Jaký volant?

Klávesnice, myši, volanty, tablet, joysticky, podložky, pedály, řadící páky, atp.
Odpovědět
LetisVT
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 26. říj 2008

Jaký volant?

Příspěvek od LetisVT »

Zdravím, vybírám náhradu za svůj stařičký a již značně nedostačující Logitech MOMO Racing. Hrát chci hlavně Assetto Corsa, případně nějaký Dirt Rally apod. Zatím jsem víceméně rozhodnutý pro Logitech G29, i přestože jsem četl nějakou kritiku na zdejší recenzi. Teď je ten volant za 6 500, což mi už nepřijde tak hrozné (když se testoval, byla cena jinde). Za podobnou cenu můžu mít Thrustmaster T300 RS, ale ten nemá spojku. Navíc jsem zase slyšel kritiku na kvalitu (prý jsou tyhle Thrustmastery celkem poruchové). Případně si pak připlatit a vzít T300 edice GT, který má i spojku, ale to už mi přijde vcelku dost peněz. A teď babo raď. :?
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 06. led 2009
Bydliště: Cheb
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký volant?

Příspěvek od ToxicTears »

LetisVT píše:Zdravím, vybírám náhradu za svůj stařičký a již značně nedostačující Logitech MOMO Racing. Hrát chci hlavně Assetto Corsa, případně nějaký Dirt Rally apod. Zatím jsem víceméně rozhodnutý pro Logitech G29, i přestože jsem četl nějakou kritiku na zdejší recenzi. Teď je ten volant za 6 500, což mi už nepřijde tak hrozné (když se testoval, byla cena jinde). Za podobnou cenu můžu mít Thrustmaster T300 RS, ale ten nemá spojku. Navíc jsem zase slyšel kritiku na kvalitu (prý jsou tyhle Thrustmastery celkem poruchové). Případně si pak připlatit a vzít T300 edice GT, který má i spojku, ale to už mi přijde vcelku dost peněz. A teď babo raď. :?

T300 není špatná, ale máš to s dvojpedálem. Když si připlatíš za troj tak zase 3500 za páku, takže se to pak prodražuje. Navíc je to hodně plastový, ale jinak T300 báze je dobrá obecně, používám Alvantara verzi... G29 se docela sere na elektroniku, ale když jede tak to není špatný, ale T300 je o level více. Pokud koupíš TM tak počítej s další investicí. Za tuhle cenu je těžký vybírat něco kloudného..za mě je pořád top kombinace bazar G25/G27 kompletní s dobrými pedály, šalterklackem a do 4K. Pokud chceš klidně přijď na discord dole mám odkaz a můžeme o tom pokecat, je to Discord závodníků s různými volanty a zkušenostmi.
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
Suke001
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Uživatelský avatar
Registrován: 02. říj 2009
Bydliště: Uherské Hradiště
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký volant?

Příspěvek od Suke001 »

G25 jsem měl a je to poctivý kus volantu :-).. Musel jsem teda i něco opravit, ale po x letech ježdění se nedivím :-)
michal3d
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 25. úno 2007

Re: Jaký volant?

Příspěvek od michal3d »

No tak ja ti môžem dať vyčerpávajúce zhodnotenie 3 volantov od Logitechu ktoré mám a to MOMO Racing, G25 a G29. G29 som mal dokonca 2 kusy, takže viem trošku zhodnotiť aj čo je vlastnosť tohoto volantu a čo môže byť kusový problém.

Inak teda momentálne G29 používam na Assetto Corsa, rFactor 2 a Euro Truck Simulator 2. Simracingu sa venujem už tak 9 rokov, začínal som s F1 2002, pak Race07 atď. Na volante teda jazdím čisto simulátory + ETS2, arkády hrám na gamepade, takže s tým Dirt ti moc nepomôžem, ale v AC mám nahratých cez 500 hod, takže k tomu sa myslím môžem dosť dobre vyjadriť. :)

Každopádne pre prehladnosť to rozdelím do kapitol:

1. Logitech G25 vs MOMO Racing
2. Logitech G29 - ergonómia
3. Logitech G29 - pedále
4. Logitech G29 - tlačítka
5. Logitech G29 - FFB
6. Logitech G29 - Driving Force Shifter
7. Logitech G29 - Softvér
8. Logitech G29 - chybičky, zvláštnosti a pod.
9. Logitech G29 - celkový dojem a porovnanie s G25


1. Logitech G25 vs MOMO Racing
Pre prípad že by si uvažoval o nejakej bazárovej G25, tak sem pridám menšie porovnanie čo od toho čakať. G25 je pochopitelne prakticky vo všetkom lepšia, obzvlášť pedále sú na MOMO Racing joke a vlastne to bol dôvod prečo som prechádzal na G25, už po nejakých 2 rokoch to samé pridávalo, samé brzdilo, plyn niekedy nešiel na 100%. A vnútri je to tak riešené, že sa s tým nedá nič robiť sa divím že to vôbec funguje. Pedále G25 sú naopak v danej triede si dovolím tvrdiť luxus, teda v tej dobe minimálne. Za 7 rokov stačilo len raz prestreknúť potenciometre a bez väčších problémov fungujú dodnes. Každopádne G25 má 900°, lepší FFB, neporovnatelne lepšie pedále, no proste je to skoro po všetkých stránkach lepší HW.

