AMD Radeon RX 5700 (XT) - Info, recenze, zkušenosti
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: AMD Radeon RX 5700 (XT) - Info, recenze, zkušenosti
Zalezi dost na hre.Witcher3 tam je to znat daleko min, ale je to proste tam
https://abload.de/img/witcherkrkah.png
https://abload.de/img/witcherkrkah.png
- webwalker
- Začátečník

Řízení otáček je snad největší slabina Radeonů!
Samý senzory všeho možného i nemožného v ms intervalech, následné složité predikce teplot a spotřeby a výsledkem je naprosto chaotické chování ventilátorů, které vlastně ani nejde vyřešit vlastní křivkou. Prostě peklo na zemi
Kdyby to nechali řídit jen teplotou (třeba i hotspotem) měli by klid a všechno by bylo v pohodě. V současnosti se jako nejvýhodnější jeví nechat u fanů automatiku a tu "zaregulovat" v MorePowerTool (přes cílové otáčky).
Samý senzory všeho možného i nemožného v ms intervalech, následné složité predikce teplot a spotřeby a výsledkem je naprosto chaotické chování ventilátorů, které vlastně ani nejde vyřešit vlastní křivkou. Prostě peklo na zemi
Kdyby to nechali řídit jen teplotou (třeba i hotspotem) měli by klid a všechno by bylo v pohodě. V současnosti se jako nejvýhodnější jeví nechat u fanů automatiku a tu "zaregulovat" v MorePowerTool (přes cílové otáčky).
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Nemusi se to nahodou manualne odinstalovat a zase nainstalovat pri zmene ovladacu?
Btw soc voltage nezvysuje oc pameti?
Edit:nastavit to mam jak abych mel vetraky pri hrani na cca 1100-1300max?

Kdybych to chtel vratit na default jde to nak rychle a snadno odinstalovat?
Btw soc voltage nezvysuje oc pameti?
Edit:nastavit to mam jak abych mel vetraky pri hrani na cca 1100-1300max?

Kdybych to chtel vratit na default jde to nak rychle a snadno odinstalovat?
Naposledy upravil(a) HEAD dne pon 10. úno 2020, 18:24, celkem upraveno 1 x.
- mr.qeg
- Začátečník

-
K tomu nastavení AA. Nebývalo to dříve v CCC:
1. Multisampling bylo klasické MSAA, bez vyhlazování alpha textur.
2. K němu šlo navíc zapnout TRAA, respektive u ATI Adaptive MultiSampling či SuperSampling (SuperSampling byl oproti nVidii pomalý od HD4xxx)
3. U HD5 zavedli celoobrazovkový SuperSampling, jako další volbu k MSAA, která vyhlazovala celý obraz - takže Adaptive vlastně bylo zbytečné.
Teď to nějak úplně debilně nakombinovali dle screenu od Heada a Adaptive supersampling vyhodili úplně? Plus nejde zapínat zároveň MSAA a Adaptive multiSampling?
1. Multisampling bylo klasické MSAA, bez vyhlazování alpha textur.
2. K němu šlo navíc zapnout TRAA, respektive u ATI Adaptive MultiSampling či SuperSampling (SuperSampling byl oproti nVidii pomalý od HD4xxx)
3. U HD5 zavedli celoobrazovkový SuperSampling, jako další volbu k MSAA, která vyhlazovala celý obraz - takže Adaptive vlastně bylo zbytečné.
Teď to nějak úplně debilně nakombinovali dle screenu od Heada a Adaptive supersampling vyhodili úplně? Plus nejde zapínat zároveň MSAA a Adaptive multiSampling?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ano máš pravdu, takhkle to bylo, u GCN ale celkovej supersampling vyhodili a vrátilo se TRAA, je s tim ale boj. Problém ale zůstává ten že NV dělá TRAA přes TMU kdežto AMD přes shadery, tzn použití kvalitnější SSTRAA je (pro cokoliv nad 2x) dost rána pro výkon. člověk by rád řekl pros tarý hry OK ale bohužel to nedává ani starý hry.
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Jde vynutit MSAA+Adaptivni multisampling jen je potreba dat override application.Jenze v crysis je to vic rozmazany a ma to horsi vykon jak s use application settings.
- Comby
- Začátečník

