Chlazeni GPU Sapphire R9 290 TRI-X

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
xtictac
Nováček
Nováček

Chlazeni GPU Sapphire R9 290 TRI-X

Příspěvek od xtictac »

Zdravím,

Koupil jsem si Sapphire R9 290 TRI-X, jenže i přes všechny pozitivní recenze prostě nenaplnila moje očekávaní a to hlavně že hlediska hlučnosti. Chladak TRI-X chladí sice dobře možná až výborně, ale je zamčený na 20% to znamená, že v idle dělá poměrně hluk, a to při teplotě 35 stupňů a 40 na VRM1 a 2, což je si myslím docela nedoladěný stav.
u jiných karet si můžete nastavit pomoci třeba Afterburner křivku foukaní tak, že se začne třeba na 5% a o kartě vůbec nevíte, že tam je, když třeba koukáte na filmy, všeobecně řečeno, třeba na VAPOR X řadách R9 290, je větrák udělaný proste lip. No, a jelikož mam vzduchem chlazené PC, které ani při hraní nejde přes 20dBa, je fakt neslyšitelné, tak bych samozřejmě hlavně u koukaní na filmy rad, aby to tak zůstalo i s mou novou kartou, která je momentálně na reklamaci, kvůli problému s „Black Screenem“

Jde mi to, že až mi karta přijde, tak na ni nemůžu dělat žádné invazivní zásahy, kvůli zániku záruční doby, takže žádné štípaní nebo pájení.
Moje hlavni otázka je, jestli můžu koupit tohle:

http://www.aliexpress.com/item/Desktop-PC-Fan-Spee d-Noise-Reduce-4-Pins-Resistor-Cable-
Connector-5-Pcs/1280654376.html

Protože se mi zdá, že ten 4 pinový konektor co mam na GPU je snad menší, fakt tam nemůžu nic štípat ani pájet, takže bych potřeboval vedet, jaký konektor to je a popřípadě jaký odpor tam dat, potřeboval bych to shodit tak o 50% takže z 20% zamčených otáček na 10%, jediné další řešení je přehráni VBIOSU že jiné GPU, ale to je taky potom důvod k propadnuti záruky.

Díky za odpovědi.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Re: Chlazeni GPU Sapphire R9 290 TRI-X

Příspěvek od PKBO »

jinej bios k propadnutí záruky neni, taky tam máš dva...

Když nejsi spokojenej tak kartu prodej a kup si NV kde to řešit nebudeš muset...
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

ten hluk na 20% je aerodinamycky nebo neco chrasti klape apod.. Mel jsem tuhle kartu nekolikrat doma a muzu rici ze v IDLE je to totalne nehlucna karta. Spise zkus udela toto:

Zkus jeden po druhem zastavit vzdy jeden ventilator prstem zda se hluk rapidne nesnizi. Uz jsem narazil na jeden kus teto grafiky kde byl jeden ze tri ventilatoru vadny (mel asi nejaky vadny lozisko) a dokazal prehlusit ostatni dva vetraky.. Po reklamaci a nasledne vymene grafiky bylo v IDLE zas ticho jak po pesine.
xtictac
Nováček
Nováček

Příspěvek od xtictac »

PKBO píše:jinej bios k propadnutí záruky neni, taky tam máš dva...

Když nejsi spokojenej tak kartu prodej a kup si NV kde to řešit nebudeš muset...
Tak ja slysel neco uplne jinyho, myslim ze prehrani FW je duvod k rpopadnuti zaruky.

Nemas neco konkretniho, jak treba v tom VBIOSU poladit ty hladiny RPM pro fany?
xtictac
Nováček
Nováček

Příspěvek od xtictac »

Stratos píše:ten hluk na 20% je aerodinamycky nebo neco chrasti klape apod.. Mel jsem tuhle kartu nekolikrat doma a muzu rici ze v IDLE je to totalne nehlucna karta. Spise zkus udela toto:

Zkus jeden po druhem zastavit vzdy jeden ventilator prstem zda se hluk rapidne nesnizi. Uz jsem narazil na jeden kus teto grafiky kde byl jeden ze tri ventilatoru vadny (mel asi nejaky vadny lozisko) a dokazal prehlusit ostatni dva vetraky.. Po reklamaci a nasledne vymene grafiky bylo v IDLE zas ticho jak po pesine.
ok - to rucite zkusim, ted mi prijde z reklamace snad nova, taky trochu doufam, ezt o bdue lepsi, u me je tech 20% fakt slyset.
xtictac
Nováček
Nováček

Příspěvek od xtictac »

Jde mi o tom, jestli je ten 4 pin konektor na GPU stejnej jako ty co jsou na deskach a jestli muzu pouzit tu redukci z prvniho prispevku.

Obrázek
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

odhlucnenou skrin mas?
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Ano, ten 4-pin na grafice je mnohem menší, než klasické 4-pinové konektory na základnách deskách, viz např.:

Obrázek

Pokud bys ji chtěl zakoupit, tak např. zde: http://shop.bostar.cz/gelid-pwm-fan-ada ... d7736.html
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
xtictac
Nováček
Nováček

Příspěvek od xtictac »

Ano to mam.
xtictac
Nováček
Nováček

Příspěvek od xtictac »

Mr Lucas píše:Ano, ten 4-pin na grafice je mnohem menší, než klasické 4-pinové konektory na základnách deskách, viz např.:

Obrázek

Pokud bys ji chtěl zakoupit, tak např. zde: http://shop.bostar.cz/gelid-pwm-fan-ada ... d7736.html

Presne co jsem chtel vedet a videt - MOC DEKUJU!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

xtictac píše:Ano to mam.
no uvidis az pride z reklamace, mozna mas jeste vic netopiri usi nez ja :).. Ale vice mene mam hodne znamejch co jsou vyznavaci ultra tichych PC a maji tuhle TRI-X kartu a nikdo s tim problemy nema. Snad to byl jenom nakej problem s tim chaldicem (lozisko apod.)

jak dlouho uz reklamujes?
xtictac
Nováček
Nováček

Příspěvek od xtictac »

V patek jim to prislo do MIronetu, ja ji koupil za 6300 a pro me nejlepsi reseni bude

Koupit tohle:
http://shop.bostar.cz/gelid-pwm-fan-ada ... d7736.htmlObrázek

K otmu 2x tohle:
http://www.alfa.cz/product.php?eid=10514507N0BU0CKTUP
Obrázek

Pichnout to do GPU a musi to fungovat,,ale R9 290 je poradny topeni.

Ja mam PC na 20dBa Scythe ninja 3 rev B, ve zdroji taky jinej vetrak, disk povesenej a gumickach atd :D prsote ta rgafika pro me byla fakt zklamani, ale jak rikas uvidime co prijde,protze recenze byxly docela slibne.
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“