Upgrade či výměna?

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Wiruss
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Upgrade či výměna?

Příspěvek od Wiruss »

Zdravím všechny a rád bych Vás požádal o radu. V oblasti HW se již nějaký pátek nepohybuji a to co si sem tam přečtu, či co jsem si nyní v rychlosti projel na fóru mi nedostačuje k rozhodnutí.

O co jde? Přinesl jsem si domů sběratelku Zaklínače 3 a hra na mé sestavě sice běží, ale ne v takové úrovni grafiky, jakou bych rád.

Cenový strop: 25k Kč

Současná sestava:
  • Procesor: Intel Core i5-3570K
  • Základní deska: MSI Z77A-GD55
  • RAM: Crucial 16GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Ballistix
  • Grafická karta: MSI N660Ti PE 2GD5/OC BL
  • HDD: SSD disk Crucial MX100 256GB
  • Zvuková karta: ASUS Xonar DX/XD
  • Zdroj: be quiet! Straight Power CM BQT E9-CM-580W
Na co počítač slouží: V současné době převážně na hry + foto. Většinu práce dokumenty + virtualizace dělám na NTB či to pustím v Datacentru. Foto či stříhání videa je také jen občas a rychlost stroje pro mě není limitující. Takže ty hry, navíc jelikož vlastním i Xbox One, Wii U a obstarožní PS3 tak ne všechny hry kupuji na PC. PC už jsem dávno přestal taktovat, i když mám někde zapsané limity, na které to se vzduchem šlo.

Problémy s počítačem: Nic moc - jediné co se našlo byl problém s RAM (i když možná i deska) - PC padalo do modré Memtest ukázal problém v RAM od té doby jedu na 1x8GB modul - musím to vyreklamovat ještě by měli být v záruce

Co s počítačem dál: Osobně jsem o změně HW uvažoval tak po 2 letech (sestava je stará 3 roky), ale prozatím nebyl důvod. Osobně jsem si myslel, že budu upgradovat na nový socket + DDR4, ale když se podívám co je nyní na trhu tak do i7 pro 2011-3 a desky s DDR4 nemá cenu upgradovat, ať již z hlediska výkonu či ceny. A tak se tedy ptám co má opravdu cenu upgradovat? Moje deska nepodporuje nové procesory (http://bit.ly/1JyXlVe), takže pokud bych chtěl jiný procesor tak musím měnit i desku, ale celkově, když koukám na testy tak výkon procesoru oproti tomu co mám se moc nezmění (rozhodně ne tolik, aby to opodstatnilo cenu kolem 11k za oboje). RAM to stejné, zvukovka i disk jsou dostačující. Závěrem to tedy vidím na změnu grafické karty.

Na co se ptám: Je můj rozmysl relevantní, nebo vidíte nutnost změny ještě něčeho jiného? Pokud ano do jaké karty jít rád bych, aby mi zase nějakou dobu vše běželo na FullHD + plné detaily. Dlouhodobě mám v PC grafiky od Nvidie, jelikož mě více vyhovovali ovladače atd., ale AMD se nebrání flame věci mě již před nějakou dobou přešli - co mi nevyhovuje je nežranost karet od AMD. Co tedy 960 či 970 (do 980 mi již přijde naprosto neadekvátní jít díky poměru cena/výkon), nebo nějakou 290 či 290X. Nebo Zaklínače zatím odložit a počkat třeba 2 měsíce na nové karty?

Díky za případné připomínky, návrhy a hlavně za Váš čas...
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Upgrade či výměna?

Příspěvek od Natural »

Vymen grafiku za gtx970 a budes v pohode, s gtx960 by sis moc nepomohl. AMD s prihlednutim ke zdroji neprichazi v uvahu... Pripadne bys mohl taky pretaktovat procesor, dejme tomu na 4GHz.
Xnovic
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Xnovic »

Asi tak. Trochu potaktuj CPU a kup jen lepší grafiku. Jak píše Natural..
CPU:Ryzen 7 9700xMB:ASUS TUF B850-PlusChladič:ARCTIC Liquid Freezer III - 360 A-RGBRAM:Kingston HyperX Black 2x16Gb 6400MHzVGA:RX 9070 XT Sapphire Nitro+Case:ASUS ROG Strix HeliosHDD:Samsung 960 Evo 500GB+2TB WD Red+2TB SSD AData+4TB Seagate Zdroj:EVGA Supernova P2 1000W
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

takže PC je hodně slušne i na dnešní dobu a vpodstatě výkonový rozdíl oproti socketu 1150 (váš je starší generace 1155) kde pracují procesory Haswell (váš je Ivy Brydge) je zanedbatelný... uvádi se, že jde maximalně o 5-7% výkonu takt na takt. Takže upgradovat platformu smysl nemá.

Dále je fain že něco o taktování víte, protože ty 7% hravě dostanete dál než současné haswelly, protože haswelly pokud vím tak průměrně dávají 4,3 - 4,5 GHz, pak už je asi třeba na hlučne vykoné air chlazení nebo vodu. takže jestli vy pujdete na 4,7 Ghz tak to jde u Ivy bridge i na vzduchu bezproblémů.

Co se týče paměti tak tam by bylo dobre zjistit zda opravdu je špatná paměť nebo deska ale to by se asi projevilo i s jedním modulem, kdyby jste ho dal do slotu kde byl "vadný" modul pro ověření. Jestli máte /budete mít 16 GB tak to je pro hraní až až

A teď to nejduležitější, a to je Grafika. Ta opravdu na hry potřebuje upgrade pro modelní tytuly v full HD. Než abych doporučoval koupi nVidie tak bych chtěl upozornit, že na bazarovém trhu se pohybuje velká většina radeonu R9 290/r9 290X, které jsou High endem současneho AMD a daji se sehnat za 6000,- i méně. Pote bych doporučoval koupi nějakeho chladiče pro tento model protože hřeje a celkem i papá ale výkjon má. Jde o to zda člověk chce jit do bazaru či ne.

Jinak nVidie má na poli GK celkem omezenou nabídku. GTX 960 je relativně levna ale vzhledem k výkonu nic moc poměr cena/výkon. Pak je zde GTX 970 ktera měla menší aferku v tom že má 3,5 + 0,5 GB VRAM ale vykonově solidní kartička a ohledně VRAm to lidi moc řešili. ale to už jste jinde co se týká peněz. Pokud nenapišete prakticky maximalní investici tak nemůžem nic moc dělat. každopadně Grafika potřebuje upgrade
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK#1: XFX AMD Radeon AI PRO R9700 32GB; GK#2: Sapphire AMD Radeon RX6500 XT 8GB; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 480mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom CachyOS (installed ground UP ArchWay).
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Za mě http://www.czc.cz/msi-gtx-970-gaming-4g/160231/produkt nebo počkat na nové karty od AMD, nicméně pokud se potvrdí informace, nové budou jen nejvýkonnější modely, které by stejně šly mimo tvé cenové rozpětí.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
Wiruss
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wiruss »

Díky za příspěvky, nakonec jsem lehce přetočil procák na 4,2GHz a koupil GTX970 od MSI (zatím jsem ji nezkoušel taktit) a Zaklínač se na Ultra s Hairworks Full posunul na +-45 fps...
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“