AMD Pirate Islands (R9 300) - informace, spekulace

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Re: AMD Pirate Islands (R9 300) - informace, spekulace

Příspěvek od del42sa »

spree píše:Mne sa tie Tongy moc nezdaju, ako to, ze maju len 2GB RAM oproti 3GB RAM co mali Tahiti? Ved je to krok spat.
256-bit znamená 2GB RAM/4GB RAM

@CageJ: pokud omezíme přenosy mezi pamětí a jádrem (viz. kompresní algoritmy), tak se menší sběrnice nemusí vůbec negativně projevit. Více TMU mít určitě nebude, to by nedávalo smysl, více ROP´s možných je (podobně jako u Hawaii). Z té si nejspíše Tonga vezme i 2x zvýšený geometrický výkon (4 primitives/clock) Počet SP má být stejný jako u Tahiti.....
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Ježiši... koho zajímá nějakej low end R9 200, tohle téma je o R9 300, kdy budou ty obří čipy na pultech...to mě zajímá. Nějaký info, jakýkoliv...parametry, cokoliv. O novejch GTX se už aspoň drobečky vědí ale o tomhle, ticho po pěšině.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Tak třeba mě ty změny v architektuře zajímají. To jsi taky mohl napsat koho zajímala GTX 750 (Ti) :roll:
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

spree píše:No ale predsa len, nie je 2GB uz malo a moze byt limitujuce?
kde prosim ta? V neodladenom Watchdogs alebo v Bugfielde 4 v 2K?

Nahodou mam prave 2k monitor a okrem 40% poklesu vykonu mi vsade aj s nejakym tym vyhladzovanim 2GB VRAM staci.. V sucasnosti proste na FHD je 2GB akurat aj s 8xMSAA..
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1
iPhone 12 Pro 128GB
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Krteq píše:Tak třeba mě ty změny v architektuře zajímají. To jsi taky mohl napsat koho zajímala GTX 750 (Ti) :roll:
Ty to bereš moc fanATIcky, jsi moc vztahovačnej, proč bych do vlákna o R9 300 psal něco o 750Ti??? To by bylo přece OT ne? beztak mě ty low endy nezajímaj ani jedny, ani druhý. Vlákno se jmenuje R9 300, tak bych rád věděl takovou základní věc, jako je přibližné datum uvedení na trh...to snad je k tématu, u sousedú se ví že třeba za měsíc nebo dva...tak mě zajímá jak je to u tří stovek, jelikož ten jejich masivní čip je po dlouhé době neco, na co se těším...bez ohledu na spotřebu, pokud by u toho vychytali problémy 290 série, nemuselo by to bejt vubec marný, pokud by cena byla "normální" a to je další věc která mě zajímá a není tu o ni ani slovo přesto, že je to docela zásadní parametr.
spree
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od spree »

Myslim ze aj GTA IV bolo take a chysta sa GTA V.
Proste su hry, kde sa vacsia VRAM vyuzije.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

RAD-x píše:...
To byla jen narážka na to, že u Maxwellovské u GTX 750 (Ti) se všichni, včetně tebe, rozplývali nad efektivitou a najednou tě "low-end" nezajímá i když má jít o mainstream. :roll:

Podle VideoCards mají být karty postavené na Tonga čipu uvedené v průběhu následujících dvou týdnů, stačí číst.

Mimochodem jaké problémy, krom vysoké spotřeby, trápí R9 290 sérii?
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

spree píše:Myslim ze aj GTA IV bolo take a chysta sa GTA V.
Proste su hry, kde sa vacsia VRAM vyuzije.
cosi... GTA IV zere tak 1,5GB VRAM, nemam naistalovane nechce sa mi overovat. GTA V nakolko bolo prednostne robene na XboX 360+PS3 nebude utekat..
Par hier najdes, ale spocitam ich na prstoch.. Este tak modnuty Skyrim..
Ale suhlasim, 4GB by mal byt v roku 2014 zaklad..
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1
iPhone 12 Pro 128GB
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Krteq píše:
To byla jen narážka na to, že u Maxwellovské u GTX 750 (Ti) se všichni, včetně tebe, rozplývali nad efektivitou a najednou tě "low-end" nezajímá i když má jít o mainstream. :roll:

Podle VideoCards mají být karty postavené na Tonga čipu uvedené v průběhu následujících dvou týdnů, stačí číst.

