Dostal se mi do ruky disk, systémový a údajně nenabíhá, chce to pořád bootovat, čili ho to nepřečte.. A když už se to podaří, tak naběhne, ale zamrzává tak jsem provedl u sebe v PC SMART test a dopadl takto.. Předpokládám na odpis, že?
E: Teď koukám dole v tabulce na tu poznámku o poškození kabelu, to bych ale vyloučil jako možnost, protože cokoli jiného na tom kabelu běhá v pohodě..
Naposledy upravil(a) KubasCZ dne pát 13. pro 2013, 18:46, celkem upraveno 1 x.
Hmm, 10 vadnejch sektorů. To ještě neni nutně na odpis ale na shození partition to stačí. Odstranil bych všechna partition, pak udělal scan povrchu, kouknul se co tam bude, pak zero-fill a znovu scan.
Poté pokud to ten disk ustojí a sektory se realokujou používat klidně dále, ale jako záložní či odkladiště filmů a tak, ne systémový a ne důležitá data.
Položka erase, a tam je zero-fill. To znamená že se přepíše celej obsah disku nulami. Disku to umožní si během tohoto procesu realokovat sektory. Sektor totiž nemůže být realokován dokud na něj neni zapsáno.
Test už doběhl celý a do konce už se objevily pouze dva vadné sektory zhruba uprostřed toho pole.. Naštěstí tu mám další 500GB disk navíc, který by měl běžet v cajku. Ale radši ho taky projedu SMARTem..
Snad není ani možný.. Vytáhl jsem záložní disk a ten dopadl ve SMARTu takto.... Udělal jsem stejný postup jako u předešlého disku a scan dopadl dobře, celý v pořádku.. Disk při provozu nejeví žádné známky závady, projel jsem to jen pro jistotu a toto na mě vypadlo..
E: Můžu na to nahodit systém? Kdyby náhodou disk v mžiku odešel, tak to zas takový problém nebude, je to čistě na net a sem tam filmy, čili ztráta dat tolik nezabolí.. Zase do toho nechci zbytečně kupovat novej disk, když se tenhle točit bude..
Kubas - Ne v žádném případě. 272 realokovananých sektorů je moc. Takové disky (když ještě fungujou ala vše se realokovalo a stav povrchu je green) já používám jen jako disky do třetích PC, na testy, atd. Tady šlo spíš o štěstí že se mu ty sektory povedlo realokovat a nebylo na nich nic důežitého jako u toho prvního disku kde to způsobilo pád partition. Rozhodně to ale neni zdravej disk, ale jemně blbej disk. Stovky vadnejch sektorů jsou už prostě moc.
Pokud je to sem tam na net a nejde tam o data tak je to fuk, udělej tam ten zero-fill a nainstaluj OS. Tady se dá už jen doufat jak dlouho se udrží.
Ano, zero-fill jsem provedl a následně scan povrchu byl celý čistý.. Hodim mu tam OS a až bude pozorovat zamrzání při běhu na netu/filmech, tak objednáme novej disk.. Pro jistotu jsem si udělal SMART i ve svém PC a tam naštěstí vše ok