30fps vs 60fps

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
vavron
Začátečník
Začátečník

Re: 30fps vs 60fps

Příspěvek od vavron »

Osobně jsem byl donedávna pouze PC hráčem. Celou dobu kladu důraz spíše na fps, kde se snažím dostat k 60, jelikož při nich se mi hraje nejlépe. Nedávno jsem pořídil konzoli a nyní, když hraju GTA V, tak občas vidím, jak je to při těch 30 fps PRO MĚ neplynulé. Ovšem je to pouze o zvyku, jelikož po 15 hodinách hraní GTA jsem si toho už téměř nevšiml (nehraju-li ihned potom něco na PC, kde mám 60+ fps samozřejmě). Ale taky je to dáno tím, jestli vás hra chytne a baví nebo ji hrajete jen proto, že vás stála krutě peněz, ale po pár hodinách přestala bavit. Pokud bych si sám měl zvolit, jestli radši GTA V ve kvalitě PS3@60fps nebo kvalita PS4@30fps, volím druhou možnost. A to nepočítám pouze kvalitu textur, ale celkově veškerá vylepšení, jež žerou výkon.
Co se ale týče omezení fps na 30 pro PC, tak to považuji za pouhou neochotu či nedostatek času vývojářů si s tím pohrát. Omezení na 60 mi u her vůbec nevadí, jelikož mám stejně 60Hz monitor a nejsem profi hráč, abych musel mít v CSku 300+ fps.
PC:MSI VELOX 100P AIRFLOW, B650 TOMAHAWK WIFI, 7800X3D, MSI MEG Coreliquid S360, Kingston FURY Renegade RGB 32GB @ 6000 MHz, MSI RTX 5080, MSI MEG Ai1300P PCIE5
Mercedes A45 AMG 2020 (W177)
ondra91
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ondra91 »

Po pár měsících se opět musím vrátit k tomuto tématu a opravdu nechápu, jak někdo může na konzole nadávat ... :)
Po cca 4-5 týdnech hraní na PC musím říct, že je to děs. Bohužel doma na provozování PS4 nemám zrovna ideální podmínky, jelikož přítelkyně kouká večer na TV a přes den chodím do práce, takže jsem se k hraní dostal pokaždé až kolem 22:00 a to je pro mě pozdě, takže jsem se rozhodl, že PS4 prodám a trochu upgraduji PC ( G1 970 ). Na PS4 jsem hrát jinak, než z gauče prostě nechtěl.
Objektem mého testování: ,MGS, alien isolation, Assasin unity, dragon age: I, metro redux + "demoverze" call of duty. Vše, kde není zaplej v-sync a hra nedrží stabilně 60 fps je pro mě aktuálně nehratelné. A pokud hra náhodou klesne pod 60 se zapnutým/vypnutým v-sync, tak je utrpení. Hodiny jsem zabil testováním v-sync on/off, fps locky a nenašel jsem ideální řešení. Grafiku jsem krouhal do doby, než se dostanu pokud možno na stabilních 60 fps ve všech hrách , ale konkrétně třeba unity při nejnižších detailech jede jen o trochu lépe než na ultra. Dragon age - zde jsou propady asi nejvíc znatelné a kdykoliv jsem se dostal pod hranici 60 fps, tak se ze hry stala hrozná trhanice.
Střílečky jsou se zapnutým v-sync pro mě nehratelné a pokud ho vypnu, tak při vysokých fps jede minimálně call of duty, metro redux naprosto otřesně a a při +- 70-80 fps hra opravdu nepůsobí plynule na druhou stranu alien, mgs s vyplím v-sync paráda.
Když to shrnu, tak namísto hraní jsem celou dobu řešil propady a nastavení a stejně nemám šanci se dostat k ideálnímu řešení. RPG, adventury a pod se zapnutým V-sync fajn pokud jedou 60 fps stabilně, ale pochybuji, že těžko u zaklínače 3 a pod udržím stabilních 60 fps. :)

