Sestava do 27 000 pro studenta architektury

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

VVS
Nováček
Nováček

Sestava do 27 000 pro studenta architektury

Příspěvek od VVS »

Zdravím všechny návštěvníky fóra,

pár dní už zkouším vybrat pc určené na 3D modelovaní (rhino, sketchup, revit, autocad) a následný postprocessing (photoshop, indesign, ilustrator), ale našel jsem akorát hromadu protichůdných názorů na téma profesionální x běžný hardware a tak bych tady rád poprosil někoho kdo je v obraze o radu.

Jde mi hlavně o plynulost modelování, v současné době se mi při práci na velkých modelech obraz trhá a práci to dost znepříjemňuje. Na rychlosti renderu mi zase tolik nezáleží. Jediný další požadavek je na účinné chlazení, pracuji v poměrně prašném prostředí a se zanášením chladiče a přehříváním pc mám neustálé problémy.

Nemám žádnou zkušenost se stavěním vlastního pc. Také pro mě má velkou hodnotu záruka, vyhovuje mi možnost, dát do servisu celé pc a nehledat jaký z komponentů nepracuje jak má. Takže chci spíš poprosit o radu jakou z prodávaných sestav vybrat.

Můj cenový strop je 27 000 a zatím jsem vybral tyto favority.

https://www.czc.cz/fujitsu-celsius-w530 ... 30/produkt

Pracovní stanice s xeonem a quadro grafikou, ovšem celkově je to starší model a nejsem si jistý, jak si stojí ve srovnání s novějšími i když třeba multimediálně zaměřenými sestavami, hlavně s ohledem na fakt, že mi nejde primárně o rychlost renderování, ale o plynulost činností v modelovém prostoru.

https://www.czc.cz/czc-pc-gaming-skylak ... 71/produkt
https://www.alza.cz/alza-gamebox-neo-gt ... d=18842956

Herní pc s novějšími komponenty, větším množstvím ram a pravděpodobně i lepším chlazením.
normy101
Začátečník
Začátečník

Re: Sestava do 27 000 pro studenta architektury

Příspěvek od normy101 »

Jako za mě osobně bych to skládal a pokud dělat v prašném prostředí, šel bych do vodního chlazení, protože tyhle sestavy to máš samou perforaci a ventilátor by dostal asi silně na prdel.
Pokud v inzerátu neuvádím jinak, zboží nabízím současně i na dalších platformách.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Z těch hotových sestav se mě nic nelíbí.
Začal bych identifikací problému toho trhání obrazu při práci na velkých modelech a od toho by se následně odvíjel výběr sestavy. To trhání bude s velkou pravděpodobností způsobeno nedostatkem RAM a nutností swapování dat na pevný disk, který bude zřejmě ještě mechanický.

Takže spustit sledování systémových prostředků a zjistit, kolik jader procesoru je v konkrétní aplikaci využíváno a zda jsou všechna jádra současně vytížena. Pak zjistit úroveň zaplnění RAM. Některé aplikace dokážou využít pouze jedno jádro procesoru, takže těží pouze z frekvence.
Tipuji, že priorita výběru komponent budoucí sestavy bude mít následující posloupnost: procesor (frekvence, počet jader), RAM (kapacita), SSD (rychlost odezvy). Vše ostatní bude mít zřejmě malý výkonový přínos.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
normy101
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od normy101 »

Lepší by bylo napsat co máš aktuálně za železo a případně tu pořešit upgrade tvého stávajícího železa, protože 27 tisíc dle mého pro aplikace náročné na rendrování je to malý rozpočet.
Pokud v inzerátu neuvádím jinak, zboží nabízím současně i na dalších platformách.
VVS
Nováček
Nováček

Příspěvek od VVS »

Díky za rychlé odpovědi, v současné době mám pouze notebook HP 8470W
I7-3610 QM, AMD Firepro M2000 1gb, 4 gb ram, HDD 750GB 7200 otáček+ SSD 24GB

Nedostatku ram jsem si vědom a určitě způsobuje část problému.
Nejdůležitější je pro mě hladkých chod Rhina, to ve většině případů nedokáže využívat více jader, zapojuje všechny jen pro renderování, ale to jak už jsem řekl, pro mě není klíčové. Dočetl jsem se, že grafická karta má vliv právě na plynulost zobrazování a procesor na rychlost renderu.

Z toho mi nějaká z novějších generací I5 vychází jako dostačující.

Mohl bych poprosit o vysvětlení funkce ssd disku při modelování, jaký má dopad na plynulost?

Mám hlavně problém pochopit výhody profi karty oproti normální. Profi karta je mnohem dražší, musel bych počítat se starším modelem. Rhino podle stránek výrobce nemá problém s fungováním na geforce kartách i když kompatibilita s quadro, nebo firepro sériemi je vyšší. Otázka tedy je jestli mí dá vice fps starší quadro K620 (vyšší modely jsou zcela mimo mou cenovou kategorii), nebo nějaká z aktuálních geforce gtx 1060, nebo 970 ty mají mimochodem i více paměti a z diskuzí co jsem četl, vyvozuji, že paměť přímo na kartě se od klasické nějak liší, mohl by mi prosím někdo objasnit v čem a jakou má velikost paměti, která je přisouzená grafické kartě, důležitost?
normy101
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od normy101 »

Takže pokud dobře Tě chápu chceš postavit nové, jakmile budu doma z práce mohu se Ti na to mrknout a případně Ti poskládat něco není problem se domluvit.
VVS
Nováček
Nováček

