Spojení PC s tiskárnou skrze modem

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
adagus
Nováček
Nováček

Spojení PC s tiskárnou skrze modem

Příspěvek od adagus »

Dobrý den,
omlouvám se za - pro většinu asi - triviální dotaz. Jsem síťový analfabet.

Situace:

Místnost č.1
Telefonní přípojka + VDSL modem od O2 (Comtrend). poblíž multifunkční tiskárna Brother s Wifi/LAN

Místnost č.2
PC s WinXP, propojení LAN kabelem (ve zdi - síťový rozvod) s modemem (internet)

Potřebuji spojit počítač s tiskárnou, která je ve vedlejší místnosti. Tak dlouhý USB by nefungoval, spojení ad-hoc přes wifi (tiskárna) a usb wifi klíčenku (PC) se mi neosvědčilo a je asi lehce prolomitelné.

Lze nějak využít stávající LAN kabel od PC k modemu? Tiskárnu bych mohl také nějakým LAN kabelem (cca 1metr) připojit do stejného modemu. Ale vůbec netuším, co pak kde nastavit (v PC, v modemu, v tiskárně) a zda bude takový spojení zabezpečené, když modem generuje ještě wifi. Tzn. aby, když někdo cizí přijde s notebookem a já mu řeknu heslo k wifi internetu, aby se pak skrze modem nemohl dostat do mého PC, resp do toho otevřeného spojení PC-tiskárna.

Děkuji :D
Lancelot
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Spojení PC s tiskárnou skrze modem

Příspěvek od Lancelot »

Není nic jednoduššího, propoj LAN kabelem nebo pomocí wifi tiskárnu s modemem.
Potom vlož instalační cd s ovladači tiskárny do PC, typ připojení zvol LAN, instalační sw by měl nalézt v síti tiskárnu a nainstalovat příslušné ovladače. Pak nastavit síťovou tiskárnu jako výchozí ve win7 (ovládací panely->zařízení a tiskárny-> pravým na příslušnou tiskárnu ->nastavit jako výchozí)

Ad bezpečnost, pokud někomu prozradíš heslo k wifi, která není oddělená od zbytku sítě (nemáš 2 wifi, každou s jiným názvem a heslem), automaticky ho pouštíš do své sítě, s tím, že pokud máš něco nasdíleno, tak on to uvidí, na tom připojení tiskárny do sítě nic nezmění.

P.S.: Ten pokus o wifi připojení pomocí ad-hoc sítě je dost nesmyslné řešení, neboť pomocí toho wifi můžeš tiskárnu připojit rovnou na modem.
adagus
Nováček
Nováček

Příspěvek od adagus »

Opravdu takto jednoduše? Žádné přenastavování modemu, žadné routery, switche a servery? Tak to je skvělé, vyzkouším. Děkuji.

K té bezpečnosti / sdílení. Je to provozovna, mám kromě pevného LAN připojení k internetu i nastavenou wifi, kvůli svýmu mobilu. Občas tam někdo přijde a ptá se po wifi (má svůj notebook, telefon), tak jsem myslel, že to návštěvám umožním. Ale je to asi zbytečnost, řeknu, že tam wifi není, pokud by jinak mohl přes to síťové spojení s tiskárnou vlézt ke mně do PC...
Díky.
mmfmoc
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mmfmoc »

Neříkej, že tam wifi není - oni jednoduše zjistí, že ano. Říkej, že ji máte jen pro interní potřeby a že z důvodu bezpečnosti ji zákazníkům poskytnout nemůžete.
adagus
Nováček
Nováček

Příspěvek od adagus »

ono těch sítí je tam v okolí víc a můj název nikomu nic neřekne. Taky můžu tvrdit, že to je jen ta adhoc k tiskárně...

Ale mám jinej problém, dle toho návodu se mi to takhle jednoduše bohužel nezdařilo.

Připojil jsem tiskárnu do 4. portu na modemu LAN kabelem. Spustil instalační CD, vše krok po kroku k LAN připojení, ale pak to mělo samo detekovat tiskárnu, ale nenašlo to nic.