Co tím chci říct. Přes 1/2 roku jsem hrál na PS4 a že bych měl podobné problémy se říct opravdu nedalo. Propady u PS4 pod 30 fps jsou opravdu minimální a dá se říct, že většina her, co jsem hrál DA:I, GTA 5, alien Isolation, Tlou jela opravdu perfektně ač pouze při 30 fps( Vyjma GTA5 při rychlejší jízdě autem) ale co bylo pro mě důležité bylo to, že obraz byl PLYNULÝ a znovu jsem se přesvědčil v tom, že 30 fps na PS4 a PC se opravdu nedá srovnávat.
Možná je to nějaký můj problém, protože jsem přes rok hrál na 144 hz monitor převážně CS:GO, kde jsem byl zvyklí na light boost, ale i přesto jsem si občas singlovky zahrál a rozhodně jsem podobné problémy jako teď nepociťoval. Snad jediné řešení v tuto dobu je pro mě ( doufám ) g-sync/freesync, protože místo toho, abych si hry užíval jako na PS4 teď neustále řeším zmíněné problémy a pravděpodobně budu nucen do toho vrážet další pálku.
Nejspíš je to problém dnešních her a jejich neoptimalizace na PC .A budu rád za vyjímky typu MGS: ground zeroes, který na pc vypadá,hejbe se a ovládá naprosto perfektně.

Takže pouze u 2 z 6 her jsem byl naprosto spokojený, což je mizerný poměr na to, že nehraju na kalkulačce. ..

Je jasné, že rozdíl mezi 30 fps a 60 fps je na první pohled viditelný a v lepší grafice taky, ale dle mého názoru to rozhodně nestojí za investici 35 ( 23 pc + 12 monitor ), aby se člověk dostal na mnohem kvalitnější zážitek ze hry. U mě je to aktuálně na půl cesty.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

30fps drženejch vsyncem na PC musí bejt stejně plynulejch jak 30fps drženejch stejnym Vsyncem na konzoli.

Ujisti se také že testuješ na stejném zobrazovadle, protože TV může za cenu ukrutného inputlagu mít postprocessing co vytváří dojem vyšší pynulosti.
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

Navíc s gamepadem to člověk necítí tolik jako na myši
PS5 Pro | LG OLED CX55
ondra91
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ondra91 »

Určitě máte pravdu ... řekl bych, že ten ovladač tomu hodně "pomůže" protože je pohyb nesrovnatelně pomalejíš, než s myší. Každopádně výsledný dojem je vcelku slušný.
Tzn, když připojím konzol k rychlému monitoru, tak si vlastně ještě pohorším ?
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Tady je jeden zajímavý článek, ale jen pro otrlé :)
http://accidentalscientist.com/2014/12/ ... alley.html
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
Paul
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paul »

Pokud není možné dosáhnout akceptovatelného framerate, tak na 30fps se hry na PC přes rivatuner daj uzamknout taky, pak je framepacing stejnej jak na konzolích.
Osobně ale mnohem raději nechám odemčeno a přepnu do borderless windowed, kterej vynucuje triple buffering a tudíž i framerate co není 100% času na 60 je naprosto v pohodě hratelnej. Např. Ryse mi jelo 50-60 nebo Watch Dogs 40-60, ale přitom WD se hrálo mnohem lépe než na kamarádově PS4 (nemluvě o vyšším rozlišení a detailech).
Minulý rok jsem dohrál, s 280X, 25 her, a buď jely 60fps konstantně, nebo jely s triple bufferingem variabilně, ale hrály se bez problému.

Tohle všechno bude ale brzy moot point, aspoň pro lidi co hrají na monitorech, vzhledem k nástupu gsync a freesync technologií.
Já ale asi novej monitor už kupovat nebudu, hrát na TV mě baví víc a další frontier už je Oculus Rift CV1, než novej monitor.
Ryzen 5800X3D, Gigabyte Aorus X470 Gaming, 2*8GB FlareX@3200, nVidia RTX 3080Ti, 500GB SSD Evo 970, 2TB Crucial MX500, 120GB M4 SSD, 2 * Samsung F1 1TB SATAII, A4-Tech A7, Panasonic ST50 55" Plasma, NEC 24WMGX3 24", Win10 64bit Home, Steam Deck