-
Keď máš "Anti-Aliasing - Use application settings", tak ťažko ti bude fungovať anti-aliasing z driveru. Anti-aliasing je vypnutý, pracuje len ten z hry... A driver má tri typy AA: multisampling, adaptívny multisampling a supersampling.HEAD píše: Tady je jeste nastaveni pro crysis..Neni tam co nastavovat jak jsem psal..Proste default a zapnuto adaptivni multisapling.Tak je to nejmin rozmazany a ma to lepsi vykon.
https://abload.de/img/2020-02-10njkt9.png
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Přesně, proto jsem chtěl ten screenshot z nastavení profilu, protože "vynucení" jiných módů funguje jen s Enhance a Override
Takhle tam má standardní MSAA 4x.
Nejdřív nám tu tvrdí, že to na AMD určitě nefunguje vůbec. Teď nám tu tvrdí že ti to jede ale podle jak to má nastavené se ale "TRAA" vůbec neaplikuje. A to nám chce tvrdit že pozná nějaké rozdíly v kvalitě obrazu/AA
RTFM
Takhle tam má standardní MSAA 4x.
Nejdřív nám tu tvrdí, že to na AMD určitě nefunguje vůbec. Teď nám tu tvrdí že ti to jede ale podle jak to má nastavené se ale "TRAA" vůbec neaplikuje. A to nám chce tvrdit že pozná nějaké rozdíly v kvalitě obrazu/AA
RTFM
How to Configure AMD Radeon™ Settings to Get an Optimal Gaming Experience
- Use Application Settings – Provides the 3D application with full control over the level of AA applied. Image quality is controlled via the 3D application graphics settings.
- Enhance Application Settings – Offers the flexibility of improving on existing AA used in the 3D application, by having the driver apply a second pass of AA.
- Override Application Settings – Allows Radeon Software full control over the level of AA applied to the 3D application. This setting allows different levels of AA to be applied to the 3D application. Anti-Aliasing Level can be set to x2, x4, or x8 and a higher number should improve image quality at expense of lower FPS
- Comby
- Začátečník

-
Tieto rozdiely sú nezmysel. S "use application settings" musia byť výsledky rovnaké, bez ohľadu na metódu anti-aliasingu. Nemám Crysis 3, ale v Zaklínačovi 2 mám stále rovnaké FPS. Skúsim ešte SotTR. Mám však len RX 580.HEAD píše:Tady je test kvality s "use application settings"
multisapling(asi TRAA vypnuto) https://abload.de/img/crysis64_2020_02_09_1iojp8.png
Adaptivni multisapling(nemelo by vubec fungovat) https://abload.de/img/crysis64_2020_02_09_121kxx.png
Supersampling(taky by nemelo fungovat) https://abload.de/img/crysis64_2020_02_09_1aaj97.png
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
V zaklinacovi2 to nefunguje pac nepodporuje MSAA(V crysis3 funguje jen SGSSAA podle https://docs.google.com/spreadsheets/u/ ... utput=html ).Btw je celkem jedno co amd kde pise pac je to zabugovany
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Není, jen to neumíš nastavit 
Jen s tím Witcherem 2 máš recht.
Jen s tím Witcherem 2 máš recht.
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Jo ja to neumim nastavit.Otestoval vsechny moznosti nastaveni a pri enhanced/override to maze obraz a snizuje vykon
Pri use application settings je nejlepsi kvalita obrazu i vykon.
Jinak morepower tools funguje jen me sere, ze se nevypinaj vetraky v iddle.Nitro+ ma v iddle cca 600-650rpm coz je trochu slyset.Jinak cca 1200-1250rpm v zatezi a teplota gpu 73°C a hotspot do 90°C(2000/1840 nastaveno a 1950/1840 realne pri 1.1v).Karta je konecne ticha jako byla predtim MSI 1080TI gamingX.SOC voltage asi neco dela pac referencni 5700XT ji maj na 1.2V a nitro+ jen na 1.050V.Ovlivnuje to oc pameti.Nastavil jsem to na 1.1V.Jo a konecne zadnej stuttering.Skoda, ze se to u AMD musi delat takhle debilne pac je to jako vsechno ostatni zabugovany a nestaci pouzit MSI afterburner nebo wattman(bez stutteringu)

Zero rpm se musi vypnout jinak to toci v iddle 1000rpm.
Jinak morepower tools funguje jen me sere, ze se nevypinaj vetraky v iddle.Nitro+ ma v iddle cca 600-650rpm coz je trochu slyset.Jinak cca 1200-1250rpm v zatezi a teplota gpu 73°C a hotspot do 90°C(2000/1840 nastaveno a 1950/1840 realne pri 1.1v).Karta je konecne ticha jako byla predtim MSI 1080TI gamingX.SOC voltage asi neco dela pac referencni 5700XT ji maj na 1.2V a nitro+ jen na 1.050V.Ovlivnuje to oc pameti.Nastavil jsem to na 1.1V.Jo a konecne zadnej stuttering.Skoda, ze se to u AMD musi delat takhle debilne pac je to jako vsechno ostatni zabugovany a nestaci pouzit MSI afterburner nebo wattman(bez stutteringu)

Zero rpm se musi vypnout jinak to toci v iddle 1000rpm.
Naposledy upravil(a) HEAD dne pon 10. úno 2020, 20:01, celkem upraveno 1 x.
- spajdr
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No to prave opravi novejsi ovladac, jak jsem uz psal
.
Ale nevim, jestli to bude uz ready v dalsim driveru, co vyjde.
Ale nevim, jestli to bude uz ready v dalsim driveru, co vyjde.
- Hladis
- Moderátor

