Po úvodním relativním nadšení ze zpracování prostředí se dostavil rychle klasický Ubisoft stereotyp, který mi už předtím znechutil sérii Assassin's Creed hned po prvním díle. Je sice pěkné, že člověk může na ostrově provozovat x činností, bohužel crafting a obsazování věží (co s tím Ubisoft pořád má?) má člověk rychle za sebou a zbývají činnosti, které postrádají jakýkoliv smysl - vzhledem k tomu, že se člověk neustále topí v XP a penězích, které nelze smysluplně utrácet. Původně jsem měl tendenci sbírat různé relikvie a dopisy, ale protože jediným smyslem zde bylo už jen dosahování achievementů (vysbíral jsi 6597/33694 předmětů), brzy jsem toho nechal. To už bych v zásadě mohl jen blomcat po ostrově a nemusel 10 minut hledat vstup do podzemí na zarostlé stráni, abych sebral jeden z tisíce zbytečných předmětů. Opět, pokud chtějí vývojáři plnit otevřené světy takovým obsahem, tak sorry, ale tohle není zábava.
Hra v souvislosti s předměty, zvířectvem a lidmi obsahuje určitou encyklopedii, ale jednotlivé vstupy jsou napsány stylem "tohle je brokovnice xyz, slouží na ustřelování palic, haha", takže reálné a zajímavé info = 0 a brzy jsem ty bláboly přestal číst úplně.
Hra je hodně snadná (hráno na obtížnost 3 ze 4) a odměňuje prakticky jen stealth postup - nic proti tomu, ale dost to potom ubírá na motivaci pro crafting a zlepšování se obecně, když na všechno vystačí puška s tlumičem.
Hlavní příběhová linie je výsměch. Několik posledních her, co jsem hrál, stavělo na uvěřitelnosti herního světa, lidí a jejich reakcí, ve Far Cry 3 je všechno absolutně přestřelené, klišoidní a charaktery karikaturní. Mise typu "tady si stoupni za kulomet a kos nabíhající trubce" už taky neohromí nikoho, kdo někdy hrál nějakou střílečku.
Vedlejší mise jsou trapné a největší akcí je v nich někam pěšky dojít a na závěr vyinkasovat odměnu. S nimi jsem skončil asi po páté misi, za kterou jsem dostal 0$, protože jsem měl plnou už i tu největší peněženku.
Outpostů jsem osvobodil 15/34, poslední už se sebezapřením, spíše jsem je potom nechal žít, aby byla po cestě nějaká akce a hra nebyla tak jednoduchá. Na druhém ostrově dostane hráč navíc absurdně několik fast travel bodů zdarma, takže smysl osvobozování zde je roven opět nule.
Jak se tak dívám, tak se můj příspěvek vyvinul celkem kriticky, ale jedno je jisté, s Far Cry sérií jsem už také skončil. FC4 a FC5 totiž dle recenzí rozvíjí koncept nastolený 2 & 3, což mě jaksi neoslovuje.
Jinak poté, co hra šla na W10 několikrát do tvrdého resetu - známý to problém této hry (a žádný fix nepomáhal), jsem byl nucen využít starou instalaci W7 - to aby člověk fakt držel na discích všechny verze tohodle systému