If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
Paul
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paul »

ondra91 píše:můžeš prosím rozvést pojem "borderless windowed"?. Tripple buffering má za následek, že fps nepropadají na 1/2 ale pouze na 1/3 ? A pokud chci použít tripple buffering, tak předpokládám, že musí být zaplej v-sync.
Děkuji za trochu vysvětlení .. nemůžu říct, že bych se v této problematice zrovna orientoval.
Když je zaplej vsync bez triple bufferingu (dále TB), tak při poklesu pod 60 framerate klesne na 30, tzn hra je nehratelná. A dost her z poslední doby takhle bohužel operuje (Watch Dogs, Ryse, Lords of the Fallen, Assassin's Creed 4).
Abych se tomuto problému v těch náročných hrách (kde chci hrát na high/ultra detaily a konstantních 60fps není možných) vyhnul, tak je potřeba vynutit TB.
Při zapnutém TB klesne framerate jen tak, jak klesnout má, např. pokud grafika zrovna stihne jen 55fps tak framerate bude 55fps, a ne 30. Díky tomu pro mě bylo třeba to Ryse v pohodě hratelný, protože rozpětí 50-60, s většinou času na 60, je v pohodě. Bez TB to kolísalo mezi 30-60 a bylo to nehratelný.
No a protože ne všechny hry mají triple buffering v základu (viz ty vyjmenované výše), tak se dá TB vynutit režimem borderless windowed, tzn hra se hraje v okně bez okrajů (takže je nerozpoznatelná od fullscreenu). V okně totiž hru řídí Windows Compositor, který na to okno vynucuje vsync včetně TB. Pak je jedno co je nastaveno ve hře, vsync on nebo off.

V případě AC Black Flag, který borderless windowed režim nativně neumožňuje, jsem si TB vynutil přes D3D Overrider.

Jinak ty ostatní hry viz výše už mají borderless windowed nativně v menu, takže jsem nic extra řešit nemusel.
Ještě zmíním že hraju všechny hry co podporují X360 controller na TV s ním. Možná že kdybych hrál na monitoru s myší, tak by mi ani ten TB nestačil a musel bych mít 60 jako minimum.

Jo a Gsync/Freesync fungujou tak, že si karta sama řekně monitoru kolik vykreslí frames, a monitor vykreslí tolik HZ. Takže nebude žádnej tearing ani žádnej input lag. 40fps+ by mělo stačit na výbornej zážitek. A nějaký Vsyncy/TB s tím není třeba řešit.

Kdybych někde řekl nějakou kravinu, tak mě opravte.
Ryzen 5800X3D, Gigabyte Aorus X470 Gaming, 2*8GB FlareX@3200, nVidia RTX 3080Ti, 500GB SSD Evo 970, 2TB Crucial MX500, 120GB M4 SSD, 2 * Samsung F1 1TB SATAII, A4-Tech A7, Panasonic ST50 55" Plasma, NEC 24WMGX3 24", Win10 64bit Home, Steam Deck

If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Paul píše:Kdybych někde řekl nějakou kravinu, tak mě opravte.
Snad jen to, že ta prasešina* pardon TripleBuffering se dá i normálně vynutit v ovladači grafiky, když to ha nepodporuje. :wink:

* protože inputlag minimálně 3framy = při 60fps cca 3x16,6ms :|

Z G-SYNC / FreeSync tyhle problémy zmizí + lag může být maximálně ten jeden snímkek který se právě renderuje.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

za gsync 10k nedam a freesync ma jen amd...co dal, krome TB zadarmo?
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

...dále leda hodně vysoký refresh rate. :)

Já si třeba myslím, že vliv G-SYNC/V-SYNC na 144Hz displejích bude zanedbatelný... rspektive že při slepým testu by asi vetšina lidí nepoznala zda jede na G-SYNC mode a nebo na normálních 144Hz. i při kolísajícím frameratu.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
ondra91
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ondra91 »

Před chvíli jsem objednal AOC g2460PG za 12 k .. v pátek přijde, tak uvidím. Při nejhorším ho vrátím.
Tnko není pro mě problém .. horší barvy, pozor.úhel mi nevadí .. proti plynulosti je to pro mě prkotina. Spíš ta cena je aktuálně docela nelidská ...
Hodím sem potom svoje zkušenosti, protože jsem prohledával x hodin web a konkrétně v cz/svk to vypadá, že g-sync má jen pár lidí a co se týče zahraničí, tak toho taky tolik není a vesměs to jsou "blázni" s 2x 980 a pod, kde se moc často neřeší téma framerate pod 60 fps.
Paul
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paul »

