Otázka ohledně stávajícího PC a zda se vyplatí investovat
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Rauzzik
- Nováček

-
Otázka ohledně stávajícího PC a zda se vyplatí investovat
Dobrý den aktuálně mám tuto sestavu
https://www.czc.cz/btg7u9mn7khk9bu5798af4ucub/seznam
Vše jede zatím dobře, jediný problém jsou pro mě vysoké teploty, grafiku jede kolem 81 stupních při hraní wow a teď jak začíná být venku teplo se doma docela škvařím. Už jsem tu psal o tom dříve, ale bylo mi řečeno, že to je normálka tak nevím, ptal jsem se kamarádu a nikdo takový problém nemá. No každopádně vím, že na trh mají přijít nové grafika, konkrétně GTX 1070. Kdybych o ní chtěl uvažovat a pořídit si jí asi chápu, že bych musel koupit kompletně nový stroj který by se pohyboval kolem 30k nemám pravdu? Otázka je co se starým PC vyplatí se to ještě vůbec prodat a popřípadně za kolik by to tak šlo prodat ? Kupoval jsem ho ani ne před 2 roky za 22 000. Počítám, že je to asi lepší prodat sám někde na internetu než s tím zajít do bazaru, že ?
Vše jede zatím dobře, jediný problém jsou pro mě vysoké teploty, grafiku jede kolem 81 stupních při hraní wow a teď jak začíná být venku teplo se doma docela škvařím. Už jsem tu psal o tom dříve, ale bylo mi řečeno, že to je normálka tak nevím, ptal jsem se kamarádu a nikdo takový problém nemá. No každopádně vím, že na trh mají přijít nové grafika, konkrétně GTX 1070. Kdybych o ní chtěl uvažovat a pořídit si jí asi chápu, že bych musel koupit kompletně nový stroj který by se pohyboval kolem 30k nemám pravdu? Otázka je co se starým PC vyplatí se to ještě vůbec prodat a popřípadně za kolik by to tak šlo prodat ? Kupoval jsem ho ani ne před 2 roky za 22 000. Počítám, že je to asi lepší prodat sám někde na internetu než s tím zajít do bazaru, že ?
- gfm
- Začátečník

-
Re: Otázka ohledně stávajícího PC a zda se vyplatí investova
dle specifikace na http://www.geforce.com/hardware/desktop ... ifications
je max teplota karty 97°C. Teplota 81°C při zátěži není nic neobvyklého.
Novou grafickou kartu GTX 1070 bude samozřejmě možné osadit do slotu PCI Express 3.0 stávající desky GIGABYTE GA-B85-HD3 - Intel B85, tak jako většina dnešních karet NVIDIA nebo AMD s rozhraním PCI-Express 3.0 (2.0).
Otázka zda se vyplatí upgradovat celý PC záleží spíše na osobních financích, co na PC děláš a na tom na co chceš upgradovat - na i5-6600K, i7-6700K ???
Podle mě i5-4590 není na dnešek slabý nebo zastaralý procesor.
Sice ještě nejsou známy specifikace GTX 1070, ale nevidím problém ve spojení s i5-4590.
Jediný upgrade sestavy bych viděl na instalaci SSD
https://www.czc.cz/samsung-ssd-850-evo- ... 60/produkt
ten dělá zázraky a případně i doplnit RAM
je max teplota karty 97°C. Teplota 81°C při zátěži není nic neobvyklého.
Novou grafickou kartu GTX 1070 bude samozřejmě možné osadit do slotu PCI Express 3.0 stávající desky GIGABYTE GA-B85-HD3 - Intel B85, tak jako většina dnešních karet NVIDIA nebo AMD s rozhraním PCI-Express 3.0 (2.0).
Otázka zda se vyplatí upgradovat celý PC záleží spíše na osobních financích, co na PC děláš a na tom na co chceš upgradovat - na i5-6600K, i7-6700K ???
Podle mě i5-4590 není na dnešek slabý nebo zastaralý procesor.
Sice ještě nejsou známy specifikace GTX 1070, ale nevidím problém ve spojení s i5-4590.
Jediný upgrade sestavy bych viděl na instalaci SSD
https://www.czc.cz/samsung-ssd-850-evo- ... 60/produkt
ten dělá zázraky a případně i doplnit RAM
i7-4790K @ ASUS Z97-AR @ SilentiumPC Fera 2 @ EVGA GeForce GTX 1070 FTW GAMING ACX 3.0 @ Kingston 16GB DDR3 HyperX Savage @ Samsung 850 Pro 256GB @ Samsung 850 EVO 250GB @ 2 x WD Red 3TB @ EVGA SuperNOVA 750 G2 @ Fractal Design Define S @ 32" BenQ BL3200PT
- Rauzzik
- Nováček