Hovorím skoro, lebo je pár vecí v ktorých je MOMO Racing lepší. Predne si dovolím tvrdiť, že MOMO značku na sebe nemá asi len tak, lebo ergonómia je bezchybná a žiaden volant sa my zatiaľ tak dobre nedržal a rozhodne nie ten na G25. To je asi najväčšia slabina G25, po dlhších závodoch (2+ hod) ma z neho už dosť bolely ruky.
Ďalej MOMO Racing má hodne dobré pádla pod volantom, zatiaľ čo G25 ich má hrozné, prvá vec čo som spravil bolo, že som medzi tie pádla a doraz nalepil hrubú obojstranne lepiacu pásku (z druhej strany som ju samozrejme neodlepoval :)), čo skrátilo výrazne chod a pridalo jemný doraz, takže sa to už dalo používať, ale na krásny klikavý chod MOMO Racing to proste nemá. A potom viac tlačítiek na volante tiež poteší.
Ale to je asi tak jediné v čom je MOMO Racing lepší.

2. Logitech G29 - ergonómia
Volant samotný je o dosť lepší než v prípade G25. Je hrubší, lepšie tvarovaný, aspoň mne osobne sadne ovela lepšie. Není to ešte úplne úroveň MOMO Racing, ale osobne som s ergonómiou spokojný a na G29 my nevadí.
Čo musím vyzdvihnúť je aj lepší materiál než G25. Ja viem že sa vedú diskusie o tom či na G25 je "real leather", ja osobne som to nepodroboval analýze ale faktom je, že po 7 rokoch vyzerá tá koža jak nová, takže ak je to koženka, tak good job Logitech. Každopádne na G29 je použitá jemnejšia a na omak príjemnejšia a luxusnejšie pôsobiaca koža. Jednoducho sa proste lepšie drží, či vydrží toľko po 1,5 roku zatiaľ posúdiť nemôžem.
G29 rieši aj jednu z hlavných nevýhod G25 a to počet tlačítiek na volante. G29 ich má pochopitelne kvantum, kedže tam má všetky. Osobne my vyhovuje aj ich umiestnenie a nemám problém používať počas závodu žiadne z tlačítiek s výnimkou tých 3 dole na spodnom rameni, ale tak to je pochopitelné a mám tam pripradené menej podstatné veci.
Pedále sú ergonomicky totožné s G25, takže není problém, osobne my vyhovuje rozmiestnenie jednotlivých pedálov a s "heel and toe" nemám žiadne problémy.

3. Logitech G29 - pedále
Pedále sú prakticky idendické s G25, čo je rozhodne dobre. Nicméne je tam jedna velká zmena na brzde, kde už nie je len pružina, ale je tam aj nejaká guma, ktorú je nutné stláčať a tak to vytvára silne progresívny priebeh. Toto je dosť kontroverzná záležitosť, na internete to niektorý chvália, niektorý na to nadávajú a ten volant kvôli tomu vracajú. Ja osobne sa radím do prvej kategórie a neviem si to vynachváliť. Konečne nemám problém predcízne dobrzdiť s F1-tkou bez prebrzďovania. Mne to vyhovuje naozaj veľmi, chod je realistickejší a hlavne sa my lepšie presne dávkuje brzdový účinok.
Je ale pravdou že brzda je dosť tvrdá, naštastie simulátory vrátane AC majú možnosť nastaviť rozsah aj gammu na brzde. Takže max som nastavil na 92% (takže už pri 92% stlačení je 100% brzdný účinok), gammu na 1, takže lineárny priebeh a nemám najmenší problém a na koberci držia pedále spolahlivo. Dá sa s tým pohrať podla potreby, jak komu vyhovuje. Horšie to bude v arkádach, kde toto nastavenie často není.

4. Logitech G29 - tlačítka
Ako som už spomenul, obrovská výhoda je že sú všetky tlačítka na volante a ľahko dostupné. Ich kvalita je vo všeobecnosti veľmi dobrá a o dosť lepšia než na G25 alebo MOMO Racing. Pádla konečne majú klikavý a kratší chod (Logitech taky nainštaloval malú gumu na doraze, takže už nebúcha kov do plasu). Není to ešte úplne úroveň aká je na MOMO Racing, ale je to hodne dobré a z môjho pohľadu plne akceptovateľné.
Sklamaním pri tlačítkach je ale ten otočný ovladač ktorý by v zásade bol veľmi dobrý, ale žial tento kvalitou rozhodne nezapadá medzi ostatné tlačítka. Jednak má už dosť nepresný a neistý fyzický chod, ale hlavne je nespolahlivý. Niekedy to zaberie a niekedy ešte horšie, urobí dvojklik. Takže používať sa to dá len na menej podstatné veci, ideálne využitie je nastavovanie hlasitosti rádia v ETS2. Podotýkam že oba kusy G29 čo som maly ten chod identický takže by som moc nespoliehal na to že bude nejaký lepší kus.