Mimochodem jaké problémy, krom vysoké spotřeby, trápí R9 290 sérii?
No, nekoupil jsem si ji i přes to, že v současný době i pár měsícú zpět to byl výkon/W top produkt, takže ano líbí se mi ta efektivita ale nelži, žádný produkt za posledních dobře 5 let mě neuchvátil tak abych se nad ním rozplýval. Je to sice další OT ale ty jsi iniciátor, mě osobně u 290 serie vadí teploty, pro bezproblémový chod vyžadujou "slušný" skříně nereferenční chladič....více slotový - častá kolize s dalšími kartami, nepoužitelnost dašlích slotú. Chladiče referenčních karet. Nedostupnost SW který umí ovládat a poskytovat uživatelský komfort, např. onscreen display a komplexní přetaktování/ovládání karty v jednom. Pak už teda jen cena novýho produktu v obchodě ale to je fuk, stejně to nikdo rozumnej v krámě nekoupí když toho je plnej web a druhá ruka. Pokud by byl funkční bios editor aby člověk dostal kartu do stavu kdy neni zapotřebí před konkrétním použití klikat minutu a použít 2 ruzné SW k dosažení své potřeby, taky by to nebylo k zahození. Líbil by se mi i RR OC jako to mají Geforce, jelikož to používám na všech PC/LCD a to včetně těch které spravuji. Těch problémú je celá řada, nebo spíš takových věcí které mi vadí/překáží v používání karty. Taky mě štvou ty problémy ULPS režimu a nutnosti editace registrú, nebo googlení SW třetích strany abych se nemusel bát pokaždé když se vypne LCD, nebo uspí PC. Pokud to řeknu hodně jednoduše tak mi vadí ta náročnost používání těch karet, u konkurence platí "set and forget" tady je to spíš "set and set again, again, again...fail, reset, set, set again" Taky mi vadí, že si ovladače pamatují default voltáže ruzných karet a tak při výměně 290X za jinou 290X musím reinstalovat drivery a čistit registry jelikož ovladače vynutí voltáž předchozí karty a člověk to zjistí až v GPUz a v případě VDDCi až multimetrem a to už je popravdě hodně otravný(nejhorší bejvá když se po pádu OC/podvoltování prostě karta pamatuje třeba -100mV a neni možný se dostat ani na plochu a musí se přez nouzový režim)....někdy je to 20W v idle, což mě osobne je jedno ale někdo si na tom zakládá. Pokud by tohle třeba vyřešily, tak pokud pominu ty problémy s AF, které by taky mohli vyřešit, molha by to bejt zajímavá karta, pro mě hlavně svojí velikostí, potenciálním výkonem. Pokud to je za 14 dní na trhu, už bych čekal nějaký reklamní slogany, recenze atd...neni divný, že nikde nic neni?
spree
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od spree »

[quote="CageJ"][quote="spree"]Myslim ze aj GTA IV bolo take a chysta sa GTA V.
Proste su hry, kde sa vacsia VRAM vyuzije.[/quote]

cosi... GTA IV zere tak 1,5GB VRAM, nemam naistalovane nechce sa mi overovat. GTA V nakolko bolo prednostne robene na XboX 360+PS3 nebude utekat..
Par hier najdes, ale spocitam ich na prstoch.. Este tak modnuty Skyrim..
Ale suhlasim, 4GB by mal byt v roku 2014 zaklad..[/quote]
Mozno mas pravdu s tym GTA IV.
Suhlasim, na vacsinu hier tie 2GB pamate zarial stacia, ale uz ked predchodca mal 3GB, tie 2GB su proste aspon maly krok spat.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ten "predchudce" nebyla mainstream karta, ale byvaly high-end shozeny do mainstreamu. To je jako bych se rozciloval, ze GTX560Ti mela jen 1GB VRAM, když "predchudce" GTX470 mela 1.2GB a sirsi sbernici 320bit vs. 256bit. Me spis udivuje, ze AMD nechalo Tahiti tak dlouho zit a nenahradila ho uz dřív. To je jako by nV držela GTX470 v mainstreamu a nikdy nevydala GTX560ti.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Afterburner umí korektně nastavovat PowerTune i vypínat ULPS. Nahoď si tam konečně správný BIOS a dej si do kupy OS :roll:
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Tonga tu tedy má vlastní vlákno?
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

CageJ píše:Tahity je zavisla na pam. priepustnosti…
Tahiti patří mezi čipy nejméně závislé na paměťové propustnosti, jaké za poslední tři roky vyšly. Ano, existuje jedna recenze, která obsahuje měření provedené v jedné hře a to jen v jedné konkrétní scéně (navíc měřená na jedněch z prvních ovladačů pro toto GPU), která tvrdí, že Tahiti je výrazně závislá na paměťové propustnosti. Všechny ostatní recenze prokázaly opak.

