tvrdíš že 6,5" do basů nezahraje a následně mi tvrdíš že 6,5" satelit hraje 40 Hz obět bez schopnosti doložit jedný produkt.

to je prostě směšné, ty argumentuješ fakty, ale sám nejsi schopen doložit žádná.

a vrcholem všech těhle nesmyslů jsou dovozování určení aparátu na základě názvu, takže PA, je ozvučení rpo veřejnost :)
PA samozřejmně není pro veřejnost, PA je pro ozvučení velkých prostor, nebo vnějšího prostředí, které prostě pomocí HiFi ozvučit nejde.
to si můžu na zahradu o rozloze 250 m2 pozvat na soukromou oslavu jednoho nebo 20 kamarádů a stejně to pomocí HiFi neozvučím.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

[quote="Ajťák"]tak ty napíšeš že všechno je třeba podložit měřením, následně nahážeš odkazy na kutilské stavby SW bez jediného měřícího protokolu, nejprve mi tvrdíš že 6,5" do basů nezahraje a následně mi tvrdíš že 6,5" satelit hraje 40 Hz obět bez schopnosti doložit jedný produkt.

to je prostě směšné, ty argumentuješ fakty, ale sám nejsi schopen doložit žádná.

a vrcholem všech těhle nesmyslů jsou dovozování určení aparátu na základě názvu, takže PA, je ozvučení rpo veřejnost :)
PA samozřejmně není pro veřejnost, PA je pro ozvučení velkých prostor, nebo vnějšího prostředí, které prostě pomocí HiFi ozvučit nejde.
to si můžu na zahradu o rozloze 250 m2 pozvat na soukromou oslavu jednoho, dva, pět, nebo 20 kamarádů a stejně to pomocí HiFi neozvučím.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Už jsi se vyřádil a uklidnil, nebo to ještě není všechno? :-D

Fakta schopen doložit jsem, jen jsem to neudělal, protože ses na ně nezeptal, a ani ses nenamáhal si je dohledat. Zase sis poskládal náhodná slovíčka pospolu a chtěl jsi odpovědět na něco, co jsem nenapsal. Nu a na to ti prostě neodpovím.
Najdi si překlad PA z více zdrojů, a pak si jednu třískni.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“