Takze HEAD si ty screeny vymyslel ? Vyvrat to tedy praktickyma ukazkama. Mas prilezitost dokazat, ze to HEAD neumi nastavit, takze sup sem s RX 5000, Crysis a screeny s jednotlivymi nastavenimi misto radoby chytrych reci a dokaz kdo to tu neumi nastavit.Krteq píše:Není, jen to neumíš nastavit
Se HEADe netoc jen na Crysis, vyzkousej schvalne jiny hry s MSAA jak to bude vypadat. Musis toho otestit vic nez jen jednu hru. Treba muzes vyzkouset Watch Dogs, tam to slo krasne na vegetaci videt a muzu ti k tomu pak hodit srovnavaci screen, aby to slo porovnat.
- HafanPetr
- Mírně pokročilý

Ale vždyť Head ještě před pár dny tvrdil, že mu to nefunguje vůbec.
Teď se zjistilo, že to funguje, ale že je to zase údajně "zabugovaný". Aby nedopadlo, jako s tím blackskreenem v modnutej hrách.
Už z logiky věci, co se tam zapíná za další "záhadné" AA mody, pokud je tam bug a je to zapnuté v "use application settings"?
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Nepsal jsem nic o tom že si něco vymyslelHladis píše:Takze HEAD si ty screeny vymyslel ? Vyvrat to tedy praktickyma ukazkama. Mas prilezitost dokazat, ze to HEAD neumi nastavit, takze sup sem s RX 5000, Crysis a screeny s jednotlivymi nastavenimi misto radoby chytrych reci a dokaz kdo to tu neumi nastavit.
Jak to funguje to má popsaný v tom KB článku a na Veze to normálně tak funguje, tj, use application settings na nic nesahá, při Enhance můžeš nastavit Adaptive nebo Supersampling mód a při Override můžeš nastavit i počet vzorků včetně Coverage + Adaptive nebo Supersampling
Proč má Crysis s AMD SGSSAA mázlý má napsaný přímo v tom návodu pro nV inspector co sám linkoval
In DX10 mode you can enhance the in game MSAA to SGSSAA with good results. Note that Per Object Motion Blur cannot be used and so r_motionblur=1 MUST be set or else the image will be very blurry. Downsampling+Enhanced SGSSAA+FXAA on top is the best bang for your buck.
Depending on your system. DX9 may be unplayable with any kind of AA beyond 1080p (And even at 1080p.) and modded settings so DX10 is your only good option for that. With my 2019 Ryzen system, the game is CPU choked. Even in DX10 so at late points in the game with certain attacks from Ceph lasers and enhanced SGSSAA it can bring performance way down. So you may need to have "r_fsaa 0" quick queued in the console for these specific points. Performance drops all seem CPU related as GPU usage is never 100% in these scenarios.
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Ja jsem to nastavoval v profilu ke hre a to nefunguje.Kdyz jsem to pak zkusil globalne, tak jsem mel sedou obrazovku.Zaclo to fungovat az kdyz jsem smazal shader cache.HafanPetr píše:Ale vždyť Head ještě před pár dny tvrdil, že mu to nefunguje vůbec.Teď se zjistilo, že to funguje, ale že je to zase údajně "zabugovaný". Aby nedopadlo, jako s tím blackskreenem v modnutej hrách.
Už z logiky věci, co se tam zapíná za další "záhadné" AA mody, pokud je tam bug a je to zapnuté v "use application settings"?
Objevil jsem dalsi bug
Ve hre se pak to OSD neda zapnout/vypnout pomoci klavesove zkratky.Je potreba zase alt+tab na plochu a pak to jde...
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Fakt tam máš něco blbě. OSD funguje stejně korektně ve fulscreen, borderless window i windowed módu a zapínání/vypínání přes hotkey (default Ctrl-Shift-O) funguje taky - testováno teď ve WT.
Pokud chceš, tak ti zítra můžu natočit i video
Pokud chceš, tak ti zítra můžu natočit i video
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Funguje to jen na default nastaveni.Pokud zmenim tu dementni kombinaci ctrl+shift+o na insert jako jsem to mel na afterburneru, tak to nejde zapnout ve hre 
- HafanPetr
- Mírně pokročilý

A zkoušel jsi i jiné hry nebo jen Crysis? Každopádně ten profil vyresetuj nebo odstraň (pokud nefunguje) a zkus otestovat více her.HEAD píše:Ja jsem to nastavoval v profilu ke hre a to nefunguje.Kdyz jsem to pak zkusil globalne, tak jsem mel sedou obrazovku.Zaclo to fungovat az kdyz jsem smazal shader cache