Vůbec nějak nechápu pochybnosti na tím, že by nemohla existovat 256bit grafika s výkonem R9 280X. Nejen, že jedna taková už existuje, ale zanedlouho vyjde i 256bit grafika s výkonem GTX Titan. Technologie jdou dopředu a každá nová generace přináší v rámci určité šířky sběrnice stále vyšší výkon.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Tahiti a nejmene zavisle na pameti? Tak to ani nahodou... tam se musi pameti tocit co to jde, to ti potvrdi kazdy majitel zminenych karet. Ono totiz cteni recenzi neni vsechno.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Krteq píše:
Afterburner umí korektně nastavovat PowerTune i vypínat ULPS. Nahoď si tam konečně správný BIOS a dej si do kupy OS :roll:
Tak mi ten bios postni a já si ho tam milerád flashnu, jestli je to bios bug, že mi AB neumí nastavit PT tak to maj všechny dostupný biosy. Original bios nevyjímaje...a jestli chceš HD video o tom, že to tak skutečně je, nemám s tím problém, dokonce jsem si k těm účelúm pořídil i stativ :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Hladis píše:Ten "predchudce" nebyla mainstream karta, ale byvaly high-end shozeny do mainstreamu. To je jako bych se rozciloval, ze GTX560Ti mela jen 1GB VRAM, když "predchudce" GTX470 mela 1.2GB a sirsi sbernici 320bit vs. 256bit. Me spis udivuje, ze AMD nechalo Tahiti tak dlouho zit a nenahradila ho uz dřív. To je jako by nV držela GTX470 v mainstreamu a nikdy nevydala GTX560ti.
Když ono to GPU už bylo ready a sedělo v 460 takže tam nebylo moc co vymejšlet (a 1GB u GTX560 je její achylova pata btw. :P )

Co se týče AMD, dle mého názoru obdobná situace jako Nvidie. Oba výrobci se naučili za předcházejících x generací, že 1 výrobní proces = +- jedna generace určité architektury. Občas se dodatečně oběvilo ňáké meziGPU ale obecně to tak prostě bylo.

Takže tuhle generace měli pokrytou, 2 low end čipy (bonaire + ten z původní 7770 kterej jsem zapoměl), mainstream s Pitcainem, starej high end s Tahiti a novej s Hawai. AMD dokonce ani neudělalo novou revizi Tahiti o které se ňákej čas trádovalo, Tahiti je vesměs furt stejné, spíš ty starší kusy operujou na niššim vcore. Prostě tím chtěli mít 28nm generaci spláchnutou. Podobně to bylo i u NV. Ale pak se ukázalo že 20nm TSMS je jaksi nejhorší process ever a je nepoužitelné k výrobě GPU. Takže se narychlo začalo řešit co s tim.

Nvidia se rozhodla že 20nm mainstream čip předělá na 28nm, čimíž máme v ruce poměrně tlustej 420-430mm2 čip s 256-bit co měl bejt původně 20nm mainstream. A pokud 14nm dopadne obdobně, možná se dokáme i GM210 na 28nm ala na tomto procesu největšího GPU všech dob. U AMD se raději rozhodli opustit TSMC a zkusit štěstí u glofo, v továrnách vycházejících ze standardů IBM, kde se GPU dělalo... no... ani nevim, poslední kompatibilní s tou výrobou návrhem byla NV40, ale i ta se nakonec třiskala v TSMC. Takže tento přechod určitě nebude hladkej a rychlej a AMD tedy taky hledá výplň stále na 28nm, protože kdyby na tah NV nereagovala, byla by to obchodní katastrofa, protože GM204 roznese naprosto vše v současnym high endu a budoucí GM206 v mainstreamu.

Tonga dle mého názoru podle toho kam jej směřujou, mělo bejt původně na 20nm takové Bonaire další generace.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

havli píše:Tahiti a nejmene zavisle na pameti? Tak to ani nahodou... tam se musi pameti tocit co to jde, to ti potvrdi kazdy majitel zminenych karet. Ono totiz cteni recenzi neni vsechno.
Jestli konkrétní majitel nějaké karty taktuje nebo netaktuje paměti, samo o sobě nevypovídá vůbec nic o tom, jestli je daná architektura více nebo méně závislá na datové propustnosti než jiné architektury. To zkrátka bez vzájemného porovnání nelze zjistit. Tady bohužel funguje princip, že stokrát omílaná lež je považovaná za skutečnost. Krátce po vydání Tahiti tady proběhly na toto téma diskuse doplněné řadou odkazů na recenze i měřením některých uživatelů, které podložily, že onen závěr s vysokou závislosti architektury na taktu pamětí je nesmysl.

Upozorňuju na to hlavně proto, že spekulace o budoucím hardwaru postavené na chybných předpokladech, vedou ke zcela nesmyslným závěrům :)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

No dobre, mas stesti. :razz:
HD 7970 ziska po OC z 6 na 7 GHz zhruba 4% vykonu, u GTX 760 je to 6%. Aspon teda v tech par narychlo otestovanych vecech.
Obrázek

Celkovy vykon ale pro 7970 nedopada vubec dobre... ale na tom nesejde, to neni predmetem tematu.

Jinak spekulace o budoucich grafikach povazuju za nesmyslne - staci si prece pockat na launch a je jasno. :-D Je zbytecne varit z vody a vyvolavat hype.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

To si vybral prave situacie kde je narast 0...
iPhone 12 Pro 128GB
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“