Rada ohladne elektrotechniky

Vše ostatní - tiskárny, skenery, zdroje, klávesnice, myši, herní zařízení, skříně a další.

Moderátor: L4mka

Odpovědět
mako-z
Začátečník
Začátečník
Registrován: 31. říj 2007

Rada ohladne elektrotechniky

Příspěvek od mako-z »

Zdravim...neviem ci som v dobrej sekcii, ale predpokladam, ze na tomto fore sa budu nachadzat ludia ktori rozumeju elektrotechnike. Syn (10 rokov) prejavil zaujem o elektrotechniku a programovanie. Snazim sa mu pomoct ako mozem ale je to oblast v ktorej nie som zrovna doma. Na programovanie sme si nasli Scratch a skusili sme aj nejake kreslenie ciar v pythone IDLE. No a zohnali sme aj stavebnicu Boffin 750. Je to vsetko super ale... existuje nejaka literatura, videa alebo nejaka komunita pomocou ktorej by sme sa tej elektrotechnike dostali pod kozu, kde je vysvetlene ako ktora suciastka funguje, preco ju pouzit v danom obvode a ako spocitat jej parametre? Boffin je fajn a pre chlapca zabava, co ho udrzuje nabudeneho, ale spravite nejaky obvod podla obrazka, ale nerozumieme tomu (jednoduchy obvod ano - zdroj, ziarovka, spinac)...ale ked uz je tam dioda, odpor, kondenzator, cievka atd, tak uz sa stracame (neviem mu vysvetlit, preco to tak funguje, preco je to tak zapojene atd)...pozeral som tieto knihy od pana Vaclava Malinu https://www.megaknihy.sk/elektrotechnik ... iku-i.html Mate niekto skusenost s touto knihou, pomohlo by nam to? Alebo aku literaturu by ste nam odporucali? A potom toto video je super (aspon pre nas) https://www.youtube.com/watch?v=_SuA9WsMdsA Nie je to uplne dokonale (lebo ten pan nie je profi elektrotechnik a tiez nie vsetko vedel v tom videu vysvetlit) , ale je to v tom videu tak amatersky vysvetlene co, preco a ako...take zdroje informaci hladam (aspon na zaciatok). Mozno si z vas tiez niekto zaspomina ako zacinal a tak asi aj chapete co hladame a potrebujeme. Ja budem dalej hladat na internete ako doteraz, ale ak by ste mi s tym hladanim pomohli a nasmerovali ma spravnym smerom, tak budem len rad. Uz vopred dakujem za vsetky vase rady a usmernenie. S pozdravom mako.
Lemon42
Nováček
Nováček
Registrován: 03. zář 2015
Bydliště: Liberec

Re: Rada ohladne elektrotechniky

Příspěvek od Lemon42 »

Celá řada poznáváme eletroniku od p.Maliny je rozhodně dobrá volba, jasně a přehledně vše vysvětlené. Pokud to bude syna bavit, jsou tam jednoduché a nutno říct, že i levné obvody na zkoušení, tak poté je možné přejít na složitější literatůru. Rozhodně bych doporučil přikoupit od pana Maliny i knihu Digitálné technika, zase jako základ pro složitější studium. Ona původně vyšla samostatně, dnes je myslím přímo v řadě Poznáváme elektroniku.
K tomu nepájivé pole na pokusy https://www.gme.cz/v/1507709/zy-204j-ne ... aktni-pole a nějaký multifunkční měřák https://www.gme.cz/v/1505167/cem-dt-21- ... -multimetr.
Myslím, že pokud to kluka chytne, tak je jasný výběr případné školy a tam bude mít přístup k další literatuře, která jde víc do hloubky. Elektrotechnika vč. digitální je krásný obor, bez které se neobejde dnes v podstatě nic.
Ryzen 9 5900X, Asus Crosshair VIII Dark Hero, Crucial Ballistix DDR4 32 GB (2x16GB) CL16 3600MHz, Asus TUF RX6800XT O16G Gaming, Samsung M.2 NVMe SSD 980 Pro 1TB, Corsair Hx850, FractalDefine R7 XL, Win 10 Pro
Behemot
Žlutá karta
Žlutá karta
Registrován: 17. srp 2006
Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
Kontaktovat uživatele:

Re: Rada ohladne elektrotechniky

Příspěvek od Behemot »

Vůbec bych se nebál ani středoškolskejch učebnic, je to tam celkem rozumně v pořadí, v jakým je potřeba, byť je to teda samozřejmě zaměřený víc čistě jenom na teoriu.

Jinak se zkus zeptat u Libora, BEN technická literatůra, je to elektrotechnik, má druhej šop s elektrobazmegama a víceméně to dělá kus života, takže…
Odpovědět

Zpět na „Ostatní hardware“