HD vs FHD vs QuadHD vs 4K

Mobily, PDA, MP3/MP4, tablety, el. čtečky, navigace a ostatní vč. technologií (bluetooth ap.).

Moderátor: CageJ

Odpovědět
primax
Začátečník
Začátečník

HD vs FHD vs QuadHD vs 4K

Příspěvek od primax »

Může mi někdo říci jestli jde rozpoznat rozdíl u videa s HD a QuadHD nebo 4K v závisloti na PPI?

Co akorát vím, že mezi HD videem a FHD videem nelze rozpoznat rozdíl.

viz Zdroj:

http://www.mobilmania.cz/clanky/quad-hd ... fault.aspx
Tolik teorie. Co praxe? Když vezmete do ruky QHD telefon, poznáte to na první pohled? Odpověď pro mě byla až překvapivě jednoznačná: Ne.

Až když jsem si v klidu sednul, položil vedle sebe QHD a FullHD telefony (LG G3 a HTC One M8) a začal jsem hledat rozdíly, tak jsem je našel. V tomto směru skvěle posloužila ikonka aplikace Kiosek Play, která v sobě má velmi drobný text. Až na něm při pozorném zkoumání uvidíte rozdíl. Na QHD displeji by šlo přečíst – kdyby nebylo tak malé. Na FullHD displeji už narazíte na nedostatek detailů a text byste nepřečetli, ani kdybyste měli ostříží oko, nebo byste si pomohli lupou. Více na: http://www.mobilmania.cz/clanky/quad-hd ... n=copylink
HP ProBook 455 G6
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Re: HD vs FHD vs QuadHD vs 4K

Příspěvek od LoCo99 »

Obrázek
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Okem poznáš 300ppi. Víc nemá význam
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
Kohyx
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kohyx »

Jak píše cabman, oko je schopné opticky zaznamenat cirka 300 ppi, záleží však na oku každém z nás, každý jsme jedinečný.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Špatně položená otázka. Záleží, v jakém rozsahu ppi se pohybuješ. Odpověď může být ano i ne. Jinak.by mě zajímalo,.kdo může svůj mobil krmit 4k videem, nejlépe na 60 nebo 100FPS ;-) Lidi neblbněte...
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Fajfka123
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fajfka123 »

Tak samozřejmě ten hon za větším rozlišení je z velké části marketingový tah. Když si vezmeš telefony HD vs FHD, tak ten rozdíl vidíš. Písmo je lépe čitelné a obraz je prostě na pohled "lepší". Co se týče vyššího rozlišení, tak tam je to polemizující. Ale zase na druhou stranu buďme rádi, že i v tomhle směru jsou inovace a rozlišení se posouvá. Ono je to stejné s každou elektronikou. To co je teď každému stačí, ale standard za 10 let bude zase úplně jinde. První smartphone byl pro každého pecka, něco nového. Teď když si ho chytneš do ruky, tak řekneš, co to je za děs.
MB: Asus Z370 Prime-A, CPU: Intel i5-8600K, HDD: Seagate 3TB SSD: Kingston SSD A2000 250GB GPU: MSI GeForce RTX 3070 GAMING Z TRIO RAM: Crucial 8GB/Kingston 16GB Zdroj: Corsair RM650x Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl + window
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Tak ne tak docela, v roce 2002 se dělaly CRT s 1920x1200 (a šlo z nich dostat i více) a o 10 let později jsme na tom byli u LCD jak že... s tím že jsme měli horší kontrast, odezvu, atd, atd. Ne vše jde vždy dopředu.

U věcí co jsou na stole je pro mě ideálních 1920x1200 pro 24", 2560x1600 pro 30" atd, toto PPI mam nejraději. Pro 4K chci aspoň 40" obrazovku. Když je větší PPI už pak nedovedu 100% rozeznávat jednotlivé pixely tzn nepřijmu z monitoru 100% informací. A hlavně neni na to ready SW, běžnej SW stále nepoužívá vektorová písma a pak se vám něco ukíže s fontama o tloušťce 1 pixel a s příliš velkym PPI jste někde.U pidiobrazovek, telefony a tak, se člověk dívá hodně z blízka takžš tam může bejt PPI větší, ale ideál stále vidim dejme tomu 720P pro 4". Více je zbytečnej overkill. Většina apliakcí tam ale používá gigafonty a je na to více méně ready.

Místo superhustého PPI mě spíš letos zajímaj quantum dots, ala pořádnej gamut.
Odpovědět

Zpět na „Mobilní zařízení, el. čtečky a tablety“