Vyběr NASu – Synology, QNAP nebo Netgear?

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Vyběr NASu – Synology, QNAP nebo Netgear?

Příspěvek od Koky »

Zdravím,

chtěl bych požádat vlastníky nebo osoby, které mají zkušenosti o některý z těchto NASů, aby mi napsali své zkušenosti a názory, případně doporučení proč ano/ne. Díky.

Vybírám dvoudiskový NAS do 5 000 Kč a moji kandidáti jsou:

Synology DiskStation DS212j
https://www.alza.cz/synology-diskstatio ... 276902.htm

QNAP TS-212
https://www.alza.cz/qnap-ts-212-turbo-nas-d224608.htm

Netgear RND2000 Ready NAS Duo v2
https://www.alza.cz/netgear-rnd2000-rea ... 304928.htm

Budu moc rád, když si najdete chvilku a zanecháte mi zde pár řádků. Děkuji :-)

Edit: Zapomněl jsem napsat na co by měl být cílený. Klasika. Zálohování osobních dat (dokumenty, foto) na dva disky v RAID1, prohlížení fotek, videa a pouštění hudby přes DLNA na TV a případně přes jiné protokoly ještě na PC. To je asi vše, co mě momentálně napadá.
MB: Asus Strix X99 Gaming | CPU: Intel Xeon E5-1660 v3 QS @ 4 GHz | GPU: Gainward RTX 3060 Ti Ghost
RAM: Crucial Ballistix Sport LT 4× 8 GB DDR4 3200 MHz | SSD: Crucial M550, 128 GB | HDD1: WD Black, 500 GB | HDD2: WD Blue, 1 TB | HDD3: WD Red, 2 TB | HDD4: Toshiba X300, 5 TB
PSU: Tagan BZ 900 W | CASE: Corsair Obsidian 750D Airflow Edition | COOLING: NH D15
niveses
Nováček
Nováček

Re: Vyběr NASu – Synology, QNAP nebo Netgear?

Příspěvek od niveses »

Už druhý disk funguje dobře. První DS110j byl nahrazen větším DS413j. Bohužel, první byl koupen už s HDD, který mi nyní hází S.M.A.R.T. chybu. S ostatnímu zkušenosti nemám. Ale za mě Synology 8-)
pavkad
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavkad »

Já používám starší synology a taky si nemohu stěžovat naprosto perfektní takže za mě určitě taky doporučuji
mejlacz05
Nováček
Nováček

Příspěvek od mejlacz05 »

Mám Synology a doporučuji.
HunterGtNet
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HunterGtNet »

zdrarte potrebuji poradit z formatovanim nasu synology ds212j. chci tam 2 disky 3tb ktere nechcu met spojene ale kazdej zvlast a je tam dost moznosti formatovani tak jsme stoho paf .
pokud jsem to dobre pochopil tak by to melo byt
VLASTNÍ
Jeden svazek v systému RAID
Základní
je to správně ?
ron_dolph
Nováček
Nováček

Příspěvek od ron_dolph »

Tak jestli je to stále aktuální..

...v první řadě bych chtěl upozornit na to, že mé zkušenosti s Netgear jsou velice negativní. Sám jej naštěstí nevlastním, ale v podstatě jde o to, že jejich zařízení jsou zamčená pro root a celkově mě příjdou velice komerčně stavěná. Určitě má také svou komunitu, ale se Synology nebo Qnap se to rozhodně nedá srovnávat. Možná má s nimi někdo jinou zkušenost?

Osobně vlastním Qnap NAS servery a určitě na ně nedám dopustit. Zde se mi právě líbí ta absolutní kontrola nad procesama a člověk si v podstatě může vytvořit jakoukoliv službu ve smyslu klient-server a ví, že mu do toho nevstupuje nikdo jinej.

Tzn. pokud chceš uložiště, požaduješ intuitivní ovládání, nechceš se o nic starat, může být Netgear pravou volbou.

Pokud ale chceš mít absolutní kontrolu nad tím, co tvůj NAS dělá, budeš mít chuť si na něm testovat shell a požaduješ víc např. SSH, LDAP, PHPBB fórum, Surveillance Station, VPN Server, Transmission, pyload, My SQL Server, Mail Server, Photo/Music Station, Replikace a tunu už zabudovanej základních či novejch funkcí jdi do QNAP nebo Synology. Ani v jednom případě neuděláš chybu. Dost mi přijde, že právě Synology je nyní na špici.

:D hodně zábavy s novým NASem
ron_dolph
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Super, děkuji vám všem za názory. Rozhodnu se tedy mezi QNAP a Synology a pravděpodobně vyhraje ten s nižší cenou. Ale ještě je pořádně porovnám.

Díky
MB: Asus Strix X99 Gaming | CPU: Intel Xeon E5-1660 v3 QS @ 4 GHz | GPU: Gainward RTX 3060 Ti Ghost
RAM: Crucial Ballistix Sport LT 4× 8 GB DDR4 3200 MHz | SSD: Crucial M550, 128 GB | HDD1: WD Black, 500 GB | HDD2: WD Blue, 1 TB | HDD3: WD Red, 2 TB | HDD4: Toshiba X300, 5 TB
PSU: Tagan BZ 900 W | CASE: Corsair Obsidian 750D Airflow Edition | COOLING: NH D15
CarlS
Nováček
Nováček

Příspěvek od CarlS »

A proč z výběru vypadl Netgear? Mě přijde fajn. :oops:
HunterGtNet
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HunterGtNet »

jakej vytvorit svazek Jeden svazek v systému RAID nebo Více svazků v systému RAID je to NAS synology 2disky a kdyby jeden disk odesel abych mohl vytahnout jeden nebo druhej bez ztraty dat toho druheho tak nevím jakej vytvorit . dale jestli vlozit jeden hdd a pak druhej hdd nebo oba zaraz ?
Streethawk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Streethawk »

Ja by som volil tiež Synology 212j ...

Osobne mám overenú 110j a 210j, 110j mám u rodičov a 210j mám doma, oba sú perfektné stroje...(212j je v podstate to isté čo 210j len s miernym upgradom HW) podľa mňa to má Synology najlepšie zvládnuté, myslím SW i HW podporu, jednoduché prostredie na nastavovanie, správu, množstvo aplikácií atď...a v neposlednom rade, práve Synology spomedzi všetkých NAS v danej cenovej kategórii valcuje všetkých prenosovými rýchlosťami, nieje problém streamovať FULL HD video s veľmi vysokým datovým tokom (BD disky), ja tak napr. prehrávam BD filmy cez môj sat. prijímač...popri tom samozrejme zvláda sťahovať z rôznych serverov, ja osobne som si ale do tohto NAS doinštaloval SW "Pyload" a tým sa mi rozšírily možnosti sťahovania na v podstate všetky download servery, pretože Synology priamo podporuje len pár najznámejších...ale to už je individuálne...

ZDAR :wink:
ASUS P5B Deluxe, C2D E6300@3,01Ghz (Scythe Ninja rev.B), 2x2GB DDR2 1000Mhz(PATRIOT), ASUS EAH4850/HTDI 512MB DDR3, SB Audigy4 + M-Audio speakers, WD Caviar SATA3 1TB + WD Caviar SATA2 250GB, DVDRW Samsung SH-S203B, DVD-ROM ASUS, FDD Sony, LCD ASUS VW246H (16:9, 24", 1080p), Zdroj: Seasonic S12, 500W
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“