-
s tím procesorem jsem spokojený otázkou je jak dlouho tady vydrží když už mám to PC kolem 2 roku a ta základní deska nevím jestli je dobrá nebo ne v dnešní době už jsou asi spolehlivější. Potom bych určitě musel koupit zdroj a RAM nevím..myslím, že na hraní her bohatě stačí 8 nebo se mýlím ? Co umožnuje 16 oproti 8? O SSD disku jsem přemýšlel, ale otázkou je k čemu je doborý. Vím, že si na něj mohu dát systém, který bude poté plynulejší, ale co když si na něj dám třeba wow, co vše bude rychlejší v něm ? Vím, že se uvádí, že 81 stupnu je dobré, ale mě to tak prostě nepříjde, když někdo příjde do pokoje mám to tady jako v sauně. A nepříjde mi, že by měla jet na 99% při hraní wowka myslím, že wow zase tak náročná hra není v porovnání s ostatníma.
- Wakizashi
- Začátečník

Upgraduj grafiku a pak uvidíš, jestli tě bude limitovat procesor. Na 95 % her si myslím, že určitě nebude. A těch zbylých 5 % budou neoptimalizované shity, co běží špatně i na přetaktovaných dvanáctivláknech.
X5650, 24GB DDR III,Asus Rampage Gene, Corsair AX 860W, HD7850, Samsung Evo, Sandisk Ultra, WD, X360/XB0 Gamepad, Qanba Q4Raf Arcade Stick, Tannoy Reveal, Jackson DK2 Skulls MIJ
"Fatherland - Tragedies. Tragedies written in snow.
Fatherland - Poetry. Poetry written in blood"
"Fatherland - Tragedies. Tragedies written in snow.
Fatherland - Poetry. Poetry written in blood"
- gfm
- Začátečník

-
2 roky na staří PC opravdu není moc, jsou lidi který na PC jedou 15 let i víc.
Pokud upgraduješ na i5-6600 vidím tak nárůst výkonu 10% což není mnoho, nevím jestli ti to stojí za to.
Co umožňuje 16GB RAM? RAM je mnohokrát rychlejší než HDD a větší RAM umožňuje načtení většího množství dat do operační paměti a následný rychlejší přístup k těmto datům.
Jestli to využiješ, záleží na množství a nároku běžících aplikací.
Já považuju dneska 16GB za optimum, 8GB minimum.
Osobně mám trvale obsazeno tak 9÷10GB RAM.
SSD disk poznáš na rychlosti spouštění systému a všech aplikací, načítání dat při hře (pokud ji máš instalovanou tedy na SSD) a celkově rychlé odezvě systému.
Co se týče teploty, jaké máš "airflow" v PC skříni? Přidat nějaký ventilátor??? Nevím jak to máš řešeno jako celek.
Jinak ve vytopení místnosti ti věřím, měl jsem i7-960 + kartu GTX 560 Ti a bylo to lepší než kamna.
Pokud upgraduješ na i5-6600 vidím tak nárůst výkonu 10% což není mnoho, nevím jestli ti to stojí za to.
Co umožňuje 16GB RAM? RAM je mnohokrát rychlejší než HDD a větší RAM umožňuje načtení většího množství dat do operační paměti a následný rychlejší přístup k těmto datům.
Jestli to využiješ, záleží na množství a nároku běžících aplikací.
Já považuju dneska 16GB za optimum, 8GB minimum.
Osobně mám trvale obsazeno tak 9÷10GB RAM.
SSD disk poznáš na rychlosti spouštění systému a všech aplikací, načítání dat při hře (pokud ji máš instalovanou tedy na SSD) a celkově rychlé odezvě systému.
Co se týče teploty, jaké máš "airflow" v PC skříni? Přidat nějaký ventilátor??? Nevím jak to máš řešeno jako celek.
Jinak ve vytopení místnosti ti věřím, měl jsem i7-960 + kartu GTX 560 Ti a bylo to lepší než kamna.
i7-4790K @ ASUS Z97-AR @ SilentiumPC Fera 2 @ EVGA GeForce GTX 1070 FTW GAMING ACX 3.0 @ Kingston 16GB DDR3 HyperX Savage @ Samsung 850 Pro 256GB @ Samsung 850 EVO 250GB @ 2 x WD Red 3TB @ EVGA SuperNOVA 750 G2 @ Fractal Design Define S @ 32" BenQ BL3200PT
- Rauzzik
- Nováček