5. Logitech G29 - FFB
No FFB, tak toto je také rozporuplné. V niečom je lepší jak G25, v niečom si myslím zase horší. Ako v základe je chod plynulejší, jemnejší a tichší. Napr. taký ETS2 kde väčšinu času sa krúti volant skoro "na prázdno" je o dosť lepší s G29 práve vďaka hladkému a tichému chodu. Nicméne kto čaká, že tam nebude cítiť prevody bude sklamaný, proste sú tam prevody a cítiť tam sú, ale o dosť menej než pri G25.

V čom je ale mám pocit G29 o trošku horšia je deadzone okolo stredu, proste tam sa zdá byť FFB trošku línnejší než pri G25. Nie je to zásadný rozdiel, ale pri priamom porovnaní sa to zase dá ľahko všimnúť. Na druhú stranu je vďaka tomu chod naozaj plynulejší a hladší. To bude proste asi súvisieť s výhodami/nevýhodami samotného Helical Gearing.

Čo sa hlučnosti ešte týka, tak tá je ako som povedal väčšinu času o hodne nižšia než na G25, ale v niektorých momentoch ako napr. na obrubníkoch alebo pri špecifickom type šmyku zahrká ako dosť, myslím že viac než G25. Je to tiež tak trošku nevyvážené, že G29 väčšinu času ide tichšie, ale niekedy zahrká viac ako G25.
Tiež to závisí aj od hry, napr. v AC funguje G29 zdaleka najlepšie, jak FFB samotný, tak hlučnosť je tam nižšia než v rF2. V AC až na výnimočné prípady hrká fakt len na obrubníkoch, čo je vcelku pochopiteľné. Celkovo AC proste G29 sadne veľmi pekne. V rF2 už to tak dobré není, mám pocit ako keby tá hra od toho volantu chcela viac, než na čo má, výsledkom toho je hrkanie niekedy aj počas jazdy v zákrute pri šmyku a celkovo to není úplne ono. Skúšal som rôzne nastavenia, ale nijako sa my nepodarilo to dostať na úroveň aká je v AC.

Celkovo by som FFB hodnotil ako z môjho pohľadu dostačujúci a nemám s ním nejaké problémy. Nie je to TOP trieda, to ako určite nie, ale jazdí sa my s tým dobre. Ale to je do veľkej miery subjektívne hodnotenie.

6. Logitech G29 - Driving Force Shifter

Kedže H-čko považujem za nutnosť, tak som dokúpil aj Driving Force Shifter a bol som zvedavý na porovnanie s H-čkom na G25. A v tomto ohľadne príjemne potešil, chod je milión krát presnejší, istejší, má správnu tuhosť a celkovo až na to že pôsobí trošku hračkárskym dojmom som s týmto H-čkom veľmi spokojný. Opäť, není to TOP trieda, ale tak to v tejto cene asi hľadať ťažko, ale zatiaľ funguje bezchybne a jazdí sa my s tým dobre. A vzhľadom na to že má kompkatné rozmery je vhodná aj na stôl a obecne na to nemusím mať profi kokpit aby som to mohol nejak zmysluplne umiestniť.

7. Logitech G29 - Softvér
V tomto ohľade není čo vytknúť, Logitech Gaming Software považujem za špičku. Používa to ten istý soft ako moja G500s, takže je to všetko pekne na jednom mieste a možnosti softvéru sú skoro nekonečné. Dá sa tu nastaviť skoro všetko, ovládanie je jednoduché a rýchle. No proste na softvéry sa my naozaj ťažko hľadajú nejaké chyby.

8. Logitech G29 - chybičky, zvláštnosti a pod.
No ako som povedal, mal som tu aj iný kus G29, takže viem trošku zhodnotiť aj čo je fakt problém volantu ako takého a čo môže byť kusová záležitosť.
Tak predne čo som si hneď všimol, volant nemá plných 900° ale skôr niečo okolo 880°. Čo je dôležité podotknúť tak tento nepomer je tam vždy bez ohľadu na nastavenie rozsahu. Takže pri 720° zase není 720° ale nejakých 700°. Takže není možné dosiahnuť napr. rovnakého pohybu virtuálneho volantu a G29. Mňa osobne to na začiatku trošku vytáčalo, ale už som si na to zvykol.
Spojka trošku malinko "zadŕha", ale to hlavne akusticky, trošku to tam ako keby drhne. Podotýkam maly to oba kusy úplne idendické, takže tam je nejaký zlepšovák proste, nechápem čo tam spravili, na G25 to ide normálne tichúčko. Ako nie je to nič zásadné, nijak my to nebráni pri jazdení, ale je to taká zaujímavosť.
Dalšou zaujímavosťou je, že po chvíľke používania začne volant pískať pri otáčaní doľava. Opäť to robili oba kusy a na internete je o tom niekoľko diskusií. Je to taký vysokofrekvenčný piskot, relatívne dosť nepríjemný. Naštastie po pár mesiachoch používania sa vytratil. Obecne teda zvuky toho volantu sa v priebehu času dosť menia, ako keby si to muselo trošku sadnúť. Tak po pol roku už je to asi stabilizované a je mám pocit malinko hlučnejší než na začiatku ale zase bez piskotu a iných podivností.
Po pár mesiacoch som si všimol, že pravé pádlo občas zoberie dvojklik a preradí tak o 2 stupňe naraz. Naštastie jak v AC tak v rF2 sa dá nastaviť prodleva aby nebralo 2 vstupy krátko posebe, v AC mám nastavených myslím 80 ms a zatiaľ to stačí spoľahlivo. Viac jak pol roka to ide vpohode. Toto neviem posúdiť s ohľadom na druhý kus, lebo ten som tak dlho nemal.
Ako som už spomínal, to rotačné tlačítko funguje dosť nespoľahlivo a niekedy nezaberie vôbec, niekedy zase dvojklik.

