Recenze ROG Strix Scope RX TKL Wireless a NX TKL

Klávesnice, myši, volanty, tablet, joysticky, podložky, pedály, řadící páky, atp.
Odpovědět
Arm0r!
Začátečník
Začátečník
Uživatelský avatar
Registrován: 14. čer 2007
Bydliště: Ostrava

Recenze ROG Strix Scope RX TKL Wireless a NX TKL

Příspěvek od Arm0r! »

Dnes tu mám dvojtou recenzi na klávesnice - ROG Scope RX TKL Wireless a ROG Scope NX TKL. Vesměs jsou si klávesnice podobné. Jedna z nich je akorát bezdrátová a lze jí použít přes bluetooth nebo 2,4GHz příjmač., anebo také klasicky kabelem, čímž by však ztratila svou originalitu a postrádalo by to příplatek za bezdrátovou verzi klávesnice, která činí za tuto bezdrrátovou verzi cca : 3200 Kč s DPH , druhá zmiňovaná klávesnice je levnější a stojí cca 2600 Kč s DPH. Tak a nyní pojďme se podívat blíže na recenzi samotnou. Začneme balením

Prvni si představme co vypovídá krabice: Přední strana

Obrázek

Zadní strana která ukazuje to nejdůležitější co od klávesnice můžete čekat :

Obrázek

Klávesnice samotná, přední část :

Obrázek

Klávesnice samotná, zadní část :

Obrázek

Balení je jako vždy u ROG edice bohaté u obou klávesnic najdeme - manuál, rog nálepky, podložku na zápěstí.

Obrázek

Nemá cenu psát dvojpost o obou klávesnic, protože jsou totožné až na pár maličkostí.
Bezdrátová verze : Má svůj bluetooth příjmač, který jen vytáhnete kl, strčíte do USB a můžete okamžitě fungovat. Žádná instalace není potřeba
Bezdrátová verze : V softwaru Armoury Crate můžete vidět stav baterie, který když dojde, budete muset přejít na USB dočasně. Viz screenshot níže. Nicméně výrobce uvádí provoz až 76 hodin. Píšu schválně "až", protože záleží jak moc klávesnici budete využívat. Navzdory tomu se pak může výdrž baterie lišit.

Obrázek

Jinak obě klávesnice budí naprostý luxus, který svou cenu si obhájí. Klávesy jsou relativně tiché, nic nevrže, klávesnice se neprohýbá, vše je vyváženo tak jak by mělo být. Klávesnice mají totožné optomechanické spínače ROG RX. Podrobnější informace lze zjistit na stránkách ASUSu.

RX : https://rog.asus.com/microsite/rog-keyb ... h/ROG-RX/
NX : https://rog.asus.com/microsite/rog-keyb ... ch/ROG-NX/

Obrázek

U obou dostanete polstrovanou podložku s magnetickým přichycením ke klávesnici, takže vám nebude nikam "ujíždět" což beru jako velké plus a k tomu i pohodlí pro vaše ruce.

Každou klávesu mimochodem lze naprogramovat podle svých představ v softwaru Armoury Crate :

Obrázek

Klávesnice jsou relativně těžší (880G), ale o to víc je vidět, že je kvalitní a bytelná. Ani větší zásah by ji nemusel ublížit, ale zkoušet to fakt nebudu :). Její rozměry jsou 356 x 136.2 x 39.7mm. Klávesnice má spousty režimů již v základu, které lze aktivovat, klávesou FN + levá a pravá šipka určuje mód a šipka nahoru a dolů zase intenzitu osvětlení. Nebo třeba hodně dobrá věc pro gamery je zde taková, že lze zamknout klávesu na levé straně a to klávesu windows. Několikrát se mi stalo, že při hraní jsem ji omylem zmáčkl a hodilo mě to do windowsu, což bylo otravné. Tady u této klávesnice tento problém není. Přeci jen to je herní klávesnice a také podle toho i vypadá a vypovídá její funkčnost. Každá klávesa je programovatelná (kromě FN) a tudíž si lze dle libosti nastavit to co zrovna potřebujete. Co oceňuji je dvouřádková klávesa Enter a dlouhý Control. Mimochodem přes software Armoury Crate jsem musel nejdříve aktualizovat firmware abych mohl klávesnici používat, respektive její funkce jako jsou makra, nastavování barev atd. Nicméně vše proběhlo bez problému během asi 2 minut. Co však někoho zamrzí, tedy osobně i mě, je to, že zde chybi numerická klávesnice na kterou jsem zvyklý, ale to je u progamerské klávesnice asi jedno. Nicméně v CS:GO jsem zvyklý nakupovat rychlosti blesku přes numerickou klávesnici. Je to takový zápor, i klad. Klad v tom, že zabírá klávesnice méně místa. Pak jsou tady defaultně multimedální klávesy- Jako jsou play, pause,stop,volume down a up,a stealth key. Klávesnice disponuje taky anti-ghost módem, takže zmáčknutí vícero kláves naráz nedělá žádný problém. Zajímavostí taky je, podržení klávesy FN+ESC pro resetování kláves, které jste si nastavili. USB polling rate je na 1000 Hz. Klávesa Stealth: Stisknutím skryjete všechny aplikace a ztlumíte zvuk pro nastavení okamžitého soukromí. Defaultně se jedná o klávesu F12. Klávesnice je osazena mechanickými ROG NX Red spínači, které mají jemný stisk, ale zároveň takový abyste se nepřehmátli a omylem nestiskli jinou klávesu. Je to takový feeling, který se nedá moc popsat slovy, to si člověk musí prostě vyzkoušet, ale ať už se rozhodnete pro koupi nebo ne, rozhodně je to dobré při výběru klávesnice vědět, ale co ještě musím vyzdvihnout je její tichý chod, kde byste nemuseli rušit ani okolí, protože na to, že se jedná o opto-mechanickou klávesnici, je jejich stisk velmi tichý. Klávesy disponují tzv. PBT což je úprava z vysoce kvalitního plastu pro delší výdrž a životnost kláves.