-
A kdybych chtěl prodat tu svojí stávající sestavu za kolik tak myslíte, že by to šlo ? Nevím já bych raději když koupím novou grafiku tak koupil celý nový PC, protože se bojím dávat uplně novou grafiku do starší sestavy.
- kocourmikes1
- Začátečník

hele, mam stejny cpu (i desku) a rozhodne ho menit nebudu, minimalne tak 3 roky bude jeste dobrej, novou grafiku budu tenhle rok kupovat taky, takze bez obav, takovou 1070 podle me jeste nakrmi, ale ja osobne si pockam asi az na polaris, ktery by mohl byt prave nekde mezi 1060 a 1070, coz by mohlo byt tak akoratRauzzik píše:Dobrý den aktuálně mám tuto sestavu
jinak 80C u takovy grafiky podle me moc normalni neni, tohle nikdy nebyl zadny high-end aby to muselo tolik topit, dulezity je vyfouknout vsechen horky vzduch ze skrine, zkus osadit vsechny zadni a horni pozice pro ventilatory, moji karte to dost pomohlo
Naposledy upravil(a) kocourmikes1 dne sob 14. kvě 2016, 17:02, celkem upraveno 1 x.
CPU: Intel core i7-4790@3.6GHz│ CPU Cooler: GELID Solution Tranquillo rev. 3│ MB: Gigabyte B85m-D3H rev 1.1│ RAM: Crucial Ballistix Sport 2x8GB DDR3│ GPU: ASUS STRIX GTX980Ti 6GB DDR5| HDD: WD Blue - 1TB│ SSD: Samsung 860 EVO - 250GB│ PSU: Enermax Platimax 600W│ Case: In-Win 303│ OS: Win 10 64-bit│ Keybord: CORSAIR STRAFE RGB LED Cherry MX SILENT│ Mouse: CORSAIR Gaming Sabre RGB Optical
- Rauzzik
- Nováček

-
Díky mám právě ventilátor jen vepředu a potom jeden vzadu tudíž tam jsou ještě místa pro 2 nahoře a jeden dolu (tuším)
- kocourmikes1
- Začátečník

me se velmi osvedcili tyhle https://www.czc.cz/gelid-silent-12-pwm/160683/produkt, jako provizorni reseni pomuze kdyz das ten predni taky do zadu, pokud osadis ty dve horni pozice, tak by to melo byt o dost lepsi
CPU: Intel core i7-4790@3.6GHz│ CPU Cooler: GELID Solution Tranquillo rev. 3│ MB: Gigabyte B85m-D3H rev 1.1│ RAM: Crucial Ballistix Sport 2x8GB DDR3│ GPU: ASUS STRIX GTX980Ti 6GB DDR5| HDD: WD Blue - 1TB│ SSD: Samsung 860 EVO - 250GB│ PSU: Enermax Platimax 600W│ Case: In-Win 303│ OS: Win 10 64-bit│ Keybord: CORSAIR STRAFE RGB LED Cherry MX SILENT│ Mouse: CORSAIR Gaming Sabre RGB Optical
- Rauzzik
- Nováček

-
Díky a co tyhle ? 
https://www.czc.cz/silentiumpc-zephyr-1 ... 83/produkt
Možná si také nechám tu stávající sestavu jen dokoupím ty ventilátory + SSD disk a možná i ty ramky, ale nevím jestli na wowko potřebuji 16gb, myslím že na hraní stačí 8 GB
Potom ještě otázka jak se třeba dá windows a WOW na ten SSD disk ? Viděl jsem jen nějaké návody s CD, ale já nemám mechaniku.
https://www.czc.cz/silentiumpc-zephyr-1 ... 83/produkt
Možná si také nechám tu stávající sestavu jen dokoupím ty ventilátory + SSD disk a možná i ty ramky, ale nevím jestli na wowko potřebuji 16gb, myslím že na hraní stačí 8 GB
Potom ještě otázka jak se třeba dá windows a WOW na ten SSD disk ? Viděl jsem jen nějaké návody s CD, ale já nemám mechaniku.
- kocourmikes1
- Začátečník