9. Logitech G29 - celkový dojem a porovnanie s G25
Celkovo by som G29 zhodnotil ako slušný ovšem nie bezchybný volant. Otázka je či v danej cenovej hladine nejaký bezchybný volant existuje. Celková životnosť je otázna, ale dúfam že vydrží +/- ako G25. Inak sa my s ním jazdí veľmi dobre, zatím až na pár chybičiek funguje bezchybne a celkovo to bol z môjho pohľadu slušný upgrade z G25. Z MOMO Racing je to samozrejme úplne iná liga. :)
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
LetisVT
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 26. říj 2008

Re: Jaký volant?

Příspěvek od LetisVT »

michal3d píše:...Inak sa my s ním jazdí veľmi dobre, zatím až na pár chybičiek funguje bezchybne a celkovo to bol z môjho pohľadu slušný upgrade z G25. Z MOMO Racing je to samozrejme úplne iná liga. :)
Wow, v takhle vyčerpávající odpověď jsem snad ani nedoufal. :D
S mým MOMO racing mám hlavně problém, protože se mi po prudších pohybech zasekne mimo střed a myslí si, že tam je střed. Vrátí se až po locknutí na opačnou stranu. Takže upgrade nutně potřebuju a nedokážu na ten volant říct už žádnou chválu, jak mě tohle vytáčí.

Jinak kluci na discordu mi zas doporučili T300 za stejnou cenu, kde je jen dvoupedál. Samotnýho mě to víc táhne k volantu se spojkou a pákou (ano vím, že u G29 není v základu), ale bylo mi řečeno, že ten volant je o dost jinde. Nějak se furt nemůžu rozhodnout, každopádně díky za poznatky a doporučení. :)
michal3d
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 25. úno 2007

Re: Jaký volant?

Příspěvek od michal3d »

Jo to čo popisuješ je podla toho čo som počul typický problém MOMO Racing. Údajne je chyba v optickom snímači ktorý tak povediac "stratí niť". Osobne to neviem potvrdiť, ja som ho tak dlho nepoužíval a vymenil som ho pre defacto už nefungujúce pedále. No proste MOMO Racing bol v zásade vcelku fajn volant za tú cenu, ale životnosť teda rozhodne není jeho silná stránka. O to zaujímavejšie je že G25 ktorú spravili po ňom je presný opak a je to neskutočný držák. :)

Jo inak teraz T300, nebo obecne Trustmaster letí. S tým ale skúsenosti nemám, byť by som si to rád teda porovnal. Keď som vyberal volant tých 1,5 roka dozadu tak som nad ním pochopitelne uvažoval, nicméne som tiež počul že sa docela kazia, neviem čo je na tom pravdy, toto treba vždy brať s rezervou, na reálne posúdenie by to chcelo poriadne dáta.

Každopádne mňa na ňom skôr odrádzali iné veci, jednak ma teda prekvapila hlučnosť, kedže to nemá prevody ale remeň, tak som čakal že to bude tichučké, a ono aspoň na tomto videu sa to javí hlučnejšie ako G29 (aj keď na G29 treba zase počítať občas s tým hrkotaním, ktoré na tom videu není)
https://youtu.be/r5bb-6QhdsI?t=228

Dále som obecne počul, že ten FFB je iný než napr. na G25 a spol, niektorý to popisujú ako trošku zastretý a nie tak priamy, čo bude možno súvisieť s tým remeňom vs prevodmi. Je ťažko povedať čo je lepšie, musel by som si to vyskúšať. Ale ja som bol veľmi spokojný s G25 a meniť som ju chcel vlastne len z 2 dôvodov, jednak som chcel viac tlačítiek na volante, na rF2 sú tie 2 zúfalo málo a potom už na tom predsa bol cítiť zub času po tých 8 rokoch a aj keď funguje stále vzásade OK, nejak mám pocit jak keby bol už trošku nalomený, ale má na to nárok, odkrúteného má toho hodne.