Příspěvek od VVS »

Přesně tak, potřebuji postavit novou sestavu. Pomoc ve formě postavení sestavy samozřejmě velmi ocením, mám pouze obavy z toho, jak se u takových sestav řeší záruka a nejsem si jistý, jak bych se měl za takovou pomoc odvděčit (fórum jsem použil prvně)
normy101
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od normy101 »

Nijak :) děláme to ve volném čase, protože nás to baví a zajímá :)
normy101
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od normy101 »

A záruka normálně pokud se komponenty koupí v jednom obchodě tak nemají problém dovezeš PC a řeší to na místě, či případně je emailem/telefonicky kontaktuješ řekneš +- popis problém a obvykle technik Tě zvládne říct co by mohlo být a nejlépe řekne ať vezmeš sebou PC :)
VVS
Nováček
Nováček

Příspěvek od VVS »

No tak paráda, těším se co vymyslíte.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Pokud jde o Rhino, tak to konkrétně profituje z vyšší frekvence procesoru a také z výkonu grafické karty pod OpenGL. Je to možné posoudit z výsledků uživatelů ve starším benchmarku Holomark 2: https://discourse.mcneel.com/t/holomark-2-released/8040
Je třeba si dát pozor na profesionální grafiky vycházející z modelů starých generací. Mohou být ve výsledku slabší, než levná herní grafika poslední generace. Je to možné posoudit z těch výsledků od jednotlivých uživatelů. Jsou tam aktuální i hodně staré výsledky.

Co se týče SSD, tak jeho rychlost hraje roli zejména v případě vynuceného swapu na disk po zaplnění kapacity RAM a samozřejmě při načítání a ukládání projektu.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
VVS
Nováček
Nováček

Příspěvek od VVS »

Přesně tenhle typ infa se mi nedařilo najít, nemáte náhodou ještě podobný přehled o Revitu, nebo bim programech celkově?
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Tohle jsou obecně poměrně nenáročné aplikace. Na Revit byl tuším také vytvořen benchmark, ale musel bych stejně jako ty jej hledat pomocí google. Každopádně mohu říct, že Revit profituje nejvíce z vyšší kapacity RAM. Dokáže využít až 16 jader procesoru, ale jen při některých funkcích a pak zejména během renderingu. Většinou mu vystačí jedno jádro, takže se vyplatí upřednostnit frekvenci procesoru před počtem jader. Na výkonu grafické karty podle mě nezáleží. Úplně postačí integrovaná v procesoru, takže bych grafickou kartu vybíral podle požadavků jiných aplikací. SSD disk se určitě bude hodit pro urychlení celkové odezvy systému.
Obecně se to dá říct i o ostatních bim aplikacích. Co já vím, tak hlavně Inventor dokáže využít výkon grafické karty pro rendering.
U těchto programů se vyplatí investovat do 3D myši.
normy101
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od normy101 »

Jako dle mého by to bylo fajn postavit na nové architektuře Kaby Lake a taktovat, v pohodě se dostane na 5 Ghz, takže hlavní investice procesor RAM GPU a SSD. Ostatní komponenty by nemuseli být až takhle investičně drahé
VVS
Nováček
Nováček

Příspěvek od VVS »

jako pro počítačového analfabeta, co pro mě taktování znamená? Můžu požádat aby mi přetaktovali procesor při skládání pc? A znamená to, že zvýším jeho frekvenci za cenu spotřeby?
normy101
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od normy101 »

Taktování zvládne i analfabet :) je to jednoduché :) mnoho videí na netu :) a ano trošku se spotřeba zvedne, ale ne tak moc :) aktuální Intel procesory jsou již do ekonomicky výhodné co se jedná spotřeby. Jinak jsou firmy, které se zabývají "vylepšováním PC", ale to už bychom se 100% nevešli do 27 tisíc. Zítra si nad to sednu a zkusím Ti udělat rozpočet a trošku zapátrat co dotoho, určitě bych zvolil nějakou GPU střední herní třídy než profesionální grafiky, jelikož novější architektura těchto grafik je předražená a na tvé využití stačí dle mého názoru "herní" grafika
VVS
Nováček
Nováček

Příspěvek od VVS »

Dnes jsem si všimnul, že na Mironetu výrazně klesla cena této sestavy. Přijde mi, že na tu současnou cenu je slušně vybavená a i5 6600K je jak jsem vyrozuměl na taktování stavěný.
https://www.mironet.cz/msi-nightblade-x ... +dp269369/
normy101
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od normy101 »

Pokud dotoho chceš jít dalo by se to no, I když je tam starší čip grafického jádra :) ale rovnou si kup další modul 8 GB, aby jsi měl aspoň těch 16 GB
VVS
Nováček
Nováček

Příspěvek od VVS »

Prošel jsem pár recenzí a zatím vypadá slibně, ještě předtím než ho objednám, bych se chtěl zeptat na tento https://www.czc.cz/lenovo-ideacentre-y7 ... 91/produkt Je o dost levnější a procesor i grafika jsou jen o model níž, nejsem si jistý jak výrazný dopad to na funkce, které od něj chci má a hlavně netuším jaký je kvalitativní rozdíl mezi hdd+ssd a sshd
normy101
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od normy101 »

Určitě je lepší HDD a SSD tyhle kombinace SSHD to je děsné :) a grafika no z té bych moc nepolevoval :( to bych si fakt dal těch 27 + dokoupil tu RAM
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“