dotaz při hledání procesoru

Vše kolem srovnání a rad s nákupem procesorů.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

Odpovědět
vycrom
Nováček
Nováček

dotaz při hledání procesoru

Příspěvek od vycrom »

chci si koupit novou základovou desku s paticí na pro sokety od Intelu a mám dotaz.
jaký socket zvolit chtěl jsem 2010 ale na ten není Haswell - vyplatí se koupit si desku s 1150 + Haswell, nebo čekat zda i na soket 2010 bude Haswel. moc se v tom nevyznám - myslel jsem že čím vyšší číslo patice tím má větší šanci že bude zvládat procesory dýl, nebo se pletu - zda má větší pravděpodobnost že 2010 se bude používat i třeba za 5 let, nebo to bude 1150 - "nechci si kupovat co 3 roky kompletně nový PC"
(bude architektura Broadwell kompatibilní s oběma paticemi)
Magnetko
Začátečník
Začátečník

Re: dotaz při hledání procesoru

Příspěvek od Magnetko »

V tvojom pripade pokial nechces PC upgradovat za 3 roky znova tak chod do socketu 2011, tam by som volil procesor i7-4820K popripade i7-4930K ale ten je dvojnasobne drahsi ale tiez ma 6 jadier, dalsia vec je ci vobec budes taktovat pokial to vobec neplanujes tak socket 1150 + nejaka i7 bez K... vsetko je otazka kolko do toho chces investovat a aky mas budget na novy PC
vycrom
Nováček
Nováček

Příspěvek od vycrom »

ok du do 2011 :)
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Platforma se socketem LGA2011 letos končí. Už do ní žádné jiné procesory v budoucnu vydány nebudou. Na podzim výjde Haswell-E již na novém socketu LGA2011-3, který nebude kompatibilní s tím předchozím.
Při výběru platformy je třeba zohlednit účel sestavy. Pokud se jedná o čistě herní PC, tak je mnohem lepší sáhnout po LGA1150, aktuálně Haswell Refresh, mimo jiné kvůli vyšší efektivitě na takt. Na tento socket by měl v budoucnu pasovat také nový procesor Broadwell.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Satiriasis
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Satiriasis »

Obecně pokud neměníš CPU každý 1-2 roky, tak je jedno, jakou patici koupíš, protože s novým CPU stejně budeš nucen vzít novou základku. Já neupgraduji PC tak často a zatím se mi bohužel nikdy nestalo, že bych si mohl ponechat desku...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Mě se to stalo u LGA 775 s nforce 650i deskou, start na Core2 duo E4300 @ 3600Mhz a finish na E8600 @ 4400Mhz. Ale nakonec to byla shit koupě a můlj nejhorší upgrade ever, protože o 2 měsíce později přišel Nehalem, I7-920 stála stejně a po Oc na 4,2Ghz byl výkon naprosto jinde ve všech ohledech a s těžkou ztrátou jsem tu Core2 prodával.

Do LGA2011 bych nechaodil. Ta poslouží lidem co jí už maj třeba se 4 jádrem a tunou paměti že si tam můžou upgradovat na 6 nebo až 12C Xeony a nic jinýho nemusej měnit, ale výhledově EE, než kupovat nová 4 jádro do 2011 teď tak to raději do 1150 Haswella. Ivy bridge má pomalé AVX, neumí AVX2, FMA, TSX, atd. Do budoucna tedy bude prostě rychleji zastarávat.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“