Služba pro rodinné fotky

Veškerý software týkající se zvuku, videa, fotografie, počítačové grafiky a podobné.
Odpovědět
LukášST
Začátečník
Začátečník
Registrován: 12. led 2009
Bydliště: Ústí nad Labem

Služba pro rodinné fotky

Příspěvek od LukášST »

Delší dobu řeším, jak sdílet fotky z rodinných oslav, výletů, z chaty, napříč domácností, pro úzký okruh rodiny, kamarádům apod.
Primárně používáme iphony, pár fotek cvaknu foťákem na edit na kompu.. abych si sednul večer a ze dvou iphonů si napříč poslal airdropem fotky + videa, to mě přešlo asi po týdnu z vícerodůvodů.
Posílání fotek do whatsappu, messengerů atd. je totální degradace kvality pro budoucí uchování, nehledě na to, že metě neholduju..

Co hledám - sdílení fotek na jedno místo /cloud, ideálně na vlastním HW, nejlépe na raspberrypi - není problém platit cloud řešení, ale trošku ochrana ksichtů a především správa těch fotek, záloha atd./, řešení napříč platforem iOS/android/macos/win. Přístup přes web, appky pro mobily, ale app pro desktopy být nemusí.

Co chci aby to umělo: co nejvíc user friendly pro ostatní (pro generaci 50+), po stažení otevřít app, zadat login a nahrávat do složek, které bude mít uživatel nasdílené, filtry dle metadat, notifikace buď v app nebo mail po přidání nového obsahu, aby bylo na první pohled který uživatel fotku/video nahrál

Aktuálně testuji: nextcloud - mám ho od wedosu, na jednoduché zálohy to šlape, appky mají ok, login je horší, nahrání atd. přijatelný, ale co o ničem je správa fotek a jejich filtrace, notifikace atd. Takže to jsem spíš dotestoval :)

Prosím ty z vás, kdo něco podobného řešil, vyřešil a používá osvědčenou službu, budu moc rád za konkrétní tip.
sbin
Nováček
Nováček
Registrován: 21. říj 2022

Re: Služba pro rodinné fotky

Příspěvek od sbin »

Piwigo galerie. Možno rozjet na Malině pokud si zprovozníš vlastní web server. K přístupu zvenku budeš potřebovat veřejnou IP adresu.
LukášST
Začátečník
Začátečník
Registrován: 12. led 2009
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Služba pro rodinné fotky

Příspěvek od LukášST »

piwigo testuju, stejně tak photoprism .. a chystám se pro malý test dalších
veřejnou IP mám, zatím testuji doma, nasazení pak bude fyzicky jinde s rychlejším připojením..
na malině tyhle věci mám pro piwigo připravené, viděl jsem nějaký návod na instalaci, tak jsem s tím začal, ale rychlejší byl jejich cloud na testování.

piwigo první kterou jsem našel jako alternativu resp. nepoužívanější službu.
Co mě trošku mrzí a chybí:
- Filtrování podle uživatele kdo nahrál fotku a nebo apsoň podle fotoaparátu
- Nepracuje to s gps z exifu a následně nekreslí do mapy, to se hodí relativně čas a tuhle funkci používám dost často
- celkově ty metadata nejsou dobře přístupný, ani přes meta plugin
- ?detekce obličejů, nevím zda to má

photoprism druhá alternativa co jsem rozběhnul
běží mi v dockeru na unraidu, a je to tak easy to install, že bych to snad i na tom serveru nechal než to cpát do maliny, ale kdo ví :)
Má to dořešené nedostatky co chybí piwigo, ale zase to nemá a kvůli tomu to zatím nechci používat:
- uživatelské účty
- upload fotek přes appku je otřes výběr fotek po jedné, nemožnost skočit do galerek v mobilu a v neposlední řadě má reklamy .. ok, za 79kč se jich zbavíš, ale co ostatní uživatelé..
- upload přes web by byl řešením, kdyby nerozhazoval názvy souborů, zkoušel jsem laborovat s nastavením přejmenování, ale i tak je to dost chaotické.

- nicméně ty nedostatky co chybí v piwigo, má photoprism naprosto parádně vyřešené, když jsem to viděl poprvé, až jsem se lekl, že je to příliš, na první pohled. Po redukci nabídek menu, už to začlo dávat smysl, dobře se to řadí do složek samo, takže se se složkama nemusím chronologicky zakládat a stačí tam nahrnout x tis fotek a ono se to roztřídí dle exifu samo.

Mám tu k testu ještě asi 7 služeb (pixx.io, lycche, premagic, bokeh, digiKam, Librephotos, Photoview), testuju se vzorkem okolo 1000 fotek, prozatím s tím pracuju z jablek a woken. Upload přes web je pro mě důležitější než propracovaná appka, máme dost často ročně velké oslavy 40+lidí .. tak s jedním QR kodem kam se dostanou do albíčka té oslavy nahrajou fotky z oslavy všichni :) a o to mi primárně jde.
Ještě chci zkusit na qnap nasu je taky nějaká služba multimedia, ale mám jí vypnutou, tak zkusím i jí co umí/neumí, pár lidí se totiž chválilo synology photos :!:
Odpovědět

Zpět na „Audio, video a grafika“