Závěrem bych napsal klady a zápory u obou klávesnic.

Klady :

- Tichý stisk kláves
- Neskutečné množství možností jak si klávesnici přizpůsobit pomocí programu Armoury Crate
- Opto-mechanické spínače ROG RX.
- Možnost vypnutí ALT-TAB a ALT-F4 přes Armoury Crate a také možnost zamknout klávesu "Win" pro nechtěné stisknutí a minimalizování do Windowsu
- Nepřeberné množství barevných kombinací, efektů, které přes Armoury Crate jdou nastavit.
Bezdrátová verze:
- Připojení přes bluetooth je lehké, pouze vytáhnete z klávesnice, kde je umístěno bluetooth vedle konektoru na USB-C kabel, ten dáte do PC a můžete okamžitě začít fungovat. Žádná instalace není potřeba.
- Prostě bezdrát. Je to luxus pro ty třeba co mají větší monitor a chtěli by hrát něco na větší vzdálenost, s tím však souvisí investice i do bezdrátové myši.
- Zabere méně místa díky absenci numerické klávesnice.
- Odolná konstrukce z hliníkové slitiny s pískovanou povrchovou úpravou.
- PBT klávesy, zvýšena životnost kláves jako takových.

Zápory :

- Chybí numerická klávesnice
- Cena

Bezdrátová verze
- Cena
- Chybí numerická klávesnice
- Po nějaké době používání až se vybije baterie, musíte stejně použít USB kabel.

Sumarizace : Klávesnice jsou dobré obě dvě, nabízí vysoký výkon bez kompromisů. Gameři jistě ocení anti-ghosting a celkovou odezvu kláves. Ti druzí co jsou víc casual hráči zase i podložku ke klávesnici, která je polstrovaná a prostě ji jen "připnete" ke klávesnici, protože je její část magnetická. Bezdrátová verze má tu výhodu i nevýhod v jednom, že se jedná o pohodlnou věc, kde vás nemusí trápit kabel, ale je to paradoxně i nevýhoda, protože baterie se jednou vybije a zase musíte dočasně použít USB Kabel. Co se musí však nechat, měla by vydržet cca 76 hodin bez nabití, což je poměrně dlouhá doba a záleží taky na tom jak moc s klávesnici pracujete a jak jí využíváte. Tím mám na mysli jestli jen občas hrajete, nebo hrajete pořádně (dlouho) tak se vybije rychleji, což je i logické, že ano? Oboum klávesnici musím uznat, že pocit luxusu je už od samotného balení co rozděláte krabici. Uzavřel bych tuhle sumarizaci tím, že pokud váháte mezi kvalitou a nevadí vám chybějící numerická klávesnice, běžte do ní! Je to opravdu kus příslušenství, které stojí za to a nebudete litovat toho, že jste si klávesnici pořídiili. Znám pár značek co se tváří, že jsou luxusní, ale na ASUS a jejich kvalitu rozhodně nemají. A balení bývá taky až na vyjímky zoufalé.
Musicmaker - Arm0r! http://www.youtube.com/user/Rapkix CPU: i9 14900KF, CPU Cooler Arctic Liquid Freezer 360, MB: ASUS TUF GAMING Z790-PLUS WIFI GPU: Inno3D iChill X3 4080 Super RAM: 2x48 GB Corsair Vengeance Storage: M.2 1x Samsung 990 Pro 2 TB),PSU: Be quiet! PURE POWER 12 M 1000W
Odpovědět

Zpět na „Vstupní zařízení“