nevim nemam zkusenosti, ale maji o dost kratsi zaruku a podle specifikaci taky nizsi prutok vzduchu, ten gelid mam uz doma rok a jsem spokojen
na wowko mi prijde tech 8GB vic nez dost, ssd klidne kup
nejlepsi bude kdyz provedes cistou instalaci windows na ssd a normalni hdd preformatujes, instalaci muzes provest z usbcka pres flasku, ale v tvem pripade bude mozna jednodussi kdyz si koupis dvd mechaniku, stoji to dneska 3 stovky
na wowko mi prijde tech 8GB vic nez dost, ssd klidne kup
nejlepsi bude kdyz provedes cistou instalaci windows na ssd a normalni hdd preformatujes, instalaci muzes provest z usbcka pres flasku, ale v tvem pripade bude mozna jednodussi kdyz si koupis dvd mechaniku, stoji to dneska 3 stovky
- gfm
- Začátečník

-
Obecně určitě stačí 8GB. Bral jsem to spíš podle sebe kdy mě na PC běží několik aplikací a virtuálně další OS.
Ale pokud upgraduješ PC a při ceně RAM v dnešní době není špatný mít rezervu.
Aby si "dal windows na SSD", budeš muset PC přeinstalovat, to znamená odstranit systém ze stávajícího HDD (zazálohovat data a zformátovat stávající HDD) a vše nainstalovat na nové SSD
Ale pokud upgraduješ PC a při ceně RAM v dnešní době není špatný mít rezervu.
Aby si "dal windows na SSD", budeš muset PC přeinstalovat, to znamená odstranit systém ze stávajícího HDD (zazálohovat data a zformátovat stávající HDD) a vše nainstalovat na nové SSD
- komancero
- Mírně pokročilý

pokud ti jde o teplotu grafiky tak se podivej na kolik ti bezi ventilatory na grafice ,pokud vyrobce nastavil krivku ventilator na tak vysokou teplotu ,tak ti lepsi odvetrani skrine nepomuze ,pouze to muze snizit otacky ventilatoru grafiky ,takze pokud zjistis ze chlazeni grafiky ma rezervy tak si muzes upravit otacky ventilator dle sebe (msi ab) ,pokud zjistis ,ze to chladic neni schopny uchladit ,tak problem bude v usazeni chladice na grafice
edit : ram zatim nekupuj ,kdybys chtel nakonec kupovat novou sestavu tak budes potrebovat ddr4 a tohle by byly vyhozene penize
edit : ram zatim nekupuj ,kdybys chtel nakonec kupovat novou sestavu tak budes potrebovat ddr4 a tohle by byly vyhozene penize
7700k (4,7/4,5 1,296v),noctua nh-d15,asus IX hero,gskill tridentz 3,6 cl16,gigabyte 1080 aorus 2050/12000,samsung 850evo 500gb,toshiba p300 2tb,evga sup. p2 750w,be quiet! pro900,logitech g510s,g500s,logitech z906,hyperx cloud II,msi optix
i5 4690k (4,5ghz 1,165v),noctua nh-d14,asus z97-pro,seasonic platinum 660w,fractal r4,g.skill 2x4gb,intel 530 480gb,3xhdd (9tb),sony bdrw
(ulozenka:i7 3770k (4,6ghz 1,240v),noctua nh-d14,sapphire hd 7950 1050/6300,asus-p8z77-v pro,seasonic platinum 860w,g.skill 1866mhz (2x8gb),cm stacker 830,samsung 840 pro 256gb,plantronics gamecom 777)
i5 4690k (4,5ghz 1,165v),noctua nh-d14,asus z97-pro,seasonic platinum 660w,fractal r4,g.skill 2x4gb,intel 530 480gb,3xhdd (9tb),sony bdrw
(ulozenka:i7 3770k (4,6ghz 1,240v),noctua nh-d14,sapphire hd 7950 1050/6300,asus-p8z77-v pro,seasonic platinum 860w,g.skill 1866mhz (2x8gb),cm stacker 830,samsung 840 pro 256gb,plantronics gamecom 777)
- Rauzzik
- Nováček

-
Zkoušel jsem dříve nějaký test, ale už nevím jak se to jmenovalo, měřilo mi to vše při hraní myslím, že tam byla teplota 81, otáčky kolem 70-76% a využití grafiky 99% a to jsem jenom hrál wow
díky zatím teda nic kupovat nebudu a uvidím časem jaké budou recenze na tu grafiku (třeba bude hřát ještě více)
ramky zatím stačí jediné co mě štve je ta teplota, ale zkusím to vyřešit těmi ventilátory. Možná koupím časem ten SSD, ale zatím mi příjde, že je windwos docelá svižný, PC se zapne tak do 10sec-