Ďalšia vec je cena, v zásade síce stoja podobne, ale nie keď si zoberiem pre mňa ekvivalentné verzie. G29 s H-čkom vyjde okolo 400 €. T300 by som tú základnú nebral, ten volant vyzerá hrozne, jak ergonómiou (dosť podobná od pohľadu ako G25) tak materiálom. Takže jediná možnosť je alcantara verzia, plus samozrejme s T3PA k tomu H-čko ešte a už sme na cene okolo 590 €.
A to už sa začína nebezpečne približovať k cene CSL Elite Wheel Advanced Pack ktorý obsahuje aj 3 pedále a brzdu s load cell a to stojí okolo 650 €. Ok je to bez H-čka, ale ako jak volant tak pedále sú zase predpokladám už úplne iná liga.

Takže je to tažké, každý ti povie asi niečo iné, najlepšie si to vyskúšať a vybrať čo tebe vyhovuje. :)
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 06. led 2009
Bydliště: Cheb
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký volant?

Příspěvek od ToxicTears »

Nad modelem G29 bych se vůbec nezastavoval.

Kdybych to měl shrnout, tak znám pár lidí, kteří dělali UP z G29 na T300 a mají to jako o level lepší volant.
G29 má motor spojený pastorkem s nábou. Je to hlučný, kope to a ve hrách je to nepříjemný. Vůbec nedocílí ten volant tahání, ale spíše kopaní. Občas G29 odejdou tlačítka a jde to na reklamaci.

Jediná a velká výhoda G29 jsou její pedály. Tzv písty a v tom pružina je fakt parádní. Top pedálová soustava v téhle cenové kategorii. Můžeš k tomu volantu koupit páku za 1500,- ale kvalita páky je spíše jako prostě obyč. Nesmíš od ní nic očekávat. Je to obyčejný háčko, který nikterak netáhne při řazení, ale jako jo, dá se s tím žít a na ATS/ETS Spintires to stačí. Na závodění je to ale horší. Tam to potřebuješ kopnout a být si jistý přeřazením, na to není čas a to je horší pak v praxi s takovou pákou.

Další výhodou je, že G29 je prostě Logitech a lidi to znají. Navíc je věčně v akci za 6K, takže je to vidět a tváří se to jako dobrá koupě.

Obecně si myslím a je to fakt, že kdo koupí G29 bude určitě spokojený když mu pojede, ale nesmí si jít zkusit u někoho T300. Tohle je prostě realita.

T300 - ten řemen je hodně znát. Můžete za volant krásně tahat, když už jste na konci tak jej můžete jakoby ještě trochu napnout, takže to umocňuje i trochu lepší tahání. Je jemnější a přesnější a obecně báze t300 dává ze hry mnohem více informací, který u Logitechu nemáte. Báze je větší, je těžší, trafo je uvnitř, není venku a tak se nemotá pod stolem nebo nelevituje nikde mezi kabely. Další výhoda báze je, že můžete addon odmontovat. Můžete si koupit nový, jiný. Alcantara je akorát do ruky a 30cm je ideální. V závodě jste mnohem přesnější než 28cm originál. Další výhodou je, že nábu si můžete vytisknout na 3D tiskárně a připojit k tomu klidně koupený origo addon. Tlačítka na addonu jsou lepší jak u Logitechu, pádla se mnohem příjemněji mačkají. Ano mínus je, že vše je plastové. Tohle moc psychiku neumocňuje. Osobně s tím problém trochu mám, ale nedá se svítit. Samozřejmě bych chtěl aby to bylo kovové, třeba ta nába, ale tohle je až u volantů za 600€. Nevýhodou u T300 jsou pedály. Trojpedál se dá používat vcelku docela dobře. Dvojpedál je horší, ale dá se to dopadil "podomácku". Jsou všechny ty pedály od TM totiž docela jako bláto na mačkání. Chce to vyměnit pružinky a nebo tam dát píst, kluci dávali i molitan atd. Jo nezní to moc přesvědčivě, ale bohužel je to tak. Pedály jsou zlo celého TM. I ta T3PA PRO jsou hrozný. konstrukce špatná není, ale prostě bláto na mačkání. Nicméně jako celek je to lepší koupě jak G29 pokud to člověk už nijak řešit nechce.

Obecné poruchy.
G29 jsem viděl asi 5x na reklamaci kdy prostě umřela kaskáda na tlačítka ve volantu.
G29 pedály - všechny v naprostém pořádku
T300 jsem viděl na reklamaci taky párkrát. jednou odešlo napájecí trafo a nefungoval FFB. Další případ byl že jedno pádlo se mačkalo trochu jinak než druhé a bylo to nepříjemné. A jeden případ úplně utržené hřídele s nábojem.
Pedály TM - špatné potenciometry. Plyn jenom na 90%. Asi dva případy, kdy prostě se ani nedetekovaly. jednou z toho byl špatná kabel, dávají tam RJ12 konektor a byl štípnutej.

