Retardovaný router Tenda N60?

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Retardovaný router Tenda N60?

Příspěvek od LoCo99 »

vlastnim router Tenda N60 (né N6, pro zmatek je na vrchu routeru ještě číslo N600), který jsem kdysi zakoupil jako nejlevnější GLAN GWAN dual band wifi router... Už aspon 2 roky tu máme net od upc 120/20 (kterej v létě jednou zrychlili na 240/40) , a já přísahám že tenhle router skutečně tlačíl 120 respektive 240 mbps naměřenejch přes speedtest.net

jenže

od 15.1. měnilo UPC všem smlouvy a nám vnutili tu 240/20 + chujoviny k TV za příplatek +50kč asi k stavající smlouvě, no já sem na těch stránkách nic moc nevykoukal tak sem to neřešil a nechal je převest tu službu na tenhle tarif. Dýl než měsíc před a ted 14 dní po ten internet běží od 60-90 megabit/s download, tak jsem volal do UPC jestli teda to změnili, že to jde furt naho*no, tak mi potom volal technik že u nich je zapnutá linka na 240, tak jestli tam mam router tak at to změřim bez něj. A skutečně bez něj se dostáváme na kapitalistickejch 190, takže hodně (zrychlený). Tak jsem mu poděkoval, a začal jsem zkoumat, kde je chyba. Ale nenašel sem jí, tak se zeptám vás.

1, vyřeší mi muj problem nějakej firmware ? udajně existuje alternativní firmware "tomato" 1.28 pro tenhle router ale je to pokročilejší frajeřina

2, ten router má skutečně gigabitový lanky i wan, proč to nejde rychlejc než 90 mbps ?

3, pokud bych přecejen měl koupit něco jinýho, tak co ? cena někde v civilnim sektoru pro střední třídy prosím, 1000-2000 ale spíš míň než víc, stačí když to bude zvládat tu linku a nějak rozumně to bude šířit wifi signal s nějakym standartním zabezpečením

update : nahodil sem custom firmware a dostal sem se na 110 mbps, pokud to chápu tak 1 GBit port mi neumožní víc než teoretickejch 125 MB/s, ale pokud nejsem uplnej dement tak to se stále pohybuju hluboko pod limitem ne ?
Salamander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Retardovaný router Tenda N60?

Příspěvek od Salamander »

1Gbit WAN a 1GBit LAN jeste nezarucuji, ze router zvladne routovat plnou rychlosti tech portu, kdybys chtel neco takoveho, potrebujes zarizeni o tridu vys.
Dobre je to videt treba na performance testech co dela k RouterBoardum Mikrotik
http://routerboard.com/RB2011UiAS-2HnD-IN - dole na strance "Performance test results"

A pozor na megabit vs megabyte
Tak dlouho se chodí s Acerem do práce, až mu víko upadne.
Acer wiki || Acer servis || Zkušenosti by Intri
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

Hm, tak to je solidní oj*b, věděl jsem že ne každej router zvládá připojení stejně, ale že to nezvládne jedno zařízení krmit nějak solidně...

Jakej router by teda byl lepší ? Tenhle si nechám jako AP na druhej konec bytu asi
^Paja^
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ^Paja^ »

koukni sem http://www.smallnetbuilder.com/tools/charts/router/view jsou tam tabulky a porovnani routeru podle jednotlivejch hodnot co namerili v realnejch testech, najdes tam i tebou zminovane WAN-LAN propustnosti atd. Jinak obecne hledat dobrej router v cene 1000-2000 neni zadna vyhra, lepsi kousky jsou az tak kolem 2500-3000. Ze znacek bych vybiral ASUS, Netgear, Cisco/Linksys to je overena kvalita. Alternativni FW urcite doporucuju OpenWRT - https://wiki.openwrt.org/start
Intel 5820K@4.6Ghz | Asus X99-A | MSI GTX 1080Ti Gaming X | 32GB DDR4 Corsair 2400Mhz | Creative Soublaster Z | SSD Samsung 850PRO 1TB |NZXT H440 + 875W Thermaltake toughpower XT | Logitech G400s@Icemat 2nd edition blue | 23" 120Hz Dell Alienware OptX + 23" IPS Dell P2314H| Windows 10 Pro 64-bit
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

Update, tohle jsem naměřil teď ráno Obrázek. Ta rychlost roste, jasně teď jsem měřil mimo špičku a není takovej traffic jako večer, ale stejně je to divný. Nemůže se ten router přehřívat ?

Co všechno si teda pohlídat podle testů na tý stránce ? jasně potřebuju tady LAN to WAN a WAN to LAN (kolik v praxi ale ? stačí těch 250 Mbps ?)

Přemýšlim jestli nebude jednodušší v UPC změnit tarif na pomalejší.
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Na speedguide nekdo v komentari dole tvrdi, ze mu Tenda N60 zvlada skoro 500Mbps:
http://www.speedguide.net/routers/tenda ... eless-2731

Muze tam byt nejaky problem s nastavenim, zdroj?
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

Hm, zvláštní, jinde jsem ale taky našel někoho koho brzdil WAN na tomhle routeru. Není to 100 Mbps, ale je to jen o trochu víc prostě

Udajně nejde v žádnym nastavení forcenout wan speed 1 Gbit, musí se to nechat na auto a jenom v tom modu to detekuje Gbit.

Problem se zdrojem nevim jakej, ale napadlo mě nechat router vychladnout a potom vypnout Wi-Fi a potom zkusit změřit
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

No ja se nedostanu taky pres 100Mbit, mam Cisco Linksys E4200v1, koncim nekde na 98Mbit a vice ani za prase.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“