Ache píše:
Paul píše:Kdybych někde řekl nějakou kravinu, tak mě opravte.
Snad jen to, že ta prasešina* pardon TripleBuffering se dá i normálně vynutit v ovladači grafiky, když to ha nepodporuje. :wink:

* protože inputlag minimálně 3framy = při 60fps cca 3x16,6ms :|

Z G-SYNC / FreeSync tyhle problémy zmizí + lag může být maximálně ten jeden snímkek který se právě renderuje.
Pokud vím, tak TB vynucen v ovladačích funguje jen pod OpenGL, což používá zhruba 1 promile dnešních her. Proto je potřeba to řešit přes borderless nebo D3D Overrider.

Ale třeba AC Unity má vlastní triple buffering i ve fullscreenu, což mě překvapilo. Zároveň i podporuje borderless, ale ten tu tedy pro mě díky TB nebyl potřeba.

A co se lagu týče, možná tam je, ale s gamepadem ho vůbec neregistruju :) Pro mě je TB u her co padají pod 60 nutnost, je to rozdíl mezi hrou perfektně hratelnou a hrou nehratelnou.

Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Paul píše:A co se lagu týče, možná tam je, ale s gamepadem ho vůbec neregistruju :) Pro mě je TB u her co padají pod 60 nutnost, je to rozdíl mezi hrou perfektně hratelnou a hrou nehratelnou.
Jo, tak to je možná i vysvětlení toho, proč konzolistům 30fps stačí. :!:
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

na gamepadu ten inputlag proste necejtis, ale zkus hrat neco, kde potrebujes rychly reakce...
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
ondra91
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ondra91 »

FPS jsou na konzoli nesmysl ...
Vyjma her typu TLou atd, kde to není až takovej problém. Ale třeba u GTA 5 už mi to celkem vadilo a hrát i s častečným auto aimem je vyloženě nuda ...
Osobně si neumím představit hrát třeba far cry na PS4. ( nehrál bych to ani na PC )
Paul
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paul »

Já hraju na PC střílečky s gamepadem taky :)
Ale teď už hraju hry spíš pro příběh, prozkoumávání atd, ne pro "challenge", takže mi nevadí že nedám hedku ze 180 stupňů během pěti setin jako jsem to kdysi dával v Counterstrike 1.6 :)
To byly doby, gamepad jsem nemohl ani cítit.

dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

tak ono záleží aj na type hry to je jasné
mne nevadí ani tak tých 30fps , ale ako to vydávajú za niečo "next gen" alebo že to proste tak má byť a je to dobre :(
väčší alibizmus a jasný odkaz na malý výkon hw v konzolách som ešte nevidel
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
malekith
Nováček
Nováček

Příspěvek od malekith »

Musím říct že na pc bych online fps hrát nemohl při 30fps to se nedá, osobně třeba bf4 hraju 70fps+ stabilně u kámoše jsem hrál bf 4 na ps4 tudíž 30fps a nepřišlo mi to špatny ani mi to nepřišlo
Luda
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Luda »

je tam permanentně zapla vertikalní synchronizace.Proto ti to nepřijde.nastav hru na pc tak aby ti nespadla pod 30 FPS a zamkni Vsync na 30 FPS.Bude to stejne

jo a PS4 dává hodně her i na 60 fps tak je možne žo to jelo i na 60
Naposledy upravil(a) Luda dne stř 16. bře 2016, 18:35, celkem upraveno 1 x.
CPU : Ryzen 7 7800X3D | RAM : G.Skill FLARE X5 32GB@6000MHz cl: 28 | MB : ASUS STRIX B650E-F | GPU : RTX 5080 (Gigabyte) OC 3200/36000 MHz | Chladič : Be quiet! Light Loop 360 mm | Zdroj : Corsair RM850x | Zvuk : Xonar Phoebus | SSD : Samsung 990 Pro 1TB | Skříň : Fractal Design 7 | Monitor : Alienware QD-OLED 34"
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“