Člověk se prostě musí rozhodnout v této cenové kategorii, co risknout. Stejně tak jsem viděl umřít i pedály od Fanatecu za 11 000,-. Člověk si opravdu nevybere spolehlivost. Musí se to risknout, ale to děláme dneska furt s jakoukoliv elektronikou. Nicméně z celkového pohledu je T300 lepší risk. Protože když to vše pojede, tak zážitek z hraní je mnohem lepší. Už jenom, že kdyby se náhodou zadařilo a začalo se jezdit poctivě a pravidelně a chtěl se tomu více věnovat, tak s G29 už nic moc neudělá. U TM je pořád možnost dokoupení páky, "lepších" pedálů, jiného addonu. Teď si jenom člověk musí sám říct, jestli je to ve finále plus, když to stojí další peníze a zrovna nemalé.

Vsuvka: Fanatec CSL má parádní pedály, dobrou bázi, je to kov a kvalita FFB a pocit je asi jako Tm TS-PC. Nicméně hučí a dělá bordel ta báze ze všech volantů nejvíc.


Osobně jsem měl výhodu toho, že jsem na T300 přecházel z G25. Vzal jsem skoro novou Alcantara verzi a celkově jenom za 7200,-. Trojpedál jsem nikdy nepoužil a prodal za 1500,- dál. Starou G25 jsem rozebrat, vyndal z toho tištění spoj. bázi s volantem jsem zahodil, protože už to mělo velkou vůli. Pedály jsem rozebral, přehodil je a vymyslel vlastní chycení na playseat. Vzal jsem si i páku z G25. Vše jsem napojil do tišťáku, zvlášť připojil T300 bázi a tak se mi to tváří jako dva volanty. Ale mám krásný klid, ideální věcička. A nejsem sám, ještě znám dva případy. Jeden má TS-PC a G25 pedály s konvertorem do USB a druhý to má taky tak, ale s Fanatecem V2.5, to je báze s addonem za 800€.

Levite stav se ještě na discordu na pokec. Čas na tu diskuzi ještě bude. Popřípadě kdyby si bydlel v nějakém okolí jednoho z nás, tak myslím, že návštěva by problém nebyla.
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
L!po
Začátečník
Začátečník
Registrován: 21. říj 2006
Bydliště: Dobrá Voda u Hořic, Jičín
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký volant?

Příspěvek od L!po »

LetisVT píše: ...S mým MOMO racing mám hlavně problém, protože se mi po prudších pohybech zasekne mimo střed a myslí si, že tam je střed. Vrátí se až po locknutí na opačnou stranu. Takže upgrade nutně potřebuju a nedokážu na ten volant říct už žádnou chválu, jak mě tohle vytáčí....
kvůli tomuhle jsem po cca 5 letech přešel od MOMO racing k T500 a rozdíl byl docela znát :)

brácha má G25, ten kupoval jako novinku a musím konstatovat, že ze začátku stejný problém jako MOMO, oba jsme dřív jezdili po netu RBR a u rally je těhle "škubanců" fakt hodně.. já se to naučil pauznout a "srovnat" u toho G25 jsme to kuchnuli a zjistili, že tam mají blbě uchycený to děrovaný kolečko, do kterého kouká snímač.. kapka vteřiňáku a bylo opraveno.. akorát dělat tohle u tejden starého volantu za 7k.. to je výsměch od výrobce.. na druhou stranu od té doby je klid..(až na ovladačové "county" na téma win10) a myslím že už i ten "protáčecí problém vyřešili...
PC: CPU: R7 7800X3D, (NOCTUA NH-D14 + offset mnt ), RAM:2x16GB 6GHz CL30 G.Skill TridentZ5, MB: ROG STRIX X670E-A GAMING WIFI, GPU: Gainward Phoenix RTX 3080Ti, SSD: Samsung 960 PRO 1TB + 970 Evo plus 2TB + 850 EVO 1TB + 2x 860 EVO 500GB, PSU: Seasonic Prime GX-750W, Case: Corsair Obsidian 750D, Dell AW3418DW, Logitech G11 + MX518
michal3d
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 25. úno 2007

Re: Jaký volant?

Příspěvek od michal3d »

To je popravde prvý krát čo počujem o tomto probléme v súvislosti s G25, to bola asi fakt smola...i keď je pravda že možno je práve toto dôvod prečo pri G29 prešli na halov snímač. :)

Inak čo sa týka T300, odporúčam túto recenziu, je to pekne do podrobna vrátane rozborky :)

https://www.youtube.com/watch?v=ilbvbNYHonE
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
michal3d
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 25. úno 2007

Re: Jaký volant?

Příspěvek od michal3d »

Tak sa objavila už aj detailná recenzia na G29 na Sim Racing Garage :)

https://www.youtube.com/watch?v=DxT2UOmHN-I
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
Zofrenko
Žlutá karta
Žlutá karta
Registrován: 06. črc 2016
Bydliště: Humenné

Re: Jaký volant?

Příspěvek od Zofrenko »

michal3d, ak porovnaš obe recenzie ako by si to zhodnotil čo si sa tam dozvedel? ktory sa oplati viac? Rozhodujem sa kupiť volant a tiež riešim G920/G29 alebo TX resp T300

Viac som nakolneny ku G920 a shifter by som dal k tomu ten od Trust hačkovy, hádam by to bolo kompatibilne
vintrlos
Začátečník
Začátečník
Registrován: 24. lis 2013
Bydliště: Brno

Re: Jaký volant?