Na modemu se pak i rozsvítila kontrolka LAN4, že ta tiskárna tam je. Na tiskárně to i vygenerovalo nějakou IP adresu, ale s počítačem (ani po konkrétním zadání téhle IP) se to spojit nepodařilo. Píše stále tiskárna offline.

Bojím se zapínat nějaký sdílení nebo vypínat bránu firewall, abych si pak do PC nepustil celej internet. Nevím co dál. Ale automaticky se to prostě nepovedlo. :(
Lancelot
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lancelot »

Ta kontrolka svítila v okamžiku, kdy jsi instaloval ovladače z CD? Tedy byla tiskárna připojena k síti a měla přidělenou IP?

A když dáš Síť neboli okolní počítače je tam tiskárna vidět? A ještě technická co máš za OS?
adagus
Nováček
Nováček

Příspěvek od adagus »

Jak jsem psal v úvodu - OS winXP.

Zda svítila na samém začátku nedokáži říct, ale ten počátek instalace byl spíš informační (výběr doprovodných programů, umístění atd.), až pak přišla ta autodetekce tiskárny v síti. A protože nic nenašel, tak jsem dával detekci znovu a znovu a různě odbíhal k tiskárně. V tu dobu už kontrolka určitě svítila. I jsem zkoušel různě procházet menu v tiskárně, dával i návrat k továrnímu nastavení, abych eliminoval původní staré ad-hoc nastavení atd. Spousta pokusů, ale nic instalační program nenašel. Tak jsem pak tu instalaci dokončil i bez nalezení. Pak to teprve začlo kopírovat veškerý ovladače a soubory na disk.

Teď je tiskárna "úspěšně" nainstalovaná, akorát je offline a nelze ji najít ani ovládat.

Není nějak zablokován spíš ten modem? Že ty LAN porty spolu nekomunikují?
mmfmoc
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mmfmoc »

Nevím, co je to přesně za typ, ale nejde na ni přímo v menu nastavit síťové informace ručně? Na většině tiskáren, co mi prošlo rukama to šlo a byl to zdaleka nejjednodušší způsob.
adagus
Nováček
Nováček

Příspěvek od adagus »

Už jsem to nějak rozchodil, ale bylo to pokusem omylem.

Možný důvody nefunkčního spojení:
- V seznamu síťových připojení bylo krom aktivního Realteku ještě jedno 1394, který nic nedělá, ale bylo aktivní
- Přenastavil jsem modem na 4x LAN z původního 3+1 TV
- Odinstaloval jsem všechny Brother softy, resetoval nastavení tiskárny, znovu připojil k modemu na jinou pozici a spustil instalační CD Brother znovu - tentokrát v módu Pokročilý, kdy jsem pouze nainstaloval ovladač pro TCP port a žádné doprovodné programy, multiovladače, scanner apod.
Tiskárnu to hned při instalaci našlo.

Jediný, co teda teď nefunguje je monitor stavu tiskárny / množství inkoustu, a ten scanner.

Ale s tím se dá žít. Scanner mohu použít - uložit obrázek přímo na flashku skrze USB v tiskárně a pak si to až zobrazit v PC a na monitor stavu kašlu. Asi by stačilo doinstalovat nějaký ty aplikace, ale už to nebudu pokoušet. Holt, vždycky je to nějaká duchařina a málokdy něco vyjde na první pokus.
Díky, mějte se.
mmfmoc
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mmfmoc »

Myslím, že hlavní příčina byla v tom, že tiskárna nejspíš byla připojena do portu pro TV, také se mi to už několikrát stalo.
adagus
Nováček
Nováček

Příspěvek od adagus »

to ne, bylo to ve čtyřce, PC v jedničce. Krajní jsou vždy LAN, uprostřed pak další možnosti. Ale radši jsem to přenastavil, žadnou televizi na tom stejně zapojenou nemám.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“