Příspěvek od vintrlos »

jinak k tvrdé brzdě u G29 , na internetu je spousta návodů jak pedály rozebrat a neni problém tu gumu o 3-4 mm seříznout takže ji trefíš těsně před uplným sešlápnutím pedálu
MSI MAG B650 Tomahawk Wifi,AMD Ryzen 7 7800x3D, Noctua NH-U12S,G.Skill Trident Z5 32GB DDR5 6000 CL30, GAINWARD RTX 3070 Ti , SSD 250Gb Samsung EVO ,Transcend MTE220S, 2x2TB Sandisk Extreme Pro Oddysey G7 27´, Mackie CR5,NZXT H500, Seasonic Focus Plus Gold 650W
michal3d
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 25. úno 2007

Re: Jaký volant?

Příspěvek od michal3d »

Zofrenko: hele to je tažké, ja mám už 2 roky G29 a spokojnosť, ale veľa ľudí sa priklána k T300, hlavne kvôli remenu a preto že im to prijde ako menej hračkárske. Ja žial nemám možnosť posúdiť jak ide T300, ale z toho čo sa hovorí aj v recenziách, tak s tým remenom by to malo byť jemnejšie, ale tiež sa prej stratí trochu taký direct feeling a pridáva to tam asi trošku gumovosť. No záleží asi komu čo viac vyhovuje.
Čo sa hlučnosti týka si mnohý myslia že T300 vďaka remenu je tichšia, no v skutočnosti to vyzerá, že to nebude teda zrovna stealth volant, základná hlučnosť bude možno aj na úrovni G29, ale na G29 zase v niektorých situáciach dosť zaklepú tie prevody.
Čo je otázne je tiež ergonómia čo sa týka tlačítiek. Je to vcelku zjavné aj z obrázkov, ale už to mám aj potvrdené, že tie tlačítka sú dosť mimo dosah. Možno ak má niekto fakt veľkú ruku. Tiež počet tlačítiek je spíš menší.

Celkovo je tak tažko poradiť, tie dva volanty sú dosť odlišné a je dosť tažké si predstaviť, že by si niekto pochvaloval aj jeden aj druhý a tažko určiť, ktorý z nich by vyhovoval zrovna tebe. Inak keď už Logitech, tak osobne by som bral G29, má viac tlačítiek a väčšinou je aj lacnejšia, G920 má zmysel asi len ak to chceš pripojiť aj k Xboxu. Čo sa H-čka týka, tak tam by nemal byť problém, ten od Thrustmasteru sa myslím pripája normálne do USB-čka, takže funguje úplne samostatne.

vintrlos: no není to až tak jednoduché, lebo na tej brzde je aplikovaná aj špeciálna krivka ktorá zohľadnuje ten nelineárny chod ktorý spôsobuje tá guma. Takže keď vyhodíš alebo skrátiš tú gumu, tak tam budeš mať nepríjmný skok asi v mieste kde tá guma normálne začína. Totiž jak narazíš na tú gumu, tak musí násobiť ten vstup od potenciometra, kedže pedál sa pohne podstatne menej ale je potrebné aby výstup bol vyšší, kedže tlačíš na to podstatne väčšou silou. Takže riešenie je okrem vyhodenia, prípadne upravenia gumy kúpiť k tomu USB prevodník, tak že pedále potom zapojíš normálne cez USB a nie cez volant, čím získaš zase lineárny chod bez tej špeciálnej krivky.
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
Shaquille
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Registrován: 16. bře 2004
Bydliště: Praha

Re: Jaký volant?

Příspěvek od Shaquille »

michal3d píše:Čo sa H-čka týka, tak tam by nemal byť problém, ten od Thrustmasteru sa myslím pripája normálne do USB-čka, takže funguje úplne samostatne.
Ano, je to samostatny produkt s USB.
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 3600X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
Zofrenko
Žlutá karta
Žlutá karta
Registrován: 06. črc 2016
Bydliště: Humenné

Re: Jaký volant?

Příspěvek od Zofrenko »

vďaka za info, s tou prevodovkou ste ma potešili,že to bude fungovat s akymkolvek volantom pretože mi pride ďaleko kvalitnejšia a realnejšia ako tá od logitechu,,

Čo sa tyka volantu je pravda G29 sa mi páči viac, no chcem hrať na volante forzu a keďže forza je prakticky Windows/Xbox hra, tak sa bojim ,že by tam nešli nastavit neake veci , čo by pri G920 nemal byť problem keďže je to priamo Xbox wheel.. Myslím si ,že na hranie forzy bude G920 plne postačovať. hádam to bude lepši herny zážitok ako s Gamepadom :) A bude tam cítit aj neaky ten force feedback
ŠakaL
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 27. kvě 2009
Bydliště: Praha

Re: Jaký volant?

Příspěvek od ŠakaL »

Uvazuju ze bych si zase trochu zajezdil G25 je dead tak shanim nejakou nahradu asi neco lepsiho.
Chtel bych zkusit fanatec ale nevim jak s porizenim u nas ho asi nesezenu,takze nejaky vraceni by byl dalsi problem.Mate s nim nekdo zkusenosti? spatnej asi nebude zajma me jak je to s hlucnosti u soucasnejch modelu neco tu psal uz toxic.Nebo radsi Thrustmaster nejakej z tech top modelu? tam se zas bojim tech pedalu.
Jak moc se lisi clubsport od elitu?
4670K@ 4.4GHz l MSI RTX 2070 SUPER GXT l EIZO EV2780-BK
evga 750 G2 l xonar ESSENCE ST, SH HD 660S l 2xSSD
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 06. led 2009
Bydliště: Cheb
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký volant?

Příspěvek od ToxicTears »

ŠakaL píše:Uvazuju ze bych si zase trochu zajezdil G25 je dead tak shanim nejakou nahradu asi neco lepsiho.
Chtel bych zkusit fanatec ale nevim jak s porizenim u nas ho asi nesezenu,takze nejaky vraceni by byl dalsi problem.Mate s nim nekdo zkusenosti? spatnej asi nebude zajma me jak je to s hlucnosti u soucasnejch modelu neco tu psal uz toxic.Nebo radsi Thrustmaster nejakej z tech top modelu? tam se zas bojim tech pedalu.
Jak moc se lisi clubsport od elitu?
CSL Elite Racing Wheel je totální shit. Viděl jsem ho už 3x vrácenýho. ledky na volantu špatný, převody s vůlí uprostřed atd. Nejdůležitější je si asi uvědomit, jak moc budeš hrát. Protože už jsem viděl mega moc případů, který do toho dali fakt ranec nad 20K za Fanatec a pak to měli na pár měsíců a hned se to prodávalo. S Fanatecem není problém obecně jako s firmou, oni nepotřebují přeprodejce. Z německa ti to jde do 3 dnů a reklamace mají úplně na pohodu, jsou ochotný udělat všechno nebo vyměnit za nové. Fanatec je takový lepší střed, stojí to ale fakt velký peníze a pokud na tom nebudeš jezdit pravidelně a dobrý hry typu iracing, ACC nebo Raceroom, tak je to docela zbytečný. Logitech G29/g920 není špatný, ale základna nemá takový tah, nemá to tolik efektů ale zase má vynikající pedály, mnohem lepší jak Thrustmaster tím myslím i verze PRO. Ta sice vypadá pěkně, má super konstrukci, ale ten pocit je úplně hrozný, protože ti stačí palec u nohy abys zmáčkl naplno plyn i brzdu, to je hodně špatný. Thrustmaster nižší střední třída počínaje T300 edicí s trojpedálem. T300 báze je poměrně hodně dobrá, má dobrý efekty, není velká, můžeš měnit addony, ale pedály jsou prostě strašný, ale hodně. je docela těžké si vybrat, musíš vždycky udělat kompromis. Popřípadě dole mám nám závodní discord, se tam objevuji, tak když budeš chtít pokecat tak není problém.

PS: Jo a super věc. pokud ti stále na G25 fungují pedály, tak bych to spojil. Mám to taky tak. Pedály jsem si nechal z G25 a základnu mám T300. Podle mě ideální stav, jak se vyvarovat TM pedálům.
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
ŠakaL
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 27. kvě 2009
Bydliště: Praha

Re: Jaký volant?

Příspěvek od ŠakaL »

Uz sem to resil loni na podzim tehdy sem nechtel moc utracet a pripadal v uvahu jedine TM ale nakonec z toho seslo. Ted sem to tak nejak vocich ale je potreba se aspon trochu ujistit,poradit.V cestine se toho o fanatecu temer nic nedoctu.A prehled posledni dobu o tyhle technice moc nemam takze ani nevim jaky sou dalsi alternativy znam jen tyhle tri znacky no a logitech s tim co dela dneska nepripada v uvahu.Co se tyce pedalu tak ty z g25 mam ale trochu sem tam dojebal pruziny jednu dobu sem to predelaval na letadla to by asi nebyl problem sehnat ale celkove nechci nic moc resit,predelavat tam kde ted sem nemam moc moznosti.Takze chci koupit a jezdit.Ohledne simu tak po tom co chciplo lfs sem neco najezdil v iRacingu ten je pro me best.Raceroom mozna s vama nekdy zkusim ale videl sem hafo videi a moc me to nepresvedcilo,nerikam ze vsechno nejaky combo bylo dobry chce to zkusit.Loni sem nejaky poznatky nasbiral kdyz sem vybiral co koupit videl sem nejaky videa od balonka i jiny recenze i na ty TM pedaly ale uz to v hlave moc nemam takze si to musim trochu ozivit abych nekupoval zajice v pytli.Stavim se na ten discord to bude nejlepsi.
4670K@ 4.4GHz l MSI RTX 2070 SUPER GXT l EIZO EV2780-BK
evga 750 G2 l xonar ESSENCE ST, SH HD 660S l 2xSSD
Odpovědět

Zpět na „